شناسهٔ خبر: 14990066 - سرویس فرهنگی
منبع: ایرنا | لینک خبر

روزنه ای برای رهایی زنان از خشونت

ابلام - ایرنا - صدای جیغ و فریادهای زن که زیر دست وپای مرد داشت جون می داد تمام محله را گرفته بود، هر کسی از پنجره مشرف به بیرون یا درب خروجی منزل داخل کوچه را نگاه می کرد و با تاسف سری تکان می داد، یکی مرد را لعن و نفرین می کرد و دیگری متحیر از این رفتار می خواست که به پلیس زنگ بزند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، صدای فریادهای زن و تهدیدهای مرد دقایق زیادی ادامه داشت و در نهایت انگار که فوران آتشفشان درونی هر دو فروکش کند، همه جا ساکت شد.
هنوز چند نفر از زنان همسایه پچ پچ کنان دور هم جمع شده و درباره این اتفاق اظهار نظر می کردند، یکی زن را مقصر می دانست و دیگری مرد را.
یکی از زنان می گفت: کاش خبردار بشیم چه اتفاقی افتاده که همه جا ساکت شد، نکنه زن رو کشته باشد، دیگری با نگاهی متحیر گفت: کاش این زن بیچاره بمیره و از دست این شمر لعین راحت بشه!!
با گذر روزگار و ماشینی شدن و تغییر در اوضاع و احوال زندگی این روزها دیگر کمتر شاهد دعواهای خشونت بار همسران با هم هستیم.
هر چند که هر از گاهی باز این اتفاقات نامیمون و دور از شان انسانی در برخی مناطق شهری یا روستایی رخ می دهد اما واقعیت ماجرا فازغ از کتک کاری زن توسط مردان، بسیاری از خشونت ها و رفتارهای نامناسب و حقارت بار کلامی هنوز در بسیاری از خانواده ها جریان دارد.

** افزایش آمار طلاق، راه فرار از خشونت
یک کارشناس اجتماعی و خانواده در ایلام گفت: بر عکس چند سال قبل که آمار خودکشی بدلیل منفور بودن پدیده طلاق در بین خانواده ها زیاد بود، این روزها آمار طلاق رو به فزونی نهاده و تا مشکلی بوجود می آید افراد درخواست طلاق می دهند و بنای ناسازی گاری می گذارند.
شیرین روشنی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: دیگر از جنگیدن زن و مرد با چنگ و دندان و حفظ زندگی مشترک با هر قیمتی خبری نیست، حالا چند بار دعوا و مرافه با پادرمیانی بزرگترها برای طلاق و جدایی با درخواست طلاق توافقی به یک زندگی مشترک پایان می دهد.
وی افزود: متاسفانه از افراد معتمد خانواده که برای آشتی و برقراری زندگی مشترک تلاش می کرد و ریش گرو می گذاشت حالا خبری نیست و خانواده ها زیاد مانع درخواست طلاق توافقی زوجین نمی شوند.
روشنی تاکید کرد: این روزها طلاق به راه مفری برای پایان دادن به ناسازگاری و فرار از خشونت تبدیل شده و به محض کوچکترین اتفاق این واژه ثقیل به زبان زن و مرد جاری می شود.

** اهمیت آگاهی و مشاوره دادن به زوجین توسط خانواده ها
این کارشناس اجتماعی و خانواده به ضرورت آگاهی بخشی از طریق خانواده دو طرف تاکید کرد و گفت: باید فرهنگ پا درمیانی مثبت خانواده ها برای دوام زندگی مشترک تداوم داشته باشد بسیاری مواقع با یک راهنمایی صحیح از طرف والدین زن و مرد جوان با احساس مسئولیت بیشتری تبعات زندگی مشترک را می پذیرند و به محض کوچکترین اتفاق از زیر بار مسئولیت شانه خالی نمی کنند.
روشنی اظهار کرد: والدین باید همواره نقش محوری خود را در ثبات و پایداری زندگی مشترک جوانان با اهمیت بشمرند و در مراحل مختلف زندگی در کنار زوج های جوان باشند و تجربیات ارزنده خود را در خصوص اهمیت زندگی مشترک به جوانان انتقال دهند.
وی یادآور شد: پدر و مادرها باید همواره حامی دوام زندگی مشترک جوانان باشند و به محض اطلاع از یک اتفاق ناخوشایند در زندگی زوج های جوان درصدد رفع مشکل و برطرف کردن آن برآیند نه اینکه خود برای از بین رفتن زندگی مشترک پیش قدم شوند.

** کاهش توقعات و رعایت شئونات زندگی مشترک
این کارشناس اجتماعی و خانواده معتقد است بدلیل افزایش توقعات بی حد و مرز زوجین معمولا اختلاف بوجود می آید که این امر بدیهی را می توان با کاهش توقعات برطرف کرد.
روشنی افزود: یکی دیگر از دلایل اعمال رفتار خشونت آمیز اعتیاد همسر یا خیانت علیه هم است که معمولا موجب درگیری و رفتارهای نامناسب می شود که این امر باید به طریق منطقی و از راه قانونی پیگیری شود نه اینکه منجر به خشونت و کتک کاری شود.
وی تاکید کرد: احترام متقابل زوجین، رعایت شئونات اخلاقی، پایبندی و تعهد به زندگی مشترک، کاهش توقعات، پرهیز از چشم و همچشمی و الگو قرار دادن زندگی افراد موفق در تداوم و پایداری و آرامش و ثبات زندگی زوجین موثر است.
معاون امور اجتماعی بهزیستی ایلام نیز در خصوص اعمال خشونت علیه زنان می گوید: متاسفانه این یک واقعیت غیر قابل انکار است که در جامعه وجود دارد و در این استان هم مشاهده می شود.
زهرا همتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: خشونت علیه زنان علاوه بر کتک کاری شامل خشونت کلامی، اجتماعی، محرومیت از حقوق و پایمال شدن حق زن به عنوان یک عضو خانواده و جامعه است.
وی ادامه داد: ما اکنون مراجعان زیادی در بحث خشونت داریم که علاوه بر خشونت جسمی حتی مورد تهدید به قتل از طرف خانواده نیز قرار گرفته اند که این افراد نیازمند حمایت و ایجاد امکانات و فضای امن برای نگهداری هستند تا بتوانند زندگی راحتی داشته باشند.
همتی اضافه کرد: اداره کل بهزیستی با محوریت امور اجتماعی در سال جاری پیگیر راه اندازی خانه های امن در مناطق مختلف استان برای زنان و دخترانی است که مورد خشونت و تهدید قرار گرفته اند البته سعی می شود در هر دو شهرستان یک خانه امن ایجاد کنیم تا بتوانیم همه استان را پوشش دهیم.
وی یادآور شد: در این مرکز علاوه بر مشاوره و مددکاری به افراد آسیب دیده سعی می شود با ارائه مشاوره به خانواده افراد آسیب دیده سعی در بازگرداندن سالم افراد به آغوش خانواده کنیم.
به گفته همتی، باید افرادی که مورد خشونت قرار می گیرند مورد حمایت ارگان یا نهادی باشند تا بتوانند بدون آسیب اجتماعی و دامن زدن به خودکشی و سایر آسیب ها زندگی کنند.
وی اظهار کرد: اکنون افرادی داریم که از سوی خانواده تهدید به قتل شده و چندین سال است که در این مرکز نگهداری می شوند.
همتی در خصوص آمار این افراد گفت: آمار افراد خشونت دیده متغیر است زیرا برخی تنها یک شب در مرکز نگهداری می شوند و با ارائه مشاوره و مددکاری با خانواده معمولا به آغوش خانواده باز می گردند لذا بدلیل نوسان اسکان افراد، نمی توان آمار دقیقی ارائه کرد.
وی افزود: سال گذشته حدود 130 زن در مناطق مختلف استان ایلام مورد خشونت قرار گرفته بودند که این آمار از مراجعان به مراکز مشاوره و درمانی بدست آمده است.
وی ادامه داد: بسیاری از خشونت ها همچنان پنهان از جامعه آماری می مانند و فرد بدلیل حفظ آبرو و مشکلاتی که ممکن است از طرف خانواده برایش بوجود بیاید از اعلام آن سر باز می زند.
این مقام مسوول می گوید: نمی توان نبود خشونت و کاهش آن را در جامعه اعلام کرد زیرا آمار مراجعان و وجود این آسیب در جامعه و آمار خودکشی همچنان گویای وجود خشونت در برخی خانواده ها است.
همتی تاکید کرد: برای رفع این مشکل در جامعه نیازمند آموزش از همان سنین پایین در مهد کودک ها هستیم و باید پسران ما یاد بگیرند که به زنان احترام متقابل بگذارند.
به گفته وی، با ارائه مشاوره و همچنین اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و انتشار برشور سعی در آگاهی رسانی به خانواده علیه خشونت زنان در جامعه داریم.
وی گفت: همچنین طرحی به منظور کاهش و رفع خشونت در خانواده تهیه شده که به مرکز ارسال شده و اردیبهشت ماه امسال پس از تامین اعتبار در سطح استان اجرا می شود.
وی اضافه کرد: وقتی فردی اقدام به خودکشی می کند در واقع علیه خودش خشونت اعمال می کند که این امر نیز نیازمند آموزش همگانی دارد.
وی افزود: سعی شده که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی افراد مورد خشونت قرار گرفته که به مراکز درمانی مراجعه می کنند، شناسایی و اقدام های حمایتی برای بهبود وضعیت آنان در خانواده و جامعه انجام شود.
همتی می گوید: سال گذشته 130 مورد افرادی که علائم ضرب و جرح داشتند به مراکز درمانی در مناطق مختلف شهری و روستایی در استان مراجعه کرده بودند.
وی یادآور شد: همه هم و غم ما برای زنانی است که از طرف همسر یا خانواده تهدید به قتل می شوند و در این استان هیچ امکاناتی برای نگهداری از آنها وجود ندارد.
همتی گفت: همین فرد با توجه به نبود امنیت در فضای غیر از منزل مجبور است که خشونت علیه خود را تحمل کند و همین مساله منشا بسیاری از آسیب های اجتماعی دیگر بویژه خودکشی می شود.
وی در خصوص بهبود وضعیت خشونت علیه زنان در سال های اخیر گفت: خیلی معتقد نیستم که آمار خشونت کاهش یافته زیرا آمار خودکشی و آسیب های اجتماعی دیگر همچنان بیانگر وجود این مشکل در جامعه است.
وی افزود: قطعا با افزایش آگاهی زنان و کاهش بار روانی طلاق این وضعیت تا حدودی در جامعه بهتر شده هر چند خشونت فیزیکی کمتر شده اما وضعیت تغییری چندانی نکرده و با توجه به مستندات و شمار مراجعان خشونت از نظر اجتماعی، کلامی، تحقیر و جسمی علیه زنان همچنان ادامه دارد.
این مقام مسوول بهزیستی ایلام افزایش آگاهی زنان، رعایت احترام متقابل زن و مرد در خانواده، فرهنگ سازی توسط فضای عمومی رسانه ها، حمایت از زنان آسیب دیده، حمایت قضایی و حقوقی از این افراد در کاهش پدیده خشونت علیه زنان را تاثیر گذار برشمرد.
وی با بیان اینکه در فرهنگ عمومی ما باید علیه خشونت اقدامام های عملی انجام گیرد و راهکار قانونی نظیر پیگیری سریع در دادگاه ها انجام شود، افزود: باید این تفکر را که مردان می گویند چاردیواری اختیاری و به خود اطمینان می دهند که هر گونه بخواهند می توانند به زنان با خشونت رفتار کنند از بین برود.
همتی یادآور شد: وقتی در داخل حریم خصوصی و چاردیواری به حریم روانی و جسمی یک زن تعرض می شود نیاز به حمایت قانونی و فرهنگ اجتماعی جامعه است تا فرد به خود اجازه ندهد خشونت را علیه دیگری اعمال کند.
وی افزود: وقتی رسیدگی به پرونده یک فرد که مورد خشونت واقع شده چهار سال در دادگاه ها طول می کشد بدون شک این شخص خسته شده و از شکایت خود پشیمان می شود و این باعث می شود تا آسیب همچنان تداوم می یابد.
وی اضافه کرد: اکنون متاسفانه حتی پزشک های ما از اینکه برای فرد خشونت دیده گواهی بنویسند، نگرانند زیرا ممکن است مورد تهدید خانواده فرد قرار بگیرند.
همتی گفت: بعنوان یک زن سعی کره ام امکانات یک زن خشونت دیده را در شهر بررسی کنم متاسفانه متوجه شدم که این زن هیچ جا و مکانی برای حمایت و اسکان ندارد بنابراین موانع قانونی و محدودیت ها از نظر نبود امکانات برای زنانی که مورد خشونت و تهدید قرار گرفته اند، باید برداشته شود.
وی ادامه داد: در همه جای کشور معمولا وظیفه شهرداری هاست که خانه امن برای نگهداری این افراد داشته باشند اما در استان ایلام برای کسانی که دچار این مشکل هستند بهزیستی این وظیفه را بر عهده دارد.
وی افزود: بحث بررسی خشونت علیه زنان در جامعه نیازمند تلنگری به مسئولان و دست اندرکاران است و باید احساس کنیم این مشکل وجود دارد و با اختصاص اعتبار مناسب توسط استانداری و دستگاه های فرهنگی برای رفع این مشکل در جامعه گام اساسی برداریم.
7177/9002