شناسهٔ خبر: 14920663 - سرویس استانی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

ثبت ملي بافت تاريخی روستای مزار بجستان

بافت تاريخی روستای مزار بجستان پس از تصويب شورای سياست گذاری ثبت و حريم معاونت ميراث فرهنگي كشور در فهرست آثار ملی به ثبت رسيد .

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، مديركل ميراث فرهنگي خراسان رضوي گفت ، بافت هاي روستايي به واسطه ي كاركرد اساسي خود كه تامين كننده ي بسياري از نيازهاي زيستي ، سكونتي و اقتصادي جامعه روستايي هستند از خصيصه پويايي و تغيير دائمي برخوردار هستند .

زارع صفت گفت: بافت هاي روستايي حاوي اطلاعات محيطي ، اقليمي و فرهنگي مفيدي براي ارزيابي ميزان تاثير پذيري فرآيند شكل گيري و توسعه طبيعي كالبد روستاها هستند .

معاون ميراث فرهنگي خراسان رضوي هم در رابطه گفت: بناهای مسکونی داخل بافت با گونه های چهار ایوانی یا دو ایوانی برگرفته از فرهنگ و اقلیم کویری به صورت کاملا درونگرا و محصور و دارای حیاط مرکزی و اغلب آنها دارای زیرزمین، ایوان، انبار، هیزم خانه،طویله، بازشوهای کوچک، بادگیر بوده و فرم پوشش طاقها غالبا قوسی شکل و گنبدی است.

رکنی افزود: در روستای مزار خانه ها با توجه به کارکرد فضاهایی مختلف ساخته شده اند به طوری که هر خانوار در خانه هایی با زیربنای حداقل400مترمربع زندگی می کنند و این محدوده به شیوه ای منحصر به فرد برای کارکردهای مختلف تقسیم بندی شده که پوشش آنها با توجه به اقلیم کویری گنبدی است و این فضاها دارای تابستانهای خنک و زمستان های گرم می باشد. جهت بادگیر روی پوشش های گنبدی نیز به سمت جنوب شرقی است.

وی گفت : بافت پیوسته روستای هدف گردشگری مزار مشحون از زیبائیهای معماری اقلیم کویری است که در نمایی هماهنگ این خصوصیات را پیش روی گردشگران قرار می دهد همچنین وجود آثار و ابنیه تاریخی نظیر مقبره آصف برخیا- قلعه تاریخی مزار، صومعه مزار - قلعه دختر مزار، حسینیه مزار و قبرستان تاریخی که نشاندهنده پیشینه غنی این منطقه است.

معاون ميراث فرهنگي خراسان رضوي خاطر نشان کرد: وجود هنرهای سنتی و صنایع دستی از جمله پارچه بافی، چادربافی، حوله بافی، برک بافی و همچنین ثبت موضوعات فرهنگی فن و هنر سبد بافی ( ترکه بافی ) – به شماره 832 و فنون شيره گيري انگور - به شماره 836 در تاریخ 4/11/ 91 در فهرست میراث ناملموس کشورکه نشأت گرفته از فرهنگ مردم ساکن در این روستا می باشد، مؤید غنای عنصر میراثی این بافت تاریخی است.

گفتنی است بافت تاریخی روستاي هدف گردشگری مزار در بخش مركزي شهرستان بجستان و در 5.5 كيلومتري جنوب غربي شهر بجستان قرار گرفته است

انتهای پیام//ف.ج