شناسهٔ خبر: 35363223 - سرویس سیاسی
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

ترامپ دوست ندارد عربستان از باتلاق يمن خارج شود

ترامپ پس از حملات پهپادي يمني ها به تاسيسات نفتي آرامکو به وليعهد عربستان وعده حمايت نظامي داد. به نظر مي رسد پس از گزارش هايي در باره تلاش رياض براي ارتباط با حوثي ها، امريکا قصد دارد سعودي ها همچنان در باتلاق يمن دست و پا بزنند.

صاحب‌خبر -
روز شنبه ارتش و کميته هاي مردمي يمن در پاسخ به حملات هوايي عربستان به مناطق غير نظامي، تاسيسات نفتي شرکت آرامکو در شرق عربستان را  هدف حمله ده پهپاد قرار داد. بلافاصيله پس از اين حملات  مايک پمپئو وزير امور خارجه امريکا ادعا کرد ايران در وراي اين حملات قرار دارد و حوثي ها توان چنين حملاتي را ندارند.
اين ادعا در حالي مطرح شد که يک ماه پيش هم حوثي ها با استفاده از ده پهپاد، بزرگ ترین عملیات تهاجمی از زمان آغاز تجاوزگری علیه یمن را با نام «نخستین عملیات توازن بازدارندگی» انجام و میدان و پالایشگاه الشیبه وابسته به شرکت آرامکو را در جنوب شرق عربستان در نزدیکی مرزهای امارات هدف قرار دادند.
ترامپ هم با محمدبن سلمان وليعهد عربستان تماس گرفت و وعده حمايت از رياض را داد. رئيس جمهور امريکا همچنين در توئيتر نوشت  «برای این که باور کنیم که می دانیم مقصر کیست دلیل داریم و بسته به شواهد با اسلحه نشانه گرفته و با خشاب پر آماده ایم اما منتظریم تاحرف پادشاهی (عربستان) را درباره عامل این حمله بشنویم و ببینیم بر چه اساسی پیش خواهیم رفت".
در باره اين حمله پهپادي که به قطع توليد بيش از 5 ميليون و 700 هزار بشکه نفت عربستان منجر شد و وعده هاي ترامپ براي حمايت از سعودي ها دو سوال مطرح است.
سوال اول اينکه چرا حوثي ها تاسيسات آرامکو و شريان حياتي سعودي ها را هدف قرار دادند؟ در پاسخ به اين سوال نخست بايد گفت که حوثي ها از چند ماه پيش با تغيير راهبرد نظامي خود عملا در پاسخ به حملات ائتلاف سعودي وارد فاز تهاجمي شده اند و اعلام کرده اند که 300 هدف مهم را در بانک عملياتي خود شناسايي کرده اند بنابر اين با ادامه حملات سعودي ها اين واکنش امري طبيعي و مشروع است.
 دوم اينکه سعودي ها در هفته هاي اخير با انجام دو عمليات بزرگ زميني و هوايي از يکسو سعي کردند گلوگاه دريايي حوثي ها در درياي سرخ را ببندند و از سوي ديگر با حمله به زندان اسراي جنگي در ذمار که به کشته و زخمي شدن صدها نفر منجر شد سعي کردند در صورت هر گونه آغاز مذاکره چيزي در صحنه ميداني به دست آورند.
اما سوال دوم اينکه چرا ترامپ  وعده حمايت نظامي از رياض را مطرح کرد؟ در پاسخ به اين سوال ابتدا بايد اشاره کرد که امريکا از ابتداي جنگ در کنار ائتلاف سعودي بوده و حتي در کنگره امريکا موضوع قطع کمک هاي دولت ترامپ به سعودي ها به علت جنايات جنگي مطرح و از سوي ترامپ وتو شد و هم اکنون نيز مجددا اين مسئله در کنگره بررسي مي شود.
 دوم اينکه حدود يک ماه پيش وال استريت ژورنال گزارشي در باره احتمال مذاکره سعودي ها با حوثي ها مطرح کرد و برخي منابع اطلاع دادند که امريکا به عربستان اطلاع داده که در حاليکه در صحنه ميداني هيچ برگ برنده اي نداريد براي چه وارد مذاکره مي شويد و سعودي ها عمليات زميني بزرگ را براي اشغال صعده اجرا کردند که با شکست روبرو شدند.
وال استریت ژورنال نوشت بعد از شکست ائتلاف سعودی در جنگ یمن تلاش‌های جدی از سوی عربستان برای انجام مذاکرات مستقیم با انصارالله یمن آغاز شده و عربستان به دنبال رسیدن به توافق سیاسی با انصارالله برای خروج از بحران یمن است.
این روزنامه به نقل از یک مسؤول عربستانی افزود: عربستان نمی‌خواهد بیشتر از این در این جنگ بماند اما در سایه تنش‌ها با ایران عربستان نمی‌خواهد طرف ضعیف یا متضرر جلوه کند. به گفته برخي منابع اين ديدگاه از سوي امريکا به سعودي ها تحميل شد.
سوم در چنين شرايطي که عربستان با حملات پهپادي نيمي از توليد نفت خود را از دست داد اين احتمال وجود دارد که از طريق ميانجيگري هاي بي طرف يا گردن نهادن به طرح تهران وارد مذاکره با حوثي ها شود و خود را از باتلاق يمن نجات دهد.
چهارم اينکه مقام هاي امريکايي با اتهام زني به ايران از يکسو مي کوشند ضعف سامانه هاي نظامي خود را بپوشانند و از متمايل شدن سعودي ها به سوي چين يا روسيه جلوگيري نمايند و از سوي ديگر با نايده گرفتن قدرت حوثي ها، جنگ ادامه يابد.
با توجه به اين موارد به نظر مي رسد ترامپ با ادعاي حمايت نظامي از رياض در واقع به دنبال روحيه دادن به سعودي ها براي ادامه جنگ و ماندن عربستان در باتلاق يمن است.
در نهايت نيز به يک نکته اشاره مي شود رسانه ها ومقام هاي امريکايي پس از حملات پهپادي با متهم کردن ايران به دست داشتن در اين حملات،  فضايي تهديد آميز را توليد کرده اند که به نظر مي رسد هدف از آن کشاندن ايران به پاي ميز مذاکره با ترامپ است.
در اين ارتباط بايد گفت منابع پاسخگويي ايران به هر تهديدي نه تنها هيچ تغييري نکرده است بلکه وقتي گروه حوثي ها چنين عمليات موفقي را ترتيب مي دهد. اگر امريکا بخواهد پاي ايران را به ميدان بکشاند چه خواهد شد؟ قطعا با اين عمليات حوثي ها نه تنها موضع امريکا ضعيف تر شده بلکه اکنون روشن شده است که هر گونه خطاي محاسباتي مي تواند به پايان حضور امريکا در منطقه و از بين رفتن رژيم صهيونيستي و انهدام تمامي منابع نفت و گاز و شريان هاي حياتي کشورهاي  متخاصم  منجر شود.
 
---------------------------------------------------
رضا  محمدمراد