سرویس جهان مشرق - برای مخاطبان مشرق که طی سه سال گذشته پیگیر «سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه» بودهاند، از تحولات میدانی در جبهههای «حلب و دمشق» گزارشهایی تهیه شده است که در ادامه میخوانید.
جبهه های نبرد در بخش های مختلف سوریه طی روزهای گذشته صحنه تحولات میدانی ویژه ای بوده است. از تشدید نبردها در جبهه های جنوبی و غربی حلب با تغییر معادلات سیاسی - نظامی ناشی از تجاوز نظامی ارتش ترکیه به خاک سوریه و اشغال شهر مرزی جرابلس همگی بیانگر ورود پرونده بحران در این کشور به مراحل جدید می باشد.
تحولات میدانی جبهه حلب
عملیات معکوس ارتش در غرب حلب/شکست سنگین تروریستها در تل ام القرع
طی روزهای گذشته و پس از سیطره رزمندگان ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن بر منطقه ام القرع و تپه مجاور آن، نبردها در جبهه های شهر حلب شاهد تغییر ویژه ای در جغرافیای مناطق تحت سیطره دو طرف نبوده است. اواسط هفته گذشته رزمندگان سوری با حمایت هوایی بمب افکن های روسی پس از درگیری های شدید موفق به سیطره بر ارتفاعات ام القرع واقع در جنوب غربی شهر حلب شده بودند. این ارتفاعات بطور مستقیم بر جاده باریکه ایجاد شده توسط گروه های القاعده و ارتش آزاد در محله راموسه حلب اشراف بصری داشته و از این نظر برای دو طرف درگیری ها حائز اهمیت می باشد.
تروریستهای تکفیری از سه هفته پیش طی عملیات خود برای شکستن محاصره محلات بخش شرقی حلب از محور راموسه و پادگان توپخانه ارتش سوریه موفق به سیطره بر برخی مواضع نیروهای دولتی سوری و از جمله روستا و تپه امالقرع شده بودند. با سیطره نیروهای ارتش سوریه بر این منطقه و استقرار یگان های ضد زره و توپخانه و ادوات بر روی آن امکان اجرای آتش سنگین بر روی خط تدارکاتی ایجاد شده توسط تروریستها فراهم آمده و میتوان گفت که محاصره شهر حلب مجددا و اینبار از طریق سیطره آتش بر خط تدارکاتی تکفیریها در راموسه ایجاد شده است.
در این میان تروریستها بارها برای اشغال مجدد تل ام القرع تلاش کردند. در جریان این تلاشها حداقل 4 مرحله حمله به مواضع نیروهای دولتی سوریه صورت گرفته که با هوشیاری آنها شکست سختی خورده و تلفات و خسارات بسیار سنگینی به مهاجمین وارد امده است. تنها در یکی از این حملات روز گذشته دهها تن از عناصر یگان ویژه کماندویی موسوم به "انغماسیون" دو گروه احرارالشام و جبهه النصره (فتح الشام) هردو وابسته به شبکه القاعده به ام القرع با کمین رزمندگان سوری و حزب الله مواجه گردیده که طی آن حداقل 30 تن کشته، 4 دستگاه تانک و نفربر زرهی منهدم و 5 دستگاه دیگر نیز به غنیمت نظامیان سوری و حزب الله درآمده است.
از سوی دیگر رزمندگان گارد ویژه ریاست جمهوری و یگان تایگر ارتش سوریه به فرماندهی سرتیپ سهیل الحسن عملیات معکوس خود را در غرب شهر حلب آغاز کرده اند. هدف از این عملیات بازپسگیری مجتمع مسکونی 1070 واحدی مستقر در بخش غربی شهر حلب میباشد که در جریان هجوم سه هفته پیش ائتلاف جیش الفتح به رهبری شبکه تروریستی تکفیری بین المللی القاعده بخشهایی از آن به اشغال تروریستها درآمده بود.
هدف کلان فرماندهان ارتش سوریه از اجرای عملیات در دو محور جنوب غربی (تل ام القرع) و غرب (مجتمع 1070 واحدی + پادگان توپخانه راموسه) با هدف قطع جاده تدارکاتی ایجاد شده از سوی گروه های تکفیری میان مناطق تحت اشغال آنها در بخش شرقی حلب با محیط بیرون از آن و مرزهای ترکیه می باشد. با تصرف مناطق یاد شده، ارتش در گام های بعدی امکان گسترش حملات خود را بر علیه مواضع تروریستها در مدرسه الحکمه و دانشکده توپخانه را خواهد داشت. همچنین سیطره نیروهای دولتی سوریه بر ارتفاعات راهبردی "تل المحروقات" نیز موجب افزایش کنترل آتش بر روی محله راموسه بطور عام و محوطه دانشکده توپخانه (کلیه المدفعیه) و تثبیت و تشدید محاصره محلات شرقی حلب خواهد شد.
بنابر گزارشهای میدانی، محورهای مختلف حلب شاهد حملات بسیار سنگین هواپیماهای روسی و سوری قرار دارد. بنابر اخبار واصله، تنها طی 24 ساعت گذشته بیش از 200 حمله هوایی علیه مواضع، خطوط تدارکاتی و استحکامات ارتش آزاد و القاعده صورت گرفته که به تلفات و خسارات سنگین در صفوف آنها منجر شده است. با تشدید و تداوم این حملات عملا امکان هرگونه پیش دستی تروریستها در عملیات هجومی و سازماندهی کردن حملات جدید علیه مراکز ارتش سوریه در مرکز تصفیه خانه راموسه و کارخانه سیمان (معامل الاسمنت) نیز منتفی شده است.
هجوم ترکیه به شمال سوریه
به گزارش مشرق، با گذشت 6 سال از بحران سوریه، ترکیه بصورت رسمی به تهدیدات پیشین خود مبنی بر تجاوز به خاک این کشور جامه عمل پوشانده و اقدام به اشغال شهر مرزی جرابلس واقع در حاشیه شمالی استان حلب آن کرده است. این عملیات "سپر فرات" نام گرفته و طی آن ده ها دستگاه تانک و نفربر ارتش ترکیه به همراه 700 نظامی این کشور پس از عبور از خط مرزی وارد خاک سوریه شده و در این شهر مستقر گردیدند. این نیروها را 1500 تن از تروریستهای ائتلاف تکفیری جیش الفتح همراهی می کنند.
در تصاویری که از لحظه ورود این نیروهای به شهر جرابلس منتشر گردیده، همگی آنها ملبس به یونیفرم و تجهیزات رسمی ارتش ترکیه! هستند. هدایت این نیروهای مشترک را فرمانده کل نیروهای ویژه ارتش ترکیه بر عهده داشته و تصاویر متعددی از حضور وی در جمع تروریستهای تکفیری منتشر شده است. گروه های مشارکت کننده در این حمله شامل موارد زیر می باشند:
لشگر السلطان مراد عثمانی
الجبهة الشامية
حرکت حركة نورالدین الزنكي (عامل ذبح کودک 12 ساله فلسطینی در حلب)
حرکت احرار الشام (القاعده)
فيلق الشام (ارتش آزاد)
لواء المعتصم
فرقة الحمزة
جيش النصر
جيش التحرير
دولت ترکیه هدف از این عملیات را جلوگیری از گسترش مناطق تحت سیطره شبه نظامیان چند ملیتی کرد برای ایجاد منطقه کردی در طول نوار مرزی شمال سوریه با این کشور و دور ساختن داعش از مرزهای جنوب ترکیه عنوان کرده و بر محدود بودن اشغال خاک سوریه تاکید کرده است. این در حالی است که روز گذشته بن علی ییلدریم نخست وزیر ترکیه بر نامحدود بودن حضور نظامیان این کشور در خاک سوریه تا زمانی که گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد امکان استقرار و دفاع از مناطق آزاد شده از اشغال کردها و داعش را داشته باشد تاکید داشته است.
به محض ورود نظامیان ترک به خاک سوریه و خط و نشان های اردوغان علیه کردها مبنی بر تخلیه مناطق شمالی سوریه و جلوگیری این کشور از تجزیه سوریه بعنوان آغاز سرایت بحران به این کشور، جوبایدن معاون رئیس جمهور آمریکا خود را به آنکارا رسانده و پس از دیدار با اردوغان و ییلدریم، به شبه نظامیان کرد وابسته به آمریکا دستور داد تا برای جلوگیری از هرگونه درگیری میان دو طرف به بخش شرقی فرات عقب نشینیطیی کنند در غیر اینصورت دیگر مورد حمایت آمریکا نخواهند بود.
این در حالی است که هواپیماها و یگان توپخانه دوربرد ارتش ترکیه از بد ورود به خاک سوریه و استقرار در مناطق حاشیه جرابلس حملات گسترده هوایی خود را بر علیه مناطق تحت سیطره شبه نظامیان کرد آغاز کرده بودند. گزارش هایی از دو مورد حمله شیمیایی به روستاهای حاشیه شهر جرابلس که در کنترل نیروهای کرد قرار داشتند نیز منتشر گردید که علی رغم مستند بودن و انتشار تصاویر متعدد از آن مورد عنایت! رسانه های بین المللی، آمریکا و اروپا قرار نگرفت!
این در حالی است که پیش از این نیز دستکم در سه مورد محله شیخ مقصود در شمال شهر حلب که دارای بافت کردنشین می باشد، توسط گروه های وابسته به القاعده (جیش الاسلام) و ارتش آزاد (نورالدین زنکی و فیلق الشام) که بطور مستقیم از سوی سازمان اطلاعات و دولت ترکیه هدایت می شوند هدف گلوله باران شدید شیمیایی با گاز کلر و اعصاب قرار گرفته بودند. در این موارد نیز سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری و بین المللی حتی از تحقیقات پیرامون بررسی اسناد موجود در این زمینه خودداری کرده اند.
نظاران ورود نیروهای ارتش ترکیه به خاک سوری را در راستای رویای دیرین و قدیمی اردوغان برای ایجاد منطقه پرواز و عملیات ممنوع برای دولت سوریه در نوار مرزی دو کشور ارزیابی می کنند. بنابر ارزیابی های اولیه ترکیه پس از مواجه شدن با قدرت گرفتن شبه نظامیان کرد و تسلیح روزافزون آنها از سوی آمریکا تصمیم نهایی خود برای حمله به خاک سوریه را در ماه های گذشته اتخاذ کرده اما بدنبال رایزنی ها با دولت سوریه، روسیه و برخی طرف های منطقه ای موثر بر پرونده بحران سوری برآمده بود.
در سفر ماه گذشته رجب طیب اردوغان به مسکو یکی از موارد مطروحه از سوی وی با پوتین موضوع گسترش خطر تجزیه سوریه از سوی شبه نظامیان کرد بوده است. بی تدبیری همیشگی و بی بصیرتی فرماندهان و رهبران کرد و حملات گسترده آنها به مواضع نیروهای دولتی سوریه در شهر های حسکه و قامشلی موجب شد تا خطر تجزیه سوریه بیش از پیش برای دولت این کشور و حامیان روس و ایرانی آن برجسته شود. در این میان آمریکا به مانند همیشه از کردها تنها بعنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف منطقه ای خود بهره برداری کرد.
در جریان حملات کردها به نیروهای دولتی سوریه در استان حسکه، دولت آمریکا تمام قد به حمایت از آنها پرداخته و حتی اقدام به ارسال دو فروند جنگنده اف 16 به منطقه کرده بود. همچنین مسئولان ارشد وزارت امور خارجه و جنگ امریکا رسما به دولت سوریه برای هرگونه اعمال حاکمیت و سرکوب مهاجمین هشدار داده بود. این در حالی است که در جریان هجوم ترکیه به مواضع کردها در خاک سوریه، دولت آمریکا نه تنها هیچگونه حمایتی از کردها نکرد بلکه آنها را تهدید به قطع حمایت خود نمود.
از سوی دیگر و در عرصه میدانی نیروهای مشارک ارتش ترکیه و تروریستهای تکفیری جیش الفتح پس از استقرار در شهر جرابلس عملیات خود را برای سیطره بر مناطق اطراف آن گسترش داده اند. تل الشعیر، حمیر العجاج، مرمی الحجر، جرابلس تحتانی، یوسف بیک از جمله روستاهای حاشیه شهر جرابلس در بخش غربی رود فرات بود که از سوی نیروهای وابسته به ترکیه مورد حمله قرار گرفته و یکی پس از دیگری اشغال شده است.
در درگیری های روستای یوسف بیک واقع در جنوب غربی جرابلس 15 تن از نیروهای شبه نظامیان کرد کشته و 3 تن از آنها نیز به اسارت گروه تروریستی تکفیری میانه روی! ارتش آزاد درامده اند. رسانه های نزدیک به این گروه معتدل! تصاویری از ضرب و شتم اسرای گروه های کرد منتشر کرده و هدف خود را از حضور در منطقه جلوگیری از تجزیه سوریه توسط اکراد عنوان کرده اند. در تصاویر منتشره آثار شکنجه و ضرب و جرح بر روی چهره های هر سه اسیر به وضوح قابل مشاهد است که این خود قرائت جدیدی از معنا و مفهوم اعتدال مورد نظر دولت آمریکا و برخی کشورهای اروپایی ارتش آزاد می باشد.
(تلفات گروه تروریستی تجزیه طلب پ.ک.ک وابسته به آمریکا در درگیری با ارتش آزاذ وابسته به آمریکا!)
در رابطه با دورنمای حضور و عملیات نیروهای متجاور ارتش ترکیه در خاک سوریه گفته می شود این حضور ماه ها به طول خواهد انجامید و هدف از آن در مرحله نخست دور ساختن خطر یکپارچه سازی مناطق تحت سیطره شبه نظامیان کرد چندملیتی وابسته به آمریکا بوده که پس از استقرار نظامیان ترک و عناصر گروه های ائتلاف تروریستی تکفیری جیش الفتح در جرابلس و اطرف آن با موفقیت انجام گرفته است. در مرحله دوم این عملیات تصمیم بر گسترش مناطق تحت سیطره نیروهای ترک و گروه های هم پیمان از جرابلس به شهرهای بزرگ شمالی استان حلب سوریه شامل "باب، اعزاز و مارع" می باشد.
در همین راستا، از روز دوم استقرار این نیروها، حملات گسترده ای به روستاها و شهرک های حد فاصل جرابلس با اعزاز و مارع آغاز شده است که طی یکسال گذشته کانون درگیری ها و اختلافات میان ائتلاف القاعده و ارتش آزاد از یکسو با داعش و شبه نظامیان کرد از دیگر سو بوده است. نیروی هوایی و یگان توپخانه ارتش ترکیه بطور همزمان اقدام به گلوله باران و بمباران هوایی مواضع شبه نظامیان کرد و داعش در این مناطق کرده اند.
تنها طی 24 ساعت گذشته مواضع نیروهای کرد بیش از 80 بار و مواضع داعش 10 بار هدف حمله آنها قرار گرفته که طی آن بستر لازم برای پیشروی نیروهای ائتلاف جیش الفتح فراهم آمده و مناطق جدیدی شامل "العمارنه، عین البیضا، بئر الکوسا، الدابس، بابلان، الخربه، بالویران، البیر الفوقانی و طریخم در جنوب و غرب جرابلس یکی پس از دیگری به تصرف نیروهای مورد حمایت ترکیه درآمده اند. برخی از این مناطق در سیطره داعش بود که این گروه آنها را تخلیه کرده و بخش دیگر نیز در کنترل کردها قرار داشته که پس از بمباران ها و حملات شدید توپخانه ای و نبردهای زمینی از سیطره آنها خارج شده است.
علی رغم دستور آمریکا به شبه نظامیان کرد مبنی بر لزوم تخلیه مناطق بخش غربی رود فرات و عقب نشنی به بخش شرقی آن و تمکین شبه نظامیان کرد سوری موسوم به "ی.پ.گ"، بخش هایی از آنها شامل عناصر گروه تروریستی پ.ک.ک همچنان به مقاومت و حملات خود به ارتش ترکیه و گروه های تروریستی تکفیری وابسته به آن ادامه داده اند. روز گذشته یک دستگاه تانک ارتش ترکیه با آتش موشک ضد زره کردها در جنوب جرابلس منهدم شد که طی آن 1 سرباز کشته و 3 نفر دیگر نیز بشدت زخمی شده اند.
مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه روز گذشته آخرین هشدار را به شبه نظامیان کرد داد که "باید به شرق فرات عقب نشینی کنند در غیر اینصورت ترکیه آنچه لازم بداند انجام خواهد داد. ورود نیروهای ارتش ترکیه به خاک سوریه با واکنش های بین المللی مواجه شد. دولت آمریکا با اعلام حمایت "کامل خود" از دولت ترکیه تیر خلاص را بر پیکره طرح متوهمانه جدایی طلبان کرد مبنی بر پایه گذاری "اقلیم مستقل کردی در روج آوا! یا غرب کوردستان" (کردهای تجزیه طلب از مناطق کردنشین ترکیه بعنوان شمال کردستان، مناطق کردنشین عراق بعنوان جنوب، مناطق کردنشین ایران بعنوان شرق کردستان یا روژهه لات! و مناطق کردنشین سوریه بعنوان غرب کردستان یا روژآوا نام می برند!) بعنوان پایه دوم برای تجزیه منطقه و تشکیل اسراییل دوم شلیک کرد!
روسیه از قول وزیر امور خارجه آن سرگی لاوروف ضمن اعلام محکومیت ظاهری! این اقدام ترکیه اولا خواستار نزدیکتر شدن همکاری های دمشق - آنکارا گردید و در وهله دوم نگرانی خود را نسبت به پیچیده تر شدن اوضاع در شمال سوریه و احتمال طولانی تر شدن حضور نیروهای ارتش ترکیه ابراز کرد. لازم به توضیح است که پیش از ورود نیروهای نظامی ترکیه و در بازه زمانی مابین این موضوع و دیدار اردوغان با پوتین رئیس و معاون سازمان اطلاعاتی ترکیه (میت) دیداری با برخی مقام های ارشد سوری در دمشق داشته اند. هنوز از جزییات این دیدارها گزارشی منتشر نشده اما قابل حدس است که موضوع ورود به خاک سوریه و جلوگیری از تجزیه این کشور و قدرت گرفتن بیش از پیش اکراد در نوار مرزی شمالی سوریه از موارد مطروحه میان دو طرف بوده است.
تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق
سیطره ارتش سوریه بر مزارع ریحان غوطه شرقی/توافق گروههای تکفیری برای اتاق عملیات مشترک
با پیشرویهای اخیر ارتش سوریه در محور شرقی و شمال شرقی منطقه غوطه شرقی شهر دمشق مواضع گروه های تروریستی تکفیری جیش الاسلام و فیلق الرحمن در بخش شمالی آن نیز در حال محاصره شدن می باشد. طی روزهای گذشته نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با گسترش حملات خود علیه مواضع تروریستهای تکفیری القاعده (جیش الاسلام) و ارتش آزاد (فیلق الرحمن) موفق به سیطره بر روستای حوش نصری و مزارع ریحان در بخش شرقی غوطه دمشق شدهاند.
بنابر گزارش های میدانی، طی 24 ساعت گذشته نبردهای شدید در دو محور حوش الظواهره و مزارع ریحان میان دو طرف در جریان بوده است. نیروهای ارتش سوریه در تلاش برای تثبیت موقعیت خود بر مزارع ریحان هستند. در صورت موفقیت، عملا صدها تروریست تکفیری مستقر در خطوط مقدم نبرد با نیروهای دولتی مستقر در دو ارتفاع مهم تل الکردی و تل صوان در بخش شمالی غوطه دمشق در محاصره قرار خواهند گرفت.
در مقابل تروریستها ضمن اجرای پاتک در مزارع ریحان حملات همزمانی را بر علیه مواضع نیروهای ارتش سوریه در حوش النصری آغاز کرده اند تا آنها را وادار به عقب نشینی از منطقه شوند. غوطه شرقی دمشق از ابتدای بحران در سوریه یکی از مهمترین مراکز فعالیت جریانهای تکفیری در مجاورت پایتخت سوریه بوده است. بیش از 15 هزار تروریست تکفیری کاملا آموزش دیده و مجهز شده توسط سازمانهای جاسوسی عربستان سعودی، اردن، قطر و ترکیه مهمترین خطر برای امنیت پایتخت سوریه بشمار میروند. امری که موجب شده تا ارتش سوریه پس از خلاص شدن از شر تروریستها در داریا، توان خود را برای تکمیل پاکسازی منطقه غوطه شرقی و در راس آن شهر تروریست پرور دوما معروف به پایتخت تروریسم در استان دمشق معطوف کند.
دستپاچگی تروریستهای غوطه شرقی: اتاق عملیات مشترک تشکیل دهیم!
همزمان با پیشروی های گسترده رزمندگان ارتش و بسیج مردمی سوریه در منطقه غوطه شرقی شهر دمشق گروه های تروریستی تکفیری فعال در آن خواستار تشکیل اتاق عملیات مشترک شده اند.
در بیانیه صادر شده توسط گروه فیلق الرحمن (ارتش آزاد) با اشاره به پیشروی های گسترده نیروهای دولتی سوریه خواستار وحدت با گروه های وابسته به القاعده برای جلوگیری از آن شده است. طی روزهای گذشته نیروهای نظامی سوری با سیطره بر روستای حوش نصری خود را به فاصله 3 کیلومتری شهر دوما پایتخت تروریستهای تکفیری در غوطه شرقی دمشق و مقر اصلی فعالیتهای آنها رسانده اند.
بلافاصله پس از بیانیه گروه فیلق الرحمن، بخش رسانه ای گروه تروریستی تکفیری جیش الاسلام نیز در بیانیه ای ضمن موافقت با تشکیل اتاق عملیات مشترک خواستار گشوده شدن خطوط تدارکاتی و حملات همزمان به مواضع نیروهای دولتی سوریه شده است. لازم به ذکراست که طی ماه های گذشته غوطه شرقی صحنه درگیری های خونین داخلی میان گروه های تروریستی تکفیری فعال در آن بوده است. نیروهای دولتی سوریه با استفاده از این اختلافات ده ها روستا و شهرک و منطقه مهم و استراتژیک بخش های شرقی و جنوبی منطقه غوطه شرقی را از تروریستهای تکفیری پاکسازی کرده اند.
داریای دمشق آزاد شد/ المعظمیه هدف بعدی حملات ارتش سوریه
شهر داریا واقع در حاشیه جنوب غربی دمشق و یکی از مهمترین کانون های بحران در نزدیکی پایتخت سوریه از ساعتی پیش برای همیشه از حضور گروه های تروریستی تکفیری پاکسازی گردید. گروه های تروریستی تکفیری مانن القاعده، داعش و ارتش آزاد پس از دو سال محاصره کامل از سوی نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه مجبور به تحویل دادن سلاح های خود به دولت سوریه و خروج از این شهر شده اند. تسلیم شدن گروه های مسلح در شهر داریا در منطقه غوطۀ غربی شهر دمشق "ضربه ای بسیار دردناک برای مخالفان مسلح و روحیه آنها" میباشد.
آزادسازی داریا، به مثابۀ جایزه ای ارزشمند برای نیروهای ارتش سوریه به شمار می رود. داریا به عنوان نماد مهم مخالفان مسلح تکفیری از ابتدای بحران در سوریه به شمار می رفت. دولت سوریه و گروههای مسلح در شهر داریا به توافقی دست یافتند که براساس آن، 700 عنصر مسلح سلاح های سبک و نیمه سنگین و سنگین خود را به ارتش سوریه تحویل و از این شهر به سمت شهر ادلب در شمال غربی سوریه میروند تا زمینه ورود نیروهای ارتش سوریه به شهر داریا و تامین امنیت آن فراهم شود.
با آزادسازی و پاکسازی داریا هزاران نیروی نظامی که از سال 2011 در داخل و اطراف آن مستقر بوده اند امکان انتقال به جبهه های مهمتر مانند غوطه شرقی، حلب و لاذقیه را خواهند داشت. بویژه اینکه ارتش سوریه از یک ماه پیش عملیات وسیعی را برای پاکسازی کامل غوطه شرقی و تشدید محاصره بخش شری تحت اشغال القاعده در شرق حلب آغاز کرده و انصمام نیروهای جدید و تازه نفس از داریا می توان تحول ویژه ای را در عرصه میدانی آنها ایجاد کند. لازم به ذکر است که نظامیان مستقر در داریا از لشگر ویژه 4 گارد ریاست جمهوری ارتش سوریه هستند که از نخبه ترین نیروهای نظامی سوری بشمار می روند.
تروریستهای اخراج شده از داریا سوار بر اتوبوس های معروف سبز رنگ دولت سوریه پس از تخلیه خفتبار از این شهر به استان ادلب در شمال این کشور منتقل شده اند. در بدو ورود آنها به منطقه "قلعه المضیق"، عبدالله المحیسنی مفتی سعودی تبار گروه جبهه النصره یا فتح الشام شعبه رسمی شبکه القاعده در سوریه از آنها استقبال گرمی بعمل آورده و پس از وعده های فراوان، تلاش کرد تا روحیه در هم شکسته و تخریب شده آنها را بازسازی کند. محیسنی در دیدار با عناصر گروه های القاعده و ارتش آزاد اخراج شده از داریا به آنها وعده داد پیش از بازگشت مجدد به این شهر، دمشق را فتح خواهند کرد!
دوربینهای رسانهها در داریا
با خروج آخرین دسته از عناصر گروه های تروریستی تکفیری از شهر داریا دوربین های رسانه های بین المللی فرصت بازدید از منطقه را یافتند. حجم عظیم ویرانه ها، تبدیل شهر به پادگان بزرگ، استفاده از خانه ها و اماکن عمومی و غیرنظامی بعنوان سنگر های مستحکم، وجود شبکه ای از صدها تونل و کانال سرپوشیده برای انهدام مراکز ارتش سوریه، اماکن عبادی و مراقد شریف صحابه و ائمه هدی (ع) در نخستین بازدید خبرنگاران را در جای خود میخکوب کرد. اما عمق فاجعه به تخریب بارگاه ملکوتی و مضجع شریفحضرت سکینه (س) دختر امام علی ع باز میگردد.
گروه های تروریستی تکفیری ارتش آزاد و القاعده در عملیات های مشترک خود بارها برای سیطره بر حرم مطهر تلاش کردند اما با مقاومت شدید جوانان سوری و مدافعان حرم مواجه گردیدند. در نهایت با حفر تونلی در عمق 12 متری زمین و به طول 150 متر اقدام به تعبیه مواد منفجره و تخریب آن کرده بودند. تخریب حرم حضرت سکینه (س) توسط تروریستهای میانه رو و تند رو مهر تاییدی بر عدم تفاوت ماهوی میان آنها دارد. لازم به ذکر است که مهمترین گروه های فعال در داریا "لواء شهداء داریا" وابسته به ارتش آزاد و جبهه النصره (فتح الشام) وابسته به القاعده بوده است.
آغاز مرحله ما بعد داریا!
پس از تخلیه شهرک داریا از گروه های تروریستی تکفیری، مهمترین سوالی که برای ناظاران تحولات میدانی سوریه بوجود آمده این است که بعد از پاکسازی داریا نوبت کدام منطقه آلوده به فعالیت و حضور گروه های تروریستی تکفیری است؟ در همین رابطه برخی منابع نظامی از دو منطقه المعظمیه در غرب داریای دمشق بعنوان کاندید اول و منطقه بشدت آلوده و مساله دار "حی الوعر" در شمال شهر حمص سوریه بعنوان دومین کاندیدا برای عملیات مشابه آنچه در داریا بوقوع پیوسته تعیین گردیده است.
از نوع بیان و واکنش های حامیان دولت سوریه نیز چنین بر می آید که مذاکرات و تحرکات در این رابطه میان نمایندگان ارتش این کشور و بزرگان منطقه از سویی با نمایندگان گروه های مسلح تروریستی تکفیری در جریان است. این امر با اطلاع و مورد حمایت حامیان دولت سوریه نیز قرار دارد، آنجا که وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به اجرای موفقیت آمیز طرح پاکسازی داریا خواستار انتقال تجربه این مذارکات به سایر مناطق مساله دار در سوریه شده است.
از سوی دیگر منابع میدانی از جدی تر شدن مذاکرات میان دو طرف برای اجرای طرح تخلیه شهرک المعظمیه در جنوب غربی دمشق حکایت دارد. گفته می شود روه های مسلح در حال جمع آوری تجهیزات و امکانات خود برای خروح از معظمیه و انتقال به ادلب هستند. با سیطره ارتش سوریه برا داریا اوضاع گروه های القاعده، ارتش آزاد و داعش مستقر در این منطقه نیز رو به وخامت گذاشته است. از سویی دو سال از محاصره آنها توسط نیروهای ارتش سوریه می گذرد. از دیگر سو خروج هم قطاران آنها از داریا که از ابتدای بحران سوریه در سال 2011 مدعی فتح دمشق و ساقط کردن نظام حاکم بر سوری بودند موجب ویرانی روحیه آنها برای ادامه مقاومت و نبرد با نیروهای ارتش سوریه گردیده است.
همزمان منبع نزدیک به گروه های تروریستی تکفیری از آغاز دور جدید حملات هواپیماهای ارتش سوریه به منطقه الوعر واقع در شمال حمص خبر داده اند. این منطقه از ابتدای بحران سوریه مقر اصلی گروه های تروریستی تکفیری ارتش آزاد، داعش و القاعده وبده و جنایات فراوانی به نام عناصر این گروه ها در منطقه ثبت شده که از کشتار حامیان دولت سوریه تا حملات موشکی و انتحاری به محلات مختلف شهر حمص علی الخصوص محلات شیعه و مسیحی نشین آن از حمله این جنایات می باشد.
کشف تونل تروریستها در حرستا
نیروهای ارتش سوریه عصر روز گذشته یک تونل عمیق حفر شده توسط گروه های تروریستی تکفیری وابسته به شبکه القاعده را در حاشیه دمشق کشف کردند. این تونل مناطق تحت سیطره گروه های تکفیری در شهر حرستا واقع در حاشیه شرقی دمشق را به نزدیکی یکی از مراکز بزرگ نیروهای ارتش سوریه متصل می ساخت. تروریستها قصد داشتند با استفاده از یان تونل خود را به نزدیکی مقر مذکور رسانده و آن را به تصرف خود درآوردند. از ابتدای بحران سوریه در سال 2011 تا کنون حفر تونل یکی از مهمترین روش های مورد استفاده تروریستها برای حمله به مناطق مختلف این کشور بوده است. از این تونلها برای تردد امن میان مناطق تحت سیطره، انفجار و تخریب ساختمانهای دولتی و نظامی و نفوذ به مناطق تحت سیطره دولت سوریه استفاده می گردد.