
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، در پی مرگ رئیس جمهوری پیشین یمن بر اثر بمباران منزلش در صنعا ، بسیاری از روزنامه های چاپ امروز 14آذر ماه، به تحلیل وضعیت این کشور پس از «علی عبدالله صالح» پرداختند. روز دانشجو و چالش ها و پیشرفت های صنعت بیمه کشور نیز دیگر عناوین مورد توجه مطبوعات بود.
** یمن پس از پایان صالح
عصرروز گذشته بسیاری رسانه های منطقه ای و بین المللی در خبری فوری از کشته شدن «علی عبدالله صالح» رئیس جمهوری سابق یمن خبر دادند. خبری که ساعتی بعد وزارت کشور یمن با انتشار تصاویر و فیلم جنازه رئیس جمهوری پیشین این کشور، آن را تایید کرد. بسیاری از روزنامه های امروز به یمنِ پس از صالح پرداختند.
روزنامه «ابتکار» در گزارش خود از «پایان تراژیک یک دیکتاتور» سخن گفت و در سرمقاله خود به خاورمیانه پس از صالح اشاره کرد. در این سرمقاله می خوانیم: حالا این شیعیان منطقه هستند که باید سعی کنند خود را از اتهام بنیادگرایی و رادیکالیزم برهانند. تردیدی نیست که بازیگران سیاسی شیعه خاورمیانه آشنایی چندانی با این میدان در این موقعیت ندارند. آنها اساسا هرگز با چنین اتهامی روبرو نبودهاند که حالا بخواهند در این زمین به خوبی بازی کنند. افزون بر این مسئله، موقعیت خاص یمن و اجماع برخی کشورها بر مبارزه جدی با زیدیهای ساکن در این کشور، بر این پیچیدگیها میافزاید. به طور طبیعی در چنین شرایطی به راحتی نمیتوان فرماندهان حاضر در منطقه را به خویشتنداری و صبر و تامل فراخواند. شاید لازم باشد تا برخی اندیشمندان و گروههای مرجع به کمک سیاستمداران بیایند و موضوع را علاوه بر حوزههای سیاسی و نظامی در بستری علمی و دینی به تحلیل بنشینند.
ابتکار افزود: به هر روی، موقعیت ویژه و خطرناک یمن بعد از مرگ علی عبدالله صالح، زمینه را برای بحرانی فراگیر در خاورمیانه با محوریت مخالفت جدی با شیعیان پدید آورده است. موقعیتی که تهدیدی بزرگ برای همه شیعیان محسوب میشود. تجمیع کلیه نیروها و ظرفیتهای شیعی موجود در منطقه، توجه اصولی به دیپلماسی، خروج از فاز تصمیمهای هیجانی و اتکا به گفتوگوهای منطقهای و فرامنطقهای، ضرورتی اجتنابناپذیر برای رهایی از این دام است.
روزنامه «بهار» در گزارش «فرجام شوم آخرین معامله» به دنبال این پرسش بود که «بازنده قتل صالح کیست؟». در این گزارش آمده است: علی عبدالله صالح در ماههای اخیر اشاره میکرد که از افزایش قدرت شبه نظامیان حوثی نگران است. حوثیها نیز در مقابل از علی عبدالله صالح در مورد تماسهایش با عربستان سعودی انتقاد میکردند.
بر اساس گزارش ها، درگیریها در پایتخت یمن ادامه خواهدداشت و حتی بدتر خواهد شد؛ درگیریهایی که میتواند بسیار خونین باشد. جنگ داخلی یمن از زمان آغاز آن دستکم 10 هزار کشته و بیش از 2 میلیون آواره برجای گذاشته و این کشور فقیر را در آستانه شیوع گسترده وبا و قحطی فراگیر قرار دادهاست. در این میان، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، با اشاره به خطر مرگ، بیماری و گرسنگی میلیونها کودک، زن و مرد در یمن، از طرفین درگیر خواست به حملات هوایی و زمینی پایان دهند.
روزنامه «ایران» در یادداشت «مرگ صالح و پایان فتنه یمن» نوشت: قتل علی عبدالله صالح، دیکتاتور سابق یمن ورهبر حزب کنگره عمومی به فتنه اخیر داخلی یمن پایان خواهد داد و انسجام بیشتری میان نیروهای انقلابی و دولت وحدت ملی صنعا برای تقابل با تجاوزات عربستان ایجاد خواهد کرد.
ایران افزود: اکنون شرایط یمن به سمت تشکیل یک جبهه متحد و قدرتمند برای تقابل با تجاوزات عربستان و امارات حرکت خواهد کرد و یمن شاهد پیروزیهای بیشتری در عرصههای میدانی خواهد بود. طبیعی است در قتل علی عبدالله صالح قطعاً برخی ژنرالهای ارتش که به جبهه مقاومت مردمی یمن نزدیکترند، شریک هستند زیرا این ژنرالها اعتقاد دارند که علی عبدالله صالح در آستانه شکست نظامی عربستان به آنان خیانت کرده است.
روزنامه «جوان» صالح را «صدام کوچک» نامید و نگاشت: علی عبدالله صالح، رئیسجمهور یمن بین سالهای 1990 تا 2012، تا همین هفته قبل با انصارالله متحد بود. او بعد از قدرت گرفتن حوثیها در یمن به رغم سرکوب شدید زیدیها طی دوران حکومتش و نزدیکی به عربستان با حوثیها متحد شد، حوثیها هم به دلیل نفوذ قابلتوجه او بر ارتش یمن، هیچگاه به او «نه» نگفتند ولی منابع حوثی میگویند که از ماهها قبل میدانستند که صالح سرانجام از اتحاد با آنها کنار خواهد کشید.
- علی عبدالله صالح متولد 21 مارس 1942 در روستای «بیتالاحمر» در منطقه «سنحان» استان صنعا در کشور یمن است. وی از قبیله الاحمر و پیرو مذهب زیدی است. - او در سال 1982 دبیرکل کنگره عمومی مردم شد. از سال 1978 تا 1990 ریاست جمهوری یمن شمالی را برعهده داشت و از حمایت قاطع امریکاییها برخوردار بود. - صالح به سبب حضور پرنفوذ عناصر وهابی در اطرافش و اعطای پناهندگی سیاسی به عناصر حزب بعث، بعد از جنگ امریکا و عراق، به «صدام صغیر» (صدام کوچک) مشهور شد. - صالح بارها گفته بود که حکومت بر شبهجزیره عربی مانند رقص با سر مار است. او در سال 2012 میلادی از قدرت برکنار شد و عبدربه منصور جای او را در کاخ ریاستجمهوری گرفت.
** 16 آذر و مطالبات دانشجویی
قرارگرفتن در آستانه روز 16 آذر، روز دانشجو برخی روزنامه ها را برآن داشت تا گزارش های نخست خود را به نگاه فعالان سیاسی در این باره اختصاص دهند. شماری از روزنامه های امروز در گزارش های خود از لزوم جریان مطالبه گری میان دانشجویان سخن گفتند.
روزنامه «آرمان» در گزارش «فاسدان قوی ترند» با موضوع روز دانشجو، به مراسمی که با حضور «محمود صادقی» و «عبدالله رمضان زاده» برگزار شد، اشاره کرد و نوشت: بسیاری معتقدند دانشگاه از اوج فاصله گرفته است، انگاره خطرناکی که میتواند چون موریانه، امید جامعه را ببلعد و زمینه بازگشت پوپولیسم را فراهم کند.
از سوی دیگر برخی براین باورند که این نظر درست نیست بلکه دانشگاه مسیر احیا را در پیش گرفته است. این که دانشگاهها در کجای مسیر قرار گرفته، یکی از مهمترین سوالهای فعالان دانشجویی محسوب میشود. آرمان در ادامه به اظهارات صادقی و رمضان زاده در این نشست پرداخت.
روزنامه «اعتماد» نیز به اظهارات «الیاس حضرتی» نماینده مردم تهران در مجلس در سخنرانی مراسم روز دانشجوی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی اشاره و به نقل از وی عنوان کرد: برخی هستند که راه بیتفاوتی را انتخاب کردهاند، کاری به مسائل ندارند، حتی دغدغه علمی هم ندارند و فقط دنبال گرفتن مدرک برای این هستند که در ادارهای مشغول به کار شوند. در مقابل هم تعدادی ولو در اقلیت هستند که روز دانشجو افرادی را برای سخنرانی دعوت میکنند یا نشریه میگیرند و در این مسیر به چالش میافتند و حتی ممکن است گرفتار شوند و نشریه آنها متوقف شود یا به کمیته انضباطی بروند، زندانی شوند و محرومیت تحصیلی پیدا کنند اما با همه اینها دست از فعالیت نمیکشند، چون احساس میکنند اگر این کار را نکنند به تعهدی که در روز الست با خدای خود بستند متعهد نماندند.
روزنامه «شرق» با طرح این پرسش که 16 آذر متعلق به کیست؟ نوشت: ظاهرش بیشتر به کوچهپشتی شبیه است تا به فرعی یکی از انقلابیترین خیابانهای جهان و ضلع غربی یکی از مهمترین دانشگاههای جهان! خیابان 16 آذر، خیابانی است در مرکز تهران به طول 750 متر که پای پیاده حدود 10 دقیقه طول میکشد تا به انتهایش برسیم؛ جویباری است با شیب ملایم از شمال به جنوب که در آن کارمندان، دانشجویان، استادان، کسبه، تاکسیرانها، رهگذران و کارگران در جنبوجوشی آرام پیش میروند تا در انتهایش به رودخانه خروشانی به نام خیابان انقلاب سرازیر شوند. پیش از انقلاب نام این خیابان «21 آذر» بوده است؛ پس از اشغال ایران در شهریور 1320، متفقین متعهد شدند که شش ماه پس از پایان جنگ علیه آلمان، ایران را ترک کنند. انگلیس و آمریکا به تعهد خود عمل کردند اما شوروی به بهانههای مختلف از انجام این کار سر باز زد.
این روزنامه افزود: فضای دانشگاه به مثابه ساخت قدرت دارای نشانههایی مانند معماری، پراکندگی فضا، اشغال مکان، میزان ساختوساز و آرایش فضا، تفکیک رشتهها و دانشکدهها، محل کلاسها، بوفهها، غذاخوریها، مسجد و نمازخانه دانشگاه، خیابانهای داخل و خیابانهای اطراف دانشگاه، ورودیها و خروجیهای دانشگاه و پیادهروهای نزدیک دانشگاه و مواردی از این دست در ساخت قدرت اثرگذار هستند و از سوی دیگر مناسبات بین انسانهایی که بهنوعی با دانشگاه مرتبط هستند مانند روابط مدیران و کارمندان دانشگاه و مهمتر از آن روابط استادان و دانشجویان، نوع پوشش بازنمود انواع گوناگون قدرتی هستند که بر فضا مسلط است. قدرتی که بر خیابان 16 آذر مسلط است، به شکل دقیقی محسوس و قابل تعریف نیست.
** اشک ها و لبخندهای صنعت بیمه ایران
بیست و چهارمین همایش بیمه و توسعه با عنوان «مدیریت ریسک و بیمه: الزامات، چالشها و راهکارها» دیروز با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی و مدیران بیمه ای کشور برگزار شد. چالش ها و پیشرفت های حوزه بیمه کشور مهمترین محور این همایش بود که برخی روزنامه ها در صفحه نخست به آن اشاره کردند.
روزنامه «تجارت» در گزارشی با عنوان «مدیریت ریسک چالش اصلی صنعت بیمه» عنوان کرد: فلسفه وجودی کسب و کار بیمه گری، قبول ریسک از بیمه گزاران و تجمیع و توزیع آن است. شرکتهای بیمه بایستی ریسکهای تهدید کننده کسب و کار خود را شناسایی و مدیریت کنند. نهاد ناظر هم وظیفه دارد اثربخشی اقدامات بیمه گر را رصد کرده و از کفایت اقدامات انجام گرفته اطمینان حاصل کند.
بدیهی است اگر بیمه گر نتواند ریسکهایی را که میپذیرد به شکل اصولی و منطقی مدیریت کند، با عواقب ناگواری مواجه میشود. به علت متغیر بودن و پویایی پرتفوی ریسک شرکتهای بیمه، صنعت بیمه باید به طور دائم این ریسکها را رصد نموده و راه حلهای بیمهای برای مدیریت آنها را عرضه کند. چالش اصلی در مقوله مدیریت ریسک صنعت بیمه، فقدان برداشت یا رویکرد صحیح نسبت به این موضوع مهم است.
روزنامه «شروع» از رشد 20 درصدی صنعت بیمه در سال جاری خبر داد و نوشت: در هشت ماههامسال نیز رشد صنعت بیمه 20 درصد بوده است که رشد خسارت هم متناسب با آن بوده است که نشان میدهد در صنعت بیمه روند کنترل ریسک جدی گرفته شده است و علیرغم خسارتهای سنگینی که رخ داده، ولی روند پرداخت خسارت متعادل است. وظیفه نهاد ناظر بیمهای حصول، اطمینان از تامین حقوق بیمه گزاران و بالطبع در این راستا حقوق بیمه گران است. چارچوب حاکمیت شرکتی منافع کلیه ذینفعان از جلمه بیمه گزاران و سهامداران خود را تامین میکند.
پژوهشم** 9283** 1601**تنظیم: فرشته ذبیحیان** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید