شناسهٔ خبر: 70377773 - سرویس علمی-فناوری
منبع: عصر ایران | لینک خبر

تولید هیدروژن صورتی برای نخستین‌بار در تاریخ؛ منبع خطرناک انرژی

نخستین برنامه تولید هیدروژن هسته‌ای در کره‌جنوبی راه‌اندازی شد. این منبع انرژی، بهره‌وری را به‌شدت افزایش و هزینه‌های تولید را کاهش خواهد داد و مقیاس‌پذیری بالایی را به همراه خواهد داشت.

صاحب‌خبر -

هیدروژن فراوان‌ترین عنصر در جهان است و حدود ۷۵ درصد جرم آن را تشکیل می‌دهد. این عنصر چگالی انرژی بالایی دارد، به‌طوری که ۲.۲ پوند (حدود یک کیلوگرم) گاز هیدروژن حاوی انرژی مشابه یک بشکه بنزین است، با این حال، هیدروژن به‌طور عمده به شکل ترکیبی همچون آب و ترکیبات آلی وجود دارد و قبل از استفاده به‌عنوان سوخت نیاز به استخراج دارد.

در عصر حاضر، هیدروژن در طیف‌های رنگی مختلف شناخته شده و «هیدروژن صورتی» نیز جای خود را در طیف رنگ پیدا کرده است. هیدروژن صورتی به نوعی از هیدروژن اشاره دارد که از طریق الکترولیز توسط انرژی هسته‌ای تولید می‌شود. شرکت نل، پیشروی جهانی در زمینه فناوری هیدروژن، با شرکت مهندسی و ساخت سامسونگ سی‌اندتی همکاری کرده است تا در پروژه نخستین هیدروژن هسته‌ای کره‌جنوبی مشارکت کند.

به گزارش ایمنا، این پروژه هسته‌ای‌هیدروژنی به ارزش پنج میلیون یورو، شامل ۱۰ مگاوات سیستم الکترولیز قلیایی خواهد بود و آغازگر عصر جدیدی برای استفاده از انرژی هسته‌ای در تولید این گاز است که با عنوان هیدروژن صورتی شناخته می‌شود.

الکترولیزورهای پیشرفته نل

این پروژه آزمایشی گام بزرگی در پیشرفت فناوری هیدروژن است که با ادغام پیشرفته‌ترین سیستم‌های الکترولیزور نل و زیرساخت‌های انرژی هسته‌ای کشور کره‌جنوبی صورت می‌گیرد. تأسیسات آزمایشی قرار است انرژی اضافی نیروگاه‌های هسته‌ای را به هیدروژن تبدیل کند و به این ترتیب بازده انرژی را افزایش دهد و کشور را به سمت اقتصاد کم‌کربن هدایت کند.

طی یک فرایند الکتروشیمیایی، آب به هیدروژن و اکسیژن تجزیه می‌شود که الکترولیزورها به‌دلیل قابلیت اطمینان، مقیاس‌پذیری و صرفه‌اقتصادی، گزینه اصلی برای این فرایند هستند. واحدهای الکترولیزور، انرژی اضافی ساعات غیرپیک در نیروگاه‌های هسته‌ای را به‌صورت هیدروژن ذخیره‌سازی شده و ماژولار تبدیل خواهند کرد.

الکترولیزورهای غشایی تبادل پروتون

شرکت نل در سال ۲۰۲۳، یک تأسیسات جدید تولید الکترولیزورهای غشایی تبادل پروتون در شهر والینگفورد ایالت کانکتیکات راه‌اندازی کرد تا حضور خود را در بازار هیدروژن آمریکا تقویت کند. این نوع الکترولیزورها برخلاف الکترولیزورهای قلیایی، کوچک و انعطاف‌پذیر و با ترکیبی از منابع تجدیدپذیر همچون باد و خورشید سازگار هستند.

این شرکت موفق به دریافت کمک مالی ۱۳۵ میلیون یورویی از صندوق نوآوری اتحادیه اروپا شده است تا فناوری الکترولیزور قلیایی فشرده نسل بعدی خود را صنعتی‌سازی کند. این نوآوری برجسته، بهره‌وری انرژی را به‌شدت افزایش خواهد داد و کاهش هزینه‌های تولید و مقیاس‌پذیری بالایی را به همراه خواهد داشت.

الگوی جهانی هیدروژن صورتی

همکاری نل و سامسونگ سی‌اندتی الگویی جهانی برای استفاده از هیدروژن به‌عنوان یک حامل انرژی پاک را ارائه می‌دهد. این پروژه انرژی اضافی هسته‌ای را به هیدروژن تبدیل می‌کند و به‌عنوان یک راه‌حل دوگانه، به مشکلات بی‌بازده بودن انرژی و ثبات شبکه برق پاسخ می‌دهد. این موضوع نقش هیدروژن را در ایجاد سیستم‌های انرژی منسجم به‌گونه‌ای که بتوان آن را به‌عنوان ذخیره انرژی در نظر گرفت، به وضوح مشخص می‌کند.

کشورهایی که زیرساخت‌های نیروگاه‌های هسته‌ای دارند، می‌توانند این الگو را تکرار کنند تا به وابستگی به سوخت‌های فسیلی پایان دهند و صنایع انرژی‌بر همچون تولید و حمل‌ونقل طولانی‌مدت را کربن‌زدایی کنند. هرچند این پروژه در کره‌جنوبی هنوز وارد فاز تجاری نشده است، اما زمینه‌ساز یک پیشرفت اساسی برای طرح‌های انرژی پایدار در سراسر جهان است.