شناسهٔ خبر: 39693625 - سرویس سیاسی
منبع: ایرنا | لینک خبر

تقلای آمریکا برای تداوم تحریم تسلیحاتی ایران

تهران- ایرنا- دولت دونالد ترامپ که بزرگترین فروشنده سلاح در جهان است نگران پایان تحریم تسلیحاتی ایران است و سعی دارد خود را عضوی از برجام معرفی کند تا به نحوی تحریم‌های تسلیحاتی ایران را ادامه دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، در حالی که بحران شیوع کرونا دنیا را به خود مشغول کرده است، اما مقامات‌ آمریکا همچنان سیاست فشار حداکثری علیه تهران را ادامه می‌دهند و از هر ابزاری که به ذهنشان می رسد، بهره برداری می‌کنند. درآخرین دست از این اقدامات خصمانه رسانه ها از طرح این کشور برای استفاده از ظرفیت‌های قطعنامه۲۲۳۱ شورای امنیت برای تداوم تحریم تسلیحاتی ایران خبر داده‌اند. قطعنامه‌ای که بر اساس آن تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر آینده پایان خواهد یافت.

 این رویکرد خصمانه در حالی از سوی‌آمریکا پیگیری می‌شود که ایران با توجه به تحریم‌های ظالمانه امکان جابجایی پول چنین خریدهایی در سیستم مالی بین‌المللی را ندارد و اگرهم بتواند، با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد جهانی تهیه منابع مورد نیاز خریدهای تسلیحاتی از سوی تهران کار آسانی نیست. بنابراین گذشته از ااستدلالهای سست و بی پایه  مقامات‌آمریکا در این زمینه هر ناظر بی‌طرفی تایید خواهد کرد که این اقدام‌آمریکا  هیچ مبنای منطقی هم ندارد.

تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ برای ممنوعیت فروش سلاح به ایران و صادرات سلاح از ایران وضع شد. پس از توافق برجام مقرر شد این تحریم‌ها  ۲۷ مهر ۱۳۹۹ و پس از آنکه گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران را تأیید کرد، برداشته شود. با این حال آمریکا از همان ابتدا رویکرد صادقانه ای در قبال این توافق در پیش نگرفت. بعد از روی کار آمدن ترامپ وی در مقاطع مختلف تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کرد و نهایتا در اردیبهشت ۹۷ از این توافق خارج شد و همزمان سایر شرکای برجام را تحت فشار قرارداد تا این توافق را دچار فروپاشی کند.

اکنون در شرایطی که چند ماه به اتمام تحریم تسلیحاتی ایران باقی مانده مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در حال آماده‌سازی یک قطعنامه حقوقی است که اثبات کند آمریکا همچنان عضوی از توافق هسته‌ای با ایران است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از آن خارج شد. این کار راهبرد پیچیده برای تحت فشار قرار دادن شورای امنیت سازمان ملل است تا آمریکا بتواند تحریم تسلیحاتی علیه تهران را تمدید کرده و اطمینان پیدا کند که تحریم‌های سختگیرانه‌تری علیه تهران اعمال می‌شود.

به گزارش رویترز قطعنامه پیش‌نویس‌شده توسط واشنگتن در اختیار متحدان اروپایی آن، آلمان، فرانسه و بریتانیا قرار گرفته ولی در اختیار دیگر اعضای، از جمله چین و روسیه که در شورای امنیت «حق وتو» دارند، قرار نگرفته است.

انتظار می‌رود که هرگونه تلاش برای تجدید تحریم‌های تسلیحاتی با مخالفت روسیه و چین مواجه شود، زیرا روس‌ها قبلا به مقامات آمریکایی و اروپایی گفته‌اند که مشتاق از سرگیری فروش تسلیحات متعارف به ایران هستند.

دیپلمات‌ها معتقد هستند که احتمالا این اقدام پمپئو به چالش کشیده خواهد شد. یک دیپلمات اروپایی به شرط فاش نشدن نامش گفته است: از دیدگاه شورای امنیت این یک مسئله پر هرج و مرج خواهد بود زیرا فارغ از آنچه که انگلیس، آلمان و فرانسه فکر می‌کنند، روسیه و چین قصد ندارند از تفسیر حقوقی آمریکا حمایت کنند.

یکی از دیپلمات‌های مستقر در شورای امنیت می‌گوید این اقدام در بدو ورود محکوم به شکست است. قطعنامه احتمالی آمریکا هم باید از اکثریت آرای ۱۵ عضو شورای امنیت به دست آورد و هم با مخالفت اعضای دائم، یعنی آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا، روبه‌رو نشود. دیپلمات‌ها می‌گویند آمریکا برای آن‌که روسیه و چین را همراه کند، راه سخت و پر پیچ و خمی در پیش دارد.

یک دیپلمات اروپایی که نام او نیز فاش نشده به رویترز گفته برای آمریکا سخت خواهد بود که خود را به‌عنوان یک ناظر پیرو توافقی که از آن خارج شده، نشان دهد.

ریچارد هاس، رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی و مدیر پیشین دفتر برنامه‌ریزی‌های سیاسی در وزارت خارجه در توییتی با اشاره به اینکه طرح مایک پمپئو برای تحریم تسلیحاتی علیه ایران جواب نخواهد داد، نوشت: دولت ترامپ با خروج یکجانبه از برجام عجولانه عمل کرد. حال با پیشبرد این طرح خودمان را بیشتر از ایران منزوی می‌کنیم آن هم درست در زمانی که باید تمرکزمان را بر روی فعالیت‌های هسته‌ای ایران بگذاریم.

وندی شرمن از اعضای ارشد تیم مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با اشاره به این که روسیه و چین هیچ‌گاه خواهان تحریم تسلیحاتی ایران نبوده‌اند و تنها برای مدتی محدود با آن موافقت کرده‌اند، درباره تلاش آمریکا برای این که نشان دهد هنوز عضوی از توافق است، گفت: من فکر می‌کنم که آن‌ها با مخالفت زیادی مواجه خواهند شد، چراکه دولت ترامپ از توافق خارج شده است.

 در واکنش به این تحریکات ‌آمریکایی‌ها، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در پیامی توییتری نوشت: دو سال پیش، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس او «توقف مشارکت آمریکا» در برجام را اعلام کردند و رویای این را در سر می‌پروراندند که «فشار حداکثری» آن‌ها ایران را به زانو در خواهد آورد. با توجه به شکست حقیرانه آن سیاست، او پمپئو اکنون می‌خواهد عضوی از برجام باشد. رویاپردازی را متوقف کنید. ملت ایران همیشه درباره سرنوشتش تصمیم می‌گیرد.

وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی نیز طی پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، وزیر نفرت در طول دو سال و نیم فعالیت خود به معنای واقعی هیچ دستاوردی در دیپلماسی نداشته است.  در دوران وزارت او جهان ناامن تر شده، آمریکا بیش از پیش مورد تنفر واقع شده، بیشتر تحقیر شده، هیچ صلحی به دست نیامده و هیچ ثباتی به هیچ جای دنیا بازنگشته است.

طرح‌آمریکایی‌ها در زمینه تداوم تحریمهای تسلیحاتی ایران بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ در حالی تلاش می کنند که حدود دو سال  است به انحای مختلف آن را نقض کرده و بدون توجه به خواست جامعه جهانی از آن خارج شده اند و کمتر کارشناس و دیپلماتی است که منطق آمریکایی‌ها را تایید کند. آمریکا در صورتی می توانست امروز به قطعنامه۲۲۳۱ استناد کند که به توافق برجام که به این قطعنامه منضم شده است پایبند می‌ماند و به تعهدات خود عمل می‌کرد.
با این شرایط و بر اساس اظهارنظرهایی که در همین یکی دو روز اخیر از سوی دیپلمات‌ها و کارشناسان در فضای رسانه ای مطرح شده، این طرح هم راه به جایی نخواهد برد و بیش از پیش دانش اندک مایک پمپئو از قواعد و مقررات بین المللی را آشکار خواهد کرد.