در واقع داشتن تغذیهای متعادل نه تنها برای رشد بدن بچهها بلکه برای سلامت مغز آنها نیز لازم و ضروری است. مواد غذایی خوب باعث بهبود عملکرد مغز شده و حافظه و قدرت تمرکز بچهها را بالا میبرد. مغز نیز مانند هر ارگان دیگر بدن، مواد مغذی موجود در مواد غذایی مصرفی را جذب میکند. در این مطلب 9 مادهی غذایی مفید را توصیه میکنیم که برای افزایش سلولهای خاکستری مغز مفید هستند.
ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد یکی از منابع خوب اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای رشد و عملکرد مغز مفید هستند. جذب کافی این اسیدهای چرب میتواند به بهبود مهارت و قدرت ذهنی بچهها کمک کند. توصیه میکنیم به جای ساندویچهای سوسیس و کالباس و هات داگ و غیره برای بچهها ساندویچ ماهی آزاد با نان گندم کامل آماده کنید.
تخم مرغ منبع خوب پروتئینها است و زردهی آن کولین قابل توجهی دارد. این مادهی مغذی برای رشد و بهبود حافظه بسیار مفید است. بهتر است برای صبحانهی بچهها تخم مرغ یا املت حاوی سبزیجات آماده کنید.
بچهها عاشق کرهی بادام زمینی هستند. بنابراین میتوان از آن به عنوان یک میان عدهی حاوی ویتامین E بهرهمند شد. ویتامین E آنتیاکسیدان محافظ غشای سلولهای عصبی است. کرهی بادام زمینی همچنین حاوی تیامین و گلوکز است که اولی برای مغز مفید بوده و دومی انرژیزا است. میتوانید روی میوههایی مانند سیب یا موز از این کره زده و به بچه بدهید. البته حواستان باشد که فرزندتان جزو کودکان آلرژیک به این مواد غذایی نباشد.
غلات کامل مانند نانها و غلات صبحانه تأمین کنندهی گلوکز هستند که منبع انرژی مورد نیاز مغز محسوب میشوند. غلات کامل همچنین حاوی ویتامین B هستند که برای دستگاه عصبی مفید است. توصیه میکنیم در هر وعدهی غذایی به بچهها نانهای تهیه شده از غلات کامل داده شود.
فصل توت انواع آن را خریداری کرده و به بچه ها بدهید. توتها به بهبود قدرت مغز و افزایش تمرکز کمک میکنند. این میوههای ریز و خوش طعم سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدانهای دیگر هستند. دانههای ریز داخل توتها حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای مغز مفیدند . توت فرنگی، بلوبری، تمشک، شاه توت، توت سفید و غیره حاوی مواد مغذی زیادی هستند که برای بچه ها مفید و لازم است. همچنین میتوانید در تهیهی انواع اسموتیها از توتها استفاده کنید و یا از آنها برای تهیهی دسرهای سالم بهره ببرید.
انواع لوبیاها شهرت زیادی در بهبود سلامت قلب دارند. اما ارزش این مواد غذایی فراتر از این حرفها است. لوبیاها برای مغز بچهها نیز مفید هستند چون، به واسطهی دارا بودن پروتئینها، کربوهیدراتها، فیبرها، ویتامینها و مواد معدنی انرژی خوبی به مغز میرسانند.
برخی از انواع لوبیاها مانند لوبیا چیتی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 نیز هستند که برای رشد و بهبود عملکرد مغز لازم هستند. توصیه میکنیم به سالاد بچهها لوبیا اضافه کنید و بدانید که خوراک لوبیا نیز انتخاب مناسبی است.
سبزیجات رنگی سرشار از آنتیاکسیدانها بوده و غنیتر هستند. این سبزیجات برای حفظ و ارتقای سلامت مغز مفیدند. توصیه میکنیم سبزیجات رنگی مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی شیرین، کدوحلوایی، هویج، اسفناج و غیره را وارد برنامهی غذایی بچهها بکنید. میتوانید از این سبزیجات در تهیه ی سوپها یا اسپاگتی بیشترین استفاده را بکنید. سالاد کاهو به همراه هویج، گوجهفرنگی، ذرت، کلم قرمز و غیره نیز انتخاب مناسبی است. البته باید کمر همت ببندید و انواع ترفندها و تکنیکها را به کار بگیرید تا این قبیل سبزیجات مفید را به خورد بچهها بدهید. بهترین کار تهیهی فینگرفودها و تزیین زیبای سالادها است تا بچهها تشویق به مصرف سبزیجات بکنند.
ویتامین B برای رشد بافتهای مغز، ناقلهای عصبی و آنزیمها مفید است و محصولات لبنی منبع خوب این مواد مغذی هستند. شیر کم چرب یا ماست منبع فوق العادهی پروتئین برای مغز محسوب میشوند. محصولات لبنی همچنین منبع ویتامین D هستند که برای نوجوانان و کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. باید بدانید که در این سنین نیاز به ویتامین D بیشتر است. بنابراین لازم است که برای بهبود عملکرد مغز و همچنین افزایش میزان کلسیم و ویتامین D بدن بچهها میانهی آنها را با محصولات لبنی خوب کنید.
گوشت قرمز منبع آهن است که به حفظ انرژی بدنی و قدرت تمرکز آنها در مدرسه کمک زیادی میکند. گوشت گاو منبع خوب زینک (روی) نیز محسوب میشود که قدرت حافظه ی بچه ها را بالا میبرد. اگر فرزندی گیاهخوار دارید که لب به گوشت نمیزند باید آهن بدن او را با مصرف لوبیاها و سویا تأمین کنید. لوبیاها حاوی آهن غیرهم هستند که برای جذب شدن حداکثری نیاز به ویتامین C دارند.
بنابراین بهتر است در تهیه ی غذا و خوراکها یا ساندویچها از میزان زیادی سبزیجات بخصوص فلفل دلمهای استفاده کنید. توصیه میکنیم تا حد امکان از دادن گوشتهای فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و غیره به بچهها اجتناب کنید و آن ها را به تغذیهی سالم عادت دهید.
منبع: تبيان
∎