شناسهٔ خبر: 41767514 - سرویس اجتماعی
منبع: ایمنا | لینک خبر

بسته خبری سلامت ایمنا؛

توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش تب‌های عفونی

طبع میوه انار گرم است یا سرد، ارتباط کم آبی بدن با خوراکی‌های مخفی کار، میوه‌های مفید برای لاغری، توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش تب‌های عفونی و عوارض ناشی از خوردن آب بیش از اندازه را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایمنا، کم آبی بدن مشکلاتی از جمله خشکی پوست، یبوست، چاقی و غیره را برای ما به وجود می‌آورد. جالب است بدانید پرآبی بدن نیز عوارضی دارد که برای سلامتی و کیفیت زندگی ما مضر هستند. آب زیاد در معده به خصوص در فصل‌های سرد، باعث حالت تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود. سردردهای مکرر، بدون هیچ دلیل خاصی به سراغتان می‌آید و شما را از انجام‌های روزمره باز می‌دارد.

این سردردها به علت برهم خوردن تعادل بین نمک و آب در بدن انجام می‌گیرد که به آن فشار اُسمزی می‌گویند. این سر درد در قسمت فوقانی سر بوده از پیشانی تا بینی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در موارد حاد تر ممکن است دچار اختلالات تنفس و مغزی نیز شود. ورم صورت، دست‌ها و پاها یکی دیگر از عوارض پرآبی بدن است.

به این دلیل که سلول‌های بدن ما بیش از حد نیاز آب جذب کردند و در نتیحه متورم می‌شوند. گرفتگی عضله بیشتر برای شما رخ خواهد داد. داشتن بدن سالم مستلزم این است که همه‌ی مواد مورد نیاز به اندازه کافی به بدن برسند، نه کمتر و نه بیشتر.

آب زیاد، موجب برهم زدن تعادل الکتریکی بدن شده و موجب گرفتگی عضلات، لرزش دست‌ها و تن می‌شود. احساس خستگی و بی‌حالی، به علت پر آبی بدن نیز ممکن است رخ دهد. در برخی از موارد این عارضه به علت کمبود ویتامین است، و در برخی دیگر به علت پر آبی بدن. بیش از حد نیاز آب خوردن، موجب تولید هورمون‌های استرس نیز در بدن می‌شود و ما واکنش‌های سریع و استرسی به کنش‌ها نشان خواهیم داد. در واقع نوعی ضعف اعصاب به وجود می‌آورد.

طبع میوه انار گرم است یا سرد

انار بر اساس طعم و مزه‌ای که دارد می‌تواند سه طبع را به خود اختصاص بدهد. طعم شیرین و ملس آن طبعی معتدل دارند، ولی طعم ترش آن طبع سرد دارد. انار خواص درمانی بسیار زیادی دارد که حتی هسته و پوست آن می‌تواند برای بدن مفید باشد.

شما با خوردن انار می‌توانید سیستم امینی بدن خود را در برابر بسیاری از بیماری‌ها مقاوم کنید. با بررسی افراد مسن که از فراموش رنج می‌بردند متوجه شدند که خوردن روزانه مقداری انار می‌تواند حافظ آن‌ها را بهتر کند. با ادامه این روند تحقیقاتی متوجه شدند که انار می‌تواند با بیماری آلزایمر مبارزه کند. انار می‌تواند با کاهش التهاب‌های رگ به قلب کمک می‌کند و همچنین با کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب خون خطر انسداد شریان‌ها و حمله‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

عصاره انار با تقویت فولیکول‌های مو از ریزش آن جلوگیری می‌کند. شما به خوردن یک لیوان آب انار به همراه یک قاشق عسل سو هاضمه را بر طرف کنید. خوردن انار به صورت روزانه می‌تواند ویتامین C مورد نیاز بدن را تأمین کند و همچنین به خاطر داشتن فبیر زیاد احساس گرسنگی را از بین می‌برد.

انار مقدار زیاد آنتی اکسیدان دارد که می‌تواند صورت را جوان‌تر کند. همچنین شما می‌توانید با تولید ماسک‌های انار جوش را از بین ببرید. انار می‌تواند فشار خون بالا را کاهش بدهد و به همین دلیل مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث کاهش فشار خون شود. مصرف زیاد انار ترش باعث ایجاد یبوست می‌شود که بهتر است آن را با موادی که طبع گرم دارد یا با انار شیرین میل کنید.

توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش تب‌های عفونی

تب نشان دهنده وجود یک نوع عفونت در بدن است. عفونت‌ها منجر به افزایش متابولیسم بدن، تجمع مواد سمی در بدن، اختلال در تعادل آب بدن، اختلال گوارشی، از بین رفتن پروتئین‌های نسوج که حاصل آن دفع ازت از بدن است، می‌شود، بنابراین در مراقبت تغذیه‌ای بیماری‌های عفونی اولویت با تأمین انرژی، پروتئین، ویتامین‌ها و املاح است.

با بالا رفتن یک درجه سانتی گراد حرارت بدن ۱۳ درصد متابولیسم بدن افزایش می‌یابد، بنابراین مصرف آب و مایعات و غذا در حجم کم و دفعات بیشتر توصیه می‌شود. در مرحله حاد بیماری و هنگام تب ممکن است سدیم و پتاسیم به مقدار زیادی و به صورت عرق از بدن دفع شود و مصرف سوپ حاوی نمک برای جبران سدیم ضروری است.

رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زرد آلو، طالبی، کیوی، پرتقال)، سبزی‌ها (اسفناج، جعفری، لوبیا، سبوس گندم هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی)، شیر و ماست و دوغ برای تأمین پتاسیم توصیه می‌شود. در یک فرد بیمار میزان نیاز به پروتئین افزایش می‌یابد بنابراین تأمین پروتئین روزانه به ویژه از منابع حیوانی مانند انواع گوشت‌ها (قرمز، مرغ، ماهی، طیور)، انواع لبنیات پاستوریزه (پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و تخم مرغ توصیه می‌شود. نوشیدن آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات مانند شیر و دوغ به عنوان بهترین نوشیدنی توصیه می‌شود تا بخشی از انرژی، پروتئین، بعضی ویتامین‌ها و مواد معدنی لازم را تأمین کند.

نوشیدن مایعات به اندازه کافی و فراوان کمک به دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب بدن می‌کند. کمبود این ویتامین منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. ویتامین A به جذب، هضم و ذخیره آهن در بدن کمک می‌کند و کمبود آن منجر به کم خونی ناشی از فقر ویتامین A می‌شود که باید از طریق منابع غذایی حاوی آن تأمین شود.

منابع غذایی آن به دو شکل منابع غذایی حیوانی و گیاهی است و منابع غذایی حیوانی از قابلیت جذب بهتری نسبت به منابع گیاهی برخوردار هستند. منابع حیوانی به فرم فعال ویتامین A عمدتاً در جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات پرچرب و کره وجود دارد. منابع گیاهی به فرم کارتنوئیدها و به ویژه بتاکاروتن است بتاکاروتن هم یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلاء به انواع بیماری‌های غیر واگیر کمک می‌کند و عمدتاً در میوه‌های رنگی و سبزی‌های زرد و سبز نظیر اسفناج، کاهو، هویج، کدو حلوایی، زرد آلو، طالبی، موز، انگور، خربزه، خرمالو و انواع مرکبات است. علاوه بر داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی، به عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز کمک می‌کند.

این ویتامین در روغن برخی از گیاهان یافت می‌شود. روغن جوانه گندم، روغن فندق، روغن کانولا، روغن گلرنگ، روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن آفتابگردان از اصلی‌ترین منابع این ویتامین به شمار می‌آیند. انواع آجیل (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند. به یاد داشته باشید مکمل ویتامین E مصرف نکنید. دریافت مناسب از منابع غذایی (ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ) و قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب به صورت روزانه، در افزایش سطح ایمنی بدن کمک می‌کند، علاوه بر اینکه به عنوان یک آنتی اکسیدان است، مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می‌شود.

نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می‌شوند. منابع این ویتامین عبارتند از انواع فلفل، سبزی‌های برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، سیب زمینی، هندوانه، مرکبات، کیوی و دیگر میوه‌ها و سبزی‌ها. اما شواهدی مبنی بر مصرف مکمل آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.

در تب نیاز بدن به انرژی افزایش می‌یابد و برای متابولیسم و سوخت و ساز نیاز به ویتامین‌های گروه B افزایش می‌یابد که باید از منابع غذایی از جمله مصرف کافی سبزی‌ها به ویژه برگ سبز و میوه‌ها، شیر و لبنیات، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها تأمین شود. کمبود این ویتامین باعث پیشرفت سریع عفونت‌های ویروسی می‌شود، توصیه به تأمین این ویتامین از طریق منابع غذایی آن مانند پروتئین‌های حیوانی از جمله گوشت قرمز، ماهی و ماکیان، تخم مرغ و لبنیات است. کمبود آهن باعث آسیب و تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود.

آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت شده و گوشت قرمز، مرغ و ماهی ، انواع سبزی‌ها، حبوبات، میوه‌های تازه و خشک شده و غلات کامل حاوی آهن بوده و اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش می‌یابد. از نشانه‌های کمبود روی اختلالات ایمنی بوده و غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم مرغ است، سیر، زنجبیل و سایر مواد غذایی توصیه شده اگر چه به دلیل ترکیبات خاصی که دارند می‌توانند در مقابله با عفونت‌های باکتریایی و ویروسی مفید باشند، اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.

میوه‌های مفید برای لاغری

برخلاف آن‌چه که عموم تصور می‌کنند میوه‌ها به دلیل قندی که دارند نباید زیاد از حد مصرف شوند زیرا باعث چاقی می‌شود. اما برخی میوه‌ها وجود دارند که به دلیل آنتوسیانین موجود در آن‌ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و ممکن است به پیشگیری از اضافه وزن کمک کند. سیب سرشار از فلاونوئیدها و غنی از فیبر است. مصرف روزانه سیب برای کاهش وزن اهمیت زیادی دارد. توت فرنگی همتای زغال اخته است و به حفظ وزن سالم کمک می‌کند. توت فرنگی نیز سرشار از آنتوسیانین بوده و مصرف یک فنجان از آن در روز به همراه ماست کم چرب یا بلغور جو، پیشنهاد می‌شود. زغال اخته سرشار از آنتوسیانین‌ها و پلیمرهای فلاونوئید است. به طوری که یک چهارم فنجان از این میوه، ۱۰ میلی گرم آنتوسیانین به بدن می‌رساند. هنوز مشخص نیست چرا فلاونوئیدها باعث کاهش وزن می‌شود، اما به گفته محققان ثابت شده مصرف روزانه این میوه، شما را دچار احساس سیری کرده و از پرخوری جلوگیری می‌کند. میوه گلابی نیز دوز سالمی از پلیمرهای فلاونوئید را دارد و فیبر بالای موجود در آن منجر به احساس سیری طولانی مدت می‌شود. درست مانند سیب، گلابی را نیز باید با پوست بخورید تا از بیشترین منافع سلامت آن سود ببرید. فلفل‌ها هم جز مواد غذایی سالمی است که می‌توانند نقش مهمی در کاهش وزن داشته باشند.

ارتباط کم آبی بدن با خوراکی‌های مخفی کار

همه ما می‌دانیم که هندوانه میوه‌ای است که می‌تواند به تأمین آب مورد نیاز بدن کمک کند، اما برخی خوراکی‌ها نیز وجود دارند که به طور مخفیانه می‌توانند در کم آبی بدن نقش داشته باشند. تأمین آب مورد نیاز بدن در ماه‌های گرم تابستان از اهمیت ویژه ای برخوردار می‌شود. نوشیدن آب کافی باید برای حفظ عملکرد درست بخش‌های مختلف بدن مد نظر قرار بگیرد، اما شاید به این مساله توجه نداشته باشید که برخی خوراکی‌ها می‌توانند علیه شما وارد عمل شده و موجب کم آبی بدن شوند.

آب رسانی مناسب به بدن برای گوارش، جذب مواد مغذی، انتقال مواد مغذی به بخش‌های مختلف بدن، نرمی حرکت مفاصل، تنظیم دمای بدن و عملکرد درست اندام‌های مختلف اهمیت دارد. همچنین، تأمین آب مورد نیاز بدن برای سلامت روانی انسان نیز مهم است.

دریافت نشدن آب به میزان کافی می‌تواند بر خلق و خو و تمرکز شما اثر منفی بگذارد. از جمله خوراکی‌هایی که می‌توانند به کم آبی بدن منجر شوند می‌توان به نمک اشاره کرد. آب به دنبال نمک می‌رود، به این معنی که وقتی سدیم از دستگاه گوارش جذب جریان خون می‌شود، آب را نیز همراه خود می‌برد. برای حفظ هیدراتاسیون مناسب و حفظ تعادل دستگاه‌های بدن در هوموستاز، باید از خوراکی‌های سرشار از نمک و شکر پرهیز کنید. نمک و شکر آب را هرچه بیشتر جذب می‌کنند و از این رو ممکن است آب کافی برای استفاده در دسترس بدن قرار نگیرد.

محصولات گوشتی مانند سوسیس و کالباس، غذاهای شور مانند چیپس سیب زمینی و غذاهای سرخ شده همگی از جمله خوراکی‌هایی هستند که موجب کم آبی بدن می‌شوند. احتمالاً احساس تشنگی پس از مصرف این خوراکی‌ها را تجربه کرده‌اید. برخی نوشیدنی‌ها نیز می‌توانند موجب کم آبی بدن شوند. نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه‌های گازدار می‌توانند موجب افزایش سطوح سدیم در بدن شوند زیرا قند اضافه در خون آب بیشتری را از بافت‌ها به سمت خود جذب می‌کند که موجب تکرر ادرار و دفع مایع از بدن می‌شود.

قهوه و الکل نیز از جمله نوشیدنی‌های حاوی ترکیبات ادرارآور هستند و می‌توانند موجب کم آبی بدن شوند. مصرف بیش از حد پروتئین نیز می‌تواند موجب کم آبی بدن شود. پروتئین یک ماده مغذی کلیدی برای تقویت و حفظ سلامت بدن انسان محسوب می‌شود اما مصرف بیش از حد آن ممکن است موجب اختلال در عمکلرد کلیه‌ها در فرآیند پردازش آب شود.