صاحبخبر - گروه نفت و انرژی- نخستین جلسه مشترک هماهنگی میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت گازپروم روسیه روز گذشته در چارچوب توافقهای به عمل آمده بین ایران و روسیه در هتل اسپیناس تهران آغاز به کار کرد و در این نشست مشترک، دوطرف در زمینههای مهندسی، اجرا، عملیات، بازرگانی و پژوهش به بحث و گفتوگو پرداختند.
این نشست مشترک با حضور حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت در امور گاز و یک تیم ٢۵ نفره به مدیریت آلکساندرمدودوف، معاون شرکت گازپروم روسیه و همچنین ویتالی مارکلوف، معاون مدیرکل شرکت گازپروم روسیه برگزار شد.
از این رو، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نشست با الکساندر مدودوف، معاون رییس شرکت گازپروم روسیه و هیات همراه با توجه به ظرفیتهای همکاری دو کشور در حوزه گاز اظهار کرد: مسلم است که دنیا به گاز نیاز دارد و ایران و روسیه با بهرهمندی از این ظرفیت غنی و ممتاز میتوانند اهداف مشترکی را در این حوزه با یکدیگر دنبال کنند.
حمیدرضا عراقی افزود: این همکاریها و تداوم آن مستلزم آن است که شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه چارچوبهای مسوولیتی خود را به یکدیگر نشان داده و به آن پایدار باشند.
وی اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران در حوزههای مختلفی مانند احداث خطوط انتقال گاز، ذخیرهسازی، ایستگاههای تقویت فشار گاز، همچنین احداث پالایشگاه گاز، تجربیات قابلتوجهی دارند و میتوانند در این زمینهها با شرکت گازپروم همکاری داشته باشند و از تجربیات این شرکت در حوزههای یادشده بهره گیرند.
عراقی تصریح کرد: با توجه به وجود بیش از 3/3 میلیون دستگاه خودرو گازسوز در ایران، سیانجی نیز میتواند یکی دیگر از زمینههای همکاری میان این دو شرکت باشد.
معاون وزیر نفت گفت: شرکت ملی گاز ایران و گازپروم تجارب ارزشمندی در حوزه گاز دارند و میتوانند در زمینههای یادشده همکاری داشته باشند.
وی تصریح کرد: این نشست مشترک، فرصت خوبی برای هر دو کشور است تا از تجربیات خود در حوزه گاز بهرهمند شوند.
در نخستین جلسه همکاری شرکت ملی گاز ایران با شرکت گازپروم روسیه که در تهران برگزار شد، پروژههای آماده سرمایهگذاری در ایران تشریح و عنوان شد که ایران برای بخشهای زیرساختی و اصلی خود در شرکت ملی گاز ایران آمادگی جذب بیش از ۶٢ میلیارد دلار سرمایه گذاری را طی سالهای آینده دارد.
دیدگاه جدید مسکو درباره صنعت نفت و گاز ایران
همچنین الکساندر مدودوف، معاون مدیرعامل شرکت گازپروم روسیه در نشست با حمیدرضا عراقی، گفت: همجواری ایران و روسیه با توجه به برخورداری از ذخایر راهبردی گاز، همچنین خواست و اراده رهبران سیاسی دو کشور دلایل مهمی هستند که میتوانند فرصتهای خوبی را برای ایران و روسیه در زمینههای مشترک ایجاد کنند.
معاون رییس شرکت گازپروم گفت: تصمیم ایران مبنی بر ساختار جدید قراردادهای نفتی به روسیه کمک کرده است تا روسیه نیز تعاریف جدیدی از طرحها در این حوزه داشته باشد.
وی افزود: شرکت گازپروم تجربههای مفید و ارزشمندی در بخشهای مختلف گاز دارد که میتواند آنها را در اختیار شرکت ملی گاز ایران قرار دهد.
وی با بیان اینکه در این نشست مشترک، مدیران گازپروم از همه بخشها اعم از سرمایهگذاری، ساخت، توسعه، پژوهش و فناوری حضور دارند، اظهار کرد: گازپروم علاقمند است تفاهمهای اولیه میان دو شرکت به یک یادداشت تفاهم بدل شود.
مدودوف تصریح کرد: با علاقهمندی که میان دو کشور در حوزههای مختلف گاز وجود دارد، انتظار میرود این یادداشت تفاهم در سال نو میلادی میان دو شرکت امضا شود.
در نشستهای پیشین برگزار شده میان شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه در خصوص تشکیل پنج کمیته همکاری در زمینههای مختلف از جمله مهندسی، اجرا، عملیات، بازرگانی و پژوهش تفاهم شده بود. در این نشست، علاوه بر فعالیت پنج کمیته اخیر، طرفین بر تشکیل یک کمیته دیگر با عنوان کاربری گاز تفاهم کردند.
پیشتر نیز بیژن زنگنه، وزیر نفت با بیان اینکه روسیه یکی از شرکای صنایع نفت و گاز ایران در دوران پساتحریم است، گفته بود: از شرکتهای روس به منظور سرمایهگذاری در طرحهای ذخیرهسازی زیرزمینی گاز طبیعی دعوت به همکاری کردهایم.
وزیر نفت با اعلام اینکه به این منظور قرار شده شرکت گازپروم برای همکاری در این حوزه و دیگر حوزهها با ایران مذاکراتی داشته باشد، تصریح کرده بود: ایران آماده همکاری با شرکتهای روسی به منظور اجرای طرحهای زیرزمینی ذخیرهسازی گاز طبیعی است.
لازم به ذکر است که در نخستین جلسه همکاری شرکت ملی گاز ایران با شرکت گازپروم روسیه، اعضای کمیتههای یادشده در حوزههای فعالیتی مشترک توضیحهایی را به یکدیگر ارائه دادند.
در بین شرکتهای گازی، شرکت روسی گازپروم، به واسطه ذخایر گازی و در اختیار داشتن بیش از 200/152 کیلومتر خط لوله گاز طبیعی، بزرگترین شبکه خطوط لوله انتقال گاز در جهان، جایگاه ویژهای دارد.
شرکت ملی گاز ایران و شرکت گازپروم روسیه در چارچوب مسوولیتهای خود و اراده سیاسی که میان دو کشور وجود دارد، میتوانند در زمینههای مختلف با یکدیگر همکاری کنند. ∎