شناسهٔ خبر: 73880049 - سرویس علمی-فناوری
منبع: روزنامه ۱۹دی | لینک خبر

گرمازدگی و عواقب آن برای کودکان/والدین مراقب باشند

19 دی آنلاین: فوق تخصص عفونی کودکان گفت: کودکان آسیب‌پذیرترین گروه‌های سنی در برابر گرمازدگی به شمار می‌آیند و از این رو والدین باید در این روزهای گرم سال، نسبت به مراقبت بیشتر از کودکان خود اهتمام و مراقبت جدی داشته باشند.

صاحب‌خبر -
دکتر علیرضا طارمی‌ها روز سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: به طور معمول گرمازدگی شیرخواران، سریع تر از بزرگسالان رخ می‌دهد و این موضوع می‌تواند عوارضی را نیز برای کودکان به خصوص شیرخواران ایجاد کند.
وی در خصوص چگونگی رخداد گرمازدگی توضیح داد: در مواقعی که دمای محیط بسیار بالاست و هوا به قدر کافی تهویه و جابه‌جا نمی‌شود، مرکز سیستم تنظیم درجه حرارت بدن در هیپوتالاموس مغز از کار می‌افتد و افزایش جریان خون به سمت پوست و گشاد شدن عروق سطحی به طور خودکار، منجر به تعریق می‌شود و اگر درجه حرارت هوا خیلی بالا باشد، بدن قادر به خنک کردن پوست از طریق تعریق نخواهد بود، به خصوص در مواقعی که مقداری از مایعات بدن دفع شده باشد، در نتیجه حجم خون کم شده و درجه حرارت بدن افزایش می‌یابد.
دکتر طارمی‌ها تصریح کرد: شیرخواران به دلیل کم بودن حجم مایع موجود در خون و وزن کم، بیشتر در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند و تعداد تنفس شیرخواران بیشتر از بزرگسالان است، از این رو گرمای بیشتری از بدنشان خارج می‌شود.
به گفته این مسوول، در موارد گرمازدگی، دمای بدن افزایش می‌یابد که در پی آن، تب و ناراحتی‌های رفتاری بروز می‌کند و اگر گرما بیشتر شود، کودک شیرخوار به دلیل تشنگی، به شدت گریه می‌کند و در این حالت، ممکن است که خشکی پوست، گودرفتگی و سیاهی زیر چشم در شیرخوار دیده شود. 
این پزشک فوق تخصص عفونی کودکان اظهار کرد: در صورت بروز گرمازدگی در شیرخوار، ابتدا باید لباس‌های او را از تنش درآورد، او را به محیطی خنک برد و بدنش را با آب ولرم یا حوله مرطوب خنک، شُست و شو داد، دقت داشته باشید که آب نباید خیلی سرد باشد چراکه باعث انقباضات عضلات می‌شود و تنفس را برای شیرخوار سخت می‌کند.
وی افزود: پارچه مرطوب خنک را روی بدن، گردن و اندام‌های شیرخوار قرار داده و اندام تحتانی را بالا ببرید تا خون به جریان افتد و به مغز برسد و اگر شیرخوار هوشیار است، به او مایعات خنک بدهید و اگر هوشیار نباشد هر چه سریع‌تر او را نزد پزشک ببرید.
دکتر طارمی‌ها با تاکید بر کنترل درجه حرارت بدن شیرخوار در هنگام گرمازدگی در هر ۱۰ دقیقه یک بار گفت: اگر دمای بدن کاهش نیابد و حالات شیرخوار طبیعی نباشد، باید به پزشک مراجعه کرد تا درمان بر حسب شدت گرمازدگی او انجام شود.
وی ادامه داد: در مواقعی که گرمازدگی شیرخوار شدید باشد، مراجعه به اورژانس ضروری است چراکه به دنبال اختلالات الکترولیتی سدیم و پتاسیم در شیرخواران که به دلیل کمبود آب و کمبود وزن ایجاد می‌شود، احتمال بروز عوارض مغزی و قلبی بیشتر است. 
فوق تخصص عفونی کودکان مرکز آموزشی و درمانی قدس گفت: ۷۰ درصد بدن یک شیرخوار از آب تشکیل شده و از این رو برای جلوگیری از بروز گرمازدگی کودک در هوای گرم تابستان، باید به طور مرتب به او آب و مایعات نوشاند و نباید منتظر تشنگی و درخواست او ماند.
وی افزود: بهتر است در هوای گرم تابستان، بخصوص ساعت ۱۱ صبح تا چهار بعد از ظهر، لباس کودک، کم و اغلب نخی باشد و اگر والدین، کودک خود را بیرون می‌برند باید کلاهی بر سر او قرار دهند که خیلی به سرش نچسبد اما از تابش مستقیم نور خورشید به صورت کودک جلوگیری کند.
این پزشک فوق تخصص بیان کرد: اگر والدین قصد بیرون رفتن با اتومبیل را دارند باید ابتدا دمای داخل اتومبیل را تنظیم کنند، سپس شیرخوار را درون آن ببرند، همراه خود بطری آب داشته باشند و اگر هوا گرم بود به طور مرتب، پیشانی، موها و گردن شیرخوار را مرطوب کنند و ۲ پنجره جلو را باز بگذارند.
دکتر طارمی‌ها بیان کرد: بهترین زمان برای سفر کردن به همراه یک شیرخوار را صبح زود یا شب دانست و گفت: اگر والدین مجبورند در طول روز حرکت کنند هر ۲ ساعت، توقف کنند و از ماشین پیاده شوند و در سایه استراحت کنند و به شیرخوار، شیر یا نوشیدنی بدهند، دقت داشته باشند که هرگز حتی اگر شیرخوار خواب است یا اتومبیل در سایه پارک شده، کودک را در اتومبیل تنها نگذارند چرا که گاهی درجه حرارت اتومبیل به ۷۰ درجه هم می‌رسد.
وی با اذعان به اینکه بیرون رفتن بین ساعات ۱۲ تا ۱۶ اصلا درست نیست و بردن کودکان شیرخوار زیر یک سال به ساحل دریا در فصل تابستان نیز کار عاقلانه ای نیست و در روزهای گرم تابستان، هر روز صبح برای چند دقیقه، پنجره‌های اتاق شیرخوار، باز و کولر روشن شود تا هوا کمی به خنکی برسد شود.
فوق تخصص عفونی کودکان مرکز آموزشی و درمانی قدس قزوین خاطرنشان کرد: درجه حرارت بالای بدن و تب یا پوشاندن زیاد می‌تواند باعث بروز گرمازدگی شود و از این رو در مواقعی که کودک تب دارد با پاشویه و مصرف استامینوفن، باید درجه حرارت بدن را پایین آورد.