ماه رمضان که از راه میرسد، عادات غذایی تغییر میکند و سبک زندگی روزهداران بهگونهای متفاوت از روزهای عادی رقم میخورد. ساعات طولانی روزهداری، مصرف کمتر مایعات و تغییر زمان صرف غذا، همه و همه بدن را در شرایط جدیدی قرار میدهند که نیازمند مراقبت و رعایت اصول تغذیهای صحیح است.
به گزارش ایرنا، در این میان، چای همچنان یکی از محبوبترین نوشیدنیهایی است که در وعدههای افطار و سحر جایگاه ثابتی دارد. برای بسیاری، نوشیدن یک استکان چای بعد از افطار، حکم آرامش بعد از ساعات روزهداری را دارد و برخی دیگر نمیتوانند از عادت نوشیدن چای در سحر چشمپوشی کنند.
اما آیا چای واقعاً بهترین انتخاب برای این ایام است؟ آیا مصرف آن در ساعات روزهداری، بدن را دچار کمآبی نمیکند؟ و آیا جایگزین سالمتری برای آن وجود دارد؟ برای پاسخ به این پرسشها، با دکتر علیرضا یارقلی، دکترای تخصصی طب ایرانی، گفتوگو کردیم. او توضیح میدهد که چگونه نوشیدن چای، بهویژه در وعده سحر، میتواند تأثیرات غیرمنتظرهای بر بدن داشته باشد و چه گزینههایی میتوانند جایگزین بهتری برای آن باشند.
چای در سحر و افطار؛ انتخابی مناسب یا عامل تشنگی؟
علیرضا یارقلی، دکترای تخصصی طب ایرانی گفت: «چای یک نوشیدنی خوب است و به دلیل گرم بودن و تأمین بخشی از آب مورد نیاز بدن، میتواند انتخاب مناسبی برای ماه مبارک باشد. اما باید توجه داشت که چای ادرارآور است و ممکن است باعث کاهش آب بدن شود. به همین دلیل، برای شروع افطار، مصرف چای کمرنگ مناسبتر است. همچنین، میتوان یک تا دو لیوان چای کمرنگ را حدود یک تا یک و نیم ساعت بعد از افطار نوشید، اما در وعده سحری توصیه نمیشود، بهویژه چای پررنگ که میتواند منجر به افزایش دفع مایعات بدن و تشنگی در طول روز شود.»
یارقلی افزود: «با وجود اینکه در هوای خنک، احساس تشنگی ممکن است کمتر باشد، اما برای افرادی که به روزهداری عادت ندارند، مصرف چای در سحر میتواند شرایط را دشوارتر کند.»
چای و رفلاکس معده؛ یک هشدار مهم
وی در ادامه به نکتهای مهم درباره مصرف چای اشاره کرده و گفت:«چای اگر زیاد مصرف شود، میتواند باعث رفلاکس معده شود. در ایام روزهداری که معده ممکن است ضعیفتر شود، این موضوع میتواند منجر به ترش کردن و ناراحتیهای گوارشی شود، بهویژه اگر چای بعد از سحری نوشیده شود.»
جایگزینهای سالم برای چای در ماه رمضان
یارقلی پیشنهاد کرد که روزهداران برای کاهش تشنگی و بهبود وضعیت بدنی خود، بهجای چای در وعده سحری از دمنوشهای گیاهی استفاده کنند: «کسانی که به چای وابستهاند، معمولاً نمیتوانند به راحتی جایگزینی برای آن پیدا کنند. با این حال، اگر کسی بخواهد نوشیدنی متفاوتی مصرف کند، دمنوشهایی مانند بادرنجبویه و بهلیمو گزینههای مناسبی هستند که هم نشاطآورند و هم به آرامش و خواب بهتر کمک میکنند.
بهعنوان مثال، میتوان یک قاشق غذاخوری از هرکدام را دم کرد و نوشید. از سوی دیگر، نوشیدنیهایی مانند جلاب (ترکیب گلاب و زعفران) نیز انرژیبخش هستند، البته به شرطی که خیلی شیرین نشوند. انواع سکنجبینها نیز میتوانند انتخاب خوبی باشند؛ برای افطار، سکنجبین گرم توصیه میشود و در ساعات بین افطار تا سحر، میتوان از سکنجبینهای خنک مانند سکنجبین عنابی، زرشکی یا سماقی استفاده کرد که بهویژه در فصل بهار بسیار مفیدند.»
نکته طلایی برای کاهش تشنگی در روزهداری
این متخصص طب ایرانی توصیه کرد:« چه چای و چه هر نوشیدنی یا غذایی که در سحر مصرف میشود، بهتر است پس از آن حداقل تا یک تا دو ساعت از دراز کشیدن و خوابیدن پرهیز شود. خوابیدن بلافاصله بعد از سحری میتواند منجر به بوی بد دهان، هضم نامناسب غذا، کوفتگی و کاهش انرژی در طول روز شود. اگر کسی میخواهد در طول روز احساس خستگی، گرسنگی و تشنگی نداشته باشد و سرحال بماند، بهتر است پس از سحری تا طلوع آفتاب بیدار بماند.»
در نهایت، یارقلی تأکید کرد که رعایت این نکات ساده میتواند تأثیر بسزایی در تجربه بهتر روزهداری داشته باشد و به حفظ سلامتی بدن در طول ماه رمضان کمک کند.