به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، لبنان این روزها با سلسله احتمالات و تحولاتی با پایان نامعلوم روبهروست و سرنوشت دولت این کشور میان تغییر در کابینه یا تعویق در تغییرات، در نوسان است. علاوه اینکه در سایه نبود راهحلهای فوری و ریشهای، بحران اقتصادی و مالی در لبنان به موضوعی بغرنج تبدیل شده است.
روزنامه «الجمهوریه» در سرمقاله خود به این موضوع پرداخت و نوشت، به موازات بحران اقتصادی، موضوع خطرناکتر «تراکم سیگنالهای خارجی» است که درباره پیچیدگیهای خطرناک در لبنان هشدار میدهد و ترجمه عینی افزایش فشارهای آمریکا علیه حزبالله است. تشدید تحرکات دیپلماتیک غربی در برهه اخیر منعکس کننده هشدار به سطوح رسمی لبنان است مبنی بر اینکه عملیات فشار بیشتر خواهد شد تا جایی که حزبالله قادر به کنترل شوکهای وارد شده نباشد.
آمادهباش
در ادامه این گزارش آمده: موضوع جدید در این حرکت دیپلماتیک، آن است که به اطلاع مسؤولان لبنانی رساندهاند غرب و واشنگتن به صورت مستقیم و مستمر عکسالعمل حزبالله در داخل لبنان و مرزها با اسرائیل را رصد میکنند و اطلاعاتی دارند مبنی بر اینکه حزبالله احتمالا وارد وضعیت آمادهباش در آن منطقه شده است.
شاید موضوع قابل توجه در این زمینه، مشاهده اعلام مواضع تقریبا روزانه مقامات آمریکایی از جمله سفیر آن درباره لبنان است و این نشان میدهد آمریکا، لبنان را در این مرحله به عنوان «نقطهای حیاتی» برای خود مشخص کرده است.
گزینههای سخت
«مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طی ساعتهای گذشته بار دیگر ضمن اتهامزنی به حزبالله مبنی بر بر هم زدن ثبات لبنان گفت، آمریکا به همراه فرانسه و غیره آنچه برای آینده بهتر لبنان لازم است، انجام خواهد داد و در برابر سران لبنانی، گزینههای سختی وجود دارد.
یک مقام مسؤول عالیرتبه در این خصوص به الجمهوریه گفت، این گزینههای سخت که مقام آمریکایی میگوید مربوط به اصلاحاتی است که از لبنان میخواهند اما منظور وی از لفظ «غیره» کیست؟ آیا منظور اسرائیل است؟ اگر اینطور باشد لبنان و چه بسا تمام منطقه وارد چرخه خشونت و جنگ ویرانگر خواهند شد.
آیا احتمال جنگ هست؟
بر اساس گزارش الجمهوریه، یکی از مشاوران مسؤولی سیاسی اخیرا با بسیاری از دیپلماتهای عرب و خارجی در بیروت تماس داشته و به صراحت پرسیده آیا فشارها بر لبنان، ممکن است این کشور را به سمت جنگ ببرد؟
سفیر یک کشور بزرگ به این مستشار گفته است: دولت آمریکا حس کرده که حزبالله از فشارهای خارجی و فشار رو به افزایش داخلی نگران شده و این ممکن است واشنگتن را به سمت فشار و تحریمهای بیشتر برای تحقق هدف اعلام شدهاش برای انزوای حزبالله و محاصره آن به صورت کامل سوق دهد.
این مستشار ادامه داد، خلاصه نظر دیپلماتهای حاضر در لبنان این دو موضوع است: نگاه ناامیدانه به دولتی که شبیه به زنی نازاست و دوم اینکه آمریکایی، اسرائیلیها و غیراسرائیلیها خواستار پیروزی کامل و سریعی بر حزبالله هستند و این امر ممکن نیست و این بدان معناست که فرضیه جنگ، بعید است. دولت آمریکا برای انتخابات ریاستجمهوری در نوامبر آماده میشود پس آیا ممکن است خودش را بر جنگ مستقیم یا جنگ با دادن چراغ سبز مشغول کند؟ جنگی که ممکن است به نتایج آن دست پیدا نکند... ؟
آرامش موقت دولت
دولت لبنان که میداند فعلا جایگزینی برای خود ندارد در برهه «آرامش موقت» است و تحلیلگران آن را فرصتی برای دولت «حسان دیاب» میدانند تا وارد عرصه کار جدی شود.
گرچه گزینههایی مانند تغییر وزرا برای فعال کردن دولت در محافل سیاسی نیز مطرح است و گفته میشود شاید دستکم شامل پنج وزیر بشود.
تأکید صندوق بینالمللی پول بر اصلاحات
صندوق بینالمللی پول تأکید کرده، حتی اگر دولت لبنان و بانک مرکزی این کشور بر روی موارد اقتصادی به توافق برسند شرط کمک این صندوق به لبنان انجام اصلاحات خواسته است و بدون آنها پولی در کار نخواهد بود.
روزنامه لبنانی «الاخبار» نیز هفته گذشته طی تحلیلی با اشاره به فشارهای آمریکا علیه دولت لبنان به بهانه اینکه «دولت بیروت گروگان حزبالله است»، استدلال کرد این آمریکاست که از لبنان برای حفظ منافع خود و تلآویو گروکشی میکند.
انتهای پیام/ص