شناسهٔ خبر: 43327124 - سرویس بین‌الملل
منبع: ایلنا | لینک خبر

زرگر در گفت‌وگو با ایلنا:

توقف حملات به آمریکایی‌ها، اجرای سیاست احتیاط بغداد بود/ انگشت همه در منطقه روی ماشه است

کارشناس مسائل منطقه گفت: دولت و مقاومت عراق اوضاع و احوال را با حساسیت پیگیری کرده و برای آرام کردن اوضاع، در حال پیاده‌سازی سیاست احتیاط است.

صاحب‌خبر -

«علی‌اصغر زرگر» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل و ابعاد اعلام آتش‌بس و توقف حملات به نیروهای آمریکایی از سوی جریان‌های مقاومت عراق در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از آنکه به تحلیل دلایل و چرایی آتش‌بس میان گروه‌های مقاومت و دولت عراق برای برچیدن حملات به سفارت آمریکا اشاره کنم، باید به این موضوع توجه داشته باشیم که آمریکایی‌ها از چندی پیش برنامه‌ای را اعلام کردند که بر اساس آن قرار شد نیروهای خود را از عراق خارج کنند یا اینکه میزان آنها را کاهش دهند. تحلیل‌ها و برآوردها بر این اساس بود که ایالات متحده به دنبال کاهش نیروهای خود در عراق است که بخشی از این اقدام انتخاباتی و بخشی دیگر به اقتصاد آمریکا مربوط بود. بارها شنیده‌ایم که مقام‌های واشنگتن و به خصوص دونالد ترامپ هزینه‌های آمریکا در عراق را در نشست‌های خبری خود اعلام کرده بودند و به نوعی خواهان کاهش این هزینه بودند اما هیچ کدام از این نیروها به صورت کامل و رسمی از عراق خارج نشدند و در نهایت شاهد حملات راکتی جریان‌های مقاومت عراق به سفارت آمریکا در بغداد و همچنین کاروان‌های دیپلماتیک بودیم.

وی ادامه داد: در مقابل، ایالات متحده هم تهدید کرد که اگر حملات ادامه داشته باشد، سفارت آمریکا در بغداد را تعطیل می‌کند و در اینجا بود که  فشار بر دولت عراق افزایش پیدا کرد. این در حالی است که بسیاری معتقدند بودند این تنش به یک جنگ داخلی و منطقه‌ای دامن خواهد زد و در مقابل ما شاهد اجرای یک سیاست محتاطانه از سوی دولت عراق و همچنین جریان مقاومت این کشور بودیم. داده‌ها نشان می‌دهد که اوضاع منطقه و انواع و اقسام فشارهای داخلی و خارجی بر این جغرافیا نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده و به همین دلیل است که جریان مقاومت عراق موافقت مشروط با عدم هدف قرار دادن مواضع آمریکا در بغداد را اعلام کرده است. باید توجه داشته باشیم که انگشتان همه در منطقه روی ماشه است و به نظرم جریان‌های مقاومت عراق هم در حال نظاره کردن اوضاع با دقت بالا هستند. آنها به این نتیجه رسیدند که  باید اوضاع عراق آرام شود تا بتوانند وضعیت سیاسی و میدانی را مدیریت کنند؛ به همین دلیل معتقدم جریان مقاومت و دولت عراق به دنبال پایین آوردن سطح تنش در وضعیت فعلی هستند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که آمریکا و شخص ترامپ در آستانه یکی از عجیب‌ترین و حساس‌ترین انتخابات ریاست جمهوری تاریخ این کشور قرار دارند و به همین دلیل همه آنها به دنبال یک شوک آنی در منطقه به نفع خود هستند. این شوک می‌توانست تعطیلی سفارت آمریکا در بغداد و کشاندن عراق به سمت و سوی یک بحران جدید باشد که به نظرم دولت مصطفی الکاظمی و همچنین جریان مقاومت عراق این موضوع را به خوبی درک کرد و سعی کرد از آن جلوگیری کند. از سوی دیگر ایران هم به عنوان عنصر تاثیرگذار در خاک عراق به دنبال آن است تا اوضاع را آرام کند و به همین دلیل معتقدم یک توافق نانوشته میان بغداد و واشنگتن به امضا رسیده است. اعلام خبر توقف حمله به مواضع آمریکا از سوی حزب‌الله عراق به این معنا نیست که آنها با حضور آمریکا در این کشور موافق هستند، بلکه آنها در حال تنفس دادن به امنیت عراق هستند و در نهایت یک سیاست احتیاطی را پیش گرفتند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه گفته می‌شود مسأله آتش‌بس و عدم حمله به سفارت آمریکا مشروط است، به این دلیل بود که جریان مذکور معتقد است این آتش‌بس با‌ید در نهایت به خروج آ‌مریکا از عراق منجر شود؛ اما چندی پیش شاهد آن بودیم که مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق در سفر خود به واشنگتن قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری با طرف آمریکایی را به امضا رساند و فکر نمی‌‌کنم که آمریکایی‌ها به این زودی قصد بیرون رفتن از عراق را داشته باشند. باید متوجه بود که در سیاست هیچ چیز ثابت نیست. آمریکا وضعیت خوبی ندارد و در شرایط کنونی که ترامپ به دنبال پیروزی در انتخابات است، به یک شوک فرامنطقه‌ای نیاز دارد و به نظرم اعلام عدم حمله و کاهش واکنش خشن به مواضع آمریکا از سوی حشدالشعبی، تا حدودی باعث می‌شود که ترامپ از این موضوع به نفع خود بهره‌‌برداری کند. از منظر دیگر معتقدم که دولت عراق و سایر جریان‌های سیاسی و نظامی این کشور منتظر آن هستند که ببینند نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا چه می‌شود و به همین دلیل است که سیاست احتیاطی را در پیش گرفتند.