شناسهٔ خبر: 35796362 - سرویس علمی-فناوری
منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

دانستنی‌ها

صاحب‌خبر -

مطالعه‌ای متفاوت درباره ارتباط برنج و افزایش وزن

مطالعه‌ای که داده‌های جمع‌آوری شده از بیش از 130 کشور را مورد بررسی قرار داد، نشان داده است که مصرف برنج بیشتر ممکن است محافظی در برابر چاقی باشد. پس از کنترل طیف وسیعی از عوامل، تیم پژوهشی دریافتند که نتایج همچنان به تاثیر مثبت برنج اشاره دارند. اما پرسش‌هایی بزرگ همچنان در این زمینه مطرح هستند.
به گزارش گروه ایران به نقل از «مدیکال نیوز تودی» چاقی در دنیای غرب و دیگر نقاط جهان در حال افزایش است. با این وجود، برخی کشورها با چالشی مشابه مواجه نیستند. بنابر گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، 39.8 درصد مردم آمریکا در حال حاضر چاق هستند. از سوی دیگر، گزارش سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که تنها 4.3 درصد جمعیت کشور ژاپن چاق هستند. مجموعه ای از عوامل می‌توانند در تفاوت‌های این چنینی دخیل باشند و شرایطی گیج کننده را ایجاد کنند، پس این پرسش مطرح می‌شود که از کجا باید شروع کرد؟ به گفته گروهی از پژوهشگران ژاپنی، برنج ممکن است نقطه آغاز خوبی باشد. میزان متوسط غذای مصرفی یک نفر در آمریکا بسیار متفاوت از فردی ساکن در هر کشوری خارج از دنیای غرب است. با این وجود، رژیم‌های غذایی در برخی کشورها که میزان چاقی در آنها پایین است دارای یک رکن ثابت هستند: برنج.
پژوهشگران ژاپنی طی یک مطالعه این شرایط را به صورت دقیق‌تر مورد بررسی قرار داده و یافته‌های خود را اخیرا در کنگره اروپا درباره چاقی (ECO 2019) در گلاسکو، اسکاتلند ارائه کرده اند. برای این پژوهش، دانشمندان ژاپنی داده‌های مورد نیاز خود را از 136 کشور جمع آوری کردند. آنها دریافتند کشورهایی که مردم آنها روزانه به طور میانگین 150 گرم برنج مصرف می‌کنند دارای نرخ‌های چاقی به میزان قابل توجهی پایین‌تر نسبت به کشورهایی هستند که مردم آنها کمتر از میانگین جهانی - حدود 14 گرم در روز -برنج مصرف می‌کنند. پژوهشگران تا حد امکان متغیرهای مختلف از جمله میانگین سطح تحصیلات، میزان سیگار کشیدن، کل کالری مصرفی، میزان هزینه برای خدمات درمانی، درصد جمعیت بزرگتر از 65 سال و سرانه تولید ناخلص داخلی را در نظر گرفتند.
بیشتر این متغیرها در کشورهایی که ساکنان آنها بالاترین میزان مصرف برنج را داشتند به طور قابل توجهی پایین‌تر بود. با این وجود، حتی پس از در نظر گرفتن این مساله در تجزیه و تحلیل، پژوهشگران دریافتند که اثر مثبت برنج بر چاقی همچنان پایدار است. بنابر داده‌های آنها، پژوهشگران تخمین می‌زنند که افزایش تنها یک چهارم فنجان برنج در روز (50 گرم برای هر نفر) می‌تواند چاقی جهانی را به میزان یک درصد کاهش دهد.
به گفته پروفسور توموکو ایمای، پژوهشگر ارشد مطالعه، «ارتباطات مشاهده شده نشان می‌دهند که نرخ چاقی در کشورهایی که برنج به عنوان یک ماده غذایی ثابت مصرف می‌شود، کمتر است. از این رو، یک غذای ژاپنی یا یک رژیم غذایی سبک آسیایی مبتنی بر برنج ممکن است به پیشگیری از چاقی کمک کند.» پروفسور ایمای در پاسخ به این پرسش که چرا برنج ممکن است بر نرخ‌های چاقی تاثیرگذار باشد، گفت: «به نظر می‌رسد مصرف برنج محافظی در برابر افزایش وزن است. این احتمال وجود دارد که فیبر، مواد مغذی و ترکیبات گیاهی دیگر موجود در غلات کامل احساس سیری و پری را افزایش داده و از پرخوری پیشگیری کنند.»