این گزارش به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز شنبه 13 شهریور 1395 خورشیدی در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی کرده است.
**معیارهای دوگانه برخی رسانه ها در انعکاس چهره فساد
پرونده تخلفات شهرداری در واگذاری املاک ابعاد تازه ای یافته است. دیروز (12 شهریور) «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور از ورود این وزارتخانه به پرونده مزبور و بررسی دقیق آن خبر داد. در همین حال، برخی رسانه ها در زمینه این پرونده و مبارزه با فساد برخورد دوگانه ای از خود نشان داده اند؛ موضوعی که در روزنامه های امروز بازتاب گسترده ای داشت.
روزنامه «شرق» با عنوان نخست قرار دادن «تخفیفها در بزنگاه رسیدگی» به سراغ پرونده واگذاری املاک شهرداری به برخی از مدیران شهری و دستور رسیدگی به آن رفت. به گزارش شرق، در جدیدترین اتفاق در زمینه این پرونده، دیروز وزیر کشور از دستور خود به معاون عمرانی وزارت کشور و رییس سازمان شهرداریها برای بررسی این پرونده خبر داد و گفت: درباره این موضوع سازمان بازرسی بررسیهایی انجام داده و به گزارشهای اولیهای رسیدهاست... و این گزارش اولیه را برای شهرداری فرستاده است تا شهرداری پاسخ دهد، شهرداری باید متناسب با اختیارات و قوانینی که دارد، درباره این گزارشات پاسخگو باشد که آیا اقدامش مطابق با قانون بوده یا خیر؟
شرق در گزارشی دیگر از ورود و پیگیری ٢١ نماینده در پرونده شهرداری خبر داد. به گزارش شرق، «علیاصغر یوسفنژاد» از اعضای هیاتربیسه مجلس که مسوولیت دریافت درخواستهای تحقیقوتفحص به عهده اوست، درباره وضعیت تحقیقوتفحص از شهرداری تهران و نحوه پیگیری آن در ایام تعطیلات مجلس گفت: بنده بهعنوان مسئول رسیدگی به این موارد در هیأترئیسه مجلس، طرح تحقیقوتفحص از شهرداری تهران را به کمیسیونهای مربوطه ارجاع کردم. این موضوع باید در کمیسیونهای شوراها و امور داخلی کشور یا اجتماعی بررسی شود و پس از آنکه اطلاعات مورد نیاز نمایندگان از دستگاههای نظارتی و بازرسی دریافت شد، نسبت به برگزاری جلسهای با حضور نمایندگان و مسئولان اقدام میکند.
شرق همچنین در یادداشتی با عنوان «این هیولا با قالیباف چه خواهد کرد» از اتفاق اخیر و دشوار شدن حرکت «محمدباقر قالیباف» شهردار تهران در مسیر سیاست خبر داد و نوشت: قالیباف به روزهای پایانی کارش نزدیک میشود. اگر اتفاقِ اخیر، یعنی افشای واگذاری یا بذلوبخشش نامتعارف املاک به مدیران شهرداری و برخی نهادهای دیگر رخ نمیداد، او میتوانست با اتکا بر خدمات بسیاری که انجام داده، پا به عرصه سیاست بگذارد. اما هر روز کار برای قالیباف دشوارتر میشود. از این منظر ورود ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی به پرونده شهرداری و تحقیق و تفحص مجلس از شهرداری تهران، از آیندهای مبهم و غیرمنتظره برای محمدباقر قالیباف خبر میدهد.
در این باره، روزنامه «تعادل» با «بهمن کشاورز» حقوقدان گفت و گو کرد. در این گفت و گو، کشاورز بر این نکته که «شهرداری درمورد واگذاریهای غیرمتعارف، شفافسازی کند» تاکیدکرد و گفت: وقتی یک اقدام مالی مجوز و مستند قانونی داشته باشد موجبی برای برخورد با آن با این عنوان که خلاف عرف است، وجود ندارد. کافی است بررسی احراز شود که عامل این اقدام قانونا حق و اختیار انجام آن را داشته است. البته اگر مسوولی خارج از حدود اختیارات قانونی خود اقدام به واگذاری مالی یا پرداخت وجهی به افرادی کرده باشد اگر این خروج از اختیارات قانونی در حدی باشد که عمل انجام شده را باطل کند آنگاه آن مال یا وجه باید مسترد شود در غیر اینصورت صرف خروج از حدود اختیارات اگر از موجبات بطلان نباشد باعث خدشه به وضعیت دریافتکننده یا منتقل الیه خواهد شد.
در این میان، برخی روزنامه ها از برخورد دوگانه صدا و سیما با فساد و تخلف نوشتند. روزنامه «همدلی» در گزارشی با عنوان «شهرداری زیر ذره بین ضدفساد» به سراغ موضع صدا و سیما در قبال پرونده تخلفات شهرداری رفت.
به نوشته همدلی، هرچند فضای ایجاد شده در رسانه ها و فضای مجازی پس از انتشار اخبار مربوط به شهرداری تهران در مقابله با شهردار تهران بوده اما گویا رسانه ملی قصد ندارد پشت قالیباف را خالی کند. صدا و سیما تنها در بخشهای خبری خود به خبر نامه قالیباف به دادستان کل کشور را منعکس کرد. البته رویکرد صدا و سیما فقط به مسکوت گذاشتن مساله نگذشت. شبکه خبر در برنامه «ویژهها» درباره «واگذاری املاک مرغوب به افراد خاص» پروژه تخریب دولت را ادامه داد. این روش از صدا و سیما در حالی دیده می شود که «محسن سرخو» عضو شورای شهر تهران از وجود نام دو خبرنگار جنجالی صدا و سیما در لیست واگذاری ها خبر داده بود.
روزنامه «ابتکار» زیر عنوان نخست «تعریف دوگانه فساد از نگاه رسانهها» آورد: رویکرد دوگانه برخی رسانههای اصولگرا در برخورد با پروندههای فساد اقتصادی شکلگرفته در کشور روزشمار انتخابات آتی را بهوضوح نشان میدهد. این رسانهها در مورد فیشهای حقوقی نامتعارف با ارتباط دادن آن بهنحوه عملکرد دولت تدبیر و امید اقدام به بزرگنمایی کردند اما درباره گزارش احتمال وجود فساد اقتصادی در شهرداری موضع سکوت را اتخاذ کردند.
در این باره، «داریوش قنبری» کارشناس امور سیاسی درباره علل وجود سیاست دوگانه برخی رسانههای تندرو در موضعگیری نسبت به فسادهای اقتصادی شکل گرفته به ابتکار گفت: اغلب اصولگرایان برخوردی دوگانه با موضوعاتی همچون فساد اقتصادی دارند و زمانی این بحث برای آنها اهمیت پیدا میکند که بتوانند از آن سوءاستفاده سیاسی کنند. در ارتباط با بحث شهرداری هم نگاهی سیاسی و انتخاباتی وجود داشته است بههمین دلیل رسانههای اصولگرا در این مورد به حاشیهسازی میپردازند اما در اینکه این رسانهها صداقت ندارند و با هدف تبلیغات انتخاباتی به این موضوعات میپردازند هیچتردیدی وجود ندارد.
«دو پرونده، دو نگاه متفاوت» هم عنوان یادداشتی از روزنامه «ایران» بود که در ستون «اول دفتر» منتشر شد. در این یادداشت می خوانیم: پرونده واگذاری تعدادی ملک توسط شهرداری تهران در کنار پرونده معروف به حقوقهای نجومی مدیران دولتی، همان سنگ محک کممانندی است که در دستان مردم افتاده است. اینکه مقیاسهای مالی هر یک از دو پرونده چقدر است و سرنوشت حقوقی آنها چه خواهد بود، چیزهایی است که بعداً معلوم خواهد شد. اما عجالتاً آنچه مهم و شاید مهمتر از نتیجه نهایی هر دو پرونده است، شیوه مواجهه دولت و شهرداری تهران با این پروندههاست.
در ادامه این یادداشت می خوانیم: در مورد فیش های نجومی، دولت بسرعت وعده رسیدگی داد و خیلی زود پذیرفت که در پرداخت حقوق و مزایای مدیران ارشد قصور یا تقصیرهایی رخ داده که باید برطرف شود. اما در ماجرای اخبار واگذاری املاک به چندین مدیر ارشد شهرداری تهران و چند عضو شورای شهر و عدهای دیگر چه برخوردی میشود؟ همه چیز را وصل میکنند به اختلاف اصلاحطلبها و اصولگراها. وصل میکنند به اقدامات مخالفان شهردار تهران برای تضعیف او.
روزنامه «اعتماد» هم در یادداشتی به «برخورد جناحی با فساد خود فسادزاست» اشاره کرد و نوشت: بهطور کلی مبارزه با فساد نگاهی ملی و فراجناحی میخواهد و یکی از مهمترین آفتهای مبارزه با فساد این است که به آن نگاه جناحی داشته باشیم. در حقیقت زمانی که نگاه فراجناحی به این مساله وجود نداشته باشد به جای بحث درباره مبارزه با فساد و علل اصلی و ریشههای آن، موضوع تبدیل به مچگیری برای رسیدن به اهداف سیاسی میشود.
**انتقاد از دولت به روش عارف
نشست سراسری شورای نمایندگان انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها روز پنجشنبه در تهران برگزار شد؛ نشستی که در آن «محمدرضا عارف» رییس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی، برای نخستین بار نقدهای بیپردهای را درباره برخی اقدام های دولت مطرح کرد. روزنامه «آرمان» در این باره نوشت: دیروز عارف گلایههایی داشت که برخی از آنها محل تامل است. رئیس فراکسیون امید در ابتدا پیکان انتقادات را به سمت اردوگاه اصلاحات گرفت و تاکید کرد که «خواهش من از درون جبهه اصلاحات این است که قدر انسجام را بدانند. ما اگر دچار غرور و خودبزرگبینی شویم، گرفتار خواهیم شد.»
به نوشته آرمان، وی سپس انتقادها به دولت را آغاز کرد: احساس میشود در خیلی از دستگاهها شعار تغییر که مردم به آن در اسفند 94 رأی دادند درک نشده است. برخی دستگاههای اجرایی در هفتههای اول مجلس بسیار فعال بودند و گله ما این است چرا آنها در راستای مطالبات مردم فعالیت خود را مدیریت نمیکنند. مردم خواهان تغییر در نگرشها هستند. 50 یا 60 درصد مدیران دستگاهها متعلق به دوران گذشته هستند که با دولت همراهی نمیکنند.
روزنامه اعتماد با عنوان قرار دادن «وقت تغییر است!» به سراغ سخنان عارف رفت و به نقل از وی نوشت: چرا برخی مدیران که به بهانه وجود مجلس نهم در ابتدای دولت سرکار آمدند، تغییر نکردند؟ چه تلاشی برای تغییر فضای امنیتی دانشگاهها انجام شده است؟ ببینید در زمینه کنسرتها چه جریانی را به راه انداختند. مبنا باید مر قانون باشد و همه دستگاهها مر قانون را اجرا کنند. اگر دولت عمل کند بهتر از این است که مجلس از اختیارات قانونی خود استفاده کند. ما همواره نقطه نظرات خود را دوستانه به وزرا منتقل میکنیم، صبر هم داریم اما انتظار عمل از سوی دولت هم داریم.
«فساد اقتصادی در اغلب دستگاهها ریشه دوانده است» هم عنوان نخست روزنامه «کاروکارگر» بود. به گزارش این روزنامه، عارف تاکید کرد: مهمترین مسئله مردم را معیشت و اشتغال جوانان میدانیم و آن را در مجلس به صورت جدی دنبال میکنیم. البته تحقیق و تفحص را هم جدی میدانیم زیرا متأسفانه فساد اقتصادی در اغلب دستگاههای ما ریشه دوانده است. ما هر جا احساس نیاز کنیم تحقیق و تفحص را دنبال کرده و آن را هم سیاسی نمیکنیم.
**پیوند هوایی تهران با قطب مالی اروپا
پس از یک وقفه چهارساله، پرواز مستقیم شرکت هواپیمایی انگلیسی «بریتیش ایرویز» به مقصد ایران آغاز شد؛ موضوعی که روزنامه ها، آن را یکی از نمودهای رفع تحریم های بین المللی دانستند.
روزنامه همدلی در این باره نوشت: شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز برای نخستین بار در سال 1946 میلادی پروازهای خود را به ایران آغاز کرد، اما به علت تحریم های ظالمانه، این شرکت پروازهای خود را در سال 2012 به ایران قطع کرد.پس از توافق هسته ای و اجرای برجام، این شرکت هوایی انگلیس چهار ماه پیش اعلام کرد بار دیگر انجام پروازهای خود را به تهران در دستور کار قرار داده و امروز نخستین پرواز آن با هواپیمای بوئینگ 777 در فرودگاه امام خمینی(ره) به زمین نشست و قرار است در هر هفته 6 پرواز از لندن به تهران انجام دهد.
روزنامه آرمان هم با اشاره به از سرگیری پرواز تهران- لندن آورد: از سرگیری پروازهای مستقیم به ایران تا حد زیادی منفعت اقتصادی برای ایران و مسافران ایرانی دارد. در سالهای اخیر و به دنبال لغو پروازهای مستقیم برخی ایرلاینها به ایران مسافران ایران برای بسیاری از مقاصد مجبور به دو یا چند سفر هوایی بودند. آنها مجبور به رفتن به ترکیه یا امارات میشدند تا از آنجا به مقصد اصلی خود پرواز کنند. این مساله باعث ریختن پول اضافی به جیب ایرلاینهای کشور همسایه و هزینه تراشی بیهوده برای مسافران ایرانی میشد.
روزنامه ایران هم در این باره نوشت: پیش از این، «نیل کاترل» سرپرست برنامهریزی بریتیش ایرویز اعلام کرده بود که رفع تحریمها علیه ایران، چشمانداز تازهای را بهعنوان یک مقصد گردشگری برای ایران، با آن میراث غنی، معماری منحصر به فرد باز میکند و عجیب نیست که گفته میشود تهران یکی از مقاصد محبوب 2016 خواهد بود. یک سخنگوی بریتیش ایرویز هم با اشاره به استقبال صورت گرفته درخصوص از سرگیری پروازهای این شرکت به روزنامه ایران گفت: تهران یک مقصد مهم برای بریتیش ایرویز شمرده میشود و ما خواهان ارائه خدماتی با بالاترین استاندارد به مشتریمان در این خط پروازی هستیم.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9294**9279
پرونده واگذاری املاک شهرداری روی میز بررسی مسوولان اجرایی و رسانه ها/نگاه سیاسی و اقتصادی روزنامه ها
تهران- ایرنا- پرونده تخلفات شهرداری تهران هر روز ابعادی تازه می یابد. دیروز وزیر کشور از ورود این وزارتخانه به فرایند بررسی تخلفات خبر داد. طی روزهای گذشته رویکردهای متعارض رسانه ای در خصوص پرونده واگذاری املاک شهرداری هم مورد توجه ناظران قرار گرفت. این ابعاد امروز در روزنامه ها مورد توجه قرار گرفت.
صاحبخبر -