شناسهٔ خبر: 14923338 - سرویس اقتصادی
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

آمادگی بورس انرژی برای صادرات برق

مدیر عامل شرکت بورس انرژی از آمادگی برای صادرات برق به کشورهای همسایه خبر داد.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ علی حسینی گفت : هم اکنون این امکان وجود دارد اما برخی راهبردها تاکنون این فضا را در بورس انرژی ایجاد نکرده است و بدنه دولت صادرات برق را انجام می دهد. 

حسینی ادامه داد : زیرساخت‌های مورد نیاز فنی و حتی تجاری برای صادرات برق از محور بورس انرژی هم اکنون وجود دارد و در صورت برخی 
موافقت‌ها برای صادرات برق بخش خصوصی، این امکان میسر است. 

مدیرعامل بورس انرژی ادامه داد : در هر حال برای صادرات برق به سایر کشورها از سوی بخش خصوصی هم به سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برای ساخت نیروگاه‌های جدید نیاز داریم و هم باید با صادرات آن از سوی بخش خصوصی موافقت شود. 

واقعیت آن است که هم اکنون برخی نیروگاه‌ها تحت فشار هستند و صادرات مستقیم برق می‌تواند گام بزرگی برای ایجاد فضایی رقابتی را ایجاد کرده و نباید در این خصوص نگران بود. در نهایت بورس انرژی آمادگی خود را برای حمایت از صادرات برق از این بستر اعلام می‌کند. 

وی درباره آینده صادرات برق بخش خصوصی یا نهادی به موازات دولت گفت : باید برای صادرات برق ، یک نگاه استراتژیک به کار گرفت، زیرا بخش خصوصی واقعی در کشورهای مختلف نه تحریم خواهد شد و نه محدودیت‌های دیگری را می‌پذیرد. همچنین بخش‌های خصوصی مختلف در کشورهای همجوار، به خوبی با یکدیگر تعامل دارد و در نهایت جایگاه ایران را در مناسبات اقتصادی تقویت خواهد کرد. 

حسینی گفت : در صورت عرضه دائمی و مورد اعتماد برق به بازارهای منطقه‌ای، قطعا یک نیاز ایجاد شده و کشورهای خریدار در نهایت به ما نیازمند خواهند شد.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون اعمال سیاست‌های واقعی حمایت از بخش خصوصی به یک نیاز در صنعت برق تبدیل شده است ، گفت : دولت برای گشایش فضای کسب‌وکار می‌تواند کسانی را که مایل به احداث نیروگاه هستند، ترغیب کند. 

حسینی درباره مصوبه دولت در سال گذشته برای خرید مصرف‌کنندگان بزرگ برق در بورس انرژی گفت: سال گذشته هیات وزیران تصویب کرد که مصرف‌کنندگان بالاتر از 5 مگاوات بتوانند به‌صورت مستقیم در بورس انرژی برق مورد نیاز خود را تامین کنند که قیمت رقابتی را می‌توان مهم‌ترین ویژگی این شیوه خرید دانست.

وی افزود: تلاش کردیم این بخشنامه اجرایی شود که البته هم اکنون سازوکارهای اجرایی آن در حال طرح‌ریزی است. 

حسینی افزود : در صورت اجرای قدرتمند این شیوه معاملاتی، بستر برای تامین مالی تولیدکنندگان بزرگ برق نیز فراهم خواهد شد زیرا انتشار اوراق سلف استاندارد موازی برق به منظور تامین مالی شرکت‌های تولیدکننده، توجیه واقعی دارد و زیرساخت عملی و حتی توجیه فقهی پیدا خواهد کرد. 


براساس مصوبه دولت ؛ مصرف‌کنندگان برق با نیاز بیشتر از 5 مگاوات می‌توانند برق مصرفی خود را به‌صورت مستقیم از بورس انرژی خریداری کنندو ترانزیت و تحویل انرژی خریداری شده از سوی وزارت نیرو تضمین و پشتیبانی می‌شود.

این مصوبه هیات وزیران که 4 بهمن سال گذشته به امضای معاون اول‌رئیس‌جمهوری رسید می‌تواند گام بزرگی برای تامین برق مصرفی واحدهای مصرف‌کننده بزرگ برق در بورس انرژی یا در قراردادهای دوجانبه به شمار رود. 

در همین مصوبه به صراحت عنوان شده که وزارت نیرو مکلف است شرایط لازم را به‌گونه‌ای فراهم کند که تا پایان سال 94 تامین حداقل دو سوم مجموع انرژی مورد نیاز مشترکان از طریق بورس انرژی یا قراردادهای دوجانبه امکان‌پذیر شود.

ابلاغ این مصوبه نیز در ابتدای خردادماه سال جاری از سوی وزیر نیرو انجام گرفت و هم اکنون ساز و کارهای آن در حال آماده‌سازی است.
در این ابلاغیه عنوان شده است همه نیروگاه‌های دارای قرارداد تبدیل انرژی با شرکت‌های برق زیرمجموعه وزارت نیرو در صورت تمایل می‌توانند با کاهش ظرفیت قراردادی خود اقدام به تامین برق متقاضیان موضوع این مصوبه کنند.

همچنین در بند بعدی اشاره شده است که در صورت عدم عرضه لازم برای تامین برق متقاضیان موضوع این مصوبه، شرکت‌های برق زیرمجموعه وزارت نیرو موظف به تغییر قراردادهای تبدیل انرژی خود از طریق بورس انرژی به بسته‌های انرژی و ظرفیت یا انرژی ظرفیت و عرضه آنها در بورس انرژی هستند. 

این دو مصوبه اقدام بزرگی در جهت رقابتی شدن هزینه‌های برق مصرفی واحدهای بزرگ، رونق معاملات دوجانبه و حتی کاهش تصدیگری دولت در صنعت برق به شمار می‌روند. 

با توجه به وجود زیرساخت‌های لازم برای تولید، انتقال و توزیع برق و همچنین وجود بسترهای لازم برای معاملات داخلی آن در بورس انرژی، هم اکنون شرایطی ایده‌آل برای معاملات برق ایجاد شده است؛ هرچند که این مصوبات در بطن خود، نشان‌دهنده نگاه مثبت بدنه تصمیم‌سازی اقتصادی نسبت به پذیرش بورس انرژی به‌عنوان مهم‌ترین محمل معاملاتی برای انواع حامل‌های انرژی است. 

با فرض پذیرش این نگاه کلی، هم اکنون حتی زمینه‌سازی‌ها برای صادرات جدی و قدرتمند برق از بورس انرژی نیز آغاز شده است، بنابراین می‌توانیم امیدوار باشیم که از این پس شاهد معاملات قدرتمند صادراتی برق به کشورهای همسایه باشیم هرچند که بورس انرژی در این خصوص موفقیت‌های بسیاری داشته است.

حسینی گفت : پارسال با وزارت نیرو به این تعامل رسیدیم که منابع مالی و عرضه‌های بیشتری به سمت بورس انرژی هدایت شود تا شرکت‌های توزیع بتوانند مستقیم نسبت به خرید برق مورد نیاز خود اقدام کنند.

وی افزود : معاملات بورس انرژی افزایش می یابد و جایگاه تولیدکنندگان برق و نیروگاه‌ها تقویت شود ، البته نتیجه این تعامل ، خود را در 4 ماه ابتدایی سال جاری نشان داد که البته شرایط خاص مالی دولت در کنار تزریق منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها را باید در این خصوص مهم ارزیابی کرد.

حسینی افزود: از امرداد سال جاری وزارت نیرو با تزریق منابع بیشتر به افزایش حجم داد و ستدهای برق در بورس انرژی کمک کرده است و افزایش معاملات برق را می‌توان در این جهت بررسی کرد. 

مدیر عامل بورس انژری گفت : با توجه به نقش‌آفرینی محدود بخش خصوصی واقعی در خرید و فروش برق، جایگاه وزارت نیرو اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ هرچند که بورس انرژی در ماه‌های اخیر، تلاش بسیاری را برای جذب فعالان بیشتری به این بورس به‌کار بسته است. 

حسینی افزود: با همکاری برنامه وزارت نیرو در سال گذشته ارزش معاملات برق رقمی نزدیک به 700 میلیارد تومان بوده است که در صورت تحقق برنامه‌ریزی‌ها و انجام تعهدات، این رقم می‌تواند تا 2 هزار میلیارد تومان افزایش یابد.