شناسهٔ خبر: 14969206 - سرویس فرهنگی
منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

دبیر چهارمین دوسالانه خوشنویسی ایران درباره این رویداد هنری می‌گوید

مکاتبات اداری در قزوین با خط نستعلیق

قدس آنلاین/ صبا کریمی: چهارمین دوسالانه خوشنویسی ایران روز گذشته در قزوین افتتاح شد. به رسم سال‌های گذشته، امسال هم قزوین میزبان این دوسالانه فرهنگی- هنری است. به ‌همین منظور با اکبر اسکندری‌نژاد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان قزوین و دبیر چهارمین دوسالانه خوشنویسی ایران، درباره برپایی این دوره از دوسالانه به گفت‌و‌گو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

وی در این باره می‌گوید: پس از اختتامیه دوسالانه قبلی، وزیر ارشاد عنوان کرد که بهتر است دوسالانه‌ها متفاوت از یکدیگر برگزار شوند و حداقل هر کدام در خود موضوع جدید و غیرتکراری را لحاظ کنند. بر این اساس، این موضوع با شورای سیاست‌گذاری دوسالانه که تدابیر کلی دوسالانه را اتخاذ می‌کنند، مطرح شد و با حضور استاد امیرخانی که به عنوان مشاور معنوی دوسالانه همراه ما هستند، به یک اجماع کلی رسیدیم که بر مبنای آن مقرر شد افراد راه یافته در مسابقة حضوری بداهه‌نویسی هم شرکت کنند.

وجوه تمایز چهارمین دوسالانه خوشنویسی

وی در ادامه می‌افزاید: شایبه‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه برخی از خوشنویسان در خلوت خودشان در محیطی امن و راحت که مشق خوشنویسی می‌کنند، از طریق میز نور و صنعت گرافیک به پرداخت بیشتر و چشم‌نوازی خط خود می‌افزایند. برای اینکه هنرمندان از این شایبه مبرا باشند، مقرر شد برخی از راه‌یافتگان در مسابقه حضوری شرکت کنند. به همین خاطر امکانات لازم هم فراهم شد و 66 نفر از حاضرین در این دوسالانه مشق بداهه کردند که استقبال خوبی هم از این کار صورت گرفت و از بین آنها 27 نفر برگزیده شدند که 10 نفر در بخش خوشنویسی، 7 نفر در بخش شکسته‌نستعلیق و در بخش نسخ و ثلث هر کدام 5 نفر برگزیده داشت که در آیین اختتامیه و با حضور وزیر از آنها تجلیل خواهد شد.

داوری استادان بزرگ خط

چهارمین دوسالانه خوشنویسی در رشته‌های نستعلیق، شکسته‌نستعلیق، نسخ و ثلث در 2 بخش رقابتی و غیررقابتی برگزار می‌شود که در مجموع 668 اثر به این دبیرخانه ارسال و با احتساب آثار نفیس هنرمندان پیشکسوت و شاخص، این تعداد به 432  اثر رسید که در نوع خود از لحاظ کمّی‌ و کیفی کم‌نظیر است.

مدیرکل ارشاد قزوین در ادامه تأکید می‌کند: استادان بزرگ و طراز اولی در شاکله داوری حضور دارند که قطعاً وجود آنها به ارتقای کیفی سطح دوسالانه کمک قابل توجهی می‌کند. همچنین شرکت‌کنندگان در دوسالانه نیز از اساتید برتر خوشنویسی هستند. وی در این باره معتقد است نفس حضور استادان برتر خوشنویسی در این رویداد اتفاق مبارکی است که افتخار حضورشان نصیب دوسالانه شده است.

غلامحسین امیرخانی، عباس اخوین، یدالله کابلی خوانساری، محمد سلحشور، محمدحسین عطارچیان، مجتبی ملک‌زاده، علی‌اشرف صندوق‌آبادی، علی شیرازی، احمد عبدالرضایی، ایرج نعیمایی، صداقت جباری، احمد پیله‌چی و مجید ملانوروزی استادانی هستند که در بخش داوری دوسالانه خوشنویسی ایران حضور دارند.

دبیر جشنواره می‌گوید: تمام تلاش ما برپایی هرچه باشکوه‌تر این مراسم است که در کنار این استادان به این مهم دست پیدا کنیم و ضمناً قزوین را به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران معرفی مینماییم. این دوسالانه باعث شود فضای هنری را در رشته خوشنویسی رونق ببخشیم.

وی به تأثیرگذاری این رویداد بر فضای فرهنگی و هنری قزوین اشاره می‌کند و می‌گوید: در انجمن خوشنویسان قزوین طی این دوسالانه‌ها و به برکت همین استادان، پدیده‌ها و وقایع، اقبال عمومی ‌نونهالان و بزرگسالان به خوشنویسی بسیار زیاد شده است؛ تا حدی که انجمن برای پیگیری خواسته‌های متقاضیان بسیار درگیر شده و این مسأله برای ما بسیار خوشایند است.

دلیل برپایی دوسالانه خوشنویسی در قزوین

اسکندری‌نژاد با اشاره به برپایی چهارمین دوسالانه خوشنویسی در قزوین، تأکید می‌کند: قزوین در تمامی‌ دوره‌ها دارای خوشنویسانی صاحب‌نام و چیره‌دست بوده و چنین پیشینه‌ای، این استان را به قطب و پایتخت خوشنویسی ایران تبدیل کرده است. واقعیت این است که شاید بسیاری استان‌ها باشند که به برپایی دوسالانه در شهر یا استان خود علاقه‌مند باشند اما به دلیل اینکه قزوین شهر استادان بزرگ خوشنویسی همچون ملک‌محمد و میرعماد است و ما همواره نسبت به برپایی این رویداد در قزوین توجه نشان دادیم، این دوسالانه در این شهر برگزار می‌شود.

او اضافه می‌کند: در حاشیه این دوسالانه‌ها رسم بر این بوده که از یک استاد خوشنویسی تجلیل شود. تا کنون بزرگداشت استادان میرعماد، میرزا ملک‌محمد قزوینی و سهروردی انجام شده است. امسال هم قصد داریم بزرگداشت اسطوره برجسته نستعلیق، خواجه اختیار معروف به منشی گنابادی را برگزار کنیم.

خروجی دوسالانه در بالندگی خوشنویسی

از دبیر دوسالانه درباره خروجی برگزاری این دوسالانه و رویدادهایی مانند آن می‌پرسم و وی می‌گوید: اولین تأثیر این نوع جشنواره‌ها ترغیب جوانان به خط و خوشنویسی و هنرهای این‌چنینی است. برگزاری این جشنواره خروجی‌های مهم فرهنگی دیگری هم دارد. بر همین اساس مقرر شد کلیه دستگاه‌های اجرایی استان قزوین تحت تدبیر شورای فرهنگی عمومی ‌مکاتبات عمومی‌ خود را با خط نستعیلق انجام دهند که این فرهنگ فاخر به فرهنگ عمومی ‌استان تجلی پیدا کند. ضمن اینکه خوشنویسی به عنوان یکی از مکاتبی که قزوین صاحب سبک آن هست، به مردم ایران و البته سایر ممالک به‌خوبی شناسانده شود. لازم است یادآوری کنم که این دوسالانه به صورت بین المللی برگزار می‌شود و درصدد هستیم 9 خوشنویس برتر را در کسوت داوری قرار دهیم که ورک شاپ‌هایی هم برای علاقه‌مندان برگزار کنند. از این 9 تن، 2 خوشنویس از فرانسه، 2 نفر از سوریه و 5 نفر از عراق هستند.

گفتنی است که چهارمین دوسالانه به میزبانی قزوین پایتخت خوشنویسی ایران، از روز گذشته افتتاح شده و تا 26 شهریورماه در مجموعه تاریخی سرای سعدالسلطنه قزوین برگزار می‌شود.