تصاویر ماهوارهای نشان میدهند چین وسایل نقلیه زرهی و نفربرهای خود را در یک استادیوم ورزشی در شهر شنژن نزدیکی مرز هنگکنگ مستقر کرده است. گفته میشود چین این اقدام را برای مقابله احتمالی با معترضان دموکراسیخواه هنگکنگی انجام داده است.
این تصاویر ماهوارهای روز دوشنبه گرفته شدهاند که نشان میدهند بیش از 100 وسیله نقلیه جنگی در استادیوم ورزشی شهر شنژن و اطراف این استادیوم قرار گرفتهاند. این استادیوم دقیقا کنار خیابانی است که بیش از دو ماه هر روز شاهد تظاهرات مردم هنگکنگ بوده است.
یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفته است: «ایالات متحده آمریکا عمیقا بابت گزارشهایی که حاکی از تحرکات شبهنظامی چینیها در مرز هنگکنگ است، نگران است. ایالات متحده آمریکا قویا از پکن میخواهد به تعهدات خود پایبند بماند و به استقلال هنگکنگ احترام بگذارد و به آنها اجازه دهد این استقلالطلبی را امتحان کنند.»
پروازها در فرودگاه هنگکنگ که یکی از شلوغترین فرودگاههای جهان است، روزهای دوشنبه و سهشنبه به خاطر تظاهرات گسترده مردمی و به خشونتکشیدهشدن این اعتراضها مختل شدند.
رسانه دولتی چین تنها به گفتن این نکته اکتفا کرده که تمرینات نظامی در استادیوم شنژن از پیش تعیینشده بود و هیچ ربطی به ناآرامیها در هنگکنگ ندارد. اما با این حال، این گزارش رسانه دولتی چین پس از مدت کوتاهی از بیانیه دولت مرکزی چین منتشر میشد که گفته شده بود این اعتراضها درحال بازکردن «جوانههای تروریسم» هستند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا پیش از انتشار این عکسهای ماهوارهای توییت کرده بود که نهادهای اطلاعاتی آمریکا معتقدند دولت چین نیروهای نظامی خود را در مرز با هنگکنگ مستقر کردهاند. او همچنین در توییت دیگری نوشت: «همه مردم باید در آرامش و امنیت باشند!»
پکن اینگونه نشان داده است که تمایلی به دخالت در اتفاقات هنگکنگ ندارد و نسبت به ارسال نیروهای پلیس یا بسیج نیروهای ارتش برای مقابله با مردم هنگکنگ بیمیل است. البته چین دلایلی برای این بیمیلی دارد، نخست آنکه با ارسال نیروهای نظامی اعتراضها ممکن است شدیدتر شود و شهرت هنگکنگ به عنوان مکانی امن برای سرمایهگذاری از بین میرود؛ همچنین این اقدام چین ممکن است نشانهای از عدمموفقیت حزب کمونیست در به دست آوردن رضایت بیش از 7میلیون نفر از ساکنان هنگکنگ، پس از 22سال خروج از استعمار انگلیس و سپردن اداره این شهر به چین باشد.
همچنین این اقدام چین ممکن است یادآور سرکوب خونین مردم توسط ارتش آزادیبخش خلق در میدان تیانآنمن در 30سال پیش باشد. اتفاقی که هنوز هم در چین بهعنوان یک تابو شناخته میشود و نمیتوان چیزی از آن گفت، اما در هنگکنگ هر ساله تظاهراتی برای یادآوری آن اتفاق برگزار میشود.
برخی از تحلیلگران معتقدند دخالت نظامی چین برای سرکوب مردم معترض در هنگکنگ میتواند باعث این شود که مردم عادی هنگکنگ هم پشت معترضان بایستند و در صف مخالفان چین بروند. از سوی دیگر مخالفان چین ادعا میکنند این کشور برخی از نیروهای خود را در میان مردم معترض هنگکنگ فرستاده، تا آنها را ترغیب به رفتار خشونتآمیز کنند و درنهایت اعتراض مردم هنگکنگ را در پی داشته باشد تا بتواند علیه این تحرکات اقدام کند.
بیش از دو ماه است که مردم هنگکنگ در اعتراض به لایحه استرداد مجرمان به چین تجمع میکنند. این اعتراضها گاهی به خشونت کشیده شده است. مقامات هنگکنگ این لایحه را بهطور موقت تعلیق کردهاند، اما مردم خواهان حذف آن هستند. با این حال، هیچیک از طرفین از خواسته خود کوتاه نیامدهاند.
∎