شفقنا-نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد 2025 از 20 تا 24 ژانویه در تفرجگاه کوهستانی داووس، مرتفعترین شهر اروپا، با حضور رهبران جهان با موضوع «همکاری برای عصری هوشمند» برگزار میشود.
به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، در اجلاس داووس 2025 بحث ها بر روی بلاتکلیفی ژئواکونومیک، چندقطبی فرهنگی، تنش های تجاری و بحران آب و هوا متمرکز خواهد بود.
در مقابل، این نشست بر اهمیت نوآوری، هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و بیوتکنولوژی به منظور ارتقای استانداردهای زندگی و افزایش بهره وری تاکید خواهد کرد.
برای بیش از 50 سال، این نشست سالانه به دنبال دستیابی به «روح داووس» یعنی گشایش و همکاری است. مانیفست داووس که در سال 1973 تدوین و در سال 2020 تمدید شد، بر اصول سرمایه داری برای ذینفعان و یا نظامی از اهداف مشترک برای شرکتها تأکید دارد.
آیا نشست امسال به جوهره هدف داووس دست می یابد؟
مشارکت گسترده و متنوع
در نشست امسال شرکتکنندگانی از بخشها، صنایع و نسلهای مختلف حضور خواهند داشت، تنوعی که طبق بیانیه مطبوعاتی مجمع جهانی اقتصاد داووس«یک عنصر کلیدی از رویکرد این نشست برای اطمینان از این امر است مهمترین موضوعات جهان تا حد امکان به شکلی گسترده مورد بحث قرار میگیرند و راهحلها از طریق طرحهای متنوع و چندگانه طراحی میشوند»
انتظار می رود بیش از 350 شخص از مقامات ارشد کشورها، از جمله 60 رئیسجمهور و نخست وزیر در این نشست حضور یابند. از جمله مهمترین این مقامات میتوان به دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، که از طریق ویدئوکنفرانس در این نشست حضور خواهد یافت، اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق و محمد مصطفی، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین اشاره کرد.
در این نشست بیش از 1600 فرد از صاحبان کسب و کار، از جمله بیش از 900 مدیر عامل و روسای هیئت مدیره شرکت های عضو داووس و شریک حضور خواهند داشت. بیش از 120 نفر از این افراد از جمله نوآوران جهانی، پیشگامان فناوری و استارت آپ هایی هستند که برای تحول صنایع تلاش میکنند.
بیش از 170 تن از رهبران جامعه مدنی، شامل اتحادیههای کارگری، سازمانهای غیردولتی و مردم بومی گرفته تا کارشناسان و روسای دانشگاههای پیشرو، مؤسسات تحقیقاتی و اندیشکدهها نیز در نشست داووس 2025 شرکت خواهند کرد.
علاوه بر این در این نشست بیش از 160 تن از اعضای این دوره شامل صاحبان استارتاپ ها، رهبران فناوری، اینفلوئنسرهای جهانی، انجمن رهبران جوان جهانی و بنیاد کارآفرینی اجتماعی «شواب» ویژه نوآوری ها و راهحلهای محلی برای چالشهای جهانی برگزار می شود.
عصر هوشمند
انتخاب موضوع امسال، «همکاری برای عصر هوشمند» بر اساس پیشنهاد کلاوس شواب، رئیس اجرایی این اجلاس صورت گرفته است. چراکه فناوری های همگرا به سرعت در حال تغییر شکل جهان هستند که به گفته شواب ما را به نقطه عطفی سوق می دهد، که باید آن را «عصری فراتر از فناوری» دانست. این انقلاب اجتماعی توانایی ارتقاء و رشد نوع بشر و یا حتی در هم شکستن آن را دارد.
عصری که در آن صاحبان صنایع از خطوط تولید خودمختار مبتنی بر هوش مصنوعی که کل زنجیره تامین را شبیهسازی میکنند تا رباتیک جدید، به دنبال استفاده از نوآوریهای پیشگامانه برای تولید هوشمند، چابک و انعطافپذیر هستند.
در اولین روز از مجمع داووس، شرکتها در مورد راههایی برای استفاده و گسترش این نوآوریهای پیشگام برای ایمن کردن فعالیتهای خود در آینده بحث خواهند کرد.
رهبران سعی خواهند کرد پاسخ های مشترکی برای بسیاری از سؤالات پیدا کنند، از جمله: چگونه می توانیم آینده ای هوشمند بسازیم؟ چگونه نوآوری می تواند برای بحران هایی مانند تغییرات آب و هوایی و سوء استفاده از فناوری پاسخی بیابد؟ آیا اقدام جمعی و رهبری مسئولانه به جای تعمیق شکاف های موجود، میتواند برابری، پایداری و همکاری را ارتقا دهد؟
چشم انداز غم انگیز
از سویی تعدادی از ناظران برآورد منفی خود را نسبت به نشست امسال بیان کردند، به ویژه با توجه به افتتاح مجمع با روی کار آمدن ترامپ، که قول داده بود توافقنامه آب و هوای پاریس را از بین ببرد و تعرفه های واردات را افزایش داده و یک فرد ضد واکسیناسیون را مسئول نظام بهداشت در ایالات متحده سازد.
علاوه بر این، مبانی اجماع لیبرال که حامی جهانیسازی بود متزلزل شده است. برگزیت بر وحدت اتحادیه اروپا سایه افکنده است، وجوه مثبت تجارت آزاد در دام منافع اقتصادی افتاده است و علاوه بر این جنگ اوکراین و قرنطینه به دلیل شیوع کرونا کرونا زنجیرههای تامین را به خطر انداخته است.
5 محور اصلی نشست داووس 2025
نشست امسال در 5 حوزه مهم برگزار شد که در رأس آن «بازگرداندن چشم انداز رشد» است که رکن بسیار مهمی برای ایجاد اقتصادهای قوی تر و انعطاف پذیرتر و شناسایی منابع جدید رشد در این اقتصاد جدید جهانی است.
محور دوم «صنایع در عصر هوشمند» است، زیرا اکنون همه صنایع ملزم به تطبیق استراتژیهای تجاری خود برای در نظر گرفتن تغییرات عمده ژئواکونومیک و فناوری هستند.
شرکت کنندگان سعی خواهند کرد به این سوال پاسخ دهند: رهبران کسب و کار چگونه می توانند اهداف کوتاه مدت و الزامات بلند مدت را با تغییر و تحول در صنایع سازگار کنند؟
«سرمایه گذاری بر روی افراد» یکی از موضوعات این انجمن است که به سرمایهگذاری در منابع انسانی در پرتو تغییرات ژئواکونومیک، تحول سبز و پیشرفت تکنولوژی در همه سطوح، از اشتغال، مهارت ها و توزیع ثروت گرفته تا مراقبت های بهداشتی، آموزشی و خدمات عمومی میپردازد.
در موضوع «حفاظت از زمین»، مشارکتها و گفتگوهای نوآورانه مطرح میشود که سرمایهگذاری و استقرار فناوریهای آب و هوای پاک را ، برای پیشرفت در تحقق اهدافی در زمینه آب و هوا و طبیعت امکانپذیر میسازد ، و همچنین سهگانه انرژی که عبارت است از دستیابی به منابع انررژی عادلانه، ایمن و پایدار نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
در جهانی که به طور فزاینده ای پیچیده و با سرعت پیش می رود، شکاف های اجتماعی عمیق تر شده است، اقتصادسیاسی چندقطبی شده، و سیاست ها به سمت حمایت گرایی تغییر کرده است، امری که تجارت و سرمایه گذاری را مختل می کند، سازمان دهندگان نشست داووس پرتو افکندن بر اصل «بازسازی اعتماد» را منبعی برای یافتن راههای جدید همکاری و راهحلها، در سطح بینالمللی و داخلی یافتهاند.
این خبر را در الجزیره ببینید.