شفقنا- یک پژوهش تازه نشان میدهد که نور مصنوعی شبانه در شهرهای بزرگ میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
به گزارش شفقنا؛ پایگاه علمی ساینس آلرت نوشت: «در این مطالعه بیش از ۸۸ هزار نفر شرکت کردند که به مدت یک هفته، ابزارهایی برای اندازهگیری میزان قرارگیری در معرض نور شبانه در مچ دست خود داشتند. پس از آن، وضعیت سلامت قلب آنها در دورهای ۹.۵ ساله بهطور منظم پایش شد».
پژوهشگران افراد را بر اساس میزان نوری که شبها در معرض آن بودند ـ از جمله نور چراغهای خیابانی ـ به چند گروه تقسیم کردند. نتایج نشان داد کسانی که در شب در معرض بیشترین نور بودند، با احتمال بسیار بیشتری به بیماریهای قلبی از جمله بیماری شریان کرونر، حمله قلبی، نارسایی قلب، فیبریلاسیون دهلیزی (نوعی نامنظمی ضربان قلب) و سکته مغزی دچار شدند.
بر اساس این تحقیق، ارتباط میان نور شبانه و خطر ابتلا به نارسایی قلبی و بیماری شریان کرونر در زنان شدیدتر بود. همچنین، در میان افراد جوان، این نورها بیشتر با افزایش خطر نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی همراه بود.
نکته مهم آن است که این یافتهها پس از در نظر گرفتن سایر عوامل تأثیرگذار بر سلامت قلب از جمله سیگار، مصرف الکل، رژیم غذایی، میزان خواب، فعالیت بدنی، وضعیت اقتصادی-اجتماعی و خطرات ژنتیکی به دست آمده است.
پژوهشگران علت احتمالی این پدیده را اختلال در ساعت زیستی بدن میدانند. قرارگیری در معرض نورهای شدید در شب میتواند چرخه شبانهروزی بدن را مختل کند؛ عاملی که بهطور مستقیم با بروز اختلالات قلبی-عروقی مرتبط دانسته شده است.
ساعت زیستی بدن نقش مهمی در تنظیم بسیاری از فرآیندهای حیاتی همچون فشار خون و تحمل گلوکز دارد. بنابراین، برهم خوردن این نظم ـ مثلاً در نتیجه کار شیفت شب یا نور زیاد در هنگام خواب ـ میتواند تأثیرات منفی بر سلامت عمومی داشته باشد.
پژوهشگران امیدوارند که مطالعات آینده بتوانند دادههای دقیقتری درباره تأثیرات درازمدت نور شبانه بر سلامت قلب جمعآوری کنند.