به گزارش ایلنا، «محمد اسلامی»، وزیر راه و شهرسازی، در برنامه رادیو اقتصاد در خصوص طرح اقدام ملی مسکن، و برنامهریزی وزارت راه و شهرسازی برای خانهدار کردن اقشار مختلف جامعه، گفت: وزارت راه و شهرسازی علاوه بر تامین مسکن برای دهکهای ۴ تا ۷ که شامل ۴۰۰ هزار واحد مسکونی است، چندین تفاهمنامه برای جامعه هدف ازجمله فرهنگیان، کارگران و کارکنان نیروهای مسلح برنامهریزی کرده است که این تفاهم نامه نیز مجموعا ۵۰۰ هزار واحد مسکونی را شامل میشود.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در نظر است تا در حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی اقشار هدف جامعه ساخته شود که در این تفاهم نامه ها جامعه شاغلان و بازنشستگان فرهنگیان در تفاهم با وزارت آموزش و پرورش، جامعه شاغلان و بازنشستگان کارگری در تفاهم با وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، و دیگری با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح خانهدار میشوند.
عضو کابینه دولت دوازدهم ویژگی بارز طرح اقدام ملی مسکن را، شناسایی دقیق جامعه هدف و نیازمند مسکن و همچنین احداث مسکن در اراضی و زمینهای دارای زیرساخت عنوان کرد و توضیح داد: اراضی طرح اقدام ملی مسکن اراضی در محدوده شهرها بوده و اراضی هستند که دارای زیرساختهای لازم هستند. همچنین در طرح اقدام ملی تلاش کردیم تا جامعه هدف را بشناسیم و متناسب با جامعه هدف، برنامه ریزی کنیم تا با پروژه هایی مواجه نشویم که سازنده بسازد و متقاضی نداشته باشد.
اسلامی با اشاره به اینکه ثبتنام طرح اقدام ملی مسکن در دو مرحله انجام شد، اعلام کرد: در مرحله اول ۲۳۰ هزار متقاضی ثبت نام کردند که ۱۳۰ هزار نفر واجد شرایط تشخیص داده شدند. در عین حال باتوجه به اینکه در مرحله اول ثبتنام مردم گلهمند بودند که سایت ثبتنام طرح اقدام ملی مسکن زود بسته شده است و مردم امکان ثبت نام ندارند، درمرحله دوم این مشکل برطرف شد و افرادی که متقاضی مسکن بودند توانستند در زمان مقرر همگی ثبتنام انجام دهند تا بعدا غربالگری شوند. هدف ما از ثبت نام این بود که به میزانی که زمین تهیه کرده بودیم ثبتنام انجام شود.
وی یادآور شد: مرحله دوم ثبتنام طرح اقدام ملی مسکن به دلیل بحران کرونا، به دو شیوه اینترنتی و پیامکی انجام شد. هماکنون تعداد ثبتنامیهای مرحله اول و دوم هم از طریق سامانه اینترنتی و سامانه پیامکی، یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر شده است. در واقع متقاضیان واقعی مسکن زمان لازم داشتند که برای مسکن خود ثبتنام کنند.
به گفته اسلامی، در این فرآیند برآورد این است که ۸۰۰ هزار نفر واجد شرایط دریافت مسکن ملی هستند که این تعداد متقاضی دریافت مسکن ملی در برنامه دریافت مسکن قرار گرفتهاند.
اسلامی یادآور شد: برای طرح اقدام ملی مسکن در شهرهای گوناگون، روشهای متفاوتی طراحی شده است برای برخی اراضی به شکل گروهی تحویل متقاضیان واجد شرایط میشود. این دسته از متقاضیان به سازمانهای نظام مهندسی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مرتبط می شوند و در تهیه نقشه و مصالح آنها را یاری میکند. این شیوه همانند برنامهریزیهایی است که در نواحی سیلزده و زلزلهزده توسط بنیاد مسکن انجام میشود. این دسته از متقاضیان در عرض یکسال و حداکثر دو سال با هدایت بنیاد مسکن واحدهای مسکونی خود را احداث میکنند.
وی گفت: بخشی از اقدام ملی مسکن با محوریت بنیاد مسکن در حال انجام است که در برخی از شهرها شروع شده است و ادامه خواهد یافت.
وزیر راه و شهرسازی شیوه احداث مسکن ملی را در شهرهای جدید اعلام کرد و گفت: طرح اقدام ملی مسکن در شهرهای جدید توسط پیمانکاران، سازندگان و شرکتهایی که با وزارت راه و شهرسازی مشارکت کردهاند و پروژهها را میسازند در توافق با سازندگان انجام میشود و سازندگان خود کار را دنبال میکنند.
اسلامی نوع سوم طرح اقدام ملی مسکن را پروژه های مشارکتی عنوان کرد و گفت: نوع سوم پروژههای مشارکتی برای اقشاری است که میخواهند واحدهای خود را بزرگتر کنند. برای آنها قراردادهای مشارکتی تعریف شده است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه طرح اقدام ملی مسکن برای فرهنگیان کلنگزنی شده است، گفت: هفته گذشته در اجرای تفاهمنامه با وزارت آموزش و پرورش، فاز اول طرح که احداث بیش از ۱۴ هزار واحد مسکن فرهنگیان است، آغاز شد. تفاهم نامه مشترک وزارت راه و شهرسازی با وزارت آموزش و پرورش احداث ۱۷۰ هزار واحد مسکونی طی دو سال است که اسامی از سوی وزارت آموزش و پرورش به وزارت راه اعلام شد و از بین اسامی اعلام شده، ۷۵ هزار نفر واجد شرایط شناخته شدند.
وی خاطرنشان کرد: جامعه هدف شناسایی، شرایط فراهم و تسهیلات بانکی توسط شورای پول و اعتبار به اجرای این طرح اختصاص یافته است. امید است با مجموع شرایطی که فراهم شده و مشارکت مردم، متقاضیان واقعی مسکن صاحب خانه شوند و این دغدغه برطرف شود.
اسلامی همچنین در خصوص بازار اجاره و مستاجران نیز اعلام کرد: هفته پیش ستاد ملی تصویب کرد تا مهلت اجاره واحدهای مستاجرانی که اسفند و فروردین به اتمام میرسیده است تمدید شده و مدت بسته بودن بنگاههای مشاوره املاک در دوران بحران کرونا، به مدت قرارداد مستاجران اضافه شود. این مصوبه ابلاغ شده و لازمالاجراست.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: بنگاههای معاملاتی و شوراهای حل اختلاف به مصوبه کرونا در خصوص تمدید دو ماهه قرارداد مستاجران توجه و برای اجرای آن اقدام کنند.
وی با تاکید بر اینکه مصوبات شورای ملی کرونا حکم قانون را دارد و لازمالاجراست، گفت: بنگاههای معاملاتی و شوراهای حل اختلاف، اجازه ندهند تا اختلافات بین مردم ایجاد شود. از مالکان و مستاجران نیز درخواست داریم تا در شرایط بحران کرونا به ویژه در تهران بزرگ که آسیبپذیری بالاست با هم تفاهم کنند تا نیاز به اسبابکشی نباشد و قراردادها با تفاهم تمدید شود.
اسلامی یادآور شد: از همه سازندگان حرفهای و افراد دارای واحدهای تمام شده و نیمه کاره دعوت کردهایم تا به طرح اقدام ملی مسکن بپیوندند و واحدهای خود را تکمیل کرده و به متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن تحویل دهند. برای این دسته از سازندگان بعد از تحویل پروژهها به متقاضیان اقدام ملی بار دیگر زمین برای ساخت واحدهای جدید تخصیص خواهد یافت.
∎