شناسهٔ خبر: 8844551 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه قانون | لینک خبر

جمله‌ای که به درخواست ایران در برجام آمد

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهاراتی تازه مدعی شد که در مقدمه برجام یک نیم‌ جمله به درخواست ایران گنجانده شده که مضمون آن این است که این توافق می‌تواند زیربنایی برای تعامل بر سر مسایل دیگر باشد.

صاحب‌خبر -

قانون- مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهاراتی تازه مدعی شد که در مقدمه برجام یک نیم‌ جمله به درخواست ایران گنجانده شده که مضمون آن این است که این توافق می‌تواند زیربنایی برای تعامل بر سر مسایل دیگر باشد.

به گزارش قانون به نقل از ایسنا، فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنان خود در نشست مقدماتی پارلمان اروپا بار دیگر به دفاع از توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 پرداخت و تاکید کرد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون 9 بار تایید کرده که ایران به تمام تعهداتش در توافق عمل می‌کند بنا بر این این یک حقیقت است که توافق هسته‌ای کارساز بوده است.

موگرینی در ادامه اظهارات خود مدعی شد که در بخش مقدمه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیم‌جمله‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه این توافق می‌تواند راه را برای تعامل از نوع دیگر در منطقه فراهم کند.

وی تصریح کرد: در مقدمه این توافق 104 صفحه‌ای نه در یکی از بندهای آن که من هم‌اکنون آن را حفظ شده‌ام، یک ارجاع در حد یک نیم جمله وجود دارد با این مضمون که برجام می‌تواند راه را برای نوع دیگری از تعامل یا تعاملی سازنده‌تر در منطقه فراهم و زیربنای آن را ایجاد کند. این جمله، شاید الان دارم یک راز را فاش می‌کنم به درخواست ایران گنجانده شد.

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم‌چنین با تاکید بر این‌که تمام جهان متعهد به برجام هستند، گفت: من اطمینان دارم که آمریکا نیز در توافق باقی خواهد ماند. این چیزی است که من از آنها دریافت کرده‌ام.

 این اظهارات در حالی مطرح شده است که بررسی دقیق مقدمه برجام نشان می‌دهد که هیچ جمله‌ای صراحتا چنین چیزی را بیان نمی‌کند.

در مقدمه برجام آمده است: گروه 3+3، اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران از حصول برنامه جامع اقدام مشترک که تضمین می‌کند برنامه هسته‌ای ایران صرفا صلح‌آمیز است، استقبال می‌کنند و توافق نشان‌دهنده یک تغییر اساسی در رویکرد آنها نسبت به این مساله است. آنها انتظار دارند که اجرای کامل برجام به طور مثبت به صلح و ثبات بین‌الملل و منطقه کمک خواهد کرد. ایران تصریح می‌کند که تحت هیچ شرایطی و به هیچ عنوان هیچ‌گونه سلاح هسته‌ای را توسعه یا به دست نخواهد آورد.

در ادامه مقدمه برجام آمده است: ایران بر این باور است که برجام به این کشور اجازه خواهد داد تا با یک برنامه هسته‌ای صرفا صلح‌آمیز همگام با ملاحظات اقتصادی و علمی طبق برجام و با چشم‌انداز ایجاد اعتماد و ترغیب به همکاری بین‌المللی پیش رود.

همچنین در این مقدمه آمده است که گروه 3+3 و اتحادیه اروپا معتقدند که اجرای برجام به آنها به طور روزافزون اجازه خواهد داد تا نسبت به ماهیت صرفا صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران اطمینان حاصل کنند.

در همین رابطه عصر روز چهارشنبه در حاشیه نشست کمیسیون مشترک برجام در وین، سید عباس عراقچی در جمع خبرنگاران درباره این اظهارات موگرینی گفت: در برجام جمله‌ای است مبنی بر اینکه "اجرای کامل برجام می‌تواند مشارکت کند در تامین صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی".

وی ادامه داد: اجرای کامل برجام هنوز رخ نداده و بعد از ده سال اتفاق می‌افتد و این وقتی است که همه تحریم‌ها کامل لغو شد و اگر بتوانند ثابت کنند برجام به لحاظ مذاکراتی یک تجربه موفق بوده، آن وقت می‌توان ادعا کرد که برجام در صلح جهانی مشارکت داشته است. البته می‌توانیم الان هم بگوییم در منطقه پر آشوب منطقه برجام توانسته با حل یک مساله در صلح منطقه مشارکت داشته باشد.

عراقچی تصریح کرد: البته این‌ها لفاظی‌هایی است که برخی‌ها انجام می‌دهند. ترامپ هم مانورهایی بر روی این مساله داشت، در حالی متن برجام کامل مشخص است و هیچ ارتباطی به مسایل منطقه‌ای و جهانی ندارد و این‌که کسی از یک جمله بخواهد تلقی خاصی انجام دهد، پذیرفته نیست.