به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا شب گذشته اعلام کرد که اوکراین باید یک انتخاب راهبردی بین ادامه درگیریهای نظامی یا احتمال آغاز مذاکرات با روسیه انجام دهد. بلینکن که سخنانش در وبسایت رسمی دولت آمریکا منتشر شده، گفت: «اکنون اوکراینیها باید تصمیمات کلیدی بگیرند: ادامه مبارزه یا جستجوی راههایی برای مذاکره و تلاش برای دستیابی به آتشبس.»
وی همچنین از کشورهای غربی خواست تا حمایت خود از نیروهای مسلح اوکراین را کاهش ندهند و بر اهمیت این کمکها در شرایط کنونی تأکید کرد.
با این حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز شنبه تأکید کرد که اوکراین همچنان از هرگونه مذاکره با مسکو خودداری میکند. وی اشاره کرد که در اوکراین قانونی وجود دارد که مذاکرات با روسیه را ممنوع میکند و این امر عملاً امکان حلوفصل دیپلماتیک را در شرایط کنونی از بین میبرد.
دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه همچنین یادآور شد که ایالات متحده اکنون کشوری غیردوست برای روسیه محسوب میشود و این موشکهای آمریکایی هستند که توسط ارتش اوکراین به سمت خاک روسیه شلیک میشوند و آنها توسط متخصصان آمریکایی هدایت میگردند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و سی و سومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
زلنسکی تلاش دارد به ترامپ ثابت کند نیروهای مسلح اوکراین «مبارز» و «پیروز» هستند
روزنامه "فینشنال تایمز" با استناد به منابع خود در میان مقامات نظامی و تحلیلگران گزارش داده است که اوکراین قصد دارد توانایی و قدرت خود در میدان نبرد را اثبات کند تا حمایت رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ را به دست آورد.
به نوشته این نشریه، ماههای آینده برای این درگیری سرنوشتساز خواهند بود، بهویژه با توجه به مشکلات فعلی نیروهای مسلح اوکراین در زمینه تعداد نیروها و فشارهای آمریکا برای کاهش سن مشمولیت.
بر اساس گزارش روزنامه، مقامات در کییف امیدوارند که نمایش موفقیتهای نظامی در جبههها، موقعیت اوکراین را در نظر ترامپ تقویت کند. رهبران اوکراین معتقدند که با نشان دادن خود به عنوان «مبارز» و «پیروز»، میتوانند رئیسجمهور جدید آمریکا را برای ادامه حمایت از کییف متقاعد کنند.
بازگشت اجساد 503 نظامی اوکراینی به این کشور
ستاد هماهنگی اوکراین در امور مربوط به اسرای جنگی اعلام کرد که اجساد 503 نظامی اوکراینی از روسیه به این کشور بازگردانده شده است.
بر اساس اطلاعات رسمی، بیشتر این اجساد - 403 نفر - متعلق به سربازانی است که در نبردهای محور دونتسک کشته شدهاند. 12 جسد از منطقه لوهانسک، 57 جسد از محور زاپروژیا، و 31 جسد نیز از سردخانههای روسیه بازگردانده شدهاند.
نمایندگان این ستاد از کمیته بینالمللی صلیب سرخ به دلیل نقش فعال در سازماندهی این فرآیند انسانی قدردانی کردند. آنها تأکید کردند که این سازمان بشردوستانه نقشی کلیدی در مذاکرات و تکمیل موفقیتآمیز انتقال ایفا کرده است. طرف روسی تاکنون از ارائه نظرات رسمی در این خصوص خودداری کرده است.
پنتاگون در حال آزمایش موشکهایی است که قادر به رسیدن به مسکو هستند
وزارت دفاع ایالات متحده آزمایش دو موشک جدید برد بلند را که در آینده به زرادخانه ارتش این کشور افزوده خواهند شد، انجام داد.
این خبر را خبرگزاری "نووستی" با استناد به بیانیههای رسمی پنتاگون منتشر کرده و یادآور شده که در فهرست تسلیحات آزمایش شده، موشک مافوق صوت Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW) و موشک دقیق Precision Strike Missile (PrSM) قرار دارند. به گفته کارشناسان، این تسلیحات با هدف تقویت مواضع ایالات متحده در اروپا طراحی شدهاند و بهطور خاص برای مهار روسیه ساخته شدهاند. موشک مافوق صوت LRHW در ماه دسامبر آزمایش شد. این موشک با موفقیت مسیر تعیینشده را طی کرد و هدف را با دقت مورد اصابت قرار داد. این آزمایش اولین پرتاب موفق این سامانه بود.
پنتاگون اعلام کرد که موشک LRHW میتواند به سرعتی بیش از پنج ماخ برسد و مسافتی بیش از 2775 کیلومتر را طی کند. این فناوری به موشک امکان مانورپذیری بالا و حمله به اهداف با حداقل زمان پرواز را میدهد.به گفته مقامات وزارت دفاع آمریکا، چنین سرعتی امکان حمله به اهداف استراتژیک، حتی در فواصل دور را فراهم میکند.
موشک دقیق PrSM نیز که توسط شرکت لاکهید مارتین بهعنوان جایگزینی برای سامانههای قدیمی ATACMS طراحی شده، در حال توسعه است. پنتاگون امکان استفاده از PrSM در شرایط واقعی نبرد، از جمله انتقال احتمالی این سامانهها به اوکراین را مورد بررسی قرار داده است. اضافه شدن PrSM به زرادخانه نیروهای مسلح اوکراین میتواند تواناییهای آنها را، بهویژه در درگیری با روسیه، بهشدت تقویت کند.
در واشنگتن بهطور علنی اعلام شده که این تسلیحات برای افزایش آمادگی آمریکا برای درگیریهای احتمالی در اروپا طراحی شدهاند. گفته میشود که این موشکهای جدید قادر به دستیابی به اهداف استراتژیک، از جمله مسکو، تنها در چند دقیقه هستند. این موضوع تنشها در منطقه را افزایش داده و نگرانیها در مورد رقابت تسلیحاتی احتمالی را برانگیخته است.
ارتش اوکراین تأیید کرد: بخشی از نیروهای پدافند هوایی به یگانهای پیادهنظام منتقل میشوند
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین به گزارش منتشره در روزنامه "گاردین" واکنش نشان داد که در آن فاش شده بود فرماندهی نیروهای هوایی دستور داده است بخشی از متخصصان پدافند هوایی به یگانهای پیادهنظام منتقل شوند. با این حال، ستاد کل اوکراین این اطلاعات را عملاً تأیید کرد.
در بیانیه ستاد کل آمده است: «با هدف تکمیل کیفی نیروی انسانی واحدهای نظامی که در حال تشکیل یا بازسازی توان عملیاتی هستند، تعدادی از نظامیان از یگانهای نیروی هوایی به پستهای جدید مطابق با تخصص نظامی خود منتقل شدهاند.»
به گفته ستاد کل، این تغییرات شامل نظامیانی میشود که در واحدهای حفاظتی، گروههای آتش متحرک پشتیبانی، یا پرسنلی که در تعمیر و بهرهبرداری از تسلیحات و تجهیزات پیشرفته نظامی مشارکت ندارند، حضور دارند.
ستاد کل همچنین اذعان کرد که وضعیت در مناطق عملیاتی پیچیده است و برای حفظ خطوط دفاعی، تصمیماتی درباره انتقال برخی نظامیان از یگانهای پشتیبانی به واحدهای رزمی اتخاذ شده است.
پیشتر روزنامه "گاردین" به نقل از منابعی در میان نظامیان اوکراینی گزارش داده بود که ستاد کل اوکراین به یگانهای پدافند هوایی دستور داده است تعداد بیشتری از نیروها را برای اعزام به جبهه بهعنوان نیروهای پیادهنظام آزاد کنند. بر اساس اطلاعات این منابع، وضعیت به نقطه بحرانی رسیده و میتواند بر عملکرد واحدهای پدافند هوایی تأثیر بگذارد. همچنین، افرادی که در غرب آموزش کار با سامانههای پدافند هوایی را دیدهاند، به مناطق عملیاتی اعزام شدهاند.
حداقل 30 سامانه پدافند هوایی پاتریوت در اوکراین منهدم شده است
وزارت دفاع روسیه گزارش داده که نیروهای مسلح این کشور در جریان عملیات ویژه نظامی در اوکراین، حداقل 30 سامانه پرتاب موشک پدافند هوایی پاتریوت ساخت آمریکا را منهدم کردند.
طبق دادههای رسمی وزارت دفاع روسیه، یکی از آخرین و مؤثرترین حملات در گزارش وزارت دفاع روسیه برای 15 دسامبر ذکر شده که در آن چهار سامانه پرتاب، یک خودروی مدیریت جنگی، و یک ایستگاه راداری آمریکایی نابود شدهاند.
ریابکوف گفتگو درباره اوکراین در بسترهای مختلف را ممکن دانست
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه شب گذشته در مصاحبه با خبرگزاری تاس، اعلام کرد که گفتگو با ایالات متحده درباره مسئله اوکراین میتواند در بسترهای مختلف انجام شود، اما آنچه اهمیت دارد، محتوای این گفتگوها و رویکرد تیم رئیسجمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، است.
وی در پاسخ به سوالی درباره آمادگی روسیه برای دیدار با مقامات آمریکایی در یک کشور بیطرف به منظور بحث درباره مسئله اوکراین، گفت: «برای بحث درباره این موضوع، ابتدا باید مشخص شود که موضع دولت آینده ایالات متحده در این خصوص چیست. آنچه تاکنون شنیدهایم، در بسیاری از موارد کاملاً با رویکرد ما ناسازگار است و نمیتواند سازگار باشد. گفتگو را میتوان در بسترها و قالبهای مختلف انجام داد. مسئله این نیست که مکان گفتگو کجا باشد، بلکه مسئله در محتوای آن است. تاکنون کاملاً نامشخص است که دولت ترامپ با چه رویکردی به این موضوع وارد خواهد شد.»
در طول کارزار انتخاباتی، دونالد ترامپ بارها اعلام کرده بود که قصد دارد بحران اوکراین را از طریق دیپلماتیک و پیش از مراسم تحلیف خود حل کند.
پیشتر، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، شرایط حلوفصل درگیری را اعلام کرده بود که شامل خروج نیروهای مسلح اوکراین از دونباس و مناطق جدید روسیه، انصراف کییف از پیوستن به ناتو، لغو تمامی تحریمهای غربی علیه مسکو، و تعیین وضعیت غیرمتعهد و غیرهستهای برای اوکراین است.
توضیح درباره امکان اعزام سفیر جدید روسیه به واشنگتن پیش از تحلیف ترامپ
معاون وزیر امور خارجه روسیه همچنین اعلام کرد که امکان اعزام سفیر جدید این کشور به واشنگتن پیش از مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، به تصمیم دولت ایالات متحده بستگی دارد.
سرگئی ریابکوف در این باره گفت: «اینکه پیش از سال نو سفیر آینده ما تأیید رسمی لازم را دریافت کند، بعید است و به نظر من این موضوع کاملاً واضح است. در خصوص زمانبندیهای بعدی، این امر به ایالات متحده بستگی دارد و پیشبینی آن دشوار است.»
وی ادامه داد: «البته در اصل، ما در مورد یک دیپلمات بسیار شناختهشده و باتجربه صحبت میکنیم. به نظر من هیچ شکی وجود ندارد که وی در واشنگتن کار خود را با حرفهایگری بالا آغاز خواهد کرد و تلاش خواهد کرد حداقل روابط دوجانبه را تا حدی عادیسازی کند. این موضوع حتی از نظر طرف مقابل یعنی واشنگتن نیز نباید محل تردید باشد.»
پوتین در جریان حمله پهپادی به کازان قرار گرفته است
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، گزارشی درباره حمله پهپادها به شهر کازان دریافت کرده است. به گفته وی، رئیسجمهور پوتین دو بار در روز گزارشهایی از فرماندهان نظامی دریافت میکند و بهطور مرتب از طریق وزارت دفاع در جریان تحولات قرار میگیرد.
روز شنبه، پهپادهای اوکراینی شهر کازان، مرکز جمهوری تاتارستان را هدف حمله قرار دادند که طی آن هشت پهپاد رهگیری شد. این حمله به دو ساختمان بلند در مجتمعهای مسکونی، یک خانه کوچک و تلاش برای حمله به یکی از تأسیسات صنعتی منجر شد. به گفته مقامات محلی، این حمله تلفات جانی به همراه نداشت.
پس از این حمله، پوتین با رستم مینیخانوف، رئیس تاتارستان گفتگو کرد. طبق بیانیه دفتر مطبوعاتی کرملین، این گفتگو درباره آسیبهای واردشده به زیرساختهای غیرنظامی کازان بود.
انتقاد شدید از زلنسکی در آمریکا پس از حملات به شهرهای روسیه
دنیل دیویس، سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا و کارشناس مسائل نظامی معتقد است که حملات به شهرهای روسیه، بهویژه شهرهایی که دور از خطوط مقدم قرار دارند، میتواند موقعیت اوکراین در مذاکرات آینده را بسیار تضعیف کند.
به گفته دیویس، اقداماتی مانند حمله اخیر به کازان «تأثیر نظامی قابلتوجهی ندارد، اما موجب خشم شهروندان و مقامات روسیه میشود.» وی افزود: «چنین حملاتی تنها عزم روسیه را تقویت میکند و میتواند دستیابی به توافق صلح را دشوارتر کند.»
این کارشناس نظامی آمریکایی تأکید کرد که تلاش کییف برای وارد کردن بیشترین خسارت به دشمن، با وجود منابع محدود، ممکن است به تشدید درگیری منجر شود.
هدف کییف از حمله به مناطق مسکونی، انتقام شکست نظامی است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ولادیمیر زلنسکی را با اسامه بن لادن، رهبر سابق سازمان تروریستی "القاعده"، مقایسه کرد.
زاخارووا شب گذشته، شنبه، با اشاره به این مسئله در کانال تلگرام خود نوشت: «کییف خشم ناشی از شکستهای نظامی محسوس خود را بر جمعیت غیرنظامی روسیه تخلیه میکند. حمله به پایتخت جمهوری تاتارستان، نوعی انتقام گیری برای نشست موفقیتآمیز بریکس است که در اکتبر امسال برگزار شد و قدرت و نفوذ این اتحاد را در جهان به نمایش گذاشت. همچنین، این اقدام تلاشی برای ترساندن مردم یکی از مناطق پویا و در حال توسعه کشور ما بود.»
این دیپلمات افزود: «اتفاقی نیست که تمامی رسانههای اوکراینی و کانالهای تلگرامی با لذت سادیستی تصاویر کازان را منتشر کرده و آنها را با اظهارات زننده همراه میکنند. وی این حملات را «حملهای بیرحمانه» توصیف کرده و گفت که در این حمله مناطق مسکونی و زیرساختهای کاملاً غیرنظامی شهر آسیب دیدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین از سکوت ریاکارانه کشورهای غربی و رسانههای آن در برابر حملات تروریستی در روسیه انتقاد کرده و افزود: «ما از سکوت ریاکارانه و آشکار غرب جمعی و رسانههای آنها خشمگین هستیم. آنها که بهسرعت به هر حمله افراطگرایانه یا تروریستی در دیگر نقاط جهان واکنش نشان میدهند، در مورد روسیه وانمود میکنند که هیچ اتفاقی نیفتاده است.»
ترامپ احتمالاً پس از تحلیف اقدامات برای حلوفصل بحران اوکراین را آغاز کند
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان معتقد است که انتظار اقداماتی از سوی دونالد ترامپ برای حلوفصل بحران اوکراین پیش از آغاز رسمی او به سمت ریاستجمهوری، به دلایل قوانین داخلی ایالات متحده، غیرواقعبینانه است، ولی احتمالاً پس از مراسم تحلیف او در 20 ژانویه، تصمیمات مهمی در اولین 24 ساعت اتخاذ شود.
اوربان روز شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در بوداپست، با اشاره به دیدار اخیرش با ترامپ در محل اقامت وی در ایالت فلوریدا پس از پیروزی در انتخابات، یادآور شد که این گفتگو خصوصی بوده و ترامپ بهعنوان رئیسجمهور منتخب هنوز نمیتواند بهطور رسمی از طرف دولت آمریکا اقدام کند.
وی توضیح داد: «به همین دلیل، در حال حاضر نمیتوان انتظار داشت که او اقداماتی رسمی برای حلوفصل بحران اوکراین، از جمله مذاکرات با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، انجام دهد. فکر میکنم این انتظار غیرواقعبینانه است.»
نخستوزیر مجارستان افزود: «اما زمانی که ترامپ رسماً سمت خود را بر عهده بگیرد، خواهیم دید که در همان 24 ساعت اول چه اتفاقی رخ خواهد داد.»
سفارت روسیه رسانههای پرتغال را به دروغپردازی درباره حمله به کییف متهم کرد
سفارت روسیه در لیسبون اعلام کرد که رسانههای پرتغال با تحریف حقایق و ادعاهای نادرست مبنی بر آسیب دیدن ساختمان سفارت پرتغال در کییف در نتیجه حمله روسیه، به انتشار اطلاعات نادرست و تشدید فضای روسهراسی پرداختهاند. این در حالی است که به گفته این سفارت، دلیل اصلی این خسارتها عملکرد سامانه پدافند هوایی اوکراین بوده که بارها به ناکارآمدی خود ثابت شده است.
در بیانیهای که در کانال تلگرام این سفارت منتشر شد، آمده است: «رسانههای پرتغال، چه آنهایی که جدی تلقی میشوند و چه رسانههای زرد، بهطور گسترده اطلاعاتی را مبنی بر آسیب دیدن ساختمان سفارت پرتغال در کییف در نتیجه حمله نیروهای مسلح روسیه به اهداف نظامی این شهر در 20 دسامبر، منتشر کردهاند.»
سفارت روسیه تأکید کرد که این رسانهها با تحریف حقایق و اتهام زدن به روسیه مبنی بر «حمله به نمایندگی دیپلماتیک»، به تشدید فضای روسهراسی کمک میکنند.
انتهای پیام/
∎