شناسهٔ خبر: 39899421 - سرویس علمی-فناوری
منبع: بهار | لینک خبر

چرا تلفات کرونا در کشور‌ها متفاوت است؟

فرارو

صاحب‌خبر -
تلفات کرونا در برخی کشور‌ها تفاوت چشمگیری دارد. در حالی که شهر‌های پیشرفته‌ای مانند نیویورک، لندن و پاریس تلفات زیادی داده اند، شهر‌های پرجمعیتی مانند بانکوک، بغداد و دهلی نو تلفات کمی را ثبت کرده اند. برخی کشور‌های همسایه در این زمینه تفاوت زیادی با هم دارند. به عنوان نمونه، مجموع جان باختگان کرونا در ایران به ۶۴۱۸ رسید. این در حالی است تلفات همین بیماری در کشور عراق ۱۰۲ نفر بوده است.پژوهشگران برای کشف دلایل این تفاوت تحقیق می‌کنند. حدود دو هفته پیش، «انجمن مهندسان ژنتیک اردن» نتایج یک تحقیق جدید را درباره وضعیت کرونا در منطقه خاورمیانه منتشر کرد که در آن ادعا می‌شود عرب‌های خاورمیانه در مقایسه با شرق آسیا و اروپا، به دلیل تفاوت‌های ژنتیکی مقاومت بیشتری در برابر کرونا دارند. در این پژوهش ادعا می‌شود که genetics SNPS در بدن عرب‌ها با شرق آسیا و اروپا متفاوت است. همین امر بدن عرب‌ها را در مقابل کرونا مقاوم‌تر می‌کند.اما پژوهش فوق از سوی پژوهگران عرب دیگری زیر سوال رفته است. مهند مالک، پژوهشگر سلول‌ها در آلمان، گفته است تحقیق انجمن اردنی فقط بین دو چیز ارتباط برقرار می‌کند، ولی چیزی را اثبات نمی‌کند.هنوز معلوم نیست که چرا کرونا در برخی کشور‌ها موجب تلفات بیشتری شده است. دیدگاه جامعی در این خصوص وجود ندارد. آنچه در این خصوص مطرح شده، بیشتر در حد حدس و گمان است. با این حال، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی چند دلیل احتمالی درباره تفاوت تلفات کرونا در کشور‌ها مطرح کرده که به شرح زیر است:

جمعیت جوان
بسیاری از کشور‌هایی که بیماری‌های همه گیر جان سالم به در برده اند، دارای جمعیتی نسبتا جوان هستند. رابرت پولینگر، استاد بیماری‌های واگیر در دانشکده پزشکی جانز هاپکینز، گفته جوانان هنگام ابتلا بیشتر در معرض بیماری خفیف یا بدون علایم هستند.قاره آفریقا با ۱.۳ میلیارد نفر جمعیت، فقط ۴۵ هزار مورد ابتلا به کرونا ثبت کرد که با توجه به جمعیت آن، نسبتا اندک است. ۶۰ درصد جمعیت آفریقا، زیر ۲۵ سال سن دارند. در تایلند و نجف مقامات بهداشتی متوجه شدند که بیشتر موارد ابتلا به کرونا در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال هستند، اما اکثر این بیماران، علایم خفیفی داشتند.میانگین سن جمعیت ایتالیا که یکی از پرتلفات‌ترین کشورهاست، ۴۵ سال است و میانگین سن کسانی که در اثر کرونا در ایتالیا جان باخته‌اند، تقریبا ۸۰ سال بود.کارشناسان معتقدند که جوانان، سیستم ایمنی قوی تری دارند. همچنین، اکثر جوانان فاقد بیماری‌های زمینه‌ای مانند فشار خون و دیابت هستند.با این حال، در رابطه با نظریه جمعیت جوان، استثنا‌هایی هم وجود دارد. ژاپن بیشترین جمعیت سالخورده جهان را دارد، ولی با وجود افزایش موارد ابتلا به کرونا، فقط ۵۲۰ مورد فوتی کرونا ثبت کرده است.

فاصله‌گذاری فرهنگی
کارشناسان بیماری‌های مسری گفته اند تدابیری مانند فاصله گذاری اجتماعی در جلوگیری از شیوع بیماری موثر هستند. در تایلند و هند، مردم ضمن حفظ فاصله، با یکدیگر احوالپرسی می‌کنند. مدت‌ها قبل از اینکه کرونا وارد ژاپن و کره جنوبی شود، مردم آنجا هنگام سلام کردن، به انحنا کردن اکتفا می‌کنند و هنگامی که احساس کسالت می‌کنند، ماسک می‌پوشند.با این حال، نظریه فاصله گذاری فرهنگی هم استثنا‌هایی دارد. در بسیاری از مناطق خاورمیانه، مردم هنگام سلام و احوالپرسی همدیگر را بغل می‌کنند و با هم دست می‌دهند، ولی بیشترشان بیمار نمی‌شوند.
 
گرما
نقشه جغرافیایی شیوع کرونا ظاهرا نشان می‌دهد که این ویروس در مناطق گرمسیر دوام نمی‌آورد. سرعت شیوع کرونا در کشور‌های سردسیر و معتدل مثل ایتالیا و آمریکا بیشتر بود. اما در کشور‌های دارای آب هوای گرم، بیماری کمتر شیوع پیدا کرد یا کلا شیوع پیدا نکرد.اگر چه سایر ویروس‌های کرونا در مناطق گرم و مرطوب کمتر شیوع پیدا می‌کنند، اما کارشناسان تاکید می‌کنند که از بین رفتن کرونا در فصل گرما، صرفا یک آرزوست. چون کشور‌های استوایی مانند برزیل هم شاهد شیوع کرونا بودند.

تعطیلی زودهنگام و سفت و سخت
کشور‌هایی مانند که ویتنام و یونان که از همان ابتدا تعطیلی اعلام کردند، از شیوع گسترده و خارج از کنترل کرونا جلوگیری کردند. امری که از تاثیر و کارآمدی فاصله گذاری اجتماعی و قرنطینه در مهار کرونا حکایت دارد.کشور‌های آفریقایی تجربیات تلخی در مواجهه با ویروس‌های کشنده‌ای مثل ایدز، ابولا و سل دارند و از این تجربیات، درس‌هایی آموخته اند. از این رو، واکنش این کشور‌ها به کرونا سریع بود. کارمندان برخی فرودگاه‌ها در آفریقا، مدت‌ها قبل از همتایان‌شان در آمریکا و اروپا، دمای بدن مسافران را چک کردند و از مسافران درباره تماس با افراد مبتلا به کرونا سوال پرسیدند.سنگال و رواندا در حالی که تعداد کمی مبتلا به کرونا داشتند، مرزهای‌شان را بستند و مقررات منع آمد و شد اعمال کردند. سیرالئون، پروتکل‌های بهداشتی مقابله با ویروس ابولا را مجددا فعال سازی کرد. دولت این کشور، مراکز درمانی اورژانسی دایر کرد و ۱۴ هزار نفر از کادر درمان را بسیج کرد. این در حالی است که سیرالئون فقط ۱۵۵ مورد ابتلای قطعی دارد.