شناسهٔ خبر: 15070995 - سرویس فرهنگی
منبع: ایکنا | لینک خبر

آیت‌الله‌العظمی مکارم:

شهریه طلاب مهاجر دو برابر می‌شود

گروه حوزه‌های علمیه: باید از حوزه قم افراد به مناطق مختلف بروند و البته راه حل این مسئله نیز این است که مراجع بگویند کسانی که به شهرها بروند ما شهریه این افراد را آنجا می‌پردازیم و بنده هم تاکید می‌کنم که شهریه این افراد را دو برابر هم می‌‌پردازم.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله‌العظمی ناصر مکارم شیرازی امروز 13 شهریور ماه در مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه‌های سراسر کشور گفت: امروز روز بسیار مبارکی برای جهان اسلام و حوزه‌های علمیه و روز خدمت بیشتر به عالم اسلام و مکتب اهل‌بیت(ع) و جهان تشیع است.
وی با بیان اینکه امروز روز ازدواج امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) است و تقارن شروع حوزه با این روز را به فال نیک می‌گیریم به حدیثی از امام هادی(ع) اشاره کرد و ادامه داد: امام هادی فرموده‌اند اگر در زمان غیبت امام مهدی علمایی نباشند که چهار وظیفه را انجام دهند؛ دعوت کردن، دلالت و راهنمایی، ایستادگی در برابر دشمنان با دلایل قوی و نجات گرفتاران در شبکه‌های ابلیس و دام های شیطان همه از دین خدا مرتد خواهند شد.
این مفسر قرآن بیان کرد: پیام این حدیث این است که وظیفه طلاب فقط درس نیست و دعوت به سوی برنامه‌های امام مهدی و دفاع و نجات ضعفا و کسانی که گرفتار بمباران شبکه‎های فاسد هستند از مهمترین وظایف است.
این مرجع تقلید تصریح کرد: حوزه‌های علمیه سرمایه‌های بزرگ جهان اسلام است و به دفاع از اخلاق و عقاید و احکام اسلام می‌پردازد و این سرمایه بزرگی است که از زمان پیامبر(ص) وجود داشته است و انقلاب اسلامی نیز از حوزه برخاسته و باقی آن نیز در گرو خدمات حوزه است.
وی افزود: دولت‌های اسلامی باید به حوزه بسیار اهمیت بدهند زیرا هم خاستگاه و هم عامل بقای آن است و امام و رهبری و بسیاری از مسئولان نظام از این حوزه‌ها برخاسته‌اند.
دادگاه ویژه نباید در کنار حوزه باشد
استاد برجسته حوزه با بیان اینکه ما باید حوزه را حفظ و ارتقاء هم بدهیم و به دست نسل‌های آینده بسپاریم گفت: اولین وظیفه ما حفظ حوزه است که از راه تحصیل و تعمیق و گسترش و ارتقاء علمی و دیگری هم اخلاق به دست می‌آید؛ نباید در کنار حوزه دادگاه ویژه روحانیت باشد مگر افراد نفوذی والا نباید هیچ مسئله‌ای از بانیان اخلاق سر بزند.
این مفسر قرآن با اشاره به سنت‌های حوزه که نتیجه زحمات علما است تصریح کرد: اخیرا دیده می‌شود که فرهنگ دانشگاهی سلطه بر فرهنگ حوزوی پیدا می‌کند؛ در حوزه مدرک‌گرایی درست نیست و علم را برای علم می خواهند البته ضرورت اقتضاء می کند که مدارکی داشته باشند تا در برخی مراکز حضور دشته باشند.
حفظ استقلال حوزه
این مرجع تقلید با بیان اینکه مسایل مادی نباید بر مسایل علمی و پژوهشی غلبه کند؛ ادامه داد: سنت حوزه استقلال آن بوده است، حوزه های اهل سنت مانند الازهر وابسته به دولت هایشان است و تنها حوزه های علمیه شیعه است که مستقل است و نباید این استقلال خدشه‌دار  شود و هر نوع وابستگی به دولت ارزش حوزه را پایین خواهد برد.
وی افزود: باید منابع مالی مستقل برای حوزه درست شود تا برای تقویت شهریه و ساخت و ساز و ... استفاده شود و نخواهند از دولت استفاده کنند و این قابل عمل است زیرا این استقلال بسیار مهم است و حتی رهبری نیز می‌فرمایند که من به عنوان یک مرجع در حوزه دخالت می‌کنم که حرف کاملا حساب شده است و دخالت ایشان به خاطر رهبر بودن نیست.
وی با اشاره به مسئله مهم هجرت و انواع آن تصریح کرد: در برخی روایات حرکت از سوی گناه به اطاعت خدا مهمترین نوع هجرت برشمرده شده که همه باید جزء این مهاجران باشیم و نوع دیگر هجرت، هجرت برای علم و دانش است تا فرد چیزی یاد بگیرد و به وطن خود برگردد و به دیگران بیاموزد که در آیه «نفر» بر این مسئله تاکید شده است.
این مفسر قرآن عنوان کرد: کسانی که در حوزه درس می‌خوانند باید تکلیف خود را مشخص کنند اگر محقق و نویسنده و مبلغ و استاد هستند خوب ولی اگر کاری در قم ندارند باید به شهرستان‌ها بروند زیرا  بسیاری از مساجد امام جماعت ندارد، خطیب به مقدار کافی نداریم و شهرستان ها خالی از روحانیت است.
شهریه دو برابر برای هجرت طلاب
وی تاکیدد کرد: باید از حوزه قم افراد به مناطق مختلف بروند و البته راه حل این مسئله نیز این است که مراجع بگویند کسانی که به شهرها بروند ما شهریه این افراد را آنجا می‌پردازیم و بنده هم تاکید دارم که شهریه  را دوبرابر هم می‌‌پردازم.
وی افزود: طلبه نباید تا آخر عمر در حوزه بماند آیا به دانشجو اجازه می‌دهند در دانشگاه تا آخر عمر بماند و این کار باید به تدریج صورت گیرد. بنابراین طلاب با برنامه‌ریزی به شهرها بروند و با حوزه قم نیز مرتبط باشند و از مرزهای دین به خصوص در مناطقی که آسیب‌پذیرتر است حفاظت کنند.
برقراری دروس 5شنبه
آیت‌الله مکارم شیرازی با اشاره به تعطیلات عنوان کرد: در سال 140 تا 145 جلسه یعنی چهارماه درس برگزار می‌شود و هفت ماه تعطیلات وجود دارد و این سرمایه عظیم هدر می‌رود لذا معتقدم باید دروس پنجشنبه به صورت نصف روز درس برقرار شود که حدود 26 روز بر دروس اضافه می شود.
این مرجع تقلید با تاکید بر لزوم آشنایی با نیازهای زمان تصریح کرد: الان رسانه‌های فاسد مخصوصا در فضای مجازی اخلاق و وحدت مسلمین را نشانه گرفته اند و بمباران می‌کنند و حوزه باید آماده مقابله با آنان باشد به خصوص در مقابل تکفیر که بزرگترین خطر در جهان اسلام است.
وی تاکید کرد: در مدارس وهابیت و حوزه‌های آنان به طلاب درس تکفیر می‌دهند و به آنان می آموزند که زوار قبور که عین توحید و تاکید بر آن است خونشان مباح است، همچنین فتاوای مفتیان بزرگ وهابیت عامل مهمی در کشت و کشتار است و رسانه‌های مهم آنان نیز حمایت و تبلیغ می کنند و رسانه های خارجی نیز یار آنان هستند. سرچشمه خونریزی و خشونت در منطقه و در میان مسلمین وهابیون هستند.
این مفسر قرآن با اشاره به بیانیه صادر شده در همایشی در چچن گفت: در این بیانیه تاکید شد که وهابیت جزء جماعت مسلمین نیستند البته عربستان از این همایش بسیار عصبانی شد ولی به هر حال این حقیقت درج شد تا دامان اسلام از لکه ننگ وهابیت پاک و بری شود و این کار بسیار خوبی بود و آینده روشنی در پیش خواهیم داشت.
آیت‌الله مکارم گفت: امروز خطر مهمی که دنیا ار تهدید می‌کند شبکه‌های فاسد مجازی است که غوغا می‌کنند و دین را هدف گرفته‌اند و هر نوع اهانت به دین و خدا و ائمه روا می‌دارند؛ اگر کلمه خدا را در تلگرام بزنیم اهانت به خدا و پیامبر است.
تسریع در ایجاد شبکه ملی
وی افزود: طلاب باید مراقب خطر این شبکه‌ها باشند و نگذارند اعضای خانواده آلوده شوند زیرا بیش از 90 درصد طلاق‌ها از این شبکه ها سرچشمه می گیرد. اخیرا دولت برای حل این مشکل فکر کرده است که امیدوارم با ایجاد شبکه ملی اطلاعات و عدم تاخیر در آن این مسایل کمتر شود و دولت هرقدر در این راه خرج کند لازم و بجاست.
تاکید بر نقاط مشترک مسلمین
این مرجع تقلید اظهار کرد: یکی از وظایف حوزه کمک به وحدت مسلمین است، الان مسلمین را به جان هم انداخته و دایجاد اختلاف کرده‌اند، برای آمریکا مانعی ندارد که جنگ یمن ده سال طول بکشد زیرا اسلحه بیشتری می‌فروشند و آنها دلشان می‌خواهد یمن و عراق و سوریه نابود شود ولی مسلمانان باید هوشیار باشند.
وی تاکید کرد: مبلغان حوزه باید بر نقاط وحدت اسلامی تاکید کنند تا به کمک یکدیگر این آتش‌ها خاموش شود و برنامه نظامی فقط کافی نیست و باید از ظرفیت حوزه هم استفاده کنیم.