شناسهٔ خبر: 34781647 - سرویس اجتماعی
منبع: دانشجو | لینک خبر

۲۸۰ میلیون نفر در دنیا مصرف کننده مواد مخدر هستند/ مصرف مواد مخدر در بین زنان ۳ برابر شده است

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: بر اساس آمار سازمان ملل که مربوط به سال ۲۰۱۸ است ۲۸۰ میلیون نفر در دنیا مصرف کننده مواد مخدر هستند و سالانه ۴۵۰ هزار نفر در اثر سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو،  اسکندر مومنی دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در نشست خبری اظهار داشت: بر اساس آمار سازمان ملل که مربوط به سال ۲۰۱۸ است ۲۸۰ میلیون نفر در دنیا مصرف کننده مواد مخدر هستند و سالانه ۴۵۰ هزار نفر در اثر سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند.

وی بیان داشت: بر اساس آمار سازمان ملل سطح کشت مواد مخدر در آسیا افزایش یافته است و میزان مصرف مواد مخدر در بین زنان نیز سه برابر افزایش یافته است.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: سازمان ملل انتقاد به کشور‌هایی از جمله آمریکا، آفریقا، آمریکای جنوبی، بعضی از کشور‌های اروپایی و مکزیک کرده است که تغییراتی در سیاست‌های مبارزه با مواد مخدر خود نشان داده‌اند و سازمان ملل اعلام کرده این تغییر سیاست‌ها موجب افزایش معتاد و اعتیاد در دنیا شده است.

مومنی گفت: بعضی از کشور‌های اروپا به دلیل تغییر سیاست‌های خود مصرف بعضی از مواد مخدر مانند حشیش و گل را آزاد کرده‌اند که این اقدام موجب می‌شود که این کشور‌ها به تولید کننده مواد مخدر و قاچاق آن تبدیل شوند.

وی گفت: سازمان ملل اعلام کرده است که در آمریکا ۲۸ میلیون نفر مواد مخدر مصرف می‌کنند و سالانه ۷۰ هزار نفر نیز بر اثر مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند که این آمار طی ۵ سال گذشته سه برابر شده‌اند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور افزود: سازمان ملل ضمن تشکر از ایران برای مبارزه با مواد مخدر اعلام کرده است که ۷۶ درصد تریاک و ۶۸ درصد مرفین جهان در ایران کشف شده است و از دیگر اقدامات ایران ایجاد سرپناه برای معتادین متجاهر است.

مومنی بیان داشت: ستاد مبارزه با مواد مخدر در حوزه مقابله، درمان و پیشگیری از مواد مخدر اقداماتی انجام داده‌اند و در سال‌های گذشته ضمن انجام اقداماتی در حوزه مقابله و درمان در حوزه پیشگیری و صیانت نیز اقداماتی در سطح کشور صورت گرفته است، ولی باید در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر اقدامات بیشتری صورت بگیرد چرا که ما معتقدیم بهترین راه مبارزه با مواد مخدر پیشگیری است.

وی تاکید کرد: اخیرا نیز طرح یاریگران زندگی در حوزه پیشگیری از مصرف مواد مخدر با حضور رئیس‌جمهور به تصویب رسیده است و باید از همه ظرفیت‌های کشور استفاده شود تا بتوانیم در حوزه پیشگیری تاثیرگذار باشیم چرا که این اقدامات ما مکمل یکدیگر است.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور اظهار داشت: ما به دنبال آن هستیم تا با اقدامات پیشگیرانه معتاد جدیدی به این چرخه اضافه نشود و معتادین موجود را درمان و مهارت آموزی کنیم.

مومنی گفت:‌در این راه چندین چالش داریم که یکی از مهمترین آن به قانون باز می‌گردد و در جلسات ستاد نیز تصویب شد که قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاح شود و کارآمدی لازم را قانون در این حوزه داشته باشد.

وی گفت: با قانون جدید یکی از پیشنهادات ما این است که باید ضربه به بنیاد‌های اقتصادی قاچاقچیان وارد کنیم. اگر به بنیاد‌های مالی قاچاقچیان ضربه نخورد و اموال آن‌ها مصادره نشود قطعا به فعالیت‌های خود در حوزه مواد مخدر ادامه می‌دهند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت:‌در قانون فعلی اعلام شده است که اموال قاچاقچیان ناشی از این جرم باید مصادره شود و وقتی می‌گویند ناشی از این جرم باید همه تلاش کنند تا مشخص کنند که این اموال ناشی از این جرم به دست آمده است. ولی ما می‌گوییم تمامی اموال قاچاقچیان باید مصادره شود مگر اینکه ناشی از جرم قاچاقچی نباشد و این موضوع را باید خود آن‌ها ثابت کنند.

مومنی تاکید کرد: موضوع معتادین متجاهر در اولویت ستاد قرار دارد و در این حوزه نیز تاکید می‌کنیم تا قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاح نشود در این حوزه نیز به سرانجام مطلوب نخواهیم رسید.

وی گفت: یکی از مواردی که باید به آن بیشتر توجه داشت مدت زمانی است که برای نگهداری و کارآموزی این معتادان ساماندهی می‌شوند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت:‌اگر معتادی خودش را درمان نکند جرم محسوب می‌شود و باید در مراکز ماده ۱۶ نگهداری و درمان شود و نگهداری معتادین در مراکز ماده ۱۶ به صورت یک تا سه ماه اصلا کافی نیست؛ و اگر می‌خواهیم این معتاد هم ترک کند و هم حرفه‌ای بیاموزد باید زمان نگهداری آن را افزایش دهیم؛ و تا این معتادین بخواهند به سرانجامی برسند ما آن‌ها را آزاد می‌کنیم و دوباره اقدام به تجاهر می‌کنند.

مومنی گفت: اگر قانون مبارزه با مواد مخدر اصلاح نشود این چرخه دستگیری معتادین، نگهداری آن‌ها و مبارزه با قاچاقچیان یک چرخه باطل است و اعتقاد همه کارشناسان این است که باید این قانون اصلاح شود.

وی به موضوع خرده فروشان مواد مخدر اشاره کرد و گفت: هنگامی که خرده فروشان دستگیر و به دادسرا ارسال می‌شوند به دلیل فرایند طولانی دادرسی و پر بودن زندان‌ها نهایتا این معتادین با پرداخت جریمه‌ای آزاد می‌شوند و مجددا این چرخه ادامه دارد.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور تاکید کرد:‌در حال حاضر ۷۰ درصد زندانیان کشور مرتبط با مواد مخدر هستند و ما نمی‌گوییم که همه قاچاقچیان مواد مخدر اعدام شوند، ولی باید مجازات‌ها بازدارنده باشد و شبکه قاچاقچیان از بین برود. اینکه ۲۵ تا ۳۰ سال برای توزیع کننده مواد مخدر حکم زندان داده می‌شود این حکم باید به طور کامل اجرا شود تا شبکه ارتباطی قاچاقچیان و منابع مالی آن‌ها از بین برود.

مومنی خاطرنشان کرد: اجرای طرح یارگیران زندگی می‌تواند در پیشگیری سوء مصرف مواد مخدر تاثیرگذار باشد البته رسانه‌ها نیز می‌توانند در این حوزه اثربخش باشند و جهان بدون رسانه امروزه مفهومی ندارد.

وی یادآور شد: در حال حاضر بیش از ۱۱ درصد از تولید ناخالص ملی صرف مبارزه با مواد مخدر می‌شود و همه نهاد‌های فرهنگی باید در حوزه مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از آن اقدامات لازم را انجام دهند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت:‌پژوهش‌هایی که در حوزه آموزش و پرورش صورت گرفته است ۳۰ درصد آن‌ها اعلام می‌کرده اند که نمی‌دانستند مصرف برخی مواد می‌تواند این قدر ضرر داشته باشد که باید آموز‌ش‌های لازم داده شود تا همه بدانند راه برگشت مصرف کنندگان مواد مخدر بسیار سخت است و این مواد‌ها پر ضرر برای انسان است.

مومنی یادآور شد: در راس مبارزه با مواد مخدر درمان و نگهداری معتادین است چرا که مواد مخدر موجب آسیب‌های بسیاری در سطح جامعه شده است.

وی تاکید کرد:‌موضوع مبارزه با مواد مخدر باید مردمی شود و دولت به تنهایی نمی‌تواند در این حوزه اقدام کند و باید زیرساخت‌ها و بستر‌های مبارزه با مواد مخدر فراهم شود.

وی درباره کمک کشور‌های اروپایی و سازمان ملل درباره به ایران برای مبارزه با موادمخدر بعد از موضع‌گیری‌های مسئولان درباره در این رابطه نیز گفت: بعد از موضوع‌گیریها، پیشنهاد کمک‌های بیشتری از طرف سازمان ملل و کشور‌های اروپایی شد، مبالغ نیز تصویب و معلوم شده، اما باید بگویم متاسفانه رسیدن این کمک‌ها به جمهوری اسلامی ایران به علت تحریم‌های ظالمانه تقریبا غیرممکن است می‌گویند باید سازمان غیردولتی معرفی شود، دود این تحریم‌های ظالمانه به چشم خود آن‌ها می‌رود، به طور مثال در هفته گذشته دو تن موادمخدر کشف شد که مقصد آن کشور‌های اروپایی بود.

مومنی تصریح کرد: در چهار ماه گذشته دستگاه‌های مقابله‌ای کشور حدود ۳۰۰ تن موادمخدر کشفیات داشتند که هفت درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر با تاکید بر اینکه کشت موادمخدر در کشور بسیار پایین است، متذکر شد این موضوع در مناطق صعب‌العبور به ندرت انجام می‌شود که اگر خبر برسد سریعا دستگاه‌های مقابله‌ای اقدام به انهدام آن می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: در تهران مناطقی مانند شوش، مولوی و هرندی وجود دارد که کلونی حضور معتادان متجاهر بود که با اقدام جهادگونه نیروی انتظامی و دستگاه قضایی آن مناطق پاکسازی شد، اکنون حدود ۷۰ یا ۸۰ درصد این مناطق پاکسازی شده است.

مومنی ادامه داد: یکی از موضوعات این بود که رفت و برگشت معتادان متجاهر نباید به مناطق آلوده پس از جمع‌آوری ادامه داشته باشد، برخی از معتادان متجاهر پس از جمع‌آوری آزاد شدند و دوباره بازگشتند، اما مجددا این طرح آغاز شد و نیروی انتظامی جمع‌آوری آن‌ها را انجام می‌دهد، ۶ ماه به هیچ عنوان زمان کافی برای درمان، نگهداری و بازپروی نیست، اما وضعیت آن مناطق (شوش، مولوی و هرندی) قابل قیاس با گذشته نیست.

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر متذکر شد: طی ده سال گذشته سالانه پنج درصد افزایش مصرف‌کننده موادمخدر را داشتیم، بنابر آخرین آمار شیوع‌شناسی، دو میلیون و ۸۰۰ هزار مصرف‌کننده مستمر و یک میلیون و ۶۰۰ هزار مصرف‌کننده تفننی در کشور داریم همچنین تعداد مصرف‌کننده خان‌ها نیز به مراتب پایین‌تر است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر شیوع ماده‌مخدر گل در بین نوجوانان و جوانان و برنامه ستاد برای مبارزه با این ماده نیز گفت: به صورت دستوری نمی‌توان مصرف این ماده را متوقف کرد، در حوزه پیشگیری باید همه از خود میزان سهممان را بدانیم، مصرف موادمخدر اعتیاد‌آور است البته کمی کنترل در این رابطه صورت گرفته است.

مومنی در پاسخ به سوالی مبنی بر وضعیت معتادان متجاهر بیمار جمع‌آوری شده نیز متذکر شد: درصدی از معتادان متجاهر دارای بیمار خاص مانند هپاتیت و زخم‌باز هستند، وزارت بهداشت ملزم شده مرکزی برای معتادان دارای بیمار خاص در حدود دو تا سه ماه تهیه کند که پیگیر این کار هستیم، در کشور حدود هشت تا ده هزار نفر و در تهران حدود دوهزار معتادمتجاهر دارای بیماری خاص هستند.

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر در پاسخ به سوالی مبنی بر بروز و ظهور فروش موادمخدر در فضای مجازی نیز گفت: بنابر آمار‌های سازمان ملل در ده سال اخیر فروش اینترنتی موادمخدر به شدت افزایش یافته و در سه کشور انگلیس، هنلد و آلمان، ۵۰ درصد فروش موادمخدر به صورت اینترنتی صورت می‌گیرد که کشور ما نیز از این موضوع بی‌نصیب نیست، اما پلیس مبارزه با موادمخدر و فتا اقدامات مقابله‌ای و کشفیات درفضای مجازی مقابله داشتند و برخور‌های زیادی در این فضا صورت گرفته است.