شناسهٔ خبر: 10105194 - سرویس بین‌الملل
منبع: جوان | لینک خبر

60 كشور ائتلاف موسوم به ضدداعش پس از 7 ماه يك شهر را از دست تكفيري‌ها آزاد كردند

آزادي ديرهنگام الرمادي

نيروهاي ارتش عراق سرانجام پس از هفت ماه عمليات براي آزادي الرمادي از دست داعش، توانستند روز دوشنبه اين شهر را از دست تكفيري‌ها آزاد كنند.

صاحب‌خبر -
نيروهاي ارتش عراق سرانجام پس از هفت ماه عمليات براي آزادي الرمادي از دست داعش، توانستند روز دوشنبه اين شهر را از دست تكفيري‌ها آزاد كنند. در اين عمليات ائتلاف ضد داعش 60كشور به رهبري امريكا نيز مشاركت داشتند ولي با مخالفت واشنگتن نيروهاي داوطلب مردمي كه نقش مهمي در آزادسازي شهرهاي عراق از دست داعش داشتند، از اين عمليات كنار گذاشته شدند. با آزادي الرمادي، زمينه براي آزادي موصل و يكسره كردن كار داعش در عراق هموار شد.
به گزارش «جوان»، طي ماه‌هاي گذشته، ارتش و نيروهاي مردمي عراق مقدمات آزادسازي شهر الرمادي، مركز استان الانبار را فراهم كردند و چندين بار براي آزادسازي اين شهر اقداماتي انجام دادند ولي تروريست‌ها هر بار با قرار دادن مردم بي‌گناه به عنوان سپر انساني و كار گذاشتن بمب‌ها در مقابل ارتش عراق، مانع از انجام عمليات در يك محور مي‌شدند ولي در آخرين طرحي كه توسط فرماندهان عراقي تهيه شد، قرار شد نيروها در چندين محور به سمت شهر حركت كنند تا تروريست‌ها نتوانند از اين حربه استفاده كنند.  آخرين مرحله عمليات آزادسازي الرمادي از دوشنبه ( 29 آذر ) آغاز شد و نيروهاي عراقي از چهار محور وارد مركز الرمادي شدند. هرچند مقامات عراقي وعده آزادي اين شهر ظرف 72ساعت را داده بودند اما باتوجه به وجود تله‌هاي انفجاري داعش در مسير عراقي‌ها و كارشكني نيروهاي امريكايي روند پيشروي‌ها با كندي همراه بود. نيروهاي ارتش عراق كه در اين عمليات از پشتيباني هوايي جنگنده‌هاي ائتلاف ضد داعش بهره مي‌بردند سرانجام روز دوشنبه توانستند الرمادي را از دست داعش آزاد كنند.
سخنگوي ارتش عراق روز دوشنبه در بيانيه‌اي كه به‌طور مستقيم از شبكه الميادين پخش شد، تأكيد كرد شهر الرمادي به ‌طور كامل از لوث تروريست‌هاي تكفيري پاك شد. بر اساس اين بيانيه با پاكسازي مجتمع دولتي و برافراشته شدن پرچم عراق بر فراز مركز استانداري الانبار، گروه تروريستي تكفيري داعش متحمل شكست بزرگ ديگري شد و الرمادي را از دست داد. سرلشكر ستاد اسماعيل المحلاوي، فرمانده عمليات الانبار از پاكسازي جاده‌اي خبر داد كه پل‌هاي الجرايشي و جزيره الرمادي در شمال شهر را به هم وصل مي‌كند. با آزادي الرمادي نيروهاي امينتي به پاكسازي خانه به خانه اين شهر از وجود تروريست‌ها مشغول هستند. اين احتمال وجود دارد كه برخي عناصر داعش در منازل سنگر گرفته باشند.  گروهك تكفيري داعش در ماه مي‌2015، با دهها دستگاه خودرو‌ي بمب‌گذاري شده و تروريست‌هاي انتحاري به الرمادي حمله كرد و اين شهر را به اشغال خود درآورد. پس از آن، الرمادي طي چند ماه اخير در محاصره نيروهاي داوطلب مردمي عراق و نيروهاي امنيتي قرار گرفت ولي به دليل مداخله امريكا عمليات جدي براي آزادسازي آن انجام نشد.  ارتش عراق براي آزادسازي شهر الرمادي مركز استان الانبار از 11هزار و 500 نيروي نظامي و 5هزار نيروي كمكي استفاده كرده است. حيدر العبادي، نخست‌وزير عراق در اولين ديدار خود از الرمادي پس از آزادسازي الرمادي از دست داعش، روز سه‌شنبه وارد اين شهر شد. نخست وزير عراق دوشنبه شب آزادسازي الرمادي را به ملت و ارتش اين كشور تبريك گفت و تأكيد كرد كه عراق به عمليات خود تا آزادسازي كامل «موصل» ادامه خواهد داد.
 
ثبت آزادي الرمادي به نام امريكا
با‌وجود آنكه ائتلاف بين‌المللي تحت رهبري امريكا عليه داعش، در 15 ماه گذشته دستاورد چنداني نداشته‌ است اما استيو وارن، سخنگوي ائتلاف بين‌المللي تحت رهبري امريكا مدعي شد: «ائتلاف به صورت ثابت قدم از دولت عراق حمايت كرده است و آنها را قادر ساخته كه با داعش مقابله كنند و بر آنها پيروز شوند. حمايت ائتلاف شامل 630 حمله هوايي، آموزش چندين گردان ارتش عراق و نيروهاي پليس محلي كه در الرمادي مبارزه مي‌كنند، بوده است.» وارن تأكيد كرد: «موفقيت امروز يك لحظه افتخارآميزي براي عراق است. ائتلاف به حمايت از دولت عراق براي بازگرداندن غيرنظاميان به شهر الرمادي و ادامه مبارزه با داعش در ديگر مناطق عراق ادامه مي‌دهد.» پيش از اين گمانه زني‌هايي وجود داشت مبني بر اينكه امريكا سعي دارد با ورود دقيقه نودي به عمليات الرمادي پيروزي‌ها را به نام خود ثبت كند.
 
نبود حشدالشعبي در عمليات
در عمليات الرمادي كه هفت ماه به طول انجاميد، نيروهاي حشدالشعبي (بسيج مردمي عراق) كه يكي از نيروهاي مؤثر و كارآمد در مقابل تروريست‌ها بوده و در آزادسازي شهرها نقش مهمي ايفا كرده است حضور نداشتند. در عمليات تكريت در استان صلاح الدين كه در ماه مارس انجام شد نيروهاي بسيج مردمي نقش مؤثري داشتند و در طول يك‌ماه اين شهر را از دست داعش آزاد كردند. حضور حشدالشعبي در عمليات الرمادي مي‌توانست روند عمليات را زودتر به سرانجام برساند ولي با مخالفت امريكا و برخي عشاير استان الانبار با حضور نيروهاي بسيج مردمي در اين عمليات، حيدرالعبادي، دستور داد اين نيروها از استان الانبار عقب نشيني كنند. اين درحالي است كه در مرحله اول عمليات آزادي الانبار، نيروهاي بسيج مردمي حضور داشتند و در مدت يك هفته برخي روستاها را از دست داعش آزاد كردند. باتوجه به آزادي ديرهنگام الرمادي، برخي ناظران بر اين باورند دولت عراق به اين جمع بندي رسيده است كه بدون اتكا به نيروهاي مردمي، آزادسازي مناطق تحت تصرف داعش امكانپذير نيست.
  
قطع خطوط امدادرساني داعش
الرمادي براي داعش يك خط امدادرساني مهم از عراق به سوريه و اردن محسوب مي‌شود و قطع كردن اين محور مواصلاتي مي‌تواند ضربه بزرگي به فعاليت‌هاي داعش در عراق و سوريه وارد سازد. با آزادي الرمادي كار امدادرساني به تروريست‌ها از مسير سوريه قطع مي‌شود. آزادسازي الرمادي اميدواري‌ها را براي پاكسازي ساير مناطق تحت اشغال داعش در شمال عراق افزايش داده و مي‌توان دريافت كه با آزادسازي مركز استان غربي عراق يك گام راهبردي براي پاكسازي موصل، مركز استان نينوا برداشته شده است. آزادسازي موصل از اشغال داعش به معناي نابودي كامل اين گروه در عراق خواهد بود، زيرا موصل دژ و پايگاه اصلي تروريست‌ها محسوب مي‌شود. استان نينوا با مركزيت موصل براي داعش، تبديل به يك امر حياتي و حيثيتي شده است، بنابراين رهبران داعش به هر طريقي تلاش مي‌‌كنند موصل را حفظ كنند.
  
استقبال جهاني از آزادي الرمادي
امريكا، انگليس و فرانسه ضمن تحسين اقدام نيروهاي عراقي در بازپس‌گيري شهر الرمادي، مركز استان الانبار از چنگال تروريست‌هاي داعش، آن را از بزرگ‌ترين دستاوردهاي دولت بغداد در مقابله با تروريسم خواندند. به گزارش الجزيره، واشنگتن در واكنش به اين پيروزي تأكيد كرد «نيروهاي عراقي شجاعت بزرگي را در رويارويي‌هاي اخير خود كه موجب آزادي الرمادي شد، نشان دادند.» جان كري، وزير خارجه امريكا ضمن ستودن اين دستاورد بزرگ ارتش عراق، نسبت به وجود داعش در برخي مناطق اطراف شهر هشدار داد و در عين حال بر حمايت ائتلاف بين‌المللي از عراق تأكيد كرد. فرانسوا اولاند، رئيس جمهور فرانسه نيز بازپس‌گيري الرمادي را پيروزي مهمي براي عراق در مواجهه با تروريست‌هاي داعش خواند. محمد‌جواد ظريف وزير خارجه ايران هم در پيامي به وزير خارجه عراق، آزادسازي الرمادي از اشغال داعش را به دولت و آحاد ملت بزرگ عراق تبريك گفت.
  
ارسال محموله‌هاي نظامي به داعش
يك مقام امنيتي عراق در بغداد اظهار داشت: در پي عمليات هلي برن نيروهاي ويژه امريكايي در منطقه رياض در جنوب غرب كركوك، هواپيماهايي ناشناس محموله‌هايي از سلاح، تجهيزات و ديگر كمك‌ها را با چتر براي داعش در اين منطقه در شمال عراق فرو ريختند. وي افزود: «اين حادثه تكرار حوادث متعددي از اين دست است كه در مناطق تحت سيطره داعش در عراق مشاهده مي‌شود.» منبع مذكور هويت هواپيماهايي كه اين محموله را انداختند مشخص نكرد اما پيش‌بيني كرد امريكايي يا تركيه‌اي باشد. نيروهاي عراقي بارها تصاويري منتشر كرده‌اند كه هواپيماهاي امريكايي با چتر تسليحاتي را به تروريست‌هاي داعش ارسال مي‌كنند.