شناسهٔ خبر: 42594924 - سرویس سیاسی
منبع: دانشجو | لینک خبر

سیدافقهی تشریح کرد؛

امارات، بحرین و عربستان سعودی پیشران‌های اجرای معامله قرن

تحلیلگر مسائل غرب آسیا درباره عادی سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی با بیان اینکه امارات، بحرین و عربستان سعودی پیشران‌های اجرای معامله قرن و غلامان حلقه به گوش آمریکا هستند، گفت: ممکن است به زودی سعودی‌ها نیز این قضیه را علنی کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه دیگر رسانه های خبرگزاری دانشجو، جمعه (۲۱ شهریور/۱۱ سپتامبر) دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در توئیتی از عادی‌سازی روابط بین رژیم‌ صهیونیستی و بحرین خبر داد. این توافق کمتر از یک ماه پس از توافق اخیر امارات عربی متحده و این رژیم به منظور برقراری روابط دیپلماتیک صورت گرفت.

ترامپ در این خصوص در توئیتر نوشت: «امروز یک گشایش تاریخی دیگر اتفاق افتاد! دو دوست بزرگ ما یعنی اسرائیل و پادشاهی بحرین به توافقی برای صلح دست پیدا کردند- بحرین دومین کشور عربی است که ظرف ۳۰ روز با اسرائیل صلح می‌کند.»

آمریکا، رژیم صهیونیستی و بحرین در همین زمینه بیانیه مشترکی را منتشر کردند. در این بیانیه آمده است: «این، گشایشی تاریخی برای پیشبرد صلح در خاورمیانه است. آغاز گفت‌‌وگوهای مستقیم بین این دو جامعه پویا و اقتصاد پیشرفته، تحول مثبت خاورمیانه را تداوم بخشیده و به افزایش ثبات، امنیت و رونق در منطقه منجر خواهد شد.

گفتنی است توافق امارات و رژیم صهیونیستی که به گفته ترامپ، با وساطت آمریکا حاصل شده بود در روز ۲۳ مرداد (۱۳ اوت) اعلام شد.

این توافق تا این لحظه واکنش‌هایی را به همراه داشته است، از مخالفت‌های گروه‌های فلسطینی، ایران، ترکیه، اردن، حزب‌الله لبنان و ... تا استقبال حامیان رژیم اشغالگر همچون انگلیس، آلمان و اتحادیه اروپا تا عمان و مصر.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران  هم در بیانیه‌ای اعلام برقراری روابط دیپلماتیک بین منامه و تل‌آویو را اقدامی ننگین و خفت بار از سوی بحرین خواند و آن را شدیدا محکوم و اعلام کرد: حاکمان بحرین از این پس شریک جنایات این رژیم خواهند بود.

* تفاوت‌ها بین امارات و بحرین

در همین خصوص سید هادی سیدافقهی تحلیلگر مسائل غرب آسیا درباره اعلام عادی سازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی عنوان کرد:‌ قابل پیش بینی بود که بعد از امارات، دومین کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس یعنی بحرین به زودی عادی سازی روابطش را با رژیم صهیونیستی اعلام خواهد کرد.

ولی با یادآوری این نکته که تفاوت‌هایی بین امارات و بحرین وجود دارد، توضیح داد: سابقه روابط فیمابین بحرینی‌ها یعنی نظام آل خلیفه و رژیم صهیونیستی به دو دهه گذشته برمی‌گردد، در بحرین یک اقلیت یهودی حضور دارد، ولی به صورت نیمه پنهان زندگی می‌کردند و از آن زمان با دربار آل خلیفه در تماس بودند، ولی به مرور زمان مخصوصا بعد از بهار عربی و قیام مردم بحرین برای احقاق حقوق حقه خود، حساسیت رژیم صهیونیستی و آمریکایی‌ها بر بحرین بیشتر شد، چون مردم بحرین سابقه قیام داشتند و پارلمان نسبتا نیم‌بندی داشتند که نظراتی مطرح می‌شد و حتی مخالفت‌هایی با دولت و ملک نیز صورت می‌گرفت.

سیدافقهی به سوابق انقلابی مردم بحرین و حتی مشارکت آنها در تدوین قانون اساسی و اینکه آیت‌الله شیخ عیسی قاسم یکی از اعضای هیأت تدوین قانون اساسی بحرین بود و امروز سلب تابعیت و از کشور اخراج شده، اشاره کرد و گفت: غیر از کلیت شیعیان، جریان‌های چپ در بحرین تاخت و تاز می‌کنند و جریان‌های سیاسی نسبت به کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس خیلی پیشرفته بوده و حتی جریان‌های رادیکال در بحرین هم حضور داشته‌اند.

این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: بعد از حمله صدام حسین به کویت در سال ۱۹۹۰ میلادی، آمریکایی‌ها این فرصت را مناسب دیدند و از آن زمان ناوگان پنجم دریایی خودشان را که یکی از بزرگ‌ترین ناوگان‌های دریایی آمریکاست در سواحل بحرین مستقر کرده و از آنجا تکان نخورند و از آن زمان ضریب امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز و این مناطق متاسفانه کاهش یافت.

*وضعیت اقتصادی امارات بهتر از بحرین

سیدافقهی با بیان اینکه وضعیت بحرین با امارات بسیار متفاوت است، یادآور شد: از سوی دیگر نیاز بحرین به کمک‌های مادی نسبت به امارات عربی متحده بیشتر است. وضعیت اقتصادی امارات خیلی بهتر است.

وی به وابستگی صد در صدی بحرین به لحاظ تصمیم گیری سیاسی و رویکرد سیاسی به عربستان سعودی اشاره کرد و توضیح داد: عربستان سعودی و امارات عربی متحده هر دو در سرکوب قیام مردم بحرین و الان در شکنجه مردم بحرین در کنار شکنجه‌گران حرفه‌ای و آموزگار شکنجه صهیونیستی در بحرین حضو دارند، مخصوصا در زندان «جو» که زندان بدنامی است و چندین بار تاکنون شورای حقوق بشر آن را محکوم کرده و چندین شهید در این زندان تحت شکنجه به شهادت رسیده‌اند و الان سران مهم و در رأس آنها شیخ علی سلمان متاسفانه در این زندان نگهداری می‌شوند.

* مسئله از عادی سازی و آشکارسازی گذشته

سیدافقهی با بیان اینکه مسئله از عادی سازی و آشکارسازی گذشته است، اظهار داشت: مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا آب پاکی را روی دست همه ریخت و گفت این عادی سازی نیست و ما در راستای تشکیل یک ائتلاف ضد ایران در منطقه هستیم و کار خودش را راحت کرد.

سیدافقهی یادآور شد: ما هم این را می‌دانستیم، یعنی حتی زمانی که این قضیه را آشکار نکرده بودند. ما می‌دانستیم. الان عربستان، قطر و عمان هم ارتباطات دارند و بر کسی پوشیده نیست که مقامات سیاسی و امنیتی و حتی مقامات نظامی عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی تعامل و همکاری دارند.

* خلبان‌ها و مستشاران نظامی اسرائیلی در کنار مستشاران آمریکایی، فرانسوی و انگلیسی علیه مردم یمن 

وی افزود: در مسئله یمن اطلاعات دقیق داریم که خلبان‌ها و مستشاران نظامی اسرائیلی در کنار مستشاران آمریکایی، فرانسوی و انگلیسی علیه مردم یمن جنایت می‌کنند، ما اینها را می‌دانیم، ولی اینکه چرا الان آشکار کردند باید از زبان دونالد ترامپ خدمتتان نقل کنم که در یکی از سخنرانی‌های تبلیغاتی‌اش در هفته گذشته گفته بود من به کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس هشدار می‌دهم تا زمانی که در رأس کار هستم و اگر من انتخاب شوم، شما هستید؛ اگر من انتخاب نشوم معلوم نیست وضعیت شما چگونه خواهد بود.

این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: یعنی صد در صد می‌گوید این شتاب زدگی و فشار به حکام خلیج فارس برای بالا بردن احتمال پیروزی در انتخابات و افزایش سهم خودش در انتخابات است. هم الان ترامپ نیازمند چنین تحولی در سیاست خارجی است و هم نتانیاهو نخست وزیر رژیم کودک‌کش صهیونیستی.

به گفته وی علیرغم اینکه نتانیاهو دارد مسئله را خیلی بزرگ می‌کند، ولی شاهدیم تظاهرات علیه او هر روز بیشتر می‌شود و مردم در سرزمین‌های اشغالی خواهان استعفای او از نخست‌وزیری هستند و اینکه به خاطر پرونده‌های فساد مالی محاکمه شود و به زندان برود.

سیدافقهی خاطرنشان کرد: نتیجه می‌گیریم اول این دو نفر یعنی ترامپ و نتانیاهو نفع شخصی خواهند برد، دوم اینکه آمریکا به دنبال محاصره و اعلام جنگ به موقع بعد از دو مرحله حضور رسمی، تثبیت این حضور و گسترش این حضور در ابعاد مختلف امنیتی، نظامی و اقتصادی و غیره است و در مرحله سوم شروع عملیات فرسایشی نظامی و امنیتی بر علیه ایران و محور مقاومت.

*پروژه آنها، محاصره محور مقاومت است

این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: شک نکنید که اینها نیت و پروژه و برنامه دارند و می‌خواهند محور مقاومت را محاصره کنند، هم برای تثبیت وضعیت خودشان و وضعیت امنیت رژیم صهیونیستی و همچنین چپاول منافع مردم منطقه و تسلط بر شاهراه‌های آبی و نقاط استراتژیک منطقه مثل خلیج فارس، تنگه هرمز، تنگه باب المندب، دریای سرخ، جزایر مهم جنوب یمن.

وی توضیح داد: اماراتی‌ها جزیره «سقطری» را اشغال کرده و اسرائیلی‌ها را آنجا بردند که در آنجا پایگاه بزنند، برای عملیات ایذایی و ایجاد مشکل برای عبور و مرور کشتی‌های نفتی، جنگی و تجاری و مسافربری ما.

این تحلیلگر مسائل غرب آسیا ادامه داد: از دیگر سو، مقام معظم رهبری وقتی اماراتی‌ها این روابط خائنانه خود را اعلام کردند جمله مهمی را خطاب به اماراتی‌ها فرمودند و گفتند این عمل اولا خائنانه است و ثانیا به طولی نخواهد انجامید.

سیدافقهی بیان کرد: من می‌خواهم اینجا قدری توقف کنم که منظور حضرت آقا احتمالا چه می‌تواند باشد. یک تصور این است که حضرت آقا اشاره به مخالفت مردم دارند که واقعا مخالفت مردم منطقه مخصوصا خود مردم امارات و بحرین شروع شده، به خصوص بحرین که الان در برخی از مناطق بحرین تظاهرات شبانه آغاز شده و در فضای مجازی خیلی فعال شدند و گفتند این رژیم نماینده مردم و اراده مردم بحرین نیست و ما هرگز این عادی‌سازی را بر نمی‌تابیم؛ این یک عمل خائنانه است وآن را با شکست روبرو می‌کنیم که این ظرفیت مردمی است.

وی بیان کرد: علاوه بر آن، ظرفیت فضای مجازی و ظرفیت فشار کشورهای محور مقاومت بر اینها هست و اگر خدای نکرده دست به چنین تحرکاتی بزنند، قطعا با عکس العمل‌های بسیار شدید و تند جمهوری اسلامی ایران و هم پیمانان جمهوری اسلامی روبرو می‌شوند و مخصوصا یمنی‌ها اشاراتی به اماراتی‌ها می‌فرستند که ممکن است شما را هم بزنیم، همانطور که الان ریاض را می‌زنیم، مخصوصا اینکه اماراتی‌ها و بحرینی‌ها در کاخ‌های شیشه‌ای نشستند و خیلی آسیب پذیرتر از عربستان سعودی هستند.

سیدافقهی ابراز عقیده کرد: تصور می‌کنم امید حضرت آقا به این است که این پیمان، خائنانه است و مردم قبول نمی‌کنند و فشار سیاسی، تحریم‌ها و آمادگی برای هرگونه حرکتی وجود دارد.

* اولین حادثه‌‌ای که رخ بدهد، آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها دمشان را روی کولشان می‌اندازند و فرار می‌کنند

وی ادامه داد: همین رزمایش ذوالفقار یک هشدار برای رژیم صهیونیستی و هرگونه شیطنت احتمالی آمریکا و رژیم صهیونیستی است و به طمع اینکه ما در منطقه هستیم و حضور داریم و قوی هستیم، نه چنین چیزی نیست.

این کارشناس اضافه کرد: مطمئن هستم، اولین حادثه‌‌ای که رخ بدهد، آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها دمشان را روی کولشان می‌اندازند و فرار می‌کنند. کسی نیست از آنها حمایت کند، ترامپ هم به آنها گفته و اینکه اگر ما از شما حمایت نکنیم شما نمی‌توانید تاج و تخت خود را نگهدارید. این کشورهای شکننده چرا دست به چنین ماجراجویی خطرناک و بازی با آتش می‌زنند. 

سیدافقهی در این زمینه به طرح صلح هرمز که از سوی جمهوری اسلامی مطرح شد اشاره کرد و گفت: ما به آنها گفتیم و پیشنهاد دادیم، جمهوری اسلامی طرح صلح هرمز را به آنها  ارائه و اعلام کرد بیایید با هم بنشینیم و مسائل‌مان را حل و فصل کنیم، چرا گوش نکردند؟ چون جرات نمی‌کنند. آنها تحت قیمومیت رژیم صهیونیستی و آمریکا درمی‌آیند، نه آبرویی برایشان می‌ماند، نه تاریخ شان، نه جغرافیا و نه امنیت خود را می‌توانند نگهدارند. صد در صد این ائتلاف و عادی سازی به نفع آمریکا و رژیم صهیونیستی و صد در صد به ضرر دو کشور امارات عربی متحده و بحرین است. 

*بحرین تحت قیمومیت عربستان و غیرمستقیم تحت قیمومیت آمریکاست

وی درباره مطالب یک رسانه صهیونیستی مبنی بر اینکه بحرین با چراغ سبز عربستان دست به چنین کاری زده، عنوان کرد: بحرین تحت قیمومیت عربستان سعودی و غیرمستقیم تحت قیمومیت آمریکاست و عربستان تحت قیمومیت مستقیم آمریکاست و بنابراین وقتی عربستان چراغ سبز نشان می‌دهد، یعنی آمریکاست و عربستان جرأت ندارد به بحرین بگوید این کار را نکن چون خودشان قبل از بحرینی‌ها آسمان خود را به روی هواپیماهای رژیم صهیونیستی گشودند.

*سعودی‌ها یا امروز یا فردا ممکن است عادی سازی روابط را اعلام کنند، یا اینکه از عکس العمل جهان اسلام وحشت دارند

سیدافقهی بیان کرد: سعودی‌ها یا امروز یا فردا ممکن است عادی سازی روابط را اعلام کنند، یا اینکه از عکس العمل جهان اسلام وحشت دارند و منتظرند ببینند نتیجه انتخابات آمریکا چه می‌شود که آیا ترامپ برنده می‌شود یا خیر. چون آن زمان مجبورند و ترامپ از موضع بالا با آنها برخورد می‌کند. اگر چنین نشد و ترامپ در مقابل جو بایدن شکست خورد، ممکن است دست نگهدارند و متحمل این آبرویزی و خیانت به مسئله فلسطین نشوند.

وی بیان کرد: ان‌شاءالله شاهد شکست معامله قرن و پروژه من در آوردی ترامپ باشیم. 

*امارات و بحرین و عربستان سعودی پیشران‌های اجرای معامله قرن

وی درباره اظهارات وزیر خارجه بحرین مبنی بر اینکه این توافق برای بازگرداندن حقوق فلسطینی‌ها و برقراری ثبات و امنیت در منطقه صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: اینها برای توجیه اقدامات خود حرف‌های غیرواقعی و صادقانه را می‌زنند. اولین کشوری که آغوش خودش را برای کمک‌های اقتصادی به منظور اجرای معامله قرن باز کرد، بحرین بود. اجلاس منامه که کوشنر و صهیونیست‌ها حضور پیدا کردند و شاهد بودیم که امارات و بحرین و عربستان سعودی پیشران‌های اجرای معامله قرن هستند.

این تحلیلگر مسائل منطقه بیان کرد: پر واضح است اینها غلامان حلقه به گوش آمریکا هستند و امروز متاسفانه همراه با یک جانی و قاتل بر همه جنایات رژیم صهیونیستی در داخل فلسطین صحه می‌گذارند. 

این تحلیلگر مسائل غرب آسیا بیان کرد: وقتی دست دوستی می‌فشارند و درصدد احداث سفارت هستند و پرچم رژیم صهیونیستی بر فراز ساختمان‌های ابوظبی برافراشته می‌شود، یعنی هر جنایت و قتل و غارت و اجحافی و محاصره‌ای در حق فلسطینی‌ها انجام می‌شود را قبول داریم، اینها دشمن ملت فلسطین هستند.

وی با طرح این پرسش که کجا آمریکا و رژیم صهیونیستی پا گذاشتند و در آنجا امنیت برقرار شد؟ پاسخ داد: جز خرابی، ویرانی، جنگ‌های طائفه‌ای، ناامنی و حمایت از رژیم‌های فاسد و سازمان‌های تروریستی که خودشان به وجود آوردند، چیزی عاید ملت‌ها نمی‌شود.

این کارشناس مسائل منطقه عنوان کرد: متاسفانه اینها داعش را به وجود آوردند که ماشین‌های نظامی کشورهای منطقه و قدرت‌ نظامی منطقه را دچار فرسایش کنند که بعدا تاب مقاومت را در برابر این عادی سازی نداشته باشند. کشوری به طور جدی وارد مخالفت نشود و در اتحادیه عرب این حرکت نفرت انگیز و زشت کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس در تاریخ ثبت شد.

* اسرائیل اگر می‌تواند، در داخل فلسطین صلح و آرامش را برقرار کند و تن به خواسته‌های مردم فلسطین بدهد 

وی با اشاره به نشست هفته گذشته اجلاس وزرای خارجه اتحادیه عرب از طریق ویدئو کنفرانس گفت: بحرین و امارات وتو کردند و اجازه ندادند محکومیت امارات به خاطر بحث عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در آن نشست مطرح شود. روز روشن اعلام جنگ کردند.

سیدافقهی پرسید: چطور وزیر خارجه بحرین می‌گوید که این نزدیکی‌ها و عادی سازی برای برقراری صلح و آرامش است؟ اسرائیل اگر می‌تواند، در داخل خود فلسطین صلح و آرامش را برقرار کند و تن به خواسته‌های مردم فلسطین بدهد، تن به رفراندوم بدهد که ببینیم آیا مردم این رژیم منحوس و غیرمشروع را می‌خواهند یا نه. چرا این کار را نمی‌کنند اینها که نمی‌توانند مشکل داخلی خود را حل کنند می‌خواهند مشکل امارات و بحرین را حل کنند؟ 

*قطر اولین کشوری که عادی سازی و تابوشکنی را آغاز و از خطوط قرمز عبور کرد 

سیدافقهی درباره استقبال عمان از این توافق و پیوستن عمان و قطر به این روند، اظهار داشت: اولین کشوری که عادی سازی را شروع کرد و تابوشکنی را آغاز و از خطوط قرمز عبور کرد «قطر» بود، خیلی وقت پیش بود و علنی هم کردند. شبکه عربی الجزیره که یکی از شبکه‌های قوی سیاسی قطر است و از دوحه برنامه‌هایش پخش می‌شود، اولین شبکه‌ای بود که از کارشناسان رژیم صهیونیستی در این شبکه دعوت کرد که جهان عرب در آن زمان به شدت محکوم کرد  و این حرکت را هنجارشکنی و تابوشکنی خواند. ولی بعد شاهد روابط دوستانه و بسیار صمیمی و نزدیک دو شخصیت مهم قطری بودیم، هم حمد بن خلیفه آل ثانی امیر سابق قطر و هم حمد بن جاسم پسر عمویش که هم نخست وزیر و وزیر خارجه بود، با خانم زیپی لیونی وزیر خارجه پیشین رژیم صهیونیستی روابط شخصی داشتند.

وی به دفتر بازرگانی رژیم صهیونیستی در دوحه و در عمان نیز اشاره کرد و گفت: بعد از آن شاهد بودیم که سلطان قابوس قبل از فوتش چه پذیرایی و استقبال باشکوهی از نتانیاهو به عمل آورد.

به گفته این کارشناس مسائل منطقه، این کشورها نیز در نوبت هستند و به شدت تحت فشارند و از اول هم این روابط را داشتند. به حسب ظاهر روی خوش به ما نشان می‌دهند، ولی به حسب باطن نیت‌شان با ما صاف نمی‌شود و می‌گویند تا زمانی که انقلاب اسلامی پابرجاست، تهدیدی برای ماست.

*آتش چاه‌های نفتشان را با حداقل قیمت خاموش کردیم

سیدافقهی ادامه داد: با اینکه ما در سخت‌ترین بحران‌های آنها کنارشان بودیم که خودشان در حق خود ظلم می‌کنند و برادر برادر را می‌کشد، صدام عرب وارد کویت عرب شد، ما آب شیرین برای کویت فرستادیم و آوارگان کویتی را در جنگ دوم خلیج فارس راه دادیم و حمایت کردیم و آتش چاه‌های نفتشان را با حداقل قیمت خاموش کردیم، بعد می‌گویند ایران دخالت می‌کند و تهدید برای ماست و بمب اتم تولید کند و از این اکاذیب.

*کویت دورترین و آخرین کشور

وی درباره کویت نیز با بیان اینکه هنوز پارلمان کویت مخالفت می‌کند، اظهار داشت: دورترین و آخرین کشوری که ممکن است  در پی فشارهای آمریکا، اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس چنین کند، کویت است. رسما رئیس پارلمان کویت و شخصیت‌های سیاسی کویت فعلا این اقدام را ریسک و کار خطرناکی‌ می‌دانند و عنوان می‌کنند که دعوت از رژیم صهیونیستی ناامنی برای ما به ارمغان می‌آورد و بحران را پیچیده‌تر و تندتر می‌کند. چون ایران در حیات خلوتش رژیم صهیونیستی را تحمل نمی‌کند.

این تحلیلگر مسائل منطقه بیان کرد: اصرار ترامپ بر این است که این قضیه عادی سازی روابط قبل از انتخابات رخ دهد و به عنوان یک دستاورد سیاست خارجی در داخل برای طرفدارانش باشد و برای کسب آرای بیشتر آن را خرج کند.

*عربستان یا آخری یا ما قبل آخر

وی درباره عربستان هم عنوان کرد:‌ وضعیت و جایگاه عربستان سعودی در جهان اسلام فرق می‌کند، اطلاعات دقیقی داریم که ارتباط وجود دارد، ولی اینکه علنی کنند و سفارت باز کنند، در حال حاضر بعید می‌دانم و تصور می‌کنم عربستان یا آخرین باشد یا ما قبل آخر.

* سودان، تونس و مغرب 

سیدافقهی درباره سودان و تلاش‌های آمریکا برای عادی سازی روابط خارطوم با تل‌آویو نیز بیان کرد: پامپئو در سفر به سودان هم آنها را تطمیع و هم تهدید کرد. تطمیع کرد و گفت در اولین گام ۵۰۰ میلیون دلار برای حل مشکل اقتصادی به شما می‌دهیم. سودانی‌ها خندیدند ما حداقل ۱۰ میلیارد دلار نیاز داریم و علاوه بر آن ما الان حکومت موقت و نظامی هستیم، نه تفویض و نه اختیار و پارلمان داریم و نمی‌توانیم چنین کنیم.

وی یادآور شد: تونسی‌ها هم به شدت مخالفت کردند و رئیس جمهور تونس سخنرانی خیلی تندی علیه کشورهای خلیج فارس و امارات داشت. نخست‌وزیر مغرب هم گفت چنین نمی‌کنیم، البته مغرب به شدت تحت فشار است و یکی از دلایل مخالفت مغرب این است که این کشور رئیس کمیته دفاع از مسجدالاقصی است.

این تحلیلگر در پایان گفت: ‌الجزایر و سوریه هم با این اقدام و عادی سازی روابط مخالفت کردند. البته عراقی‌ها مخالفت نکردند، ولی روی خوش هم نشان ندادند.