شناسهٔ خبر: 70707420 - سرویس فیلم
منبع: سینماپرس | لینک خبر

کارگردان «ارث مادری» در گفتگو با «سینماپرس» مطرح کرد:

«رژیم مصرف رسانه‌ای» افراد آن‌قدر پر شده که دیگر فرصتی برای توجه به «آثار تأثیرگذار» باقی نمی‌ماند/ «جشنواره‌های بین‌المللی» می‌توانند خط «تولیدات سینمایی» یک کشور را در جهت مشخصی «هدایت» کنند

به گزارش سینماپرس: «محسن آقایی» با اشاره به تاثیر جشنواره های معتبر بین المللی در خط دهی فکری مستندسازان، بیان داشت: جشنواره‌های بین‌المللی و جشنواره‌هایی که برای فیلم‌سازان اهمیت زیادی دارند، تأثیر شگرفی بر مسیر فیلم‌سازی یک کشور دارند. به حدی که می‌توانند خط تولیدات سینمایی یک کشور را در جهت مشخصی هدایت کنند. این اتفاق دقیقاً برای کشور ما افتاده است.

صاحب‌خبر -

«محسن آقایی» کارگردان و فیلمساز سینمای مستند در گفت و گو با خبرنگار سینماپرس به تاثیر جشنواره های بین المللی در جهت دهی عملکرد تولید کنندگان آثار مستند پرداخت و در این خصوص تصریح نمود: جشنواره‌های بین‌المللی و جشنواره‌هایی که برای فیلم‌سازان اهمیت زیادی دارند، تأثیر شگرفی بر مسیر فیلم‌سازی یک کشور دارند. به حدی که می‌توانند خط تولیدات سینمایی یک کشور را در جهت مشخصی هدایت کنند. این اتفاق دقیقاً برای کشور ما افتاده است.

وی افزود: برای مثال، مشخص است که برخی فیلم‌ها تنها با هدف حضور در جشنواره‌های خاص ساخته می‌شوند. دلیلش هم این است که فیلم‌ساز می‌داند جشنواره‌ای خاص عمده تمرکزش روی معضلات اجتماعی، مسائل زنان و مشکلات داخلی ایران است. اگر فیلمی تصویری منفی از این مسائل ارائه دهد، احتمال دریافت جایزه برای آن فیلم بسیار بیشتر خواهد بود.

آقایی در خصوص معضلات سینمای مستند بیان کرد: یکی از مهم‌ترین مشکلات این است که حجم رسانه‌های جایگزین و تولید محتوا به حدی زیاد شده که عملاً صدا به صدا نمی‌رسد. رژیم مصرف رسانه‌ای افراد آن‌قدر پر شده که دیگر فرصتی برای توجه به آثار تأثیرگذار باقی نمی‌ماند.

کارگردان مستند های ایکسونامی و دیوارکش دلیل اینکه از ساخت مستندهایی با موضوع مسائل جنسی به مسئله مسکن روی آورده و مستند ارث مادری را ساخته است؛ این چنین بیان کرد: مستند های قبلی من بیشتر حول بحث جنسیت و موضوعات مرتبط با آن بود. اما چیزی که باعث شد به اینجا برسیم، تغییر جهت از این مباحث به ریشه‌یابی فرهنگی بود. این تغییر از بحث‌های خاص به سبک زندگی و کیفیت مسکن و تأثیر آن‌ها بر معادلات فرهنگی منجر شد. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که مدل‌های فعلی شهرسازی و مسکن به‌شدت در شکل‌دهی بافت فرهنگی خانواده تأثیرگذار هستند.

وی افزود: این‌که شهرسازی و مسکن در حال حاضر به این شکل است، نمی‌تواند به طور مؤثر نیازهای فرهنگی و اجتماعی را پاسخ دهد. بنابراین، باید زیرساخت‌های زندگی به‌طور جدی‌تر مورد توجه قرار گیرند.

آقایی در پایان گفت و گو افزود: بیش از هر چیزی، مهم است فضایی فراهم کنیم که مردم بتوانند زندگی سالمی داشته باشند؛ زندگی‌ای که خانواده‌محور باشد و شامل حضور فرزندان و دیگر ارکان زندگی سالم باشد. اما متأسفانه، شرایط اقتصادی کنونی این امکان را فراهم نمی‌کند. تأثیرات اجتماعی نیز به‌ویژه برای نسل‌های جدیدتر، یعنی نوجوانان و جوانان، بسیار قوی است و آن‌ها به راحتی از الگوهای موجود پیروی می‌کنند. این مسئله خود به‌طور طبیعی باعث شکل‌گیری بافت فرهنگی خاصی می‌شود که بیشتر تحت تأثیر مسائل اجتماعی است تا فرهنگی