شناسهٔ خبر: 10363021 - سرویس سیاسی
منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

جابر انصاری: سیاست عربستان مبتنی بر تحمیل سیاست‌های یکجانبه بر کشورهای دیگر است/زمان اجرای برجام نهایی نشده است

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسکانیوز ، حسین جابر انصاری سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: هیچگونه همراهی به شکل جمعی با عربستان در اتحادیه و شورای همکاری خلیج فارس اتفاق نیفتاده و اقدامات این کشور در زمینه نقض حقوق بشر به شکل گسترده مورد انتقاد قرار گرفته است از سوی دیگر این قطع رابطه ها حتی در مجموعه های عربی نیز مورد حمایت جمعی قرار نگرفته است.

سعودی ها این سیاست را اخیرا در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب اعمال و پیگری کرده اند تا یارگیری کنند و نشان دهند که عربستان تنها نیست.
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: مقداری شعار در این بیانیه ها صادر شده که نوعی اعلام موضع صرف است اما هیچگونه همراهی در زمینه اقدامات با اقدام یکجانبه عربستان سعودی به شکل جمعی در شورای همکاری خلیج فارس و در اتحادیه عرب اتفاق نیفتاده است.
جابری انصاری افزود: البته برخی از دولت های عربی اقداماتی را متمایز از اقدام عربستان سعودی در زمینه نوعی تاکتیک های دیپلماتیک انجام دادند که در جریان فشار گسترده ای که عربستان سعودی انجام می دهد، چندان غیرعادی نیست.
وی تاکید کرد: اقدامات یکجانبه عربستان سعودی در زمینه نقض حقوق بشر و قوانین بین المللی در اعدام غیرانسانی شیخ نمر تقریبا به شکل گسترده در بسیاری از کشورهای دنیا و سازمان های بین المللی مورد انتقاد قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: همچنین اقدامات یکجانبه عربستان در زمینه قطع رابطه سیاسی و دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران نیز حتی در مجموعه های عربی به شکل جمعی حمایت نشده و عملا هم در موضع گیری ها و هم در اقدامات بسیاری از کشورهای عربی خلاف این اقدام مبنای اقدام دولت های عربی قرار گرفته است.

بیانیه اتحادیه عرب مخالفت با موضع جهانی در محکومیت اعدام های ضد حقوق بشری است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: تقریبا هیچ دولتی به شکل قطعی از سیاست های یکجانبه عربستان سعودی در زمینه قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک و اقدامات تنش زا و بحران آفرینی های مختلفی که انجام داده، حمایت نکرده است.
جابری انصاری ادامه داد: حتی رئیس دوره ای اتحادیه عرب که اجلاس قاهره را مدیریت و ریاست کرده است، در کنفرانس مطبوعاتی صراحتا مخالفت خود را با قطع روابط به عنوان یک سیاست مناسب در برخورد با مشکلی که پیش آمده اعلام کرده است.
وی اضافه کرد: جریان اعدام شهید شیخ نمر مساله ای است که بر خلاف قوانین بین المللی مربوط به حقوق بشر است و بسیاری از دولت های جهان مخالفت آشکار خود را نسبت به این اقدام خلاف مقررات بین المللی و حقوق بشر اعلام کرده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: آنچه در اتحادیه عرب در این زمینه با فشار عربستان سعودی صادر شده است، نوعی مخالفت با روح حاکم بر موضع جهانی در مخالفت با این گونه اعدام های غیرانسانی و غیرمنطبق با قوانین بین المللی و حقوق بشر است.

هنوز تصمیمی برای دفتر حافظ منافع ایران و عربستان گرفته نشده است
به گزارش ایرنا، جابری انصاری در پاسخ به سوالی پیرامون نحوه حفاظت از منافع دیپلماتیک ایران در عربستان سعودی اظهارداشت: بعد از قطع رابطه یک جانبه برای تدقیق مسایل موجود در مسایل دو کشور که ناشی از اقدامات غیرمستقیم عربستان است، مکانیسمی به نام دفتر حافظ منافع وجود دارد که هنوز در این مورد تصمیمی اتخاذ نشده است و حسب نیاز می تواند ساز و کار آن مورد توافق قرار گیرد.

وزارت خارجه خواستار هماهنگی برای نام گذاری خیابان به نام شهید نمر شده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره نامه وزارت امورخارجه به شورای شهر تهران درباره نامگذاری خیابانی به نام شهید شیخ نمر اظهارداشت: وزارت امورخارجه همچون اقشار دیگر ملت با بزرگداشت شیخ شهید و مظلوم نمر قطعا موافق است و از اقدامات برای بزرگداشت ایشان حمایت خواهد کرد.
جابری انصاری ادامه داد: آنچه در این نامه به آن اشاره شده ضرورت طی روال معمول در زمینه نامگذاری از نظر مشورت با شورای عالی امنیت ملی و وزارت امورخارجه است که مورد تاکید قرار گرفته است.

سیاست ایران قطع رابطه با کشورها نیست
وی ادامه داد: ایران سیاست خود را مبتنی بر تدبیر و مخالفت با بحران و تنش آفرینی انجام می دهد و علیرغم همه داد و فریادها و سروصداهایی که عربستان انجام داده، آنچه مطلوب سعودی ها برای تحمیل اقدامات یکجانبه خود بر کشورهای دیگر بوده نه در شورای همکاری خلیج فارس و نه اتحادیه عرب مورد تصویب قرار نگرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: مقداری شعار در این بیانیه ها صادر شده که نوعی اعلام موضع صرف است اما هیچگونه همراهی با اقدام یکجانبه عربستان سعودی به شکل جمعی در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب اتفاق نیفتاده است.
جابری انصاری در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره نحوه ارائه خدمات کنسولی و حمایت دیپلماتیک از اتباع ایرانی در کشورهایی که با ایران قطع رابطه کرده اند، اظهارداشت: قطع رابطه جزئی از سیاست جمهوری اسلامی ایران نیست.
وی خاطرنشان کرد: مهم ترین قطع رابطه در تاریخ ایران از سوی ایالات متحده آمریکا بوده است، ایران تنها رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی شناسد و بعد از پیروزی انقلاب هم اقداماتی که مبتنی بر شناختن ضمنی یا صریح مشروعیت این رژیم نامشروع بوده، باطل اعلام کرده و نمایندگی آن را در اختیار سازمان آزادی بخش فلسطین قرار داده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: بنابراین سیاست جمهوری اسلامی قطع رابطه با کشورها نیست. درباره پیگیری حقوق اتباع ایرانی در مواردی که از سوی دولت های دیگر قطع رابطه اتفاق می افتد ساز و کارهای دیپلماتیک وجود دارد و دفتر حفاظت منافع حقوق اتباع را پیگیری می کند.

پیگیری محاکمه 4 تبعه ایرانی در عربستان
جابری انصاری اضافه کرد: همچنین درباره محاکمه چهار نفر از اتباع ایرانی در عربستان سعودی اظهارداشت: اطلاعاتی که ما داریم حاکی است تنها برای یک نفر از چهار نفر حکم حبس برای مدت زمان مشخص داده شده و سه نفر دیگر در مرحله تکمیل پرونده هستند.
وی ادامه داد: ما از مجاری دیپلماتیک برای پیگیری حقوق این اتباع و موارد مشابه قطعا استفاده می کنیم و جمهوری اسلامی متعهد به پیگیری جدی و قانونی اتباع خود است.

منظومه دفاعی ایران ارتباطی با برجام ندارد
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره رونمایی از شهرهای موشکی و احتمال تاثیر آن در اجرای برجام اظهارداشت: ما به شکل کاملا آشکاری همزمان با مذاکرات هسته ای و در درون مذاکرات صراحتا اعلام کردیم که برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران جزئی از منظومه دفاعی ایران است و هیچ ارتباطی با موضوع برجام و توافق هسته ای ندارد و جمهوری اسلامی ایران مسیر جداگانه ای را براساس نیازهای دفاعی طی خواهد کرد.
جابری انصاری افزود: در این چارچوب اقدامات در قالب نیازهای دفاعی و مراحل پیشرفت دفاعی در قالب این سیاست انجام شده است.

زمان اجرای برجام نهایی نشده است
سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر تعویق زمان اجرای برجام اظهارداشت: این مطلب براساس خبر نادرستی است که تاریخی را به عنوان تاریخ اجرا اعلام کرده بودند و بعد از آن تعویق آن را اعلام کردند در حالی که هیچ گاه تاریخ دقیقی درباره روز اجرای برجام اعلام نکرده ایم.
جابری انصاری تصریح کرد: آنچه اعلام شده تعیین بازه زمانی و اعلام این که اگر مجموعه اقدامات و توافقاتی که در چارچوب برجام مورد توافق قرار گرفته در جدول های زمانی اجرا شود در این بازه زمانی به اجرای نهایی برجام می رسیم.
وی اضافه کرد: بنابراین تاریخی مشخص نشده بود که تعویقی اتفاق افتاده باشد چه از سوی جمهوری اسلامی و چه از سوی ایالات متحده آمریکا.
این مقام وزارت امور خارجه همچنین درباره مصوبات کنگره آمریکا اظهارداشت: ما به صراحت اعلام کرده ایم که ملاک ما توافقات انجام شده در برجام است و هر مصوبه ای که به نقطه اجرا برسد و مراحل قانونی را طی کند و توسط این مصوبات تعهدات آمریکا نقض شود با واکنش مناسب جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد.

ایران از اعاده ارتباط کانادا استقبال می کند
جابر انصاری در پاسخ به سوالی در خصوص قطع روابط کانادا با ایران گفت: مواضعی پس از روی کار آمدن دولت جدید از سوی برخی مقامات کانادا در سطح رسانه ای اعلام شد. قطع کننده روابط دولت کانادا بوده و امید است بعد از تغییر دولت کانادا و توجه دولت جدید به سیاست اشتباه دولت قبلی، سیاست قطع روابط که یک سیاست شکست خورده است و به هیچ نتیجه ای منجر نخواهد شد، تصمیمات سیاسی و دیپلماتیک لازم را در زمینه اعاده رابطه ای که قطع کرده اتخاذ کند.
وی افزود: ایران قطع کننده رابطه با کانادا نبوده و به طور طبیعی از هر گونه اقدام دولت کانادا در زمینه برقراری ارتباط استقبال خواهد کرد و برخورد مناسب حسب این تصمیمات اتخاذ خواهد شد.

ایران براساس راهبردهای خود درمناطق مختلف جغرافیایی دنبال می کند
به گزارش ایرنا، جابرانصاری در پاسخ به سوالی در خصوص بیانیه اتحادیه عرب و این که ایران در حوزه های دیگری مانند اوراسیا بهتر می تواند منافع خود را پیش ببرد، گفت: این که حکم کلی درخصوص اعراب داده شود، تعبیر دقیقی نیست. حتی در کنفرانس مطبوعاتی بلافاصله پس از صدور بیانیه به صراحت تفاوت در اقدامات و گفته های مقام های کشورهای عربی خودنمایی می کرد.
وی ادامه داد: همین اختلاف در درون جلسات اتحادیه هم وجود داشت. بنابراین ما با یک جسم و مجموعه واحد مواجه نیستیم و این تعبیر دقیقی نیست اما این که ایران آیا در حوزه های جغرافیایی دیگر بهتر نیست که منافع خود را دنبال کند؟ جمهوری اسلامی ایران بر اساس منافع خود و راهبردهای خود در مناطق جغرافیایی مختلف اهداف و سیاست های خود را دنبال می کند.

خبر در حال تکمیل است/

201/201