گروه جهان
انتقاد واشنگتن از حمله تركيه به شمال سوريه باعث شد تا آنكارا سفير ايالاتمتحده را احضار كند. سخنگوي وزارت خارجه تركيه گفته جان باس سفير امريكا در آنكارا، چهارشنبه به وزارت خارجه احضار شده تا ناخرسندي تركيه نسبت به اظهارات مطرح شده ازسوي واشنگتن درباره توافق بر سر آتشبس در جرابلس به وي ابلاغ شود. در همين حال تحليلگران نسبت به سرنوشت تجاوز نظامي تركيه به سوريه هشدار دادهاند.
به نوشته روزنامه حريت، سخنگوي وزارت خارجه تركيه گفته كه انتقاد مقامهاي امريكايي از حملات تركيه، همچنين انتشار خبري مبني بر اينكه تركيه با كردهاي سوريه بر سر آتشبس به توافق رسيده، به هيچوجه مورد قبول آنكارا نيست. در بيانيه وزارت خارجه تركيه آمده است: «تا زماني كه گروههاي تروريستي كه خطري عليه تركها هستند، از مرزهاي تركيه دور نشوند، درگيريها متوقف نخواهد شد.» پيشتر جان توماس سخنگوي فرماندهي مركزي امريكا، گفته بود تركيه و نيروهاي كرد سوريه براي توقف درگيري در شمال سوريه به توافق رسيدهاند. رسانههاي خبري گزارش داده بودند كه در جريان ميانجيگري امريكا ميان تركيه و كردها سوريه، آنكارا از واشنگتن خواسته هر چه سريعتر مقدمات عقبنشيني كردهاي سوريه به شرق رود فرات را فراهم كند. نيروهاي كرد سوريه هم توافق بر سر توقف درگيري ميان آنها و ارتش تركيه را تاييد كرده بودند. نيروهاي تركيه به همراه نيروهاي وابسته به ارتش آزاد سوريه از هفته گذشته توانستند نيروهاي داعش را از شهر مرزي جرابلس به عقب برانند. از آن زمان تاكنون دهكدههاي مرزي كه در تصرف كردهاي موردحمايت ائتلاف به رهبري امريكا قرار دارند، هدف حملات هوايي تركيه قرار گرفتهاند. بنا بر اين گزارش، كنترل شهر استراتژيك منبج ازسوي نيروهاي دموكراتيك سوريه در حدود دو هفته پيش باعث افزايش نگراني تركيه نسبت به تحكيم قواي كردها شده است. تركيه همچنين نگران اين است كه كردها كنترل ديگر شهر مرزي، شهرك اعزاز را نيز در استان حلب به دست بگيرند، بر همين اساس تاكيد كرده نيروهاي كرد سوريه بايد به شرق فرات بازگردند.
يگانهاي مدافع خلق (يپگ) تحت حمايت امريكا هستند و امريكا درگيري تركيه و نيروهاي كرد را غيرقابل قبول خوانده است. اين درحالي است كه آنكارا اين گروه را شاخهيي از حزب كارگران كردستان (پكك) ميداند كه از دهه80 ميلادي براي كسب استقلال يا خودمختاري كردها تلاش ميكند. المانيتور بااشاره به تحولات اخير سوريه و ورود نظامي تركيه به خاك سوريه مينويسد، همانطور كه رجب طيب اردوغان رييسجمهوري تركيه و بينالي ييلدريم نخستوزير اين كشور، آشكارا اعلام كردهاند هدف تركيه از حمله زميني به سوريه مقابله با داعش و عقب راندن كردهاي سوريه به شرق رودخانه فرات است و بعيد به نظر ميرسد كه اردوغان تا رسيدن به اهداف خود مرعوب هشدارهاي ايالاتمتحده شود. برهانالدين دوران، تحليلگر بنياد تحقيقاتي سياسي، اقتصادي در آنكارا كه ارتباط نزديكي به دولت رجب طيب اردوغان دارد، ميگويد كه عمليات نظامي تركيه در سوريه نتيجه سياستهاي ايالاتمتحده در سوريه بوده است. دوران ميگويد: «روشي كه امريكا براي مبارزه با داعش در سوريه در پيش گرفته مشكلاتي را در مناطق مرزي تركيه و سوريه به وجود آورد كه بايد متوقف ميشد. استفاده از كردهاي سوريه (يپگ) براي پاكسازي داعش مشكلات را دوچندان كرد. اين اقدام باعث شد كه يپگ مناطقي را در امتداد مرزهاي تركيه تحت كنترل بگيرد و دنبال توسعه اين بخشها باشد. از طرف ديگر، داعش بهطور فزايندهيي حملات تروريستي را در تركيه اجرا ميكند و آنكارا بايد اين تروريستها را از مرزهاي خود دور كند.» اما كساني همچون مهمت ييلماز ستوننويس ليبرال روزنامه حريت، وجود دارند كه معتقدند ايالاتمتحده، تركيه را به باتلاق جنگ داخلي سوريه كشانده است و آنكارا براي ورود به چنين ميداني هزينه گزافي پرداخت خواهد كرد. ييلماز مينويسد: «به نظر ميرسد كه ايالاتمتحده متوجه شده يپگ-پكك هم توانايي نابود كردن داعش را ندارند و ميخواسته كه يك ارتش منطقهيي قدرتمند را وارد اين جنگ كند. ما حالا تا گردن در باتلاق سوريه فرو رفتهايم و مشخص نيست كه چه زماني ميتوانيم از اين باتلاق خارج شويم. همچنين مشخص نيست كه براي ورود به چنين جنگي چقدر هزينه مالي و انساني مجبوريم بپردازيم. امريكا با استفاده از كارت كردها تركيه را به باتلاق سوريه كشاند.»
روابط آنكارا-واشنگتن دوباره متشنج شد؛ سفير امريكا احضار شد
المانيتور: تركيه در باتلاق سوريه فرو رفته است
صاحبخبر -