شناسهٔ خبر: 70650837 - سرویس استانی
منبع: تسنیم | لینک خبر

آیین "جل جلانی" نطنز؛ آیینی به بلندای شب‌های زمستان

آیین جل جلانی نطنز؛ آیینی به بلندای شب‌های زمستان است که در فهرست آثار ملی و تقویم رویدادهای گردشگری به ثبت رسید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از نطنز، آیین سنتی جل جلانی روستای طامه، مراسمی که هر ساله به همت اهالی با شکوه‌تر برگزار می‌شود و در سال 1395 با شماره 1201 در فهرست آثار ملی کشور و در تقویم رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران نیز با شماره 20204128 به ثبت رسیده است.

مهدی مشهدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در نطنز، اظهار داشت: مراسم جل جلانی روستای طامه یکی از قدیمی‌ترین مراسم‌های سنتی این روستا بوده که از سالیان دور سینه به سینه به نسل‌های دیگر منتقل شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نطنز گفت: جل جلانی به مدت سه شب متوالی در شب‌های 17، 18 و 19 دی‌ماه هر سال یا همان چله بزرگ توسط اهالی روستا و هر ساله با شکوه‌تر برگزار می‌شود.

وی افزود: در ابتدای مراسم چند نفر از جوانان و بزرگان روستا که در این مراسم شرکت کرده‌اند در قسمتی از بلندای مشرف به روستا اقدام به روشن کردن آتش می‌کنند که اعتقادی در قدیم داشته‌اند که این آتش باعث زیاد شدن محصولات کشاورزی و زیاد شدن برکت‌های خداوند می‌شود و دعا می‌کنند که سال خوب پر برکتی داشته باشند و برخی دیگر هم به باغات خود سرکشی می‌کنند و سنگی در گلوگاه درختان می‌گذارند و اعتقاد دارند که باردهی را زیاد خواهد کرد.

مشهدی گفت: پس از آن اهالی روستا به صورت گروهی و با همراهی یکی از اعضا به عنوان استاد گروه در کوچه‌های روستا حرکت می‌کنند و در مقابل هر خانه‌ای استاد شروع به خواندن شعر مرسوم می‌کند و همراهان با کشیدن "هُو" جواب می‌دهند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز تاکید کرد: در این شعر خوانی نام صاحب‌خانه هم به نشانه ادب احترام برده می‌شود و پس از اتمام شعر خوانی توسط استاد گروه، صاحبخانه با توجه به اختیارات شخصی و کَرم خود مقداری میوه و آجیل جوزقند تنقلات و غیره در ظرفی می‌گذارد.

وی گفت: پس از آن صاحب‌خانه اقلام را به شخصی می‌کند که مسئول نگهداری بوده، آن‌ها را تحویل گرفته و در خورجین یا توبره‌ای که با خود دارد در آن می‌ریزد که گاها نیز در این مراسم‌ها الاغ و خورجین همراه خود دارند.

مشهدی افزود: صاحب‌خانه در زمان تحویل دادن هدیه به انبار دار مقداری از تنقلات درون خرجین را به عنوان تبرک از آن می‌گیرد و اهالی گروه پس از تشکر از صاحب خانه و ذکر صلوات به منزل بعدی مراجعه می‌کنند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز تصریح کرد: این مراسم تا نیمه‌های شب ادامه دارد و پس از اتمام مراسم افراد گروه برای تقسیم کردن آجیل‌ها در مکانی مثل مسجد و حسینیه جمع می‌شوند و اگر مقدار قابل توجهی باشد بین اعضای گروه و نیازمندان توزیع می‌شود و مازاد آن را بفروش می‌رسانند و صرف امور خیریه روستا می‌کنند.

به گزارش تسنیم‌، طامه، روستایی از توابع بخش مرکزی نطنز است و روستای طامه روستایی در دل کوه کرکس دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی است و بیشتر مردم روستا به کشاورزی و دامداری مشغول هستند که از مهم‌ترین محصولات کشاورزی این روستا می‌توان گلابی را نام برد که به تحفه نطنز معروف است.

انتهای پیام/804/