شناسهٔ خبر: 70280810 - سرویس اقتصادی
منبع: اقتصاد آنلاین | لینک خبر

توقف ۱۰ ماهه تخصیص ارز مواد اولیه کود سولفات پتاسیم

تامین مواد اولیه تولید کالای اساسی کود سولفات پتاسیم با عدم تامین ارز در ۱۰ ماه گذشته متوقف شده و این صنعت را در معرض تعطیلی قرار داده، درحالی که واردات کودهای آماده مصرف در جریان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسینم، شرکتهای فعال در زمینه تولید کود سولفات پتاسیم با ظرفیت تولید سالانه 270 هزار تن به منظور خودکفایی کشور در تولید این محصول با اهمیت در صنعت کشاورزی فعالیت خود را با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی از سال‌های گذشته آغاز و در این سالیان در تامین و خودکفایی تولید در کشور اهتمام ورزیده اند. لازم به ذکر است کل نیاز کشور به کود سولفات پتاسیم براساس برآورد موسسه تحقیقات خاک و آب کشور به مقدار 254 هزار تن در سال میباشد.

با توجه به عدم تکافوی کلرور پتاسیم (ماده اولیه این محصول) تولیدی در کشور جهت تامین نیاز کلیه تولید کنندگان سولفات پتاسیم از لحاظ حجمی و کیفی، واردات مواد اولیه با کیفیت از کشورهای همسایه فعال در تولید مواد اولیه در سالیان گذشته به صورت مستمر انجام و موجب رونق تولید داخلی در این محصول و تامین کل نیاز کشور به این محصول گردیده است.

متاسفانه به دلایل نامشخص و غیره کارشناسی معاونت محترم توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از اول بهمن ماه 1402 تا تهیه این گزارش هیچگونه ارزی به مواد اولیه تخصیص نداده است. این درحالی است که همه موارد مورد نظر ایشان اعم از تعهدات ارزی، تحویل کالای تولیدی به ارگانهای زیرمجموعه وزرات کشاورزی و ... به طور کامل توسط تولیدکنندگان انجام و  هیچگونه بهانه برای این موضوع وجود ندارد.

تمام شرکتهای تولید کننده نیازمند مواد اولیه، با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی به عنوان شرکت تخصصی تامین کود و سم وزارت جهاد کشاورزی قرارداد رسمی داشته و کلیه محصولات خود را از این مسیر در اختیار کشاورزان قرار می‌دهند. در آخرین مناقصه برگزار شده توسط شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، شرکت‌های تولیدکننده به میزان 120هزار تن تعهد تحویل در مدت 6 ماه  محصول سولفات پتاسیم گرانوله برای خود ایجاد نموده‌اند.

شرکتهای تولیدکننده این محصول به منظور ایفای تعهدات قراردادی خود با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، کلرید پتاسیم وارداتی را پس از تبدیل به محصول سولفات پتاسیم ،به انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، جهت توزیع  بین کشاورزان زحمتکش تحویل می‌نمایند. شرکتهای تولیدکننده این محصول کلیه تعهدات ارزی ناشی از دریافت ارز به منظور واردات کلرید پتاسیم در سنوات گذشته را به صورت کامل رفع و هیچ یک از انها تعهد ارزی بابت ورود کلرید پتاسیم ندارند 

با توجه به عدم تامین ارز واردات مواد اولیه و عدم امکان خرید مواد اولیه، واحدهای تولید کننده این محصول با ادامه این روند مجبور به توقف تولید برخلاف منویات مقام معظم رهبری و شعار سال و تعدیل 2000 نفر از پرسنل خود ظرف ماه های آتی خواهند بود که علاوه بر موارد بالا، پرداخت ضرر و زیان مندرج در قرارداد با شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و عدم تولید این محصول متناسب با نیاز این کشور و  بحران تامین کود سولفات پتاسیم در فصل زراعی جدید و خروج میلیون ها دلار جهت واردات سولفات پتاسیم آماده مصرف را نیز به این موارد افزود.

حال سوال اینجاست چرا معاونت محترم توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مسئول تخصیص ارز مواد اولیه تولید این محصول با توجه به پیگیری 10 ماهه تولیدکنندگان، شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و معاونت محترم زراعت، مقام وزارت و .... از تخصیص ارز این محصول استنکاف می ورزد؟

چرا با وجود ظرفیت تولید در کشور، ارز مورد نیاز جهت واردات سولفات پتاسیم اماده مصرف به واردات تخصیص و از تخصیص ارز مواد اولیه تولید این محصول خبری نیست؟

آیا دستها در کار است که کل تولید این محصول در کشور از مدار تولید خارج شود و کل نیاز کشور از طریق واردات انجام گیرد.

 لازم به ذکر است با وجود مکاتبات با وزیر محترم و اعلام شرایط سخت متاسفانه هیچگونه توجهی به این امر مهم نشده است. 

شرکت‌های تولید کننده با وجود روند فعلی در آینده نزدیک بطور کل تعطیل خواهند شد. مسئولیت شرایط به وجود آمده چه کسی است؟ لطفاً وزیر محترم جهاد کشاورزی پاسخگو باشند.