شناسهٔ خبر: 4090686 - سرویس سیاسی
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

رويترز/کشورهاي بزرگ درباره پايان تحريمهاي سازمان ملل متحد بر ضد ايران گفتگو مي‌کنند

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1393/12/22
خبرگزاری رویترز در گزارشی از سازمان ملل متحد به قلم لوئی شاربونو نوشت :
قدرتهای بزرگ جهانی مذاکرات در خصوص قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای لغو تحریمها بر ضد ایران را در صورتی که توافق هسته ای با تهران محقق شود آغاز کردند که این اقدام احتمالا لغو هر گونه توافقی را توسط کنگره آمریکا سخت می کند.
این مذاکرات بین چین ، انگلیس ، فرانسه ، روسیه و آمریکا پنج عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان پیش از مذاکرات دشواری که هفته آینده در خصوص محدود کردن توانمندی هسته ای تهران ازسرگرفته می شود جریان دارد.
بر اساس حدود هشت قطعنامه سازمان ملل متحد از جمله چهار قطعنامه مختص تحریمها ، ایران اجازه غنی سازی اورانیوم و دیگر فعالیتهای حساس هسته ای را ندارد و همچنین از خرید و فروش فن آوری هسته ای و هر چیزی مرتبط با موشکهای بالستیک منع شده است.
سازمان ملل متحد همچنین ایران را مورد تحریم تسلیحاتی قرار داده است.
ایران معتقد است لغو این تحریمها مسئله ای حیاتی است چرا که اقدامات سازمان ملل متحد اساسی حقوقی برای اجرای اقدامات سرسختانه بیشتر از طرف آمریکا و اتحادیه اروپا به شمار می آید.
آمریکا و اتحادیه اروپا در بسیاری موارد به نقض تحریم سازمان ملل متحد در خصوص غنی سازی و فعالیتهای حساس هسته ای دیگر برای اعمال تحریمهای بیشتر بر ضد ایران استناد می کنند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا چهارشنبه به کنگره گفته بود توافق هسته ای با ایران از نظر حقوقی الزام آور نخواهد بود که این یعنی روسای جمهور آمریکا در آینده می توانند تصمیم بگیرند آن را اجرا نکنند.
47 نفر از سناتورهای مجلس سنا روز دوشنبه در نامه ای سرگشاده به رهبران ایران بر این مسئله تاکید کرده و گفته بودند هر گونه توافقی که به دست بیاید پس از اینکه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا سمت خود را در ژانویه 2017 ترک کند نادیده گرفته خواهد شد.
اما قطعنامه شورای امنیت در خصوص توافق هسته ای با ایران ، آنگونه که مسئولان دیپلماتیک غربی می گویند ، شاید از نظر حقوقی الزام آور باشد که این مسئله هر گونه تلاشهای جمهوری خواهان در واشنگتن را در آینده برای از بین بردن این توافق هسته ای پیچیده خواهد کرد و شاید به طور کلی آن را از بین ببرد.
ایران و شش کشور برای نهایی کردن چارچوب توافق هسته ای تا پایان مارس و امضای توافق نهایی تا 30 ژوئن به منظور مهار فعالیتهای هسته ای حساس ایران به مدت دست کم 10 سال در مقابل لغو تدریجی کل تحریمها بر ضد جمهوری اسلامی تلاش می کنند.
تاکنون این مذاکرات بر تحریمهای یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا بر بخش انرژی و خدمات مالی ایران متمرکز بوده و تهران امیدوار است آنها را لغو کند. این مذاکرات مسئله اصلی در مذاکراتی به شمار می آید که هفته آینده در لوزان سوئیس بین ایران و شش قدرت ازسرگرفته خواهد شد.
اما مسئولان غربی شرکت کننده در این مذاکرات گفتند درباره وارد کردن بندهایی در پیش نویس قطعنامه شورای امنیت برای آغاز کاهش تحریمهای سازمان ملل متحد در خصوص فعالیتهای هسته ای که از دسامبر 2006 بر ضد ایران اعمال شده است نیز گفتگو خواهند کرد.
یک مسئول که خواست نامش فاش نشود گفت :« اگر توافق هسته ای به دست بیاید که هنوز یک «اگر» بزرگ است ، همه ما تمایل خواهیم داشت اقدام فوری درباره مسئله تحریمهای سازمان ملل متحد صورت بگیرد.»
برخی مسئولان گفتند هر گونه قطعنامه سازمان ملل متحد می تواند به محافظت از هرگونه توافق هسته ای در مقابل تلاشهای جمهوری خواهان کنگره آمریکا برای تخریب آن کمک کند.
در حالی که هر گونه نقض درخواستهای سازمان ملل متحد از ایران برای توقف غنی سازی اورانیوم اساسی حقوقی برای تحریمها بر ضد تهران فراهم می کند ، هرگونه قطعنامه جدید می تواند حرکت به طرف اعمال تحریمهای جدید را دشوار کند.
158/145