شناسهٔ خبر: 70319965 - سرویس اقتصادی
منبع: افکارنیوز | لینک خبر

بازار سرمایه بی‌جان شد/ افت ۱۲ هزار واحدی شاخص بورس در روز سه‌شنبه

در بازار امروز، ارزش صف های خرید ۵۸ درصد افت داشت و در مقابل صفوف فروش توانستند ۱۷۲ درصد رشد داشته باشند؛ همچنین امروز شاهد خروج پول حقیقی از سهام و صندوق های بادرآمد ثابت بودیم

صاحب‌خبر -

شاخص کل بورس در نیمه نخست معاملات روز شنبه، 27 آذرماه 1403 صعود ناچیز را تجربه کرد، اما در نیمه دوم؛ بازار روند منفی به خود گرفت و در نهایت با افت 12 هزار واحدی همراه شد و در رقم 2 میلیون و 673 هزار و 984 واحد ایستاد؛ در پایان کلیه شاخص‌های بورس و فرابورس قرمزپوش شدند.​

در بازار امروز، ارزش صف های خرید 58 درصد افت داشت و در مقابل صفوف فروش توانستند 172 درصد رشد داشته باشند؛ همچنین امروز شاهد خروج پول حقیقی از سهام و صندوق های بادرآمد ثابت بودیم.

در این بین نمادهای شنفت، فخوز و خزامیا بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند و در مقابل شبندر، وبملت و شپنا هم بیشترین خروج پول حقیقی را تجربه کردند.

در معاملات امروز، 14 درصد نمادها مثبت و 86 درصد دیگر منفی معامله شدند و در نیمه دوم بازار درصد نمادهای منفی افزایش یافت.

۲۸

جبران جاماندگی بورس با حمایت‌های دولت

در این رابطه مهدی سادات بکایی – تحلیلگر بازارسرمایه گفت: بورس ایران در ماه‌های اخیر شاهد تحولات مثبتی بوده که عمدتا از بهبود عوامل بنیادی و حمایت‌های اقتصادی دولت و پتانسیل بازار جهت جبران جاماندگی گذشته نشأت گرفته است.

وی در ادامه افزود: پس از رکود نسبی در ماه‌های قبل، ورود جریان نقدینگی جدید و افزایش تقاضا در برخی صنایع پیشرو موجب شد تا روند معاملات بورس بهبود یابد؛ این رشد تحت تأثیر عواملی نظیر افزایش نرخ ارز نیما، چشم‌انداز مثبت سودآوری شرکت‌ها و کاهش نگرانی‌ها نسبت به برخی تصمیمات اقتصادی دولت شکل گرفته است.

انتظار شکل گیری موج جدید تقاضا

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: در هفته‌های اخیر، اقداماتی همچون حمایت بانک مرکزی از تثبیت اقتصادی و تصمیمات وزارت اقتصاد برای کنترل نرخ بهره به ایجاد ثبات در بازار کمک کرده است؛ همچنین افزایش قیمت‌های جهانی در بازار کامودیتی‌ها و بهبود شرایط صادرات برای شرکت‌ها باعث تقویت چشم‌انداز سودآوری آن‌ها شده است. همه این عوامل در کنار ثبات سیاسی و کاهش نسبی ریسک های سیستماتیک موجب شد تا بسیاری از سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی با اطمینان بیشتری به بازار بازگردند و موج جدیدی از تقاضا در صنایع بنیادی شکل گیرد.

به گفته بکایی؛ یکی از محرک‌های مهم رشد بازار در این دوره، بهبود وضعیت شرکت‌های خودرویی از طریق افزایش قیمت کارخانه و طرح بحث عرضه محصولات آن‌ها در بورس کالا بود که توانست بار دیگر توجه بازار را به این صنعت لیدر در بازار جلب کند؛ این اقدام در کنار رفع برخی ابهامات در سیاست‌های دولت، منجر به افزایش امیدواری‌ها نسبت به عملکرد آینده بازار شد. همچنین از سوی دیگر، کاهش فاصله میان نرخ ارز نیما و بازار آزاد، هرچند همچنان شکاف قابل‌توجهی وجود دارد، درآمد شرکت‌های صادرات‌محور را بهبود بخشید و انگیزه خرید سهام در گروه‌های مرتبط را تقویت کرد.

سودآوری صنایع در مسیر بهبود

این تحلیلگر بازارسرمایه خاطرنشان کرد: بازارسرمایه اگرچه همچنان با چالش‌هایی، مانند خروج مقطعی نقدینگی و فشار فروش در برخی روزها مواجه است، اما به نظر می‌رسد که با افزایش شفافیت اطلاعاتی و بهبود گزارش‌های مالی شرکت‌ها، روند مثبت بازار ادامه‌دار خواهد بود؛ گزارش‌های منتشرشده از عملکرد برخی از صنایع نشان می‌دهد که سودآوری آن‌ها در مسیر بهبودی قرار گرفته و این امر به‌عنوان یکی از محرک‌های اصلی رشد بازار شناخته می‌شود، اما با وجود تمام این موارد، ریسک های قطعی برق و کمبود گاز و عدم توافق در خصوص نرخ یوتیلیتی، تحولات منطقه‌ای موجب شده تا پول تازه نفس، با احتیاط بسیار بیشتری شرایط را رصد نماید. اصلاحات مقطعی بازار جهت دست به دست شدن سهام و وردو پول جدید و تازه نفس، ذات یک روند صعودی است.

وی افزود: در مجموع، بازار سرمایه ایران به دلیل عوامل بنیادی مثبت، چشم‌انداز روشنی برای ماه‌های آتی دارد.

توصیه به سرمایه گذارانی بورسی

این تحلیلگر بازارسرمایه در نهایت گفت: افزایش سودآوری شرکت‌های بزرگ، توجه سرمایه‌گذاران به صنایع صادرات‌محور و تداوم حمایت‌های اقتصادی، می‌تواند زمینه‌ساز تثبیت و رشد پایدار بازار باشد؛ در این شرایط، سرمایه‌گذاران با نگاه دقیق‌تر به تحولات داخلی و خارجی و بررسی عملکرد صنایع پیشرو، می‌توانند از فرصت‌های موجود در بازارسرمایه بهره‌مند شوند، اما توصیه می شود نسبت به بهینه سازی سبد سهام باتوجه به ریسک های سیستماتیک توجه ویژه ای شود.

دو نیروی متضاد در بازار امروز

فرید شعبانی – کارشناس بازارسرمایه در گفت و گو با اکو ایران گفت: بازار امروز عمدتا تحت فشار دو نیروی متضاد کار خود را آغاز کرد؛ از یک سو شکسته شدن سقف قبلی شاخص کل و رشد نسبتا چشم گیر بازار در ماه اخیر و معاملات پر فروشنده دیروز انتظارات برای اصلاح شاخص کل را تقویت می‌کرد و از سوی دیگر رشد چشم گیر نرخ دلار در کنار اخبار مساعد و متعدد بنیادی انتظارات تداوم صعود شاخص کل را تشدید می‌کرد.

وی در ادامه افزود: بازار با عدم استقبال از نمادهای کوچک و ریالی محور؛ بخصوص گروه خودرو از یک سو و استقبال بالا از سهام دلاری محور و بزرگ شروع به کار کرد.

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: تدریجا و با نزدیک شدن به انتهای بازار عرضه‌‌ها در نمادهای دلاری نیز رو به افزایش گذاشت تا جایی که حتی صندوق‌های اهرمی با حباب منفی و یا صنایع پتروشیمی که از شرایط جدید منتفع می‌شوند و با صف خرید قوی کار خود را آغاز کرده بودند نیز با عرضه های چشم گیر تا نزدیکی صف فروش و بعضاً در خود صف فروش معامله شدند.

پتانسیل رشد بلندمدت بورس فراهم شد

به گفته شعبانی؛ تا ساعت 11.30 که شروع عرضه‌های شدید بازار بود ارزش معاملات خرد به حدود 14.3 همت رسید که این ارزش تا پایان معاملات تا 16.8 همت رسید؛ در نهایت شاخص کل با افت حدود نیم درصدی به ناحیه 2 میلیون و 670 رسید که تداوم شرایط فعلی بازار می‌تواند شاخص را تا اولین حمایت جدی خود یعنی 2 میلیون و 550 هزار واحدی برسد، هدفی که با آن حدود 4.8% فاصله دارد.

این کارشناس بازارسرمایه در نهایت گفت: تغییر سیاست‌های کلان اقتصادی دولت در قبال نرخ بهره و نحوه محاسبه نرخ ارز برای شرکت‌های بزرگ در کنار تداوم کلی فضای تورمی و تشدید این انتظارات باتوجه به تحولات بین الملل، به نظر می‌رسد که پتانسیل رشد بلند مدتی را برای بازار فراهم آورده است؛ با این حال و حتی در چنین فضایی بروز اصلاحات مقطعی، مانند معاملات امروز بخش طبیعی از روند بازارسرمایه خواهد بود.