شناسهٔ خبر: 70206794 - سرویس بین‌الملل
منبع: تحلیل بازار | لینک خبر

بازار بررسی کرد؛

طلا بهتر است یا بیت کوین؟ کدام ابزار سرمایه گذاری برای بلند مدت مناسب خواهد بود؟

با رشد چشمگیر قیمت بیت کوین طی هفته های اخیر، این سوال برای بسیاری از سرمایه گذاران ایجاد شده که طلا برای سرمایه گذاری و فرار ار تورم ابزار مناسبتری است یا بیت کوین؟

صاحب‌خبر -

بازار؛ گروه بین الملل: افزایش قیمت بیت کوین و بسیاری از آلتکوین ها طی هفته های اخیر منجر به کاهش طرفداری سرمایه گذاران از دارایی های سنتی همچون طلا شد. افزایش قیمت بیت کوین به ویژه با اعلام خبر پیروزی دونالد ترامپ و اعطای سمت رسمی از سوی وی به ایلان ماسک، منجر به رشد بی سابقه ارزش بیت کوین در بازارهای جهانی شد.

اما ریزش و اصلاح قیمت بیت کوین و دیگر آلتکوین ها طی روزهای گذشته منجر به لیکویید شدن بسیاری از موقعیت های معاملات آتی و از دست رفتن پول بسیاری از سرمایه گذاران شد؛ سرمایه گذارانی که بسیاری از آنها دارایی های خود را به امید چند برابر شدن به بازار کریپتو آورده و طی کمتر از ۴۸ ساعت، بسیاری از آنها بخش مهمی از دارایی خود را از دست دادند.

البته که اصلاح و رشد قیمت سریع و چشمگیر، ماهیت ذاتی بازار ارزهای دیجیتال بوده و اساسا همین نوسان های شدید منجر به رشد هواداران آنها در بازارهای جهانی شده است. اما بسیاری از هواداران ارزهای دیجیتال معتقدند که می توان از بیت کوین به عنوان سپر امنیتی دارایی ها در مقابل تورم استفاده کرده که با توجه به رشد قیمت چشمگیر این رمزارز، ارزش خرید آن در مقابل طلا و دیگر ابزارهای های سرمایه گذری بالاتر است.

حال باید دید که آیا واقعا در عمل، بیت کوین می تواند در مدت زمانی نامشخص جای طلا را به عنوان ابزار سرمایه گذاری قابل اطمینان بگیرد؟ برای پاسخ به این سوال، چند گزاره مطرح است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

ثبات قیمت، مهمترین شرط سرمایه گذاری

نکته ای که از ابتدای پیدایش رمزارزها وجود داشت اینکه طرفداران دارایی های دیجیتال معتقد بودند که ارزهای دیجیتال در آیندهای نه چندان دور، جایگزین پول های عادی (فیات) خواهند شد. همچنین، بسیاری از این طرفداران سفت و سخت دارایی های دیجیتال معتقد بودند که بیت کوین به زودی جای طلا را به عنوان ابزار گریز از تورم و سرمایه گذاری را خواهد گرفت. اما در پاسخ به این دو دسته از طرفداران باید گفت که مهمترین شاخص ابزار سرمایه گذاری بلند مدت، ثبات قیمت نسبی و نقد شوندگی بالای آن در بازارهای جهانی است.

می توان برای کوتاه مدت یا میان مدت روی دارایی های دیجیتال حساب کرد ولی به نظر می رسد ریسک پذیری طلا در بلند مدت بسیار کمتر از این نوع دارایی های باشد.

اگرچه طلا یا نقره نیز مانند ارزهای دیجیتال دچار نوسان قیمت می شوند، اما دامنه و سرعت این نوسان به هیچ وجه با بیت کوین قابل قیاس نیست. حال آنکه در جریان رخدادهای سال ۲۰۲۱، بسیاری از سرمایه گذاران روی پروژه هایی چون لونا، دلار ترا و تری سایر کل دارایی های خود را از دست دادند. حال آنکه طلا یا نقره هیچگاه درگیر از بین رفتن دائمی یا ریزش بیش از ۸۰ درصدی قیمت نخواهند شد که در این زمینه سدت بالا را در اختیار دارند.

میزان واکنش پذیری به تحولات ژئوپولیتیک

نکته دیگری که باید به آن توجه داشت اینکه تقریبا تمامی دارایی های جهان، از طلا گرفته تا بورس های بزرگ، به تحولات ژئوپولیتیک، شیوع بیماری هایی چون کرونا و حتی بحران های آب و هوایی واکنش نشان می دهند که این امر طبیعی است. اما توجه داشته باشید که میزان این واکنش نباید به گونه ای باشد که اصل دارایی شما را در معرض تهدید قرار دهد. در خصوص این ویژگی ارزهای دیجیتال، تنها کافی است به واکنش های آنها به تحولات سال ۲۰۲۱ یا جنگ اوکراین توجه نمایید.

میزان ارزش واقعی و دائمی یک دارایی را میزان تقاضا و پذیرش عمومی برای آن دارایی تعیین می کند.

البته مراد از این سخن به هیچ روی این نیست که مدعی بی مصرف یا پانزی بودن دارایی های دیجیتال شویم. قطعا این نوع دارایی ها را باید به رسمیت شناخت و مکانیزم مدیریت آنها را تنظیم نمود. اما توجه داشته باشیم که ابزارهای سرمایه گذاری به سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم شده و میزان ریسک پذیری آنها نیز از کم ریسک تا پر ریسک متغیر هستند. لذا، می توان برای کوتاه مدت یا میان مدت روی دارایی های دیجیتال حساب کرد ولی به نظر می رسد ریسک پذیری طلا در بلند مدت بسیار کمتر از این نوع دارایی های باشد.

ضمانت بانک های مرکزی و پذیرش عمومی

نکته دیگری که در خصوص دارایی های دیجیتال باید در نظر داشت اینکه دارایی های دیجیتال علیرغم تایید بسیاری از بانک های مرکزی، بر خلاف طلا جزو دارایی های رسمی آنها به حساب نمی آیند. لذا، هیچ گونه گارانتی یا دریرگیری از سوی بانک های مرکزی برای این نوع دارایی ها وجود نخواهد داشت. به همین دلیل است که علیرغم رشد چشمگیر این نوع دارایی ها، هنوز هم بسیاری از شهروندان کشورهای توسعه یافته همچون ایالات متحده تبدیل دارایی های خود به دلار امن، اوراق قرضه یا طلا را به ارزهای دیجیتال ترجیح می دهند.

نکته دیگر اینکه میزان دربرگیری و پذیرش عمومی برای ارزهای دیجیتال هنوز به میزانی که باید، رشد نداشته است. اگرچه تا پیش از رخدادهای تلخ سال ۲۰۲۱، بسیاری از شرکت ها حاضر بودند محصولات خود را با استفاده از بیت کوین به فروش رسانده و حتی میزان دستگاه های خودپرداز بیت کوینی نیز با سرعت چشمگیری در جهان در حال رشد بودند، اما پس از آن حوادث، میزان اعتماد عمومی به دارایی های دیجیتال به شدت کاسته شده و می توان گفت که علیرغم رشد بی نظیر بیت کوین طی هفته های اخیر، هیچ گاه شاهد بازگشت فضای پیش از حوادث سال ۲۰۲۱ نبودیم. توجه داشته باشیم که میزان ارزش واقعی و دائمی یک دارایی را میزان تقاضا و پذیرش عمومی برای آن دارایی تعیین می کند. لذا، هر قدر میزان پذیرش عمومی یک دارایی کمتر باشد، کمتر نیز می توان روی رشد و نقد شوندگی آن به عنوان ابزار سرمایه گذاری حساب باز کرد.