شناسهٔ خبر: 70633154 - سرویس اقتصادی
منبع: مهر | لینک خبر

افزایش سرمایه تاریخی بانک تجارت به نفع مردم ایران

بانک تجارت به عنوان یکی از بزرگترین بانک‌های پیشرو در ایران تصمیم دارد تا سرمایه‌اش را ۳۵۰ درصد افزایش دهد؛

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، بانک تجارت به عنوان یکی از بزرگترین بانک‌های پیشرو در ایران تصمیم دارد تا سرمایه‌اش را ۳۵۰ درصد افزایش دهد؛ اقدامی تاریخی که هم به نفع سهامداران‌اش خواهد بود و هم مشتریان‌اش. علاوه بر این، می‌تواند قدرت این بانک را در مسیر ارائه خدمات بهتر و در اختیار گرفتن سهم مطلوب از بازار تقویت کند.

بانک تجارت در یک اقدام به موقع و حساب‌شده با هدف استحکام هرچه بیشتر ساختار مالی بانک و صیانت از حقوق صاحبان سهام خود، پیشنهاد داده تا سرمایه این بانک بزرگ و پیشگام در ارائه خدمات متمایز به مشتریان به رقم ۱۵۱۱ هزار و ۸۳۸ میلیارد ریال از محل سود انباشته و مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌های ثابت افزایش یابد.

پیشنهادی که نخستین اثر مثبت و شفاف آن بهبود یکی از مهمترین شاخص‌های سلامت و تاب‌آوری یعنی نسبت کفایت سرمایه بانک به بیش از ۹ درصد خواهد بود و از این منظر بانک تجارت را در مسیر حرکت به سمت استانداردهای بین‌المللی سوق خواهد داد و باعث خواهد شد تا بانک یادشده در اعطای تسهیلات و اعتبارات به مشتریان دست بالاتری داشته باشد و بتواند کیفیت سودسازی خود را به نفع سهامداران ارتقا دهد و شاخص‌های ریسک را بهبود ببخشد.

چشم‌انداز نسبت کفایت سرمایه بانک تجارت

بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه ایران، نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها باید به حداقل ۸ درصد مورد نظر بانک مرکزی و مقررات بازل ۲ برسد و به گفته مقامات اقتصادی هم اکنون این نسبت در کل شبکه بانکی به دلیل ناترازی برخی بانک‌ها منفی است. اما نسبت کفایت سرمایه بانک تجارت در ۳ سال اخیر به نحو آشکاری بهبود یافته و پیش‌بینی می‌شود این نسبت مهم در بانک تجارت از ۵.۷۷ درصد در سال ۱۴۰۲ به بیش از ۸ درصد در پایان امسال و تا ۲ سال آینده به نزدیک ۱۰ درصد برسد. به این ترتیب سرمایه نظارتی بانک تجارت که در پایان سال مالی گذشته به ۶۱۱ هزار و ۴۰۲ میلیارد ریال رسیده بود با افزایش سرمایه ۳۵۰ درصدی در پایان سال ۱۴۰۵ با یک جهش ۱۴۰ درصدی به رقم بی‌سابقه ۱۴۶۶ هزار و ۴۹۳ میلیارد ریال افزایش می‌یابد.

این تغییر مثبت و چشم‌گیر در شرایطی رخ می‌دهد که نسبت کفایت سرمایه بانک تجارت از سال ۱۳۹۴ در مسیر افت محسوس قرار گرفته و در پایان سال ۱۳۹۸ به مرز نگران‌کننده و هشدارآمیز منفی ۹.۶۲ درصد رسید تا اینکه سیاست‌های مدیریت فعلی بانک به ویژه در ۳ سال گذشته باعث شد تا بانک تجارت به عنوان یکی از پیشگامان اصلاحات در نظام بانکی در نیمه نخست ۱۴۰۳ نسبت کفایت سرمایه ۶.۶۷ درصدی را تجربه کند و تا آخر امسال به از حد نصاب مورد نظر بانک مرکزی و قانون برنامه هفتم یعنی ۸ درصد نیز عبور کند.

بانک تجارت پیش‌بینی بهبود نسبت کفایت سرمایه بیش از ۹ درصد تا سال ۱۴۰۵ را کرده اما نکته قابل توجه این است که بر اساس برآوردها این نسبت در آینده با بهبود و استحکام شاخص‌های درآمد عملیاتی بانک از جمله تغییر به سمت کارمزدگرایی با الگوی کسب و کار جدید و مدیریت ریسک حتی از پیش‌بینی صورت گرفته نیز فراتر برود. ثبات مدیریتی و روند تحولات ۳ سال گذشته به وضوح بیانگر این است که احتمال افزایش سرمایه از محل سود انباشته دور از انتظار نخواهد بود که نتیجه آن می‌تواند ثبت یک حد نصاب نسبت کفایت سرمایه و دورقمی شدن آن باشد. با این پیش فرض سهامداران بانک تجارت می‌توانند شاهد حرکت این بانک در مسیر استانداردهای بین‌المللی از حیث سلامت، شفافیت و همچنین تاب‌آوری آن در برابر ریسک‌های آینده باشند.

در بانک تجارت، سود به ثروت تبدیل می‌شود

اعتماد سهامداران بانک تجارت به اصلاحات و تحول ۳ سال گذشته همچنان در حال تقویت شدن است چرا که آنها به وضوح نظاره‌گر یک تغییر راهبرد کلان در الگوی کسب‌وکار این بانک هستند که هم رضایت مشتریان را به همراه داشته و هم حقوق سهامداران را در برابر نوسان‌ها و شوک ناشی از ریسک صیانت کرده است. اعتمادی که باعث شده تا آنها به جای تقسیم سود نقدی به تبدیل سود به ثروت رای دهند. نتیجه این اعتماد در سال گذشته نمایان شد و سهامداران با تبدیل ۱۱۱ هزار و ۹۶۳ میلیارد ریال سود انباشته به سرمایه بانک رای دادند که ثمره شیرین این اعتماد افزایش ۵۰ درصدی سرمایه بانک بود.

بانک تجارت بر اساس صورت‌های مالی حسابرسی شده نیمه نخست امسال بالغ بر ۲۵۴ هزار و ۹۰۱ میلیارد ریال سود انباشته را ثبت کرده که بر اساس پیشنهاد هیات‌مدیره قرار است ۲۰۰ هزار میلیارد ریال از این سود به سرمایه بانک تبدیل شود و بالغ بر ۹۷۵ هزار و ۹۴۹ میلیارد ریال دیگر هم از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها تامین خواهد شد که نتیجه نهایی رشد ۴.۵ برابری سرمایه بانک خواهد بود.

حرکت بانک تجارت به سوی بانکداری نوین

سهامداران و مشتریان بانک تجارت در ۳ سال گذشته شاهد اجرای سیاست‌های نوآورانه‌ای بوده‌اند که الگوی کسب‌وکار بانک را متحول کرده، چرا که این بانک با تمرکز بر بازار کارمزد، فعالیت‌های ارزی، و جمع‌آوری منابع ریالی و ارزی ارزان‌قیمت، توانسته جایگاه خود را در شبکه بانکی تقویت و فاصله خود را از دیگر رقبا افزایش دهد. تقویت سرمایه نظارتی بانک هم باعث خواهد شد تا بانک تجارت در مسیر تغییر ساختار تسهیلات و تعهدات، فاصله خود را با رقبا بیشتر کند و تمایز خود را به نمایش بگذارد.

اثر مثبت بانک تجارت در اقتصاد کلان

افزایش پایداری و مقاومت بانک تجارت در برابر بحران‌ها، گام مهمی در جهت تامین مالی ضدتورمی و مدیریت بهینه ریسک در اقتصاد ایران محسوب می‌شود. این اقدام، علاوه بر افزایش اعتماد و وفاداری مشتریان، هزینه‌های تامین مالی بانک را کاهش داده و توان وام‌دهی به مشتریان را تقویت خواهد کرد.

با اجرای این افزایش سرمایه، بانک تجارت نه تنها الزامات برنامه هفتم توسعه را برآورده می‌کند، بلکه با عبور از میانگین منفی نسبت کفایت سرمایه در شبکه بانکی ایران، در مسیر تحقق استانداردهای جهانی گام برمی‌دارد. این اقدام، علاوه بر تقویت تاب‌آوری مالی بانک، زمینه را برای سودآوری بیشتر و نقش‌آفرینی موثرتر در اقتصاد ملی فراهم می‌کند.