شناسهٔ خبر: 22853891 - سرویس بین‌الملل
منبع: اعتدال | لینک خبر

عبدالله صالح که بود و چرا کشته شد؟

سازمان ملل گزارشی را منتشر کرد که مدعی شد صالح در زمان قدرت‌مداری خود ثروتی ۳۰ میلیارد تا ۶۲ میلیارد دلاری را جمع کرده بود. الجزیره هم مدعی شده که مقام‌های یمنی به آن شبکه خبری گزارش داده‌اند که تصمیم صالح برای کنار گذاشتن انصارالله از معادله نتیجه برنامه‌ریزی و توطئه ابوظبی با مشاوره عربستان سعودی بوده است.

صاحب‌خبر -
شبکه خبری «الجزیره» در گزارشی ادعا می‌کند که ایجاد اختلاف میان علی عبدالله صالح رییس جمهوری سابق یمن که امروز کشته شده است با گروه انصارالله توطئه‌ای برنامه ریزی شده توسط امارات بوده است تا بتوان از این طریق انصارالله را سرکوب کرد. 

به گزارش اعتدال، این شبکه خبری می‌نویسد: «صالح رییس‌جمهوری سابق یمن بارها گفته بود که حکومت بر شبه‌جزیره عربی مانند رقص با سر مار است. پس از آن‌که او در سال ۲۰۱۱ میلادی از قدرت برکنار شد به نظر می‌رسید رقص او با سر مار به پایان رسیده است اما بیش از شش سال بود که این مرد ۷۵ ساله به شیوه ای ماکیاولیستی به مانور سیاسی می‌پرداخت و بازیگری کلیدی در درگیری‌های یمن بود. صالح در سخنرانی تلویزیونی روز شنبه خود رسما روابط‌اش با انصاراالله را قطع کرد و گفت که برای  گفت‌و‌گو با ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که از مارس ۲۰۱۵ میلادی علیه انصارالله در حال جنگ بود، آماده است. واحدهای نظامی ارتشی وفادار به او از آن زمان وارد نبرد با انصارالله در خیابان‌های شهرهای مختلف یمن شدند. صالح گفته بود که شهروندان یمنی تلاش کردند تا بی‌پروایی انصارالله طی دو سال ونیم گذشته را تحمل کنند اما دیگر نمی‌توانند. من از برادران‌مان در کشورهای همسایه می‌خواهم تجاوز و نقض حاکمیت یمن را متوقف کنند». 

الجزیره در ادامه می‌نویسد: «انصارالله صالح را متهم به توطئه برای کودتا کرد و وعده داد که بازهم علیه نیروهای متجاوز خارجی مبارزه خوهند کرد. ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی طی ۳۳ ماه گذشته یمن را بمباران کرده است. این ائتلاف از صالح و پیشنهاد او برای آتش‌بس استقبال کرد و در بیانیه‌ای که از سوی خبرگزاری رسمی عربستان سعودی منتشر شد، آمده بود که عربستان متقاعد شده که صالح رهبری یمن را در دست گیرد». 

الجزیره در ادامه مدعی شده که مقام‌های یمنی به آن شبکه خبری گزارش داده‌اند که تصمیم صالح برای کنار گذاشتن انصارالله از معادله نتیجه برنامه‌ریزی و توطئه ابوظبی با مشاوره عربستان سعودی بوده است. این شبکه خبری به نقل از منابع یمنی خود می‌نویسد: «محمد بن سلمان و امارات متحده عربی بر این باور بودند که تغییر حمایت از عبدربه هادی منصور رییس‌جمهوری یمن به صالح رییس‌جمهوری سابق به پایان یافتن جنگ کمک خواهد کرد. ایمیل‌های فاش شده از دو مقام سابق آمریکایی در ماه اگوست نیز نشان می‌دادند که محمد بن سلمان خواستار پایان یافتن جنگی است که از مارس ۲۰۱۵ اغاز شده است. هنگامی که درگیری‌ها شروع شد تحلیلگران انتظار داشتند که تنها چند ماه طول بکشد. با این حال، با هزینه‌های میلیارد دلاری ائتلاف تحت رهبری سعودی‌ها نه تنها دستاوردی عاید آنان نشد که ۸۷ نیروی اماراتی و  ۲۰۰ نیروی سعودی جان‌شان را از دست دادند.»

به گزارش سازمان ملل بیش از ۱۰ هزار یمنی جان خود را از دست داده‌اند. میلیون‌ها نفر بی‌خانمان‌ شده‌اند و آن کشور در معرض قحطی قرار دارد. 

علاوه بر این، اینتلیجنس‌آنلاین سایتی مستقر در پاریس گزار ش داده بود که محمد بن سلمان، احمد الاسیری نظامی ارشد سابق را از سوی ائتلاف تحت رهبری سعودی در ماه ژوئن گذشته عازم ابوظبی کرده بود تا با احمد پسر علی عبدالله صالح دیدار داشته باشد و درباره احتمال تشکیل یک دولت جدید با او صحبت کند. احمد یکی از چهره‌های قدرتمند نظامی سابق است که پیشتر به عنوان سفیر در امارات مشغول به کار بود و به مدت پنج سال است که در امارات زندگی می‌کند. همچنین این سایت مدعی شده که محمد بن سلمان با محمد بن زاید حاکم امارات رایزنی‌هایی داشته تا امارات را متقاعد کند که حمایت خود را از هادی به صالح انتقال دهند. 

الجزیره در ادامه اشاره می‌کند که احمد پسر صالح مهره اماراتی بود و آنان می‌خواستند با او بازی کنند. ان شبکه خبری می‌نویسد: او یک ابزار است. اماراتی‌ها همواره بر روی او برنامه‌ریزی کرده‌اند همان‌طور که حامد کرزای رییس‌جمهوری سابق افغانستان مورد استفاده امریکایی‌ها قرار می‌گرفت».


اظهارات رهبر جنبش انصارالله پس از کشته شدن علی عبدالله صالح

سید «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله پس از کشته شدن علی عبدالله صالح رئیس جمهور پیشین یمن سخنرانی کرده است.

وی با تاکید بر این موضوع که امروز روز استثنايي و بزرگ و روز خنثي شدن توطئه است تصریح کرد: ملت ما این توطئه بزرگ را پشت سرگذاشت و خداوند ملت یمن را تنها نگذاشت

رهبر جنبش انصارالله با بیان اینکه هدف این توطئه تضعیف مقاومت ملت یمن بود افزود: این توطئه بسیاری از ملت یمن را غافلگیر و آنها را شوکه کرد.

عبدالملک الحوثی در ادامه از دستگاه‌های امنیتی و نهادهای دولتی که برای مقابله با توطئه شبه نظامیان خائن، تلاش‌ زیادی انجام دادند، قدردانی کرد.

وی یادآور شد: موضع مسئولانه و شرافتمندانه افراد آزاده در حزب کنگره ملی در مقابل این توطئه را می ستاییم.

الحوثی با بیان اینکه همواره برای فرونشاندن فتنه و توطئه قبل از گسترش آن دعوت کرده بودیم اظهارداشت: من در نشست حکمای یمن در چند ماه پیش برای فرونشاندن فتنه دعوت کرده بودم

رهبر جنبش انصارالله ادامه داد: هنگامی که صالح برای گشودن صفحه ای جدید با دشمن هم دست شد، از او خواستیم از موضع خود بازگردد اما وی این درخواست ما را نوعی ضعف تلقی کرد

وی تاکید کرد: اقدامات صالح و عناصرش، با دشمن هماهنگ شده بود.

عبدالملک الحوثی گفت: ملت یمن و افراد شریف در حزب کنگره ملی از هماهنگی وانسجام رسانه ای میان صالح و دشمن بهت زده شدند.

عبدالله صالح که بود و چرا کشته شد؟

«علی عبدالله صالح» که بود و چه کرد؟

علی عبدا... صالح اولین رئیس‌جمهور «جمهوری یمن» بود که از سال ۱۹۹۰ تا ۲۷ فوریه ۲۰۱۲ بر این کشور حکم راند. او پیش‌تر رئیس‌جمهور «جمهوری عربی یمن» (یمن شمالی) بود و جنگ شمال و جنوب را از جانب یمن شمالی رهبری کرد که درنهایت با پیروزی در این جنگ به عنوان اولین رئیس‌جمهور یمن متحد انتخاب شد. با شروع انقلاب‌های بهار عربی در سال ۲۰۱۱، صالح اعتراضات مردمی در کشورش را ابتدا سرکوب کرد اما در نهایت با فشارهای خارجی و ادامه اعتراضات داخلی در ژانویه ۲۰۱۲ و پس از اعطای مصونیت قضائی از سوی پارلمان از قدرت کناره‌گیری کرد اما همچنان یکی از پرنفوذترین چهره‌ها در عرصه سیاسی و نظامی یمن محسوب می‌شد. عبدا... صالح در جریان حمله‌ای که روز سوم ژوئن ۲۰۱۱ میلادی و در جریان تظاهرات‌های مردمی به مسجد مجتمع ریاست‌جمهوری یمن انجام شد، به‌شدت دچار سوختگی و جراحت شد که با هزینه عربستان و در بیمارستان‌های این کشور معالجه شد. او پس از کناره‌گیری درحالی که بسیاری از مولفه‌های قدرت را برای خود نگه داشته بود، به مخالفت با عبدربه منصور هادی، رئیس‌جمهور جدید یمن پرداخت که معاون خود وی و از اعضای ارشد حزب کنگره بود. این اختلاف درنهایت به آنجا انجامید که در سال ۲۰۱۴ ائتلافی میان او و حوثی‌ها که دشمنان سابق صالح محسوب می‌شدند، شکل گرفت و هر دو وارد جنگی با منصور هادی و حامیان خارجی او به‌ویژه عربستان و امارات شدند. علی عبدا... صالح از 5 روز پیش این هم‌پیمانی خود را با حوثی‌ها به‌هم زد و در صنعا بین نیروهای وفادار به او و حوثی‌ها جنگ در گرفت که در نهایت به کشته‌شدن وی در یکی از درگیری‌های پس از حوادث صنعا انجامید.


وب‌سایت رسمی علی عبدالله صالح تاریخ تولد او را این روز و سال اعلام کرده است. گفته می‌شود که او در بیت الاحمر ناحیه‌ای در شمال یمن زاده شده بود. 

سالشمار زندگانی صالح

1942

علی عبدالله صالح در تاریخ 21 مارس 1942 در یمن متولد شد. خانواده وی از عشیره سنهان بود.

۱۹۶۰ 

صالح به اکادمی نظامی می پیوندد. 

۱۷ جولای ۱۹۷۸ 

او به عنوان  رییس‌جمهوری عربی یمن (یمن شمالی) و فرمانده کل قوا نیروهای مسلح معرفی می‌شود. یمن تقریبا بیش از دو دهه در جنگ داخلی و خشونت به سر برد.  از سال 1978 تا 2012 مقام ریاست جمهوری یمن را بر عهده داشت و در سال 1990 توانست یمن جنوبی و شمالی را متحد کند.


۱۹۷۹ 

صالح تلاشی که برای سرنگونی‌اش صورت گرفته بود را خنثی می‌کند. 

۱۹۹۰ 

یمن شمالی و جنوبی متحد می‌شوند. دو دولت بیش از ۳۰۰ سال از یکدیگر جدا مانده بودند. در همان سال، صالح اجازه بازگشت هزاران جنگجوی عربی به یمن را داد. این جنگجویان در جنگ علیه شوروی در افغانستان به سر برده بودند و از بازگشت به کشورهای شان منع شده بودند. 

۲۰ مه ۱۹۹۰ 

صالح عنوان ژنرال را دریافت می‌کند. به گفته وب‌سایت او این عنوان به «پاس قدردانی از تلاش‌های بزرگ او برای احیای ملت یمن» بوده است. 

ژوئیه ۱۹۹۴ 

ماه‌ها جنگ در یمن رو به پایان بود پس از آن که صالح کنترل عدن در شمال یمن را در دست گرفت. 

۱۹۹۹ 

علی عبدالله در اولین انتخابات ریاست جمهوری یمن در سال 1999 توانست به عنوان نخستین رئیس جمهور این کشور انتخاب شود.

اکتبر ۲۰۰۰

یو اس اس کول ناو نیروی دریایی آمریکا در جریان بمبگذاری در بندر عدن منفجر شد. هفت ملوان امریکایی کشته شدند. القاعده مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.

ژوئن ۲۰۰۶ 

صالح اعلام کرد که نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد شد در حالی که پیشتر نشان داده بود که قصد نامزدی ندارد. او بار دیگر پیروز انتخابات شد. 

فوریه ۲۰۰۸ 

آتش‌بسی در شمال یمن با حوثی‌ها برقرار شد. این گروه شورشی مخالف دولت یمن بوده است. با این حال، علیرغم اعلام آتش‌بس خشونت‌ها در آنجا ادامه یافت. 

نوامبر ۲۰۰۹ 

عربستان‌سعودی به شمال یمن حمله کرد تا حوثی‌ها را سرکوب کند. 

فوریه ۲۰۱۰ 

دولت یمن و شورشیان شیعه در شمال یمن پیمان آتش‌بس را در پایان جنگ امضا کردند. 

نوامبر ۲۰۱۰ 

فایل فاش‌شده‌ای از وزارت امور خارجه امریکا توسط ویکی‌لیکس نشان داد که دولت یمن اجازه اقدام پهپادهای امریکا علیه القاعده در خاک یمن را داده بود. 

۲ مارس ۲۰۱۱ 

صالح تحت فشار قرار می‌گیرد، روحانیون، روسای قبیله و برخی از اعضای اپوزیسیون یمن برنامه‌ای را برای گذار مسالمت‌آمیز قدرت آماده کرده‌اند. صالح پیشتر وعده داده بود که در سال ۲۰۱۳ در انتخابات شرکت نکند. مخالفان اما خواستار کناره‌گیری فوری او شدند. 

۱۰ مارس ۲۰۱۱ 

صالح اعلام کرد که قانون اساسی جدیدی را آماده می‌کند تا انتقال قدرت از نظام ریاستی به نظام پارلمانی در پایان آن سال صورت گیرد. 

۱۸ مارس ۲۰۱۱ 

مقام‌های یمنی وضعیت اضطراری را اعلام کردند.

۳ ژوئن ۲۰۱۱ 

علی عبدالله صالح در جریان حمله موشکی به کاخ ریاست جمهوری یمن زخمی شد. مبارزه میان نیروهای دولتی و قبیله‌ای مخالف (حوثی‌ها) تشدید می‌شود. 

۲۳ دسامبر ۲۰۱۱ 

صالح پس از سه ماه درمان در عربستان به یمن باز می‌گردد. 

نوامبر ۲۰۱۱ 

توافقی در عربستان سعودی حاصل می‌شود تا قدرت به عبد ربه منصور هادی معاون رییس‌جمهوری انتقال یابد. صالح سه ماه عنوان ریاست‌جمهروی را حفظ کند اما قدرت اجرایی را به معاون انتقال دهد. 

۲۱ ژانویه ۲۰۱۲ 

صالح برای درمان پزشکی وارد آمریکا می‌شود. 

فوریه ۲۰۱۲ 

یک سخنگوی سفارت یمن در واشنگتن می‌گوید صالح به صنعا بازگشته است. او در مراسم تحلیف هادی شرکت کرد. شایعاتی مطرح شد که صالح قصد ترک یمن را دارد قصد سفر به اتیوپی را دارد.    وی در نهایت پس از آغاز جنبش‌های موسوم به بهار عربی در 25 فوریه 2012 مجبور به استعفا شد.

فوریه ۲۰۱۵ 

سازمان ملل گزارشی را منتشر کرد که مدعی شد صالح در زمان قدرت‌مداری خود ثروتی ۳۰ میلیارد تا ۶۲ میلیارد دلاری را جمع کرده بود. در این گزارش آمده بود که پول نقد، طلا و اموال او تحت نام‌های مختلف در دست‌کم ۲۰ کشور گوناگون بوده‌اند.