چند روزی است که ثبتنام کنکور ۱۴۰۴ شروع شده است. امسال هم تأثیر قطعی معدل پایه یازدهم و دوازدهم برقرار است. امسال هم خبری از تغییر سهمیههای متعدد مصوب مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیست. «عبدالحسین خسروپناه»، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، چند روز پیش در تلویزیون اعلام کرد: «حتی اگر مصوبه تأثیر قطعی معدل در کنکور هم تغییر کند، از سه سال دیگر اجرا خواهد شد». او که مدافع این مصوبه استرسزاست، حالا گفتوگویی با ایلنا کرده و میگوید: «این مصوبه در دوره دبیری من تصویب نشده است. من نه به این مصوبه رأی دادهام و نه دخالتی در آن داشتهام و کاملا بیطرفم، اما تحقیق پیمایشی از تقریبا بالای ۹۰ درصد معلمان میگوید این مصوبه، مصوبه درستی است و نباید تغییر کند. در سفرهای استانی من، در زیارتهایم از قم و مشهد یا هنگام شرکت در جلسات مدارس، دانشآموزان فراوانی اصرار دارند مصوبه را به هم نزنید. آنها میگویند ما قبلا مدام در کلاسهای کنکور بودیم و فقط تست یاد میگرفتیم، اما الان دانش یاد گرفتهایم».
برخلاف نظر خسروپناه که از افرادی در سفرهای استانی و هنگام زیارت به عنوان موافقان مصوبه یاد میکند، طیف مخالفان این مصوبه بسیارند و از شخصیتهای حقیقی هستند. وزیر آموزش و پرورش مصوبه کنکوری شورا را موجب افزایش استرس دانشآموزان میداند و اعضای کمیسیون آموزش هم خواهان لغو این مصوبه هستند تا جایی که رئیس مجلس نیز خواهان بازنگری این مصوبه شده است. بااینحال، شورا بر لغونشدن این مصوبه پافشاری دارد و حتی لغو آن را خلاف عدالت میداند. دبیر شورا میگوید: «بههرحال عدهای از دانشآموزان امسال زحمت کشیدهاند و امتحانات پایه دهم را دادهاند و سال بعد به پایه یازدهم و دو سال بعد به پایه دوازدهم میروند و امتحان این پایهها را نیز خواهند داد؛ بنابراین اگر بخواهیم عدالت آموزشی را رعایت کنیم، باید اجازه بدهیم دو سال دیگر از این تأثیر معدل استفاده کنند». او تأکید میکند: «بنابراین با این زحمتی که بچهها کشیدهاند، درس خواندهاند و امتحان دادهاند که تأثیر قطعی بر کنکورشان داشته باشد، اگر ما ناگهان مصوبه را لغو کنیم؛ هم وزارت آموزش و پرورش هزینه سنگینی داده، چراکه نیروهای زیادی وقت گذاشتهاند و هم خود دانشآموزان همانطورکه اشاره کردم زحمت زیادی کشیدهاند. بنابراین اگر بخواهیم عدالت آموزشی را رعایت کنیم باید اجازه دهیم دو سال دیگر از این تأثیر معدل استفاده کنند. بنابراین من با قاطعیت گفتم این خلاف عدالت است».
از نکات جالب این گفتوگوی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با ایلنا این است که این مسئول معتقد است حتی اگر عدالتی هم در کار نباشد، باز هم مصوبه شورا همین است. او میگوید: «تصمیم با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی است؛ اگر شورا تصمیمی بگیرد -حتی اگر خلاف عدالت باشد- و مصوب شود، همه باید تبعیت کنند. البته قطعا طبق نظرسنجیهایی که گرفتیم، اصلاحاتی در این مصوبه صورت میگیرد. این را هم بگویم که ممکن است در نهایت بیشتر اعضای شورا بر همین مصوبه قبلی تأکید کنند و من اطلاعی در این مورد ندارم تا نظر بدهم».
به نظر میرسد این مصوبه اختلافبرانگیز نیز مانند ماجرای رفع فیلترینگ است؛ عدهای حتی زورشان از وزیر و رئیسجمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی هم بیشتر است. بههرحال قرار است درخواستهای تغییر بار دیگر در این شورا و در دو هفته دیگر بررسی شود. دولت و مجلس بر تأثیر قطعی معدل بر پایه دوازدهم اجماع دارند و به دنبال حذف تأثیر معدل پایههای یازدهم و دهم هستند. «خسروپناه» میگوید: «باید صبر کنیم تا جلسه شورا برگزار شود. مصوبه فعلا این است: تأثیر قطعی معدل پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در کنکور. اگر این مصوبه تغییری نکند، همین مصوبهای که الان هست باید اجرا شود. اما فکر میکنم این موضوع تا دو هفته دیگر در دستور کار قرار بگیرد؛ چون هنوز وزارت آموزش و پرورش نظرش را بهطور کتبی به ما نداده است. از شورای عالی آموزش و پرورش هم استعلام کردهایم و نظر کتبی ندادهاند. باید نظرات کتبی بیاید که ما این را در صحن شورا مطرح کنیم؛ اما با نظرسنجیهایی که دیدیم به نظر میرسد روی پایه دهم نظراتی باشد. البته روی پایه یازدهم هم نظراتی هست. در حال حاضر این مصوبه به تأثیر قطعی معدل برای پایههای دهم، یازدهم و دوازدهم در کنکور معطوف است».