به گزارش بولتن نیوز به نقل از کردپرس، جیمز جفری، نماینده سابق آمریکا در امور سوریه و فرستاده ویژه سابق رئیس جمهور آمریکا در ائتلاف مبارزه با داعش، در مقاله ای به ضرورت بازتعریف نقش نیروهای تحت رهبری کردهای سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد و تاکید بر تعامل مشترک میان آمریکا، نیروهای کرد سوریه، ترکیه و حکمرانی موقت جدید در دمشق تاکید کرده است.
یکی از چالشهای اصلی کنونی در سوریه، کمک آمریکا به نیروهای شریک مؤثر خود در مقابله با داعش، یعنی نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) است تا به نماینده سیاسی کردهای سوریه تبدیل شود. این امر نیازمند جدا شدن آن از حزب کارگران کردستان (PKK) و در آمدن از وضعیت « شبه دولت و شبهنظامیان درون یک دولت» است. واشنگتن وظیفه اخلاقی و منافع ژئوپلیتیکی دارد تا از سرکوب نظامی کردها جلوگیری کرده و مبارزه با داعش را تقویت کند. اما آمریکا -در حالی که با مقاومت حکمرانی جدید سوریه و ترکیه به عنوان یک بازیگر اصلی مواجه است نباید به طور نامحدود از یک حکمرانی کوچک کردی در سوریه به عنوان شریک دائمی ضد تروریسم حمایت کند یا آن را به عنوان مهرهای در بازی بزرگ منطقهای حفظ کند.
وضعیت فعلی و ضرورت گذار به وضعیت جدید
این انتقال باید تدریجی باشد زیرا SDF همچنان در مبارزه با بقایای داعش غیرقابل جایگزین است و دولت جدید سوریه در حال حاضر توانایی مدیریت میلیونها نفر جمعیت مناطق تحت کنترل کردها را ندارد. اما این انتقال اجتنابناپذیر است. ترکیه مدتها است که SDF را به دلیل ارتباط با PKK تهدیدی جدی برای امنیت ملی خود میداند. آنکارا از سال 2016، چندین حمله نظامی انجام داده است تا از گسترش نفوذ SDF در امتداد مرز جلوگیری کند. واشنگتن و آنکارا در سال 2019، به توافق آتشبس بر سر شمال شرقی سوریه دست یافتند. حمایت آمریکا از SDF نیز روابط آمریکا و ترکیه را تحت تأثیر قرار داده است.
شکستن ارکان اتحاد آمریکا و SDF
شکل گیری اتحاد میان آمریکا و SDF بر سه پایه اصلی استوار بود که اکنون در حال فروپاشی است:
با فروپاشی دولت بشار اسد، تنشها میان نیروهای کردی در غرب فرات و ارتش ملی سوریه (SNA) که مورد حمایت ترکیه هستند، افزایش یافته است. نیروهای SNA به شهرهایی مانند تلرفعت و منبج حمله کردند و نیروهای YPG مجبور به عقبنشینی شدند. اما ترکیه و نیروهای SNA اکنون برای حمله به شرق فرات و منطقه کوبانی آماده میشوند که میتواند به درگیری گسترده تری منجر شود.
نقش آمریکا و مذاکرات با ترکیه
مقامات آمریکایی حمایت خود از SDF را اعلام کردهاند. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، بر تعهد آمریکا تأکید کرد و مذاکرات با رئیسجمهور اردوغان و وزیر خارجه ترکیه منجر به برقراری آتشبس موقت شد. اما ترکیه خواستار قطع ارتباط YPG با PKK و خلع سلاح آنها است.
ضرورت اقدامات بیشتر
SDF باید مذاکراتی با دولت موقت دمشق برای انتقال وظایف حکومتی در شمال شرق آغاز کند. این اقدامات شامل مدیریت میادین نفتی، تامین امنیت مرزی و عملیات ضد داعش است. همچنین باید با همکاری آمریکا، مفهوم منطقه حائل در مرز ترکیه بازتعریف شود.
آینده روابط آمریکا با کردها
به نظر میرسد رهبران کرد آماده بررسی این تغییرات هستند. اما واشنگتن ممکن است به دلیل اعتماد به SDF، تمایل به مبارزه با داعش، یا دیدگاه رمانتیک نسبت به کردها وسوسه شود که به حمایت نامحدود ادامه دهد. این رویکرد منجر به شکست در سوریه و منطقه خواهد شد. دولت بعدی باید ضمن ادامه ابتکارات فعلی، خروج نیروها از سوریه را بر اساس شرایط مشخص اعلام کند، اما این مسئله باید تا قبل از دسامبر 2026 محقق شود؛ مگر این که توافق جدیدی با دمشق حاصل شود.
∎