شناسهٔ خبر: 70470964 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

راز رجوع دوباره مقاومت به عملیات استشهادی در غزه

صاحب‌خبر -

این روزها در اخبار گروه‌های مقاومت فلسطینی به‌خصوص در نوار غزه زیاد از انجام عملیات‌های استشهادی می‌شنویم. «استشهادی» خواندن این عملیات‌ها را باید صرفاً از حیث در پیش گرفتن یک رویه تاکتیکی جدید و با همان نگاه قطعی بودن شهادت رزمندگان درگیر عملیات قلمداد کرد وگرنه همه می‌دانیم انجام هرگونه عملیات نظامی علیه ارتش صهیونیست‌ها در نوار غزه با توجه به امکاناتی که اشغالگران برای رصد لحظه به لحظه تحرکات هر جنبده‌ای در این منطقه دارند، خودش یک عملیات استشهادی و بدون بازگشت به شمار می‌رود.اما چرا عملیات‌های شهادت‌طلبانه به‌خصوص در غزه، آن هم پس از حدود 14ماه جنگ -و در واقع نسل‌کشی- نشان‌دهنده یک تغییر و تحول راهبردی و تاکتیکی پیچیده به شمار می‌رود؟ این موضوعی است که «ثائر أبوعياش» در مقاله‌ای در شبکه خبری فلسطینی «قدس» به آن پرداخته است. او در این مقاله تأکید کرده بازگشت به عملیات‌های شهادت‌طلبانه در غزه را نباید صرفاً  بر مبنای تصادف دانست، بلکه این علمیات‌ها بخشی از یک راهبرد با هدف دستیابی به اهداف متعدد مرتبط با آزادی، فشار نظامی و پیام‌های سیاسی مخصوص به خود است.عیاش در این مقاله با اشاره به تاریخچه این نوع عملیات‌ها و شکل‌گیری آن‌ها در اواخر دهه 80میلادی، درباره تأثیر روانی این‌گونه عملیات استشهادی می‌نویسد: این‌گونه عملیات‌ها همچون یک شوک روانی برای نظامیان اشغالگر و همچنین جامعه مدنی صهیونیست‌ها عمل می‌کند و هزینه‌های نظامی و سیاسی اشغالگری را به شدت افزایش می‌دهد.در این مقاله با اشاره به اینکه این عملیات‌ها سبب تقویت هویت ملی فلسطینیان و ابزاری برای نشان دادن مقاومت در سطحی مردمی است، ادامه می‌دهد: این امر به عنوان تأییدی بر ادامه مبارزه فلسطینیان علیه اشغالگری و انگیزه‌ای برای نسل‌های جدید است تا ثابت کنند همیشه ابزارهای مقاومت حتی در پرتو ظلم شدید وجود دارد.عیاش در ادامه، سه هدف عمده گروه‌های مقاومت از بازگشت به عملیات‌های استشهادی را این‌گونه ذکر می‌کند.
1. اعمال فشار بر اشغالگران: هدف اولیه مقاومت فلسطین از بازگشت به این تاکتیک، اعمال فشار بر اشغالگران است. گروه‌ها با انجام عملیات‌های استشهادی سعی دارند خسارات سنگینی را به صفوف ارتش و دستگاه امنیتی اسرائیل وارد کنند؛ علاوه بر این، توانایی اشغالگران برای تأمین امنیت داخلی سرزمین‌های اشغالی را به چالش بکشند.
2. بالا بردن روحیه مقاومت فلسطین: هدف دیگر، بالا بردن روحیه رزمندگان مقاومت در غزه و کرانه باختری رود اردن است. این عملیات‌ها به مردم فلسطین و جامعه جهانی یادآوری می‌کند مقاومت به پایان نرسیده و گزینه‌های دیگر برای مبارزه دوباره فعال شده‌اند.
3. تأکید بر مبارزه ملی فلسطین: سومین هدفی که گروه‌های مقاومت از این طریق آن را پیگیری می‌کنند، این است که بر هویت فلسطینی و اتحاد علیه اشغالگری تأکید کنند. درواقع در شرایطی که آرمان فلسطین از چندپارگی سیاسی داخلی و خارجی رنج می‌برد، عملیات استشهادی همچنان ابزاری برای بیان وحدت مقاومت در برابر اشغالگر است.
خلاصه اینکه رجوع دوباره گروه‌های مقاومت غزه به انجام عملیات‌های استشهادی پس از 14ماه از جنگ، بخشی از یک تاکتیک نظامی قدیمی به‌روز شده است که در نهایت یک هدف را دنبال می‌کند: مقاومت فلسطینی باید در ذهن‌ها زنده بماند.