شناسهٔ خبر: 70542642 - سرویس اجتماعی
منبع: سلامت نیوز | لینک خبر

تکرار سناریوی تلخ دریاچه ارومیه این بار برای تالاب انزلی!

تالاب انزلی با ورود انواع فاضلاب و پساب‌های خانگی و صنعتی، شبیخون سنبل آبی و آزولا، انباشت رسوبات، عدم تحویل حقابه و کاهش یک‌متری تراز آب دریای خزر در معرض تهدید قرار گرفته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، سایه مرگ این بار بعد از دریاچه‌های ارومیه و هامون، بختگان، جازموریان و ... ، بر روی تالاب انزلی افتاده است، تالابی که مطالعات کارشناسان نشان می‌دهد از عمرش فقط ۳۵سال مانده است، اما برخی کارشناسان با استناد به وخامت حال آن پیش بینی می‌کنند بسیار زودتر از این تاریخ عمر تالاب به آخر می رسد و خشک می شود.

تالاب انزلی با ورود انواع فاضلاب و پساب‌های خانگی و صنعتی، شبیخون سنبل آبی و آزولا، انباشت رسوبات، عدم تحویل حقابه و کاهش یک‌متری تراز آب دریای خزر در معرض تهدید قرار گرفته است  و بزودی تبعات ناشی از این شرایط، علاوه بر مردم انزلی گریبان‌ شهرستان‌های صومعه سرا، خمام، رشت و استان‌های همجوار را هم می‌گیرد.

برنامه ۷ ساله نتیجه ای نداشت !

استاندار گیلان وضع کنونی تالاب انزلی را نامناسب ارزیابی می‌کند و می‌گوید: برای احیای تالاب بندرانزلی برنامه ۷ ساله‌ای درنظر گرفته شد که اکنون ۵ سال از این طرح می‌گذرد اما راهکارهای ارائه شده سبب بهبود وضع تالاب نشده است.

هادی حق شناس با بیان این که برای بهبود وضع تالاب بندرانزلی باید راه‌حل‌های مناسب تری ارائه شود، می‌افزاید: روزانه حدود ۸۰۰هزار مترمکعب پسماندهای خانگی، صنعتی و کشاورزی وارد تالاب می‌شود که باید با راهکارهای عملی از ورود این میزان پسماند به تالاب جلوگیری کنیم تا این پسماندها به رسوبات موجود در این تالاب افزوده نشوند.

نظر یک کارشناس

عوامل دیگری مانند ورود انواع سموم و کودهای کشاورزی از شهرستان های انزلی، رشت، صومعه سرا و خمام هم از دیگر مشکلات تالاب انزلی از نگاه کارشناسان است .همچنین کاهش تراز آب دریای خزر موضوعی دیگر است که به اعتقاد دست اندرکاران بر شرایط تالاب به طور مستقیم اثر سوء گذاشته است.

علی ارواحی متخصص مدیریت زیست‌بوم‌های تالابی در این باره گفت: پسروی آب دریای خزر و کاهش تراز آن علاوه بر تاثیراتی که بر روی پهنه آبی دریا می‌گذارد، می‌تواند دهانه ورودی تالاب‌های ساحلی در شمال کشور را از ساحل دریا فاصله دهد و در نتیجه سرعت و شدت انتقال آب از تالاب‌های ساحلی به سمت دریا افزایش یابد. وقتی تراز دریاچه خزر پایین می آید، فاصله بین دهانه ورودی تالاب تا ساحل می تواند تخلیه تالاب های ساحلی شمال کشور را سرعت بخشد.

وی افزود: بر این اساس اگر شرایط پسروی دریای خزر بر اساس این پیش بینی ها پیش برود احتمال دارد که خلیج گرگان تا ۱۰سال آینده شرایط بسیار خشکی را تجربه کند یا تالاب انزلی در شرایط بسیار بدتری نسبت به امروز قرار گیرد.

ارواحی ادامه داد: انباشت رسوبات در تالاب از یک طرف سطح بستر را افزایش می دهد و از سویی دیگر افزایش سطح بستر سبب کاهش عمق تالاب می شود تا جایی که در نقاطی از تالاب انزلی عمق آن ممکن است در حد ۳۰سانتیمتر و متوسط عمق تالاب کمی بیشتر از یک‌ متر باشد و وقتی عمق تالاب کم می شود، کاهش حجم مخزن و ظرفیت نگهداشت روان آبها و سیلاب‌ها را به همراه دارد.

وی ادامه می‌دهد: اکنون حدود یک میلیارد مترمکعب رسوب در تالاب بندرانزلی انباشته شده است که نمی‌توان این میزان رسوبات را در کوتاه مدت لایروبی کرد؛ اما با جلوگیری از ورود رسوبات جدید و از سوی دیگر ورود سالانه ۲میلیارد مترمکعب آب ورودی از محل نزولات آسمانی می‌توان به احیای تالاب امیدوار بود.