کسانی که ته دیگ را دوست دارند معمولا علاقه خاصی به امتحان کردن تمام انواع ته دیگ دارند و از نوش جان کردن آنها لذت میبرند.
ته دیگ برنج با مغزها
برای داشتن ته دیگ برنج با مغزها، کنجد خام و مغز خام آفتابگردان، تخم کدو، هندوانه یا هر مغز دلخواهی را با کمی آب به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه خیس کنید تا موقع حرارت دیدن در ته قابلمه نسوزند. ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری روغن مایع در یک قابلمه نچسب بریزید و اجازه دهید روی حرارت ملایم گرم شود.
مقداری زعفران دم کرده به روغن اضافه کنید، سپس مغزها و کنجد نمدار را به صورت یکنواخت کف قابلمه پهن کنید و مقداری نمک روی آنها بپاشید. برنج آبکش را در قابلمه بریزید و روی درب قابلمه، دمکنی قرار دهید. حرارت را کم کرده و حداکثر ۴۵ دقیقه صبر کنید تا برنج دم بکشد و ته دیگ مغز آماده شود. فراموش نکنید که حرارت را خیلی کم کنید، چون حرارت بالا باعث سوختن مغزها میشود.
ته دیگ کاهو
کاهو شاید سالمترین از سایر انواع ته دیگ باشد. برگهای درشت کاهو را بشویید، خشک کنید و ۲ تا ۳ لایه کف قابلمه پهن کنید. سپس برنج را دم کنید.
ته دیگ کدو حلوایی
کدو حلوایی را پوست بگیرید. دانههای آن را جدا کنید، بشویید و قالب بزنید. در این مرحله، کف ظرف را کمی نمک و روغن بریزید. کدو حلواییهای قالب زده را کف قابلمه بچینید. روی آن کمی روغن بریزید و مثل همیشه برنج روی آن ریخته و بگذارید دم بکشد.
ته دیگ با کدوسبز
ته دیگ برنج با کدو سبز، از انواع ته دیگ برنج با طعم ساده و شیرین است. این ته دیگ در شهر دامغان، محبوبیت زیادی دارد و برای پلوهای مخلوط مثل رشته پلو، عدس پلو و سبزی پلو به کار میرود.
برای درست کردن ته دیگ کدو سبز، کدو را بشویید، پوست بگیرید و به صورت حلقهای یا طولی برش بزنید. دقت کنید ضخامت برشها یکسان بوده و زیاد نازک نباشد، چون کدو خیلی زود میسوزد. ضخامت برشهای کدو را کمتر از ۵ یا ۴ میلیمتر در نظر نگیرید. ته قابلمهای که بهتر است از جنس تفلون نچسب باشد، به میزان کافی روغن مایع بریزید و اجازه دهید روی حرارت ملایم داغ شود، سپس کدوها را در روغن و کف قابلمه بچینید و برنج را روی کدوها بریزید. برای آماده شدن ته دیگ کدو، برنج را به مدت ۴۵ دقیقه الی یک ساعت روی شعله ملایم گاز بگذارید تا دم بکشد.
ته دیگ لبو
عجیبترین انواع ته دیگ میتواند ته دیگ لبو باشد. اگر برای ته دیگ برنج از چغندر خام یا لبوی تازه استفاده میکنید، باید برشهای خیلی نازک ۲ تا ۳ میلیمتری بزنید. اگر از چغندر پخته استفاده میکنید، ورقهها را ضخیمتر به صورت برشهای ۶ تا ۵ میلیمتری بزنید. چند قاشق روغن کف قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود، سپس مقداری نمک به آن اضافه کنید. ورقههای چغندر را ته قابلمه بچینید و برنج آبکش را روی آن بریزید. پس از دم کردن برنج، ۴۰ تا ۴۵ دقیقه صبر کنید تا ته دیگ برنج روی حرارت ملایم درست شود.
ته دیگ اسفناج
روغن را ته قابلمه نچسبی داغ کرده، سپس زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید.
برگهای تازه اسفناج را به شکل دلخواه ته قابلمه بچینید و سپس برنج آبکش را روی آن بریزید.
اجازه دهید برنج روی حرارت ملایم دم بکشد و پس از ۳۵-۳۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید.
ته دیگ نان؛ ساده و همیشه دوستداشتنی
زمانی که قابلمه خشک شده است و کمی داغ شده، روغن میریزیم. پس از آنکه روغن داغ شد، ۱ تا ۲ لایه نان لواش را کف قابلمه بگذارید، سپس برنج را روی آن بریزید و دم کنید.
ته دیگ خمیر نان باگت
کف قابلمه روغن بریزید سپس خمیر نان باگت را کمی مرطوب کنید و به اشکال مختلف ته قابلمه بچینید. برنج را به آرامی روی آن بریزید و دم کنید.
ته دیگ نان تست
نان تست را قالب بزنید با به شکل دلخواه برش دهید و کف قابلمه بچینید. سپس روغن بریزید سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید.
ته دیگ سیبزمینی
۲ تا ۳ عدد سیبزمینی درشت را پوست بگیرید و نازک ورق کنید. پس از آنکه روغن داغ شد، ورقههای سیبزمینی را کف قابلمه پهن کنید و رویشان کمی نمک بپاشید. سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید. میتوانید روی سیبزمینیها کمی زعفران آب شده و روغن هم بریزید.
ته دیگ سیب زمینی کنجدی
کف قابلمه کمی کنجد بپاشید. سیب زمینیها را ورقهای کنید یا قالب بزنید و روی کنجدها بچینید. کمی نمک بپاشید. سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید.
ته دیگ سیب زمینی رنده شده
سیب زمینی را درشت رنده کنید. بعد روغن کف قابلمه بریزید و پس از داغ شدن، سیب زمینیها را بریزید و نمک و زعفران آب شده و کمی پودر سیر یا موسیر (دلخواه) روی آنها بپاشید. سیب زمینیها را کف قابلمه فشار دهید و سپس برنج را روی آنها بریزید و دم کنید.
ته دیگ کنجد و ماست
کف قابلمه روغن بریزید. روی آن کنجد بپاشید. در یک کاسه متوسط، ماست را به همراه نمک و فلفل سیاه هم بزنید تا رقیق شود. کمی برنج به آن اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود. مایه را آرام و با قاشق روی کنجد بریزید و به کف ظرف فشار دهید.
نکات پخت انواع ته دیگ
برای داشتن یک شعله یکنواخت که یک ته دیگ یکنواخت به شما تحویل دهد از شعله پخش کن استفاده کنید.
برای آنکه ته دیگ به سادگی از کف قابلمه جدا شود، کافیست که قابلمه آن را برای ۵ تا ۶ دقیقه در ۲ تا ۳ بند انگشت آب سرد در سینک ظرفشویی بگذارید.
قابلمههای نچسب مثل تفلون و چدن، بهترین گزینهها برای تهیه انواع ته دیگ هستند.
برای بهبود طعم انواع ته دیگ میتوانید از ادویهها و افزودنیهای مختلفی مانند زعفران، زردچوبه یا دارچین استفاده کنید.
اضافه کردن مقداری نمک به انواع ته دیگ هم موجب خوشطعم شدن ته دیگ میشود و هم در ته نگرفتن آن موثر است.
یکی از مهمترین ترفندهای پخت انواع ته دیگ این است که شعله گاز را روی حرارت متوسط یا کم تنظیم کنید تا ته دیگ نسوزد و تیره نشود.
منبع: الف