شناسهٔ خبر: 70285595 - سرویس استانی
منبع: جهان صنعت | لینک خبر

تالاب هامون نیازمند پیگیری همه‌جانبه است

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:وضعیت تالاب هامون نیازمند پیگیری همه‌جانبه و در سطح کلان است.

صاحب‌خبر -

جهان صنعت نیوز، نشست کارگروه تالاب‌ها درباره بررسی وضعیت تالاب هامون در استان سیستان و بلوچستان با حضور شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، احمدرضا لاهیجان‌زاده معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها، صدیقه ترابی معاون محیط زیست انسانی، معاون استانداری سیستان و بلوچستان، نمایندگان وزارت امور خارجه، معاونت راهبردی، وزارت نیرو و وزارت بهداشت برگزار شد.

شینا انصاری در این جلسه گفت: ما مسائل زیادی در مورد تالاب هامون داریم که امروز به بحران بدل شده است. این موضوع باید در سطح کلان مطرح و پیگیری شود و در این رابطه با آقای ظریف معاون راهبردی رئیس جمهور و آقای عراقچی وزیر امور خارجه گفتگو خواهیم کرد.

وی با تاکید بر ضرورت حل و فصل موضوعات مرتبط با تالاب هامون گفت: ما به یک بسته عملیاتی متشکل از مجموعه راهکارهای اجرایی نیازمندیم که دیپلماسی آب از مهمترین ابزارها است. بر این اساس نیاز است کارگروه ذیل قانون حفاظت از تالاب‌ها درباره وضعیت تالاب هامون برگزار شود.

انصاری تاکید کرد: همانطور که سازمان حفاظت محیط زیست نقش مطالبه‌گری خود را در حقابه تالاب هامون انجام می‌دهد، نیازمند همکاری دستگاه‌های دیگر از جمله وزارت امور خارجه، نیرو، راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی و وزارت کشور هست تا نقش خود را به بهترین شکل در حفاظت از تالاب هامون ایفا کند. بنابراین باید پیگیری‌های مستمر درباره این تالاب انجام شده و موضوع رها نشود. امیدواریم با هماهنگی بین دستگاه‌ها اقدامات مثبتی که در گذشته انجام گرفته را ادامه دهیم تا مشکلی که حیات مردم سیستان و بلوچستان را تهدید می‌کند رفع شود.

احمدرضا لاهیجان‌زاده معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها نیز در این نشست گفت: تالاب هامون جزو مجموعه تالاب‌هایی در دنیا است که با بحث مهاجرت محیط زیستی، مسائل اقتصادی و اجتماعی درگیر است و خشک‌شدنش آن را تبدیل به کانون گرد و غبار کرده است.

وی افزود: تفاوت تالاب هامون با سایر تالاب‌ها در این است که حقابه آن از طریق کشور همسایه تأمین می‌شود و این موضوع باعث اهمیت نقش دیپلماسی شده است. بنابراین تمام ظرفیت و ابزارها از جمله نقش استانداری سیستان و بلوچستان در مراودات منطقه‌ای از جمله توسعه و پیشرفت بازارچه‌های مرزی باید مورد توجه قرار بگیرد تا نقش دیپلماسی آب در گرفتن حقابه تالاب هامون محقق شود.

معاون محیط زیست دریایی تصریح کرد: یکی از موضوعات مورد توجه آن است که بند کمالخان در افغانستان کاملاً برای عدم ورود آب به ایران ساخته شده و لازم است تا دولت و وزارت امور خارجه در این مورد از تمام ابزارهای خود برای متوقف کردن روند فعالیت بند کمالخان به کار بگیرد.

صدیقه ترابی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست هم در این نشست گفت: مادامی که دیپلماسی شفافی درباره شرایط موجود محیط زیستی خودمان ارائه نکنیم در دیپلماسی آب تالاب هامون موفق نخواهیم بود.

وی تصریح کرد: درخواست داریم که مستندسازی درباره ارائه وضعیت تالاب هامون با جدیت مورد پیگیری قرار بگیرد چرا که در بخش ملی و بین‌المللی نیاز داریم درباره خشک شدن تالاب هامون و تأثیرات آن در منطقه اطلاع‌رسانی درستی انجام شود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه در مذاکرات با کشور افغانستان باید نیاز ما به آب تالاب هامون مورد تاکید قرار بگیرد، افزود: همچنین باید در بخش داخلی، انسجام و راهبرد مشخصی برای پیگیری اهداف داشته باشیم. اگر باور و اراده واحد نباشد نمی‌توانیم به موفقیت برسیم.

نماینده معاونت راهبردی رئیس جمهور در این جلسه دو پیشنهاد نقش تسهیل‌گری و ایجاد یک نهاد بین‌المللی و منطقه‌ای در بهبود وضعیت تالاب هامون را مطرح کرد.

نماینده وزارت امور خارجه در این جلسه گفت: دیپلماسی به معنای گفتگو نیست. بلکه دیپلماسی به معنای تجمیع ابزارهای لازم برای دستیابی به موفقیت است. ایجاد ارتباطات اقتصادی و بیابان‌زدایی بین دو طرف مرز ایران و افغانستان و می‌تواند بخشی از مسیر دیپلماسی باشد.

معاون استانداری سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه گفت: اگر مسئله تالاب هامون را مسئله سیستان بدانیم راه را اشتباه رفتیم. باید در این زمینه دید ملی به وجود بیاید. چون خشک شدن تالاب هامون منشأ تحولات متعددی از جمله موضوعات امنیتی خواهد بود به همین علت نیاز است تا به طور جدی نسبت به حل مشکلات موجود، اقداماتی را انجام داد.

منبع: مهر