شناسهٔ خبر: 70524503 - سرویس سیاسی
منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

جهان در سال 2024-2

روایت فرید زکریا از پیامدهای فشار حداکثری ترامپ/ ائتلاف ایران، روسیه، چین و کره شمالی؛ بزرگ‌ترین چالش آمریکا در سال 2025

اقتصادنیوز: فرید زکریا در باب تحولات سال 2024 هم صدایی چین، روسیه، ایران و کره شمالی را به عنوان یکی از چالش‌های پیش روی ترامپ قلمداد کرده و ضمن اشاره به تلاش‌های پکن و مسکو برای برهم زدن نظم جهانی، براین باور است که غرب باید در شرایط کنونی نهادهایی چون بریکس را جدی گرفته و مانع از آن شود تا ائتلاف چهارگانه علیه نظم حاکم طغیان کنند. زکریا در ادامه ادعا کرد که در خاورمیانه رویکرد ترامپ در باب ایران بسیار با اهمیت است و در صورتی که رئیس جمهوری از اهرم سخت پیروی کند، می‌تواند هزینه زیادی را به منطقه و جهان تحمیل نماید.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز، فارین پالسی با انتشار یادداشتی مدعی شد، مردم در سال 2024 بیش از هر زمان دیگری رای دادند. در بیشتر موارد، مقام های فعلی از پست خود کنار گذاشته شده یا در موضع ضعف قرار گرفتند. به نظر می رسید در سرتاسر جهان خشم نسبت به تورم، مهاجرت و نابرابری افزایش یافته است. همچنین دو جنگ بزرگ در اروپا و خاورمیانه، چندین درگیری داخلی و شکاف فزاینده در اقتصاد جهانی رخ داد.در همین راستا نشریه فارین پالسی هر سال در باب تحولات جهانی با یک تحلیلگر برجسته گفت و گو دارد و سال جاری، فرید زکریا، مجری شبکه سی ان ان و نویسنده کتاب هایی مانند دنیای پسا آمریکا، آینده آزادی و عصر انقلاب ها در باب تحولات سال 2024 با این نشریه گفت و گو کرده است.این مصاحبه را اقتصادنیوز در دو بخش ترجمه کرده که بخش نخست تحت عنوان «روایت فرید زکریا از چرایی بازگشت ترامپ و معماری جدید خاورمیانه/ رمزگشایی از نخسه اسرائیلی- آمریکایی برای پوست اندازی خاورمیانه/ بازی هوشمندان ایران؛ دوئل تهران و تل آویو به کجا ختم خواهد شد؟» منتشر شد و در ادامه بخش دوم و نهایی آمده است.

پادشاهی ها به دنبال ادغام جهانی اند؛ فشار حداکثری ترامپ پرهزینه خواهد بود

فارین پالسی مدعی است اکنون، وعده بهار عربی تا حدودی محقق شده است. این نشریه از زکریا پرسید که چنین تحولی در دراز مدت چه معنایی می تواند داشته باشد، ازکریان در پاسخ از بازسازی ژئوپلیتیکی گفت و مدعی شد، بین سال‌های 1989 تا کنون، تشابهات زیادی میان وقایع وجود داشته و دارد. قیاسی که من همیشه به آن فکر می‌کنم مرتبط با تحولات سال 1848 است، لحظه‌ای که تمام اروپا درگیر انقلاب جهانی شد. تاریخ تکرار می شود. در میانه تحولات شاهد یک عنصر هستیم که من را بیشتر به یاد سال 1848 می اندازد تا سال 1989. در سال 1848، شاهد انقلاب لیبرال عظیم در سراسر اروپا بودیم. تا سال 1851، سه سال بعد، همه رژیم‌های محافظه‌کار، مرتجع و خودکامه مسئولیت را به دست گرفتند، نیروهای لیبرال را عقب راندند و انقلاب‌ها سرکوب شدند. اما اگر به 20 سال بعد نگاه کنید، همه رژیم ها به شیوه های اساسی آزاد شده بودند. حالا سناریویی مشابه در جهان عرب در حال رخ دادن است، جغرافیایی که شاهد عقب نشینی هایی هستیم - همه گاردهای قدیمی توانستند خود را بازسازی کنند یا برای خروج از مشکل رشوه دادند.زکریا در ادامه ادعا کرد، به عربستان سعودی نگاه کنید. آنچه در آنجا می گذرد واقعاً فوق العاده است، شاهد اصلاحات در جامعه ای هستیم که به شدت بسته بود، ریاض تلاش دارد از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با جهان ادغام شود. از طرفی دیگر شاهد گسترش الگوی مشابه پادشاهی در دبی، ابوظبی و کویت هستیم که قبلاً تا حدودی منزوی بودند. کریا مدعی است، این گروه از بازیگران به سمت دموکراسی یا آنچه که ما لیبرالیسم می دانیم حرکت نمی کنند، اما در مسیر بهتری قرار دارند.به ادعای زکریا، از نظر ژئوپلیتیکی، مسئله بزرگ رویکرد ایران به تحولات خاورمیانه است.به ادعای این تحلیلگر، سیاست فشار حداکثری اگرچه خوب به نظر می رسد، اما به این معناست که ایران انگیزه ای برای همکاری ندارد. قرار دادن بازیگر در جعبه ای که هیچ پنجره و دری ندارد دلیل زیادی برای همکاری برایش باقی نمی گذارد. لفاظی های پیرامون ترامپ از نظر فشار بر ایران بسیار ماکسیمالیستی است. اما ترامپ یک فرصت طلب است و این رویکرد ممکن است تغییر کند.اما اگر سیاست خارجی بایدن در خاورمیانه را بررسی کنید، باید ادعا کرد که به طور تصادفی و با براساس طرح از پیش تعیین شده، ایالات متحده در موقعیت بسیار خوبی در خاورمیانه قرار گرفته است.

1726490732-ksh_130924_iranrussia_irmm

ائتلاف چهارگانه و هزینه های آن برای جمهوری خواهان

فارین پالسی در ادامه این گفت و گو از زکریا در باب ائتلاف چهارگانه ای پرسید که به نوشته اکونومیست ایران، چین، روسیه، کره شمالی در قاببش تعریف شده اند. ه ادعای این نشریه این چهار کشور با تحریم ه و دکترین آمریکا مشکل دارند و در برابر آن هم صدا شده اند. حال سوال این است که هم صدایی شان زمینه ساز تحقق اهداففشان خواهد شد یا خیر.زکریا در پاسخ مدعی است، آنها اساساً به واسطه روریارویی با قدرت و هژمونی آمریکا گرد هم آمدند. به ادعای زکریا ایالات متحده پس از سال 1989 قدرت مسلط بود، اما از آن زمان، شما شاهد عقب نشینی این بازیگر به واسطه دولت بازسازی شده روسیه و افزایش قدرت اقتصادی و سپس نظامی چین هستید. این یک واقعیت ساختاری بسیار گسترده در پاسخ به هژمونی آمریکاست. آنچه که گستره وسیع تاریخ به شما می گوید این است که وقتی شما آنقدر قدرت متمرکز شده اید، متعادل کننده هایی وجود خواهند داشت.به گفته زکریا سیاست ایالات متحده این مشکل را تشدید کرده است، به ویژه از منظر روسیه و چین، زیرا آنها بسیار متفاوت هستند. در واقع، اگر به گانه فکر کنید، ایران، کره شمالی و روسیه واقعاً کشورهایی مخالف نظم حاکم هستند. آنها اساسا با یک سیستم مبتنی بر قوانین تعریف شده توسط واشنگتن مخالفند. به ادعای زکریا آنها درجه ای از هرج و مرج می خواهند. آنها خواهان فرسایش قدرت آمریکا هستند، حتی اگر سیستم اقتصادی باز تحت رهبری این کشور، یکپارچگی جهانی و نهادهای جهانی را از بین ببرد. آنها هیچ انگیزه ای برای صلح، ثبات و یکپارچگی ندارند. از سوی دیگر، چین در راستای تضعیف آمریکا تصمیم سازی می کند. چین عمدتاً به دلیل صلح، ادغام در بازارهای جهانی، جهانی شدن و ثبات به قدرت رسیده است. بنابراین فرصتی به وجود آمده که استراتژی روسیه و چین در این بستر به آزمون گذاشته شود. زکریا در ادامه ادعا کرد،به باور من، برای لیبرال ها، که نگران دور شدن از جناح راست هستند، عاقلانه‌ترین سیاست در قبال چین، توسل به رویکردی خصمانه است که توسط آنتونی بلینکن و جیک سالیوان در اولین دیدارشان با چینی‌ها رجسته شد. در آنکوریج، آلاسکا، جایی که بلینکن اساسا قانون شورش را برای وزیر خارجه چین خواند، آنها را به شدت عصبانی کرد. زکریا در ادامه ادعا کرد، در هفته اول دولت بایدن بحثی در مورد پیوستن مجدد به توافق هسته ای ایران و لغو تعرفه ها بر چین وجود داشت. و در هر دو مورد، آنها تصمیم گرفتند در این باره تصمیم سازی نکنند. امروز بازی در اختیار جمهوری خواهان قرار دارد و این گروه باید قوانین را بازتعریف کنند.

download

غرب و دوراهی دشوار اوکراین

فارین پالسی در ادامه به رویکرد روسیه و اوکراین اشاره کرد و پرسید آیا اوکراین در سال 2024 از استراتژی درستی پیروی کرده و واشنگتن نیز همکاری لازم را داشته است. زکریا در ادامه مدعی شد، شرایط کورسک پاسخ را دشوار کرده است. همزمان باید در قای رویارویی روسیه و اوکراین گفت که روسیه دارای جمعیتی چهار برابر و اقتصاد ده برابری است. اگرچه این یک جنگ استعماری است، اما یک جنگ استعماری ه سان سال های قدیم نیست. شاهد رویارویی دو همسایه بودیم.از همین رو  تامین مجدد مسیرهای عرضه بسیار آسان است. بنابراین آنها باید بیشتر برای دفاع سخت آماده می شدند تا حمله. گفته می شود، آنها به طرز شگفت انگیزی این خط را حفظ کرده اند.بزرگترین چالشی که اوکراینی ها با آن مواجه شده اند این است که اسلحه های مورد نیازشان را به همان سرعتی که نیاز داشتند به دست نیاوردند. به گفته زکریا هر سیستم تسلیحاتی که آنها خواسته اند، در نهایت آمریکا و اروپا در اختیارشان قرار داده است. همزمان تحریم ها اقتصاد روسیه را فلج کرده است. اما اینها غرب تصمیم هایی سختی گرفته، این گروه از کشورها نمی خواستند روس ها را به یک ضد حمله فاجعه آمیز تحریک کنند، چه رسد به نوعی جنگ با ناتو. بنابراین نگرانی های واقعی وجود دارد که آنها می توانستند تعادل را بیشتر به نفع اوکراینی ها تغییر دهند.

000

بریکس را جدی بگیرید

فارین پالسی در ادامه به بریکس، نهادهایی متشکل از ایران، مصر، اتیوپی و حتی امارات متحده عربی اشاره کرد و پرسید در شرایطی که نشست های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در دی سی برگزار شددو جیک سالیوان در بروکینگز سخنرانی می کرد و نیمی از جهان دورتر، در کازان روسیه، [حضور یافتند، آیا می توان در باب دو قطبی شدن جهان در شرایط کنونی گفت. زکریا در پاسخ به این سوال گفت، این بلوک و این جلسات را باید جدی گرفت. آنها نشان می دهند که بخش هایی از جهان، بخش های مهمی از جهان، از نظم جهانی که تحت سلطه ایالات متحده و تعداد انگشت شماری از متحدانش مانند ژاپن رار دارد، ناراضی هستند. این میل به سرکشی و شورش وجود دارد که بخش های بزرگی از جهان را تحریک می کند. درک آن مهم است. و دیپلماسی آمریکایی باید تلاش کند تا کاری برای مقابله با آن انجام دهد و آن را به عنوان یک واقعیت از نظر قدرت سخت بهبود بخشد. تصور اینکه بریکس به نهادی بالغ تبدیل شود دشوار است. بریکس همه را به یاد جنبش عدم تعهد در دهه 1970 نمی اندازد. جنبش عم تعهد شامل تعداد زیادی از کشورها بود که قدرت و اشتراکات بسیار کمی داشتند و همکاری نمی کردند. این ایده که بریکس یک ارز مشترک تعریف  می کند، دور از واقعیت است. از طرفی دیگر بسیار بعید به نظر می رسد که کشورهایی مانند چین، روسیه، هند و آفریقای جنوبی از نظر اقتصادی دورتر از یکدیگر بتوانند ارز مشترک یا حتی نوعی تعاونی مانند سوئیفت ایجاد کنند.آنچه محتمل تر است این است که ارزهای دیجیتال به اشکال مختلف این نقش را ایفا خواهند کرد. زکریا در ادامه ادعا کرد، ایالات متحده باید به این فکر کند که چگونه مطمئن شود که دلار به حاشیه نمی‌رود، با توجه به اینکه گروهی از بازیگران به دنبال این هستند تا از سلطه دلار، تحریم‌های دلار رهایی یابند، پس باید بیشتر نگران یک جایگزین دیجیتال باشیم تا جایگزین سیاسی بریکس.