شناسهٔ خبر: 15036863 - سرویس اجتماعی
منبع: ایرنا | لینک خبر

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی:

حداقل 10 قلاده یوزپلنگ در پناهگاه حیات وحش نایبندان طبس زندگی می کند

بیرجند - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی، گفت: با وجود 18 سال خشکسالی در استان هم اکنون شاهد حضور حداقل 10 قلاده یوزپلنگ آسیایی در پناهگاه حیات وحش نایبندان شهرستان طبس به عنوان بزرگترین زیستگاه اینگونه جانوری در ایران و بزرگترین پناهگاه حیات وحش خاورمیانه، هستیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز پنجشنبه روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی، پرویز آرامنش با تکذیب شایعه وجود تنها دو قلاده یوزپلنگ ماده در ایران افزود: طرح برآورد جمعیت یوزپلنگ توسط این اداره کل در آن منطقه و پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با همکاری انجمن یوزپلنگ ایرانی و موسسه کاوشگران حیات وحش پارت درحال اجراست.
وی اظهار کرد: در این پایشها در دو مرحله که با دوربین های تله ای انجام شده و در حال انجام است تاکنون نتایج مطلوبی به دست آمد.
به گفته وی در مرحله اول پایش جمعیت یوزپلنگ در استان که از سال 1390 تا 1392 ادامه داشت 48 دستگاه دوربین در بازه زمانی 99 روزه در منطقه نایبندان طبس نصب و در طول برنامه با حذف عکس های تکراری از یوزپلنگ های ثبت شده تعداد دو قلاده یوز کاملا متفاوت شناسایی شد.
وی ادامه داد: در مرحله دوم که خود به صورت دو برنامه جداگانه صورت گرفت در برنامه تابستانه 13دستگاه دوربین در بازه زمانی 42 روزه نصب و کنترل شد که خوشبختانه موفق به شناسایی سه قلاده یوزپلنگ شد و در برنامه زمستانه این مرحله 32 دستگاه دوربین در بازه زمانی 107 روزه نصب و یک قلاده یوزپلنگ جدید نیز شناسایی شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تصریح کرد: علاوه بر این، گزارش مشاهده های مستقیم محیط بانان حاضر در منطقه و جدای از مشاهده نمایه ها از قبیل ردپا، سرگین و... حاکی از آن است که 15 مورد مشاهده از یوزپلنگ در منطقه انجام شده که دو مورد آن مشاهده یک یوزپلنگ ماده با دو توله بود.
وی بیان کرد: بنا به نظر کارشناسان این اداره کل و مشاهده و مستندات موجود در حال حاضر این پناهگاه قلمرو حداقل 10 قلاده یوزپلنگ است.
وی با تاکید بر اینکه یوز موجود گونه جانوری ارزشمندی است که در خطر انقراض قرار دارد اما اینکه مدعی شوند دو ماده یوز بیشتر در ایران نمانده بعید و دور از ذهن است.
آرامنش در مورد وضعیت پوزپلنگ ایرانی در استان نیز گفت: باید اذعان کرد به دلیل گستردگی حوزه زندگی یوزپلنگ ایرانی در خراسان جنوبی بررسی‌های داخلی و بیرونی مناطق حفاظت شده به طور کامل انجام نشده است و این مشاهده ها فقط مربوط به 10 درصد از کل منطقه است که توسط دوربین های تله ای و محیط بانان مورد پایش و آمار برداری قرار گرفته و قطعا با پایش کل منطقه شاهد تعداد بیشتری از این گونه نادر و در معرض خطر انقراض خواهیم بود.
وی با اشاره به خشکسالی حاکم بر استان بیان کرد: علی رغم وجود بحران های زیست محیطی از جمله خشکسالی و... که با آن مواجه هستیم ولی تمامی محیط بانان سختکوش و فعال استان همچنان استوار در راه حفظ این گونه ارزشمند تلاش کرده و با اقداماتی از قبیل آبرسانی، توزیع علوفه برای طعمه های این گونه و حفاظت و حراست شبانه روزی در منطقه گام بر می دارند.
بر اساس گزارش های منتشره شده در رسانه ها تا سال 1390 جمعیت یوز در ۱۷ منطقه ایران، ۴۰تا ۷۰ قلاده گزارش شده و با احداث جاده بافق به سمت معادن منطقه جمعیت یوز در این منطقه کمتر شده است .
یکی از محیط بانان بازنشسته شهرستان طبس که اکنون همکار افتخاری پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی است برای حمایت از این گونه در حال انقراض، کاروان تبلیغی که دور تا دور آن عکس یوز ایرانی است را با هزینه شخصی راه اندازی کرده است.
بهمن نجفی به خبرنگار ایرنا در طبس گفته بود که یوزپلنگ ایرانی حیوانی نادر و کمیاب است، شیر و ببر ایرانی کاملا از بین رفته و یوزپلنگ نیز در حال منقرض شدن است.
وی ادامه داد: در حال حاضر یوزپلنگ های ماده بیشتر در خطر هستند و در بیشتر عکس های ما یوز نر دیده می شود.
وی در خصوص کاروان یوز ایرانی گفت: این کار تبلیغی را خودمان انجام می دهیم و پروژه حفاظت از یوزپلنگ ایرانی خیلی با این امر موافق است.
یوز در حاشیه کویر همچون زیستگاه های نایبندان طبس، یزد، دره انجیر ، بافق، راور کرمان، خارتوران شاهرود، پارک ملی کویر سمنان و در میاندشت و جاجرم زندگی می کند و باید با تعداد بسیار زیاد دوربین دقیقا کنترل صورت گیرد و تعداد دقیق یوز مشخص شود.
به نوشته رسانه ها، یوزپلنگ آسیایی یا یوزپلنگ ایرانی یا تیز پای آسیایی (نام علمی: Acinonyx jubatus venaticus) یک زیرگونهٔ به‌شدت در معرض خطر انقراض از یوزپلنگ است که اکنون تنها چند ده قلاده از آن در ایران یافت می‌شود.
این جانور در مناطق بیابانی در سطح منطقه زندگی می‌کرد و سال‌هاست که نسل آن در معرض نابودی کلی قرار دارد.
ایران از دهه 1970 به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ‌های آسیایی شناخته شده است. یوزپلنگ ایرانی تنها نژاد این جانور است که یال دارد.
یوزپلنگ‌ها را در ایران می‌توان در مناطق کویری پیدا کرد که شامل قسمتهایی از استان‌های سمنان، یزد، خراسان شمالی، رضوی و جنوبی، کرمان و تهران می‌شود.
یوزپلنگ سریعترین حیوان روی خشکی است و سرعتش می‌تواند به 100 کیلومتر در ساعت برسد اما تا چند صد متری بیشتر نمی‌تواند با این سرعت بدود. پوستی نخودی رنگ و با خالهای سیاه و گرد و کوچک دارد، و موهایش زبر و کوتاه‌است.
این حیوان اندامی کشیده دارد و اندازه بدن یک یوز بالغ 112 تا 135 سانتیمتر با دمی به اندازه 66 تا 84 سانتیمتر است و وزنش می‌تواند از 34 تا 54 کیلوگرم باشد.
2047/3215/