شناسهٔ خبر: 70812389 - سرویس سیاسی
منبع: اعتماد آنلاین | لینک خبر

لاوروف:‌ موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه علیه کشور دیگری نیست

موافقت‌نامه جامع راهبردی که روز جمعه ۱۷ ژانویه برابر با ۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۳ توسط توسط پوتین و پزشکیان در مسکو امضا خواهد شد، علیه هیچ کشور دیگری نیست.

صاحب‌خبر -
لاوروف:‌ موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه علیه کشور دیگری نیست
کد خبر: 694915
|
۱۴۰۳/۱۰/۲۵ ۱۵:۰۲:۱۳

وزیر امور خارجه روسیه گفت: موافقت‌نامه جامع راهبردی که روز جمعه ۱۷ ژانویه برابر با ۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۳ توسط توسط ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، رؤسای جمهور روسیه و ایران در مسکو امضا خواهد شد، علیه هیچ کشور دیگری نیست، بلکه هدف آن تضمین امنیت دو کشور است.

به گزارش ایرنا، سرگئی لاوروف روز سه‌شنبه این سخنان را در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا در مسکو در جریان کنفرانس مطبوعاتی سالانه وزارت امور خارجه روسیه بیان کرد.

وزیر امور خارجه روسیه در این باره گفت: این توافق، مانند توافق (اخیر روسیه)با کره شمالی، علیه هیچ کشوری نیست و ماهیت سازنده ای دارد و هدف آن تقویت توانایی‌های روسیه و ایران و دوستان ما در نقاط مختلف جهان است.

وی خاطرنشان کرد: این موافقت‌نامه با هدف شتاب‌بخشی به توسعه مبادلات اقتصادی، حل مسائل اجتماعی در مناسبات دوجانبه و اطمینان از قابلیت دفاعی قابل اعتماد امضا خواهد شد. 

پیش از این، کرملین (ریاست‌جمهوری روسیه) روز دوشنبه اعلام کرده بود: ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه جمعه ۲۸ دی ماه با مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران که برای سفری رسمی وارد مسکو می شود، دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.

در بیانیه کرملین آمده است: انتظار می رود دورنمای گسترش بیشتر همکاری های دوجانبه از جمله در زمینه تجارت و سرمایه گذاری، حمل و نقل و لجستیک و حوزه های بشردوستانه و همچنین موضوعات جاری در دستور کار منطقه ای و بین المللی در مذاکرات پوتین و پزشکیان مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

کرملین افزود: در ادامه این مذاکرات، ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان موافقت‌نامه مشارکت راهبردی جامع روسیه و ایران را امضا و در جمع نمایندگان رسانه‌ها سخنانی مطرح خواهند کرد.

کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در گفت و گوی اختصاصی به ایرنا گفت: موافقت‌نامه جامع همکاری‌های دو کشور که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده است، همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه را در بر می‌گیرد و در نگارش آن، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشور مورد توجه بوده است. 

دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: امضای این موافقت‌نامه یک بخش بسیار مهم از سفر آتی آقای پزشکیان رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به مسکو است؛ برای ما، این یک رویداد بسیار مهم است و ما به آن اهمیت زیادی می دهیم.

وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی با اشاره به حمایت‌های غرب از کی‌یف در مواجهه نظامی با مسکو و حمله ناکام اوکراین به ایستگاه تقویت فشار خط لوله گاز ترک استریم که گاز صادراتی روسیه را به اروپا می‌رساند، گفت: هدف اصلی غرب خارج کردن یک رقیب دیگر از صحنه است؛ با اقدامات غرب مشخص شد که روسیه به چنین رقیبی تبدیل شده است و رویکرد آنها تضعیف ما است.

لاوروف، اقدام کی‌یف در حمله به زیرساخت‌های خط لوله گاز صادراتی روسیه ازمسیر دریای سیاه به اروپا پس از توقف صادرات گاز این کشور از خاک اوکراین به دلیل تمدید نشدن قرارداد افزود:‌ایالات متحده می خواهد خط لوله گاز ترک استریم را غیرفعال کند.

وی ادامه داد: آمریکا در هیچ زمینه‌ای معتقد به وجود رقیب نیست؛ این موضوع در بخش انرژی مشهود است، جایی که آنها بدون هرگونه تفکر به فعالیت تروریستی برای تخریب زیرساخت‌های انتقال انرژی چراغ سبز نشان می‌دهند تا پس از خط لوله نورد استریم، ترک استریم نیز از مدار خارج شود.

وزارت دفاع روسیه ساعتی قبل از تلاش کی یف برای حمله به ایستگاه تنظیم فشار خط لوله «ترک استریم» در منطقه کراسنودار در نزدیکی آناپا با استفاده از ۹ پهپاد خبر داده و اعلام کرده بود: همه پهپادها توسط پدافند هوایی روسیه منهدم شدند.

این وزارتخانه روز دوشنبه ۲۴ دی ماه ۱۴۰۳ با اعلام اینکه پهپاد سرنگون شده منجر به آسیب جزئی در منطقه کراسنودار شده است، هدف از حمله کی یف را توقف عرضه گاز به اروپا دانست.

بنا بر گزارش ها، کارکنان شرکت روسی گازپروم به سرعت بقایای ناشی از سقوط آوار را از بین بردند و تجهیزات را بازسازی کردند. بنا بر اعلام این شرکت، ایستگاه تنظیم فشار در حال حاضر گاز را در حالت عادی پمپاژ می کند.

پیش از این، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در واکنش به حمله ناموفق کی‌یف به ایستگاه تنظیم فشار خط لوله ترک استریم گفت: این اقدام اوکراین، ادامه تروریسم انرژی تحت نظارت دوستان خارجی این کشور است که ذینفع آن، آمریکا است.

ترک استریم، خط لوله انتقال گاز طبیعی روسیه به طول یک هزار و ۹۰ کیلومتر است که از شهر آناپا در منطقه کراسنودار روسیه آغاز می شود و پس از گذر از دریای سیاه به ترکیه می رسد.

این خط لوله به همراه خط لوله بلواستریم که آن هم از دریای سیاه می گذرد و به ترکیه می رسد، آخرین مسیرهایی است که گاز روسیه را به اروپا منتقل می کنند.

این دو خط لوله پس از خرابکاری در خط لوله نورد استریم، تنها مسیرها برای عرضه بی وقفه سوخت روسیه به بازار اروپا محسوب می‌شوند.

قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا از طریق خاک اوکراین که در سال ۲۰۱۹ منعقد شد ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با ۱۱ دی ۱۴۰۳ به پایان رسید. اوکراین اعلام کرد که این قرارداد را تمدید نمی‌کند.

استقبال از رویکرد تیم ترامپ برای توافق درباره اوکراین

وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این نشست خبری گفت: اشاره تیم دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، مبنی بر لزوم ایجاد توافق در موضوع اوکراین، شایسته استقبال است.

وی اظهار داشت: هرآنچه که در یکسال گذشته در این باره مورد بحث قرار گرفته است، جنبه‌های مختلفی داشته است، از جمله آنچه که افراد بیشتر به ذکر واقعیات (سرزمینی) روی زمین پرداخته‌اند، احتمالا شایسته استقبال بیشتری است.

انتظار مسکو از دولت ترامپ

لاوروف در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت که مسکو انتظار دارد دولت جدید دونالد ترامپ،، رویکردهای خود را در قبال مشکلات جهانی تدوین کند.

وی ادامه داد: من درک می‌کنم که ترامپ چنین تمایلی دارد، او در مورد آن صحبت کرده است. اما ما همچنین درک می‌کنیم که رئیس‌جمهور آینده مسئولیت بزرگی در قبال وضعیت کشورش دارد، البته با توجه به میراثی که او به ویژه در  (آتش‌سوزی منطقه) کالیفرنیا  (از دولت بایدن) دریافت می کند؛ آنچه در آنجا برای مردم اتفاق می افتد وحشتناک است.