شناسهٔ خبر: 70763785 - سرویس سیاسی
منبع: جهان صنعت | لینک خبر

FATF؛ معضل پیچیده رئیس‌جمهور

هر چند که فضای مجمع تشخیص مصلحت نشان از مخالفت اکثریت اعضای آن با FATF دارد، اما به نظر می‌رسد مسعود پزشکیان عزم خود را برای حل و فصل این پرونده به کار گرفته است.

صاحب‌خبر -

جهان صنعت نیوز، این روزها علاوه بر تلاطم بازار ارز و عبور از قیمت تاریخی ۸۱ هزار تومان، بازگشت ترامپ به کاخ سفید هم بر سر اقتصاد ایران سایه‌ای سنگین افکنده و نگرانی‌های اقتصادی و سیاسی زیادی ایجاد کرده است. در این میان، برخی بر این باورند که برای حل مشکلات اقتصادی، علاوه بر حل مسئله تحریم‌ها و مذاکره با آمریکا، باید به سمت حل پرونده FATF نیز رفت. این تحلیلگران معتقدند که حل این دو پرونده در کنار هم می‌تواند به گشایش‌های اقتصادی و سیاسی زیادی در کشور منجر شود.

FATF یک گروه اقدام مالی است که در واقع رصدکننده مبادلات مالی کشور‌ها است و برای هر کشور در این موضوع استانداردها و معیارهایی اعلام می‌کند. پرونده فعلی FATF از دو بخش به نام CFT و پالرمو تشکیل شده است. “کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم” که مخفف آن CFT نام دارد، یک قرارداد بین‌المللی است. ایران برای اینکه از لیست سیاه FATF خارج شود، باید کنوانسیون CFT را بپذیرد و به عبارتی دیگر، تصویب و اجرایی شدن این لایحه، از جمله شرایط حذف دائم ایران از لیست سیاه FATF است.

موضوع FATF یکی از مهم‌ترین وعده‌هایی بود که مسعود پزشکیان بارها در ایام رقابت‌های انتخاباتی به آن اشاره کرده و آن را به فیفا تشبیه کرده است؛ “مانند فیفا، اگر زیر بار حرف‌های آنها نرویم، ما را بازی نمی‌دهند. FATF هم مانند همان است، ما را بانک‌ها بازی نمی‌دهند.”

منشاء تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام نامه‌ای بود که در روز ۱۷ بهمن سال ۱۳۶۶، سران سه قوه و نخست‌وزیر و مرحوم سید احمد خمینی نماینده امام در جلسه هماهنگی سران قوا به امام خمینی (ره) نوشتند و او نیز فرمان تشکیل این نهاد را صادر کرد که اعضای آن را آیت الله خامنه‌ای، اکبر هاشمی رفسنجانی، عبدالکریم موسوی اردبیلی، محمدرضا توسلی، محمد موسوی خوئینی‌ها، میرحسین موسوی، سید احمد خمینی و اعضای شورای نگهبان تشکیل می‌دادند.

هر چند که پرونده FATF در دولت‌های روحانی و ابراهیم رئیسی حل و فصل نشده و مسکوت مانده است، اما دولت چهاردهم عزم خود را برای بازکردن گره کور آن به کار بسته است. به ویژه آنکه نامه مسعود پزشکیان به رهبری برای طرح مجدد این پرونده در جلسات مجمع تشخیص نیز گواه این ماجراست. اما دولتی‌ها کار سختی برای راضی کردن اعضای مجمع تشخیص در پیش دارند. اعضایی که در ۵ سال گذشته بارها از مخالفت خود با مسئله FATF سخن گفته‌اند و به نظر می‌رسد که همچنان هم پای مخالفت خود هستند.

یکی از مهم‌ترین موافقان تصویب FATF در مجمع تشخیص، علی لاریجانی است. او اگر چه اخیراً گفته است که “در خصوص سرنوشت FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام هم اطلاعی ندارم”، اما هنگامی که ریاست مجلس را بر عهده داشت، بیان کرده بود: “موضوع قوانین چهارگانه FATF از سال ۸۶ آغاز شده و ما الان در سال ۹۷ هستیم؛ یعنی درست ۱۱ سال در کشور ما مورد بحث بوده است.”

بررسی مواضع اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نشان می‌دهد که پزشکیان و دولتمردانش برای تصویب این پرونده، راه سختی در پیش دارند، به‌ویژه آنکه وزنه مخالفان این لوایح در مجمع بیشتر از موافقان است. با این حال، پزشکیان در قبال حل پرونده فیلترینگ و توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب نشان داده که با رایزنی‌های خود تلاش دارد تا در جهت حل مشکلات کشور گام بردارد و نتیجه برایش اهمیت بالاتری دارد.

منبع: رکنا