شناسهٔ خبر: 70383898 - سرویس اقتصادی
منبع: جهان نیوز | لینک خبر

کمبود تعهد بیمه در پرداخت خسارت افت قیمت؛ چالش قانون جدید

صاحب‌خبر -
با افزایش آمار تصادفات و هزینه‌های ناشی از آن، یکی از دغدغه‌های اصلی مالکان خودرو افت قیمت خودرو پس از تصادف است. قانون جدید پرداخت خسارت افت قیمت از ابتدای دی ماه به اجرا در آمده است و بیمه شخص ثالث موظف به جبران افت قیمت خودروهای آسیب‌دیده است. هرچند این مصوبه گامی مهم در جهت حمایت از دارندگان بیمه شخص ثالث است، اما سقف تعهد مالی کم، چالش‌هایی جدی در جبران کامل خسارت افت قیمت ایجاد می‌کند. در ادامه به بررسی جزئیات این قانون، محدودیت‌های موجود و راهکارهای برون‌رفت از این چالش خواهیم پرداخت.

پرداخت خسارت افت قیمت در قانون جدید

قانون جدید بیمه شخص ثالث که از دی‌ماه ۱۴۰۳ اجرایی می‌شود، به شرکت‌های بیمه دستور می‌دهد که خسارت افت قیمت خودرو را تا سقف ۲۰ درصد ارزش خودرو پرداخت کنند. این قانون شامل خودروهایی می‌شود که کمتر از ۱۰ سال از عمر آن‌ها گذشته باشد.

بر اساس مصوبه جدید:
  • محاسبه افت قیمت با توجه به و صورت می‌گیرد.

    سقف خسارت پرداختی بر اساس ارزش گران‌ترین خودروی متعارف (در حال حاضر دناپلاس) تعیین می‌شود.

    قطعاتی نظیر شیشه‌ها، سپرها، چراغ‌ها و قطعات تزئینی شامل جبران افت قیمت نمی‌شوند.

چالش کمبود تعهد مالی در پرداخت خسارت افت قیمت

بسیاری از دارندگان خودرو، زمانی که قصد تمدید بیمه‌نامه‌های شخص ثالث خود را دارند، معمولا به میزان سقف تعهد مالی دقت نمی‌کنند. تعهد مالی در واقع بیشترین مبلغی است که شرکت بیمه در صورت وقوع حادثه موظف به پرداخت آن است. حداقل تعهد مالی در سال 1403 معادل 40 میلیون تومان و بیشترین تعهد مالی 800 میلیون تومان است. هرچه سقف تعهد بالاتر برود، قیمت حق بیمه نیز بیشتر می‌شود. ولی برای مثال تفاوت قیمت بیمه با تعهد مالی 40 میلیون و بیمه با تعهد مالی 120 میلیون بسیار اندک است. برای همین بهتر است هنگام خرید بیمه، متناسب با بودجه خود بیمه‌ای با سقف تعهد مالی بالا انتخاب کنید.

بسیاری از رانندگان به دلیل عدم آگاهی یا تمایل به پرداخت حق بیمه کمتر، تعهد مالی پایین‌تری انتخاب می‌کنند که در زمان وقوع حادثه مشکلات مالی سنگینی برای آن‌ها ایجاد می‌کند. با توجه به دربرگرفتن خسارت افت قیمت توسط بیمه ثالث، مشکل اصلی بیمه‌گزاران تعهد مالی کم و عدم جبران کامل خسارات احتمالی خواهد بود. در صورتی که خسارت افت قیمت خودرو از سقف تعهد بیمه فراتر رود، بیمه تنها مبلغ تعهد را پرداخت می‌کند و راننده مقصر باید مابه‌التفاوت را از جیب خود بپردازد.

برای نمونه اگر تعهد مالی بیمه‌شده ۴۰ میلیون تومان و خسارت افت قیمت 70 میلیون تومان باشد، راننده مقصر باید مبلغ 30 میلیون را به عنوان مابه‌التفاوت به زیان‌دیده پرداخت کند. همچنین امکان شکایت از راننده مقصر در شورای حل اختلاف وجود دارد. هرچند این فرایند، علاوه بر زمان‌بر بودن، هزینه‌های جانبی مانند هزینه کارشناسی رسمی دادگستری را نیز به همراه دارد.

چگونه خسارت افت قیمت را به صورت کامل بگیریم؟

برای اینکه در تصادفات بتوانید خسارت افت قیمت را به صورت کامل بگیرید، باید به موارد زیر توجه کنید:

خرید بیمه شخص ثالث با تعهد مالی بالا

رانندگان باید در هنگام خرید بیمه خودرو، به سقف تعهد مالی، توجه بیشتری داشته باشند. افزایش تعهد مالی بیمه‌نامه شخص ثالث در زمان خرید بیمه، هزینه بسیار اندکی دارد، اما می‌تواند در زمان وقوع حادثه تمام خسارت راننده مقصر را بدهد.

افرادی که بیمه‌نامه شخص ثالث با تعهد مالی پایین دارند، می‌توانند با دریافت الحاقیه و پرداخت مبلغ اندکی، سقف تعهد مالی خود را افزایش دهند و ریسک مالی ناشی از تصادفات را کاهش دهند.
 

خرید بیمه بدنه به عنوان ضمانت پرداخت خسارت

با خرید بیمه بدنه خیال خود را از پرداخت کامل خسارت افت قیمت توسط بیمه راحت کرده‌اید. در مواردی که خسارت افت قیمت از سقف تعهد بیمه شخص ثالث فراتر رود، بیمه بدنه می‌تواند مابقی هزینه‌ها را پوشش دهد. همچنین اگر خود شما مقصر تصادف باشید و خودروی شما دچار آسیب جدی شده باشد، خسارت افت قیمت توسط بیمه بدنه قابل پرداخت است.

در این مقاله تلاش کردیم جزئیات مهم در رابطه با قانون جدید افت قیمت خودرو را که کمتر در رابطه با آن صحبت شده است، با شما در میان بگذاریم. تصویب قانون جدید پرداخت خسارت افت قیمت توسط بیمه شخص ثالث گامی مثبت در راستای حمایت از زیان‌دیدگان حوادث رانندگی است، اما سقف تعهد مالی پایین در بیمه‌نامه‌های شخص ثالث همچنان به عنوان چالشی جدی باقی مانده است.

توجه به جزئیات بیمه‌نامه و انتخاب تعهد مالی مناسب می‌تواند راهکار مناسبی برای مدیریت ریسک‌های مالی ناشی از تصادفات باشد. بیمه‌نامه‌ای با تعهد مالی مناسب، آرامش و امنیت خاطر شما را در برابر خسارات غیرمنتظره تضمین خواهد کرد.